Cum educi pofta de mâncare a copilului: ce aș lua de la Carrefour de Black Friday în noiembrie 2021 (P)

O chestie pe care o înveți practic în prima săptămână de după ce copilul începe trecerea la mâncare solidă e că există două nuanțe de verde: cea obișnuită și „câh”, adică orice frunză. Oricât de mică și de inofensivă ar părea, copilul vede în ea o amenințare existențială. N-are ce să caute în farfurie, logic ar trebui să stea în copac. Când plutește în ciorbă, frunza e semn rău și trebuie scoasă de acolo, altfel contaminează cartoful și cărnița. Cu nițel noroc, „bun” e verdele de avocado, cu pâine prăjită și un strop de lămâie. 

Asta, în zilele în care orezul cu lapte e singurul fel de mâncare acceptabil. În alte zile nu mai e valabil nimic, all bets are off și trebuie să improvizezi. Ceea ce e cam nasol, gătitul fiind pentru mine un fel de cvadratură a cercului: e o problemă simplă, ușor de descris și imposibil de rezolvat. În caz de urgență, pizza salvează de obicei situația. 

Deci sunt în căutarea unei soluții pentru zilele alea în care am pană de idei:

cum ar fi un grill electric bun la multe? Ceva de genul ăsta, de la Tefal, la reducere de Black Friday, de la Carrefour. Face chestii pe care cam orice copil le mănâncă în momentele în care simțul contradicției nu-l face să refuze și apa: sandvișuri, cărniță de pui, frigărui, cârnați, burgeri. Cu tripleta clasică: porcvităpui. Și pește, pentru părinții ăia norocoși (și rari). Și roșii, de fapt orice fel de legume sau fructe. Cu programe automate pentru fiecare fel gătit și beculețe colorate ca să te prinzi ce, când și cum face grillul.

Nume de cod: Tefal GC712D34

Aș putea să jur că în orice toddler zace un critic de restaurant.

Mofturoșenia e a doua lor natură. Practic, dacă ăștia mici ar putea să scrie la ziar, ar fi spaima industriei Horeca. Mi se pare fascinant cum cineva care are nevoie de ajutor ca să nimerească olița poate să ochească pătrunjelul din supă de la intrarea în bucătărie. 

Așa că am devenit expertă în deal-uri la – și mai ales înainte de – masă.

Nu vrea supă? Nu-i nimic, facem un sandviș cald, eventual cu un ou fiert. Face mofturi la friptură? Avem roșii coapte, aromate cu condimente, în zece minute-s gata. Și tot așa. Opțiuni să fie. Bine că am depășit (e drept, după niște ani…) faza de cafea & sandviș rece. Și că există, totuși, soluții de simplificat vieți și umplut stomăcele. Gen, grillurile astea electrice.

Ideea e să nu te dai bătută din prima. E simplu să vezi ce îi place copilului să mănânce. Cel mai complicat e să îl faci să încerce alte gusturi.

Frunza aia verde din farfurie e ca un semnal de alarmă, care îi zice creierului „nu mă mânca”. E ceva instinctiv, iar instinctele nu se educă. Obișnuințele culinare se formează în timp, din copilărie până hăt târziu, spre maturitate. Unii dintre noi nu scapă niciodată de anumite gusturi. 

Așa că nu aștepta să se învețe copilul singur. Inventează chestii. Fă un burger pentru prima dată-n viață.

Oferă-i la masă spanac de câte ori poți. Până la urmă o să încerce. Nu riști decât, eventual, să nu mai suporte spanacul până se-nsoară, dar asta se remediază. Nu e o tragedie dacă n-o să mai mănânce broccoli în viața lui. Unii au făcut cariere (și seriale TV) mâncând tot felul de chestii dezgustătoare, așa că e perfect posibil ca toată povestea asta să aibă și o parte bună.

Plus, n-aș șantaja sau premia copilul cu desertul. Asta o să îi dea impresia că desertul e ceva mai valoros decât felul principal.

Dacă ai făcut spanac, e pentru mâncat împreună, toată familia. Dacă ai încă o opțiune comestibilă, deja ești Masterchef la tine acasă. Că nici noi n-am crescut cu ”hai să comandăm o pizza”. Poate de asta ne-am și făcut așa mari și deștepți, că am mâncat ce ne dădea mama. Problema e că mamele zilelor noastre nu prea mai știu ce spanac să gătească!

Articolul anterior

Dragă mamă care te enervezi legat de multe nimicuri din viață, kind reminder pentru Doar Ce Contează (p)

Articolul următor

Informația e putere? Ce minciună gogonată, pe care ți-o spui ca să te simți bine când nu faci nimic inteligent

5 Comentarii

  1. Silvia R.

    Din fericire am gratarul electric de la Tefal, varianta XL 😁 sa ne ajunga 😂
    Cat despre mofturosi, eu m-am obisnuit. Nu vrei supa? Du-te la joaca, altceva nu am de mancare 😅
    Cand era cel mare bebe abia diversificat, pai gateam Nspe mii de feluri de mancare, doar doar s-o atinge de ceva. Si in continuare e foarte rezervat la mancare. Cu cel mic am fost mai degajata. Nu prea s-a omorat cu mancatul, mai ales carne. Dar l-am lasat in ritmul lui si mananca si incearca mult mai multe gusturi decat fratele lui cel mare. Dar la cel mic n-am mai facut zeci de feluri de mancare. A mancat ce am avut. Daca nu… masa urmatoare.

  2. Fain articol. Felicitari!

  3. Elisa

    Ah,îmi aduc aminte o faza de asta cu mofturi la masă,la al meu băiat cartofi pai cu ou ochi deasupra și branza rasa era ceva ce ar fi mâncat oricât, oricând și oriunde.Sau plăcinte de la placintarie.Ori eu nu am știut și nici azi nu știu sa fac cartofi pai-mue nu-mi plac.Dae ce nu face mama pt copil?Zic ok la cina cartofi pai cu ou.Dupe ce-i fac…nu ca el ar vrea pâine cu pateu.Zic ok,sa fie pateu .Musca de 2 ori și nu mai vrea,sa desfac conserva de pește, care mie nici atât nu,mi place,dar hai sa-i fac pe plac,sa nu se culce flămând copilul.Gusta de 2 ori…cîh,nu-i place.Atunci am zis ,gate,în pat.Cand ti-o fi foame o sa mănânci. A mâncat dimineața din toate,nu a contat ca cartofii sunt reci și oul sleit, ca pestele are nu știu ce gust.

  4. Simo

    Al meu nu mananca nici frigarui, nici burgeri, nici sandvisuri sau oua… E o categorie mai speciala :))

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 139 queries in 0.596 s