Educație financiară târzie (un aha pentru mine): nu întreba la bancă ce credit ți-ar da, fiindcă îți poate afecta creditul în sine (P)

credit miruna ioani

Am fost șocată să aflu asta la 33 de ani.

Noroc cu soțul meu, care m-a sfătuit să nu mai colind băncile în călătoria de “documentare” pentru un credit pe care voiam să îl luăm.

Nu știam la ce sumă ne calificăm. Cum altfel puteam să aflu asta, dacă nu întrebând pe cine ni i-ar fi dat?

I-am zis că precis știe greșit, n-are cum să te afecteze cererea unei informații.

Asta ca dovadă (dacă mai trebuia) a lipsei acute de educație financiară. Bine c-am făcut la școală “Sobieski și românii”, îmi e de mare ajutor să nu mă ard în scheme financiare, iată.

Greșit!

Vrei să iei credit de la bancă? Nu te duce la banca să întrebi. Asta ar fi cam primul pas.

Al doilea ar fi să nu semnezi nimic la bancă, să faci doar simulări orientative și povești.

De ce?

Oricum banca știe totul despre tine. Iar când te interesezi de un credit, banca face o interogare în Biroul de Credite, acel loc unde e notat și când ți-a întârziat menstruația.

Iar o interogare din asta poate fi considerată că ai aplicat pentru credit și ai fost respins. Drept urmare, scorul tău de credit poate fi afectat.

Vestea bună e că există o modalitate să îți afli scorul de credit online și gratuit, fără să ajungi în Biroul de Credite.

Nicio banca nu mi-a spus asta, nu mă întrebați de ce. Noroc că soțul ține cu mine.

E vorba de scorul FICO și e undeva între 350 și 850, unde cât mai mare e cât mai bine.

De ce e important scorul FICO

Scorul FICO sau scorul de credit este, pe scurt, un punctaj calculat de Biroul de Credit și este – folosit de instituțiile financiare – care stabilesc  gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut – fie el bancar sau credit IFN.

Scorul FICO face parte din raportul de credit de la Biroul de Credit. Mai exact, de fiecare dată când o persoană aplică pentru un credit, datele sale înregistrate la Biroul de Credit sunt prelucrate, iar punctajul obținut influențează atât decizia de aprobare sau de respingere a solicitării, cât și valoarea împrumutului.

Un scor între 550 și 850

= istoric de credit pozitiv, arătă responsabilitate, că poți obține mai ușor un credit ipotecar, ai oferte mai avantajoase pentru cardurile de credit sau poți chiar obține împrumuturi în situații de criză.

Un scor între 300 și 549

poate fi un criteriu de respingere a unei cereri de împrumut sau poate veni cu o serie de condiții dezavantajoase de obținere a împrumutului: perioadă scurtă, cost mai ridicat, valoare DAE mai mare sau chiar imposibilitatea accesării unui credit ipotecar.

Ca să râdem un pic și să vedeți cât sunt eu de tocilară și cum îmi place să mă documentez, pe mine m-au șters din arhive 😂

Dacă sunteți curioși care vă e scorul, îl puteți verifica aici. Introduceți numele și CNP-ul. Sper ca pe voi să vă găsească.

Rezultatul ar putea să arate așa:

Volt este un serviciu românesc, lansat de un start-up românesc, care vine cu 2 funcționalități importante pentru utilizatori:
  1. Transfer instant de bani între orice carduri românești, indiferent de banca emitentă
  2. Afișarea scorului de la Biroul de Credit și a detaliilor istoricului de credit într-un format prietenos și ușor de înțeles
    
    

Pentru detalii complete despre scor și istoric de credit, puteți descărca aplicația Volt.

Cum îți poți crește scorul de credit în mai puțin de o lună

Cei de la Volt au făcut un test pentru creșterea scorului de credit. E un fel de truc și vă poate ajuta când aveți nevoie. Pe scurt, au urmărit două persoane care voiau să își îmbunătățească scorul de credit. Ele au făcut un împrumut (atenție mare la dobânzi!), pe care l-au înapoiat imediat și astfel le-a crescut scorul. Detalii aici.

Legat de făcut credite, părerea mea e că e bine să fim băieți deștepți și să avem câteva reguli în cap.

Niciodată nu facem un credit ca să-l acoperim pe altul.

Nu ne îndatorăm pe bani pe care nu îi avem.

E bine să folosim banii băncii cât mai mult.

Faceți banii să lucreze pentru voi, nu invers.

Citiți toate steluțele din contract și puneți cele mai stupide întrebări.

*Nu ascultați sfaturi financiare de la mine.

În ultima lună am investit foarte mult timp în educația mea financiară. Nu mă laud cu asta, sunt la bastonașe momentan. Încă n-am deschis abecedarul.

Citesc articole cu google lângă mine, fiindcă pur și simplu am nevoie de traducere. Nu înțeleg concepte-cheie, anumite mecanisme, de noi tehnologii nici nu mai zic.
E ca o limbă străină.

Mă simt iar jefuită de toți anii ăia mulți de școală care, zău, dacă știu la ce îmi folosesc. La 34 de ani, fiecare oră din timpul meu e aur și nici mintea nu-mi mai zbârnâie ca la 15.

Dar nu mă las.

Într-o zi, o să va spun o poveste despre cum nu e niciodată prea târziu să te apuci.

