Banii care nu se văd: luxul pe care merită să-l ai în spatele ușilor închise. Lista mea de aroganțe la 35 de ani (p)

banii cheltui miruna ioani

Într-un episod din Anatomia lui Grey, să-mi cadă plombele când văd, unul dintre actorii musculoși și frumușei, marele chirurg și familist Link, n-are un premolar. Stânga, jos. Am reluat scena, sperând că mi s-o fi părut. Dar nu, omul chiar nu avea premolar, posibil să fi fost în lucru la dentist sau ceva.

Știu o mulțime de oameni care conduc mașini scumpe, au apartamente date în chirii, câștigă lunar câteva mii, dar n-au dinți. Mai știu oameni care nu au asigurări medicale, dar au extensii de păr și gene false. Dar azi vorbim despre opusul lor, despre acel lux pe care merită să-l cumperi chiar dacă nimeni nu știe că e al tău.

Ce te bucură pe tine și e suficient să-și merite banii, fără să simți nevoia să postezi pe facebook despre asta. Ori să duci următoarea la zi să te vadă lumea la birou. Chestii care sunt exclusiv pentru tine. Vă arăt lista mea, deși e posibil să-mi mai vină idei pe parcurs:

1. Zboruri la ore normale la cap

Că tot vorbeam despre avioane. Nu mă mai uit la cele mai ieftine bilete de avion, dacă asta înseamnă să zbor cu noaptea-n cap. Nu mai vreau să mă trezesc la 3 dimineața, ca să fiu în aeroport la 5, că am avion la 7. Vreau să călătoresc elegant, fără efort, să mă bucur de fiecare moment, nu să alerg bezmetică după cafele și să mă doară capul de oboseală constant. Am învățat să mă respect pe mine înaintea portofelului meu.

2. Hoteluri centrale

Pe asta n-am înțeles-o până n-am experimentat-o pe banii altcuiva. Ca să înțelegeți, prima mea vizită la Paris a fost alături de un tânăr neurochirurg care ulterior mi-a devenit soț. Am găsit un hostel în arondismentul 3, unde costa 50 de euro pe noapte și ne-am simțit norocoși că am avut baie proprie și niciun alt musafir cu noi. Am făcut jumi-juma nota de plată și a fost minunat din cu totul alte motive în afară de unde ne-am cazat.

În imediat următoarea perioadă, am lucrat ca beauty editor la revista ELLE. Într-o iarnă am zburat de două ori la Paris pentru lansări Hermes și Vichy. Unul dintre hoteluri era în Place Vendome. Acela a fost momentul în care am înțeles felul în care un hotel te poate face să te simți. Iar ulterior, când am început să câștig primii mei bani din stomatologie, să iau camere la hoteluri centrale a fost una dintre bucuriile pe care am cheltuit fără să clipesc. Patru sau cinci stele merită fiecare cent.

3. Gel de duș sofisticat

Glumesc cu ”sofisticat”, că nu suntem în Cosmopolitan. Nu știu cum se face că gelul meu de duș preferat costă cât vreo 4 din astea obișnuite din magazin. Nu mă deprimă și nici nu-mi cad stelele dacă fac spumă cu orice săpun, nu mă înțelegeți greșit. Ce vreau să spun e că nu-mi pare rău și nici nu mă simt vinovată să dau mai mulți bani din când în când pe un răsfăț din ăsta zilnic pentru mine într-un mod foarte personal.

4.  Lac de unghii ținător, nesăritor

Nu îmi vopsesc unghiile, poate ați observat. Nu e că nu-mi place, dar când lucram ca dentist în Marea Britanie, nu aveam voie cu unghii date nici măcar cu lac incolor. M-am plâns un pic, dar m-am obișnuit. După care am făcut copii și orice chestie de genul ăsta mi se pare ceva mult prea complicat.

Doar că uneori apar ocazii sau excepții sau mă ia pe mine domnia de cap. Păi nu suport să mi se ciobească unghia. Să nu văd lac sărit în vreun colț. Și cum n-am vreme să stau să bibilesc și să refac manichiura o dată pe ceas, vreau să mă bazez pe ceva de qualitet. Iar dacă vreți să știți un secret, chestiile astea în butelcuțe care costă cât juma de rinichi au viață fără de moarte. Adică, n-au termen de valabilitate.

