Despre probiotice: Dovezi puternice arată că ajută clar în 5 boli ca tratament sau prevenție (meta-analiză) (p)

probioticele miruna ioani

E posibil ca probioticele să fie dintre cele mai studiate tratamente pentru boli umane din ultimii 20 de ani. Avem atât de multe studii și atât de multe păreri, încât poți începe un război mondial de la subiectul ăsta.

Însă până se pun cercetătorii de acord, nicio boală nu așteaptă. Domnule sindrom de colon iritabil, vă rog să luați o pauză din a-l chinui pe nenea Ionică. Domnii cercetători s-au pus chiar acum la masă pentru a douăsutecinșpemia oară. Sperăm la o concluzie cât mai rapidă, de preferat secolul acesta. O, n-aveți atâta timp la dispoziție, domnule Ionică? Ne pare rău, următoarea întrebare.

Oamenii suferă, nu mai știu ce să facă. Sigur, medicina alopată e grozavă, iar dacă vă așteptați să citiți un articol care prezintă probioticele drept panaceu universal, pastila bună la toate, încercați în altă parte.

Sunteți pe un blog unde știința este respectată, iar medicina e de partea noastră. Citiți o dentistă care și-a făcut lecțiile la școală și care și-a păstrat mereu mintea deschisă.

Nu vă mai zăpăcesc, dar înainte să-i dăm bătaie:

Creierul imunității noastre se află în intestine. Aici se absorb cei mai mulți nutrienți din alimentație și aici avem multe bacterii, unele bune, altele rele. Important e că cele bune să câștige lupta, să fie mai eficiente.

Problema e că tratamentele antibiotice, fumatul, dieta nesănătoasă și stresul strică acest echilibru. După care, apar tot felul de nebunii și probleme.

Flora microbiană e o entitate în sine și trebuie tratată cu respectul care i se cuvine.

Știu oameni care și-au tratat candidoza vaginală cu probiotice și oameni care au scăpat de infecții urinare recurente cu probiotice. Sigur că ce știu eu nu se poate ridica la rang de regulă și că mai avem nevoie de niște bărboși cu studii complicate până să ne hotărâm ce transmitem către pacienți pe căi oficiale.

Până atunci însă, poate aveți răbdare să citiți această meta-analiză, care zice așa:

probioticele studiu miruna ioani

Conform rezultatelor acestui studiu, probioticele au fost eficiente în peste 90% din cazuri în prevenirea și tratarea bolilor. Și explică mai departe că unele studii nu au raportat efecte benefice în prevenție sau tratament, dar au subliniat că avem nevoie de mai multă cercetare înainte să aruncăm probioticele la gunoi.

Această meta-analiză a fost făcută pe 170 de studii cu peste jumătate de milion de participanți. Concluzia a fost că probioticele au peste 90% eficiență în următoarele situații:

Avem infecții, diaree, bebeluși prematuri, enterocolite, diabet și sindromul colonului iritabil.

Din aceste boli, cele mai multe dovezi le avem pentru efectele benefice ale probioticelor în aceste 5 tulburări:

1. enterocolită necrozantă

2. diaree infecțioasă acută

3. infecții acute ale tractului respirator

4. diaree asociată cu antibiotice

5. colici la sugari

(sursa)

Sigur că, în același studiu, se menționează că mai avem nevoie de cercetare pentru a stabili exact ce probiotice funcționează mai bine în fiecare afecțiune și doza lor. Însă avem un început promițător totuși.

O prietenă bună aproape și-a pierdut tatăl anul trecut după ce a luat o bacterie oribilă din spital. Clostridium Difficile. Omul a făcut tratamente, își revenise ok după covid, dar nu mai putea scăpa de bacterie. I-a fost afectată funcția renală, s-a întors cu el în urgență, abia au găsit loc la un spital de lângă oraș, fiindcă pacienții cu această bacterie se internează pe secții speciale.

Cum credeți că s-a vindecat? I-a făcut fiică-sa transplant fecal.

Da, sunt șanse mari să nici nu știți că așa ceva există.

Omul făcuse atâtea tratamente, luase atâtea antibiotice și nimic nu mai funcționa. Atunci, medicii i-au zis fetei să ia bucăți din scaun (și trebuia un anumit fel de scaun, să nu fie al cuiva din familie, vă imaginați?), l-a dus frumos împachetat la un laborator să îl prepare și l-au transplantat la tatăl ei fix acolo unde vă gândiți: în intestin!

Vestea bună e că a funcționat.

Omul e vesel și viu, a supraviețuit, bacteria nenorocită a pierit.

Probioticele există sub formă de capsule, picături sau pliculețe, vedeți ce preferați. V-am mai arătat o variantă care se topește în gură, fără să fie nevoie de apă: Impruvis Fast Melt.

impruvis pliculete miruna ioani.jpeg

-au o aderență excelentă la pereții intestinali, stimulează multiplicarea bacteriilor benefice și restaurează flora intestinală normală;
– ajută la reducerea numărului, severității și duratei infecțiilor respiratorii;
– ajută la refacerea florei intestinale afectată de consumul de antibiotice;
– favorizează un tranzit intestinal normal: ajută în diaree sau constipație;

Impruvis Fast Melt e o pulbere în pliculețe. E avantajoasă această formă de administrare pentru copiii mai mari, care însă sunt prea mici să înghită capsule, dar prea mari să le mai dai picături. Pulberea poate fi pusă și peste mâncare.

Sau mai e avantajos când ești undeva și nu poți lua un pahar cu apă să bei sau nu vrei să te vadă lumea (la birou).

Vreau să vă amintesc că acestea nu sunt sfaturi medicale. Dacă aș avea una dintre afecțiunile de mai sus, aș întreba un medic mai întâi. Nu vă tratați după ce ați citit ceva pe internet. Vă încurajez să aveți încredere în medicul dumneavoastră, dar să nu-i lăsați doar lui responsabilitatea vindecării.

V-am povestit de tatăl prietenei mele, ca să înțelegeți forța fantastică a acestor bacterii bune din intestin. Și să vă încurajez să aveți grijă de voi, de la ce mâncați până la să nu vă îmbolnăviți. Să vă preocupați de forța fantastică pe care o poate avea organismul uman. Când are combustibil corect, scapă singur de dușmani.

Articolul anterior

Banii care nu se văd: luxul pe care merită să-l ai în spatele ușilor închise. Lista mea de aroganțe la 35 de ani (p)

Articolul următor

Moș Nicolae, varianta la doi și cinci ani

4 Comentarii

  1. Diana

    Foarte interesant! Stii cumva ce înseamnă “lipid profile”?

  2. interesant articol, multumim mult!

  3. Catalina

    Foarte fain studiul! Mai grav e cand te duci la medic cu analize de disbioza si cu ecoli de 6 ori mai mare si medicul (gastroenterolog) iti spune ca nu crede in asa ceva si ca mai bine imi cumparam cizme decat sa fac atatea analize. Sa printam studiul acesta si sa-l lipim pe peretii clinicilor private…sau poze cu cizme, dupa nevoie…stiti vreun gastroenterolog bun?

    • Cristina

      Buna ziua,

      Cred ca un naturopat sau nutritionist ar avea mai multe cunostinte despre disbipza intestinala decat un gastraoenterolog.
      Va spun din experienta. Cautati un specialist pe medicina functionala, naturopatie.

      Sanatate multa

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 127 queries in 0.434 s