Până una alta, aveți grijă cum mișcați banii dumneavoastră și vindeți-vă scump timpul. E cel mai de preț bun în orice vremuri am trăi.

Articolul anterior

Cum ar fi să poți privi prezentul din viitor, exercițiu de două minute

Articolul următor

Când ți-o fi mai greu, să-ți amintești că ai făcut tot ce-ai putut mai bun în fiecare moment

12 Comentarii

  1. Silvia R.

    Saru-mana pentru articol. Zi eu stau prost la capitolul educatie financiara. Noroc cu sotul care e pasionat.

  2. Gianina

    Merci pt informație! Chiar aveam nevoie! ❤️❤️❤️

  3. Maria

    Eu am aflat de el la 41 de ani! Adică relativ de curând… 😂 Și am avut aceeași reacție: cum de nu mi-a spus nimeni, niciodată, de la nici o bancă?! Mi s-a părut incredibil, aproape că îi suspectam că vin atunci, pentru mine, cu găselnița asta! 😂Vestea bună este că nu toate băncile țin seama de fico în creditare. La cele mari, foarte cunoscute, nu am întâlnit practica asta.

    • Ce înseamnă cele mari, foarte cunoscute? Știi, noi chiar acum ne chinuim să luăm un credit din aprilie. E fabulos tot procesul, e o poveste care mi-a scos peri albi. Poate o voi scrie vreodată, deși nu am lecții prețioase în afară de faptul că am spus adevărul la bancă și asta m-a costat enorm. Pentru mine și pentru orice om suma pe care o cerem e foarte mare și nu prea contează de unde vine atâta timp cât nu-i de la cămătari :p

    • Madd

      Orice banca are un sistem intern de scoring. Banca ia în calcul și starea civila, copii, alte credite, fluctuații mari de venit și ce mai vrea fiecare.
      O altă chestie văzută la mine. FICO e mai mare când ai un credit în desfășurare pe care îl plătești la timp – bun platnic, decât când nu ai nimic. Deci, neavând niciodată un credit îți poate ieși un FICO mic.
      Bancile au propriul scoring unde veniturile și cheltuielile au un rol semnificativ în calcul.

  4. Andra Popa

    Hey,

    Chiar am gasit si eu aplicatia zilele trecute si m-am bucura, nu stiam ca exista asa ceva si la noi!

    Insa legat de -> Niciodată nu facem un credit ca să-l acoperim pe altul.

    Well, refinantarile sunt avantajoase uneori, daca stii sa le faci.

    Niciodata nu-i prea tarziu 😀

  5. Iulian

    Salut!

    Sunt un pic nedumerit.
    In articol spui sa nu mergem la banci ca fac interogari la Biroul de Credite si ca pot fi interpretate ca refuzuri ale bancilor pentru credite.
    In acelasi timp ca sa iti cunosti scorul trebuie sa faci o interograre.

    A face sau a nu face interogare?

    • Dacă verifici scorul prin aplicație, nu e la fel ca atunci când face asta banca. Eu așa am înțeles din ce am citit.

      Suntem la a 5-a sau a 6-a interogare pt un credit care încă nu s-a semnat. Not ok. Sper să se rezolve. Ar fi și asta o poveste de spus.

  6. Eu am scor necunoscut – ZERO. Eu nu am luat credite si nici nu am carduri de credit :).

    Deci e o problema daca ne luam dupa acest scor, Nu?

  7. Claudia

    Hai măi, serios? Uite, eu am zero educație financiară, dar un lucru tot știu: când vrei să iei un credit considerabil de la bancă, îți cauți un broker de credite. El te ajută inclusiv să afli la ce sumă te califici, condiții etc.
    Ai un blog atât de citit, o pagină de FB cu atâția abonați, cunoști lume, era de-ajuns să întrebi și sigur ai fi primit recomandări bune. Cum să fii atât de ingenuă? Wake up….

  8. Irina

    Informatia publicata nu este toata corecta.
    E normal sa te duci la banca sa intrebi la ce suma te incadrezi si care este costul total al creditului.Nu ai cum sa afli informatia din alta parte.
    Simularile financiare pe care le faci nu se raporteaza la biroul de credit.La biroul de credit sunt raportate creditele efectiv contractate,zilele de intarziere la plata,etc.Astea sunt luate in calcul la aceasta simulare pentru ca daca mai ai de exemplu 3 credite la o alta banca poate nu mai esti eligibil pentru un al patrulea.Si atunci cum poti sa stii daca esti eligibil sau nu daca nu mergi sa intrebi la banca?
    Fiecare banca are propriul mecanism,proprii coeficienti de risk in calculul bonitatii unui client.O sa vezi ca la o banca te poti incadra pentru o anumita suma de credit si la o alta pentru una semnficativ mai mica.Scorul FICO poate sa fie sau nu luat in considerare.
    Spre exemplu,acum cativa ani,la o banca la care am lucrat,pensionarii se incadrau mult mai usor la un credit comparativ cu persoanele tinere,necasatorite,desi tinerii aveau poate un venit mai mare.
    In plus,la persoanele fizice ofertele bancilor comerciale sunt standard,nu se negociaza ca la juridice,deci daca mergi azi sa faci o simulare,peste 2 sapt vei avea acceasi oferta daca aceasta nu se schimba.
    Refinatarile pot sa fie foarte bune,poti sa ajungi peste cativa ani la un cost al creditului mai scazut.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 143 queries in 0.453 s