Bine, sigur că ele au, dar în realitate, credeți-mă, că am testat. Mai știți vremea când lucram la Elle? 😉 Nu întrebați, dar puteți să vă bazați.

5. Lenjerie de pat

Nici pe asta n-am înțeles-o până n-am testat-o. Cadou de nuntă de la dentista mea grecoaică (o prietenă de suflet, care mi-a fost mentor în perioada când m-am făcut dentist cu adevărat, adică după ce-am terminat facultatea, când chiar m-am apucat de lucrat) a fost o lenjerie de pat. Dar, nene, ce lenjerie! Până și pe Horațiu l-a impresionat. Dintr-un bumbac egiptean, o țesătură ușoară ca un fulg, te simți în lenjeria asta de un milion de dolari. Iar eu n-o calc niciodată, deși o să vedeți mai jos că aș putea.

Așa se facă că, în acest moment, noi avem două lenjerii de pat. Știu, șoc și groază. Adevărul e că nici nu ne trebuie mai multe, ne ajung. Pe una o spălăm, pe cealaltă o folosim. Mai avem o lenjerie pentru musafiri și aia e. Nu ocupă mult spațiu, ne oferă tot confortul și sunt de vis.

Nu suport lenjeria de pat care te zgârie pe piele, precis o știți, cred că din același bumbac se face și hârtia creponată. Chiar dacă e ieftină și colorată, îmi dă mâncărimi doar să mă gândesc. Merge excelent și de cadou, să știți. Adesea ne amintim cu drag de grecoaică, prietena mea, când ne învelim.

6. Gadget-uri în gospodărie

Locuiesc în două camere la bloc, dar am aspirator robot și aspirator vertical. Am mașină de spălat vase și aer condiționat. Multicooker și stație inteligentă de călcat. N-am espressor, dar asta doar fiindcă nu mai am loc pe blat. Îmi doresc un grill și un uscător automat, dar ele vor veni și cu o casă de alte dimensiuni. Până atunci însă, merg pe principiul ”fă rai din ce ai”. Iar eu am multe idei bune legate de cum să muncesc mai puțin. Sau mai eficient, cum se zice modern. Treaba e că sâmbăta prefer să ies cu copiii la teatru sau în parc în loc să stau să aspir covoare, pe cuvânt.

7. Nașterea la privat

Am născut la privat pentru a-mi cumpăra dreptul de a fi acolo la începutul începutului pentru un bebeluș ieșit din mine. Da, în România sistemul are impresia că nou-născutul e al spitalului, nu al mamei și că doctorii au drepturi asupra lui. Ți-l fură să ți-l cântărească și spele, de zici că a venit copilul ăla de la râmat în pământ. Asistentele îi vâră lapte praf pe gât și te conving că sânii tăi nu ”merg” cum ai fi vrut.

Sigur că nu e peste tot așa, dar nu am vrut să risc. Aș fi putut naște la fel de bine și la stat, am găsit un medic minunat, care a fost suficient de onest să-mi spună că acolo n-aș fi putut avea ora magică decât printr-o minune de sus. Nașterea m-a super costat, dar a meritat fiecare ban. M-am simțit în siguranță și am avut parte de ora magică așa cum am visat. Sunt recunoscătoare că ne-am permis acest lucru perfect normal și revoltată că alte mame sunt private de ora magică și habar nu au.

8. Albume foto printate

Cred că am mai zis pe blog. Fix în momentul ăsta sunt în urmă cu vreo 2 ani de albume, dar recuperez. Cred că sunt o investiție excelentă, fiindcă telefoanele se schimbă, iar ce rămâne în cloud nu mai revezi neam.

Am albume foto printate de la nuntă, cu multe etape din viața noastră. Sunt o plăcere să le răsfoiești, te bucură într-un fel pe care altundeva nu îl găsești. Fiindcă te conectează la momentele acelea, la o tinerețe care s-a dus, când copiii erau mici și rotunzi, când tu nu erai așa rotundă pe cum te simțeai 🙂 Tipăriți pozele și păstrați clipurile pe care le filmați. Sunt, la bătrânețe, aur curat!


Vreau să închei cu a vă aminti că nu există chestii greșite pe lista nimănui. Fiecare e liber să-și cheltuie și investească banii în ce are el chef, pentru că de aia sunt ai lui.

Articolul anterior

14 ani de blog: Vă mulțumesc că sunteți aici

Articolul următor

Despre probiotice: Dovezi puternice arată că ajută clar în 5 boli ca tratament sau prevenție (meta-analiză) (p)

21 Comentarii

  1. Cristina

    Toate că toate, dar eu unde găsesc lenjerie din bumbac egiptean?

  2. Cecilia

    Trebuie sa ne zici de unde Cumparam lenjerie si gel de dus :), pls

    • Ioana

      Nu e bumbac egiptean (cred), dar am eu una de la Cotton box, e geniala. Ma simt ca la 5* in ea :)) A costat vreo 500 lei la reducere, pe emag.

    • Lucia

      Gel de dus, daca nu poti face rost de Bath and body works (In the stars e wow), incearca L’occitane (celebrul ulei cu migdale), Sol de Janeiro Brazilian 4 play (Sephora/Notino) sau Tree hut Maroccan rose (gasesti la Douglas). Astea sunt preferatele mele. Mai imi plac si din cele mai ieftine, gen Dove cu cocos si petale de iasomie/rodie.

  3. Miha

    Ei….nu am EU CA dentist in UK unghii frumoase…..dar crema de maini de calitate..lumanari ….incaltaminte … Serum PTR fata

  4. Reptilla

    Care e lacul se unghii tinator? Nesaritor? M-ar ajuta o sugestie. Multumesc! 🙂

  5. Monica

    Offf, care este oja magica ce nu sare de pe unghii din prima zi?te rog desluseste- ma!

  6. Roxana

    Daa, nici eu nu fac rabat la dentist, gineco. Oja, am OPI, dar nu prea folosesc. Când am ceva important, dau fuga si imi fac o manichiura semipermanenta. Am un pitic cu tunsul.. Si intr-adevar am văzut diferența la hotelurile de 5 stele. Nu am mereu posibilitatea, dar când se poate..

  7. Luxul meu sunt produse de utilizare îndelungată, cu cât folosesc mai mult un produs, cu atât mi se pare important să fie de calitate – exemple: monitor, tastatură, mouse, boxe.

  8. Diana

    Legat biletele de avion de acord 100%. Daca zborul este mai lung de 3 ore iti recomand nu doar sa cumperi in asa fel incat sa nu zbori cu noaptea in cap, dar sa eviti si liniile low cost (daca se incardeaza in buget). Iar daca este un zbor transatlantic sa cumperi nu economy ci economy plus (sau cum denumeste fiecare companie in parte). Diferenta intre cele doua nu te omoara la buzunar dar iti salveaza oasele (cat posibil).

    Legat de gelul de dus: ooo ce mult as vrea sa gandesc si eu la fel, dar nu pot. E un produs care pur simplu ‘goes down the drain’, din cand in cand cumpar si gel de dus scump dar de fiecare data ma simt vinovata pentru acest rasfat. Nu am probleme cu alte produse cosmetice. Dar asa sunt eu, mi se pare super ca nu e toata lumea ca mine haha!

    Am observat ca o data cu varsta se tot mai adauga la lista de mici luxuri pe care mi le fac. Si eu si sotul devenim tot mai comozi si mai degraba cheltuim mai mult dar avem confort.

  9. LexaCr

    Pentru mine lista e asa:
    1. Doar creme / produse de ingrijire din ingrediente naturale.
    2. Haine din materiale de calitate (si fara magazine mass market)

  10. Ilinca

    Ținând cont ca pielea e cel mai mare organ, la gel de dus as sugera variante dermato-cosmetice (fără parfum, iritanti, etc). Sunt ceva mai scumpe decât variantele de supermarket dar cred ca semnificativ mai sănătoase pentru piele. De asemenea SPF de calitate pentru fata tot timpul anului și pentru corp când îl expui la soare; poate părea un lux dar cred ca este de fapt o forma de respect fata de corpul tău.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 173 queries in 0.419 s