În vremuri de pandemie, cinste medicilor de familie!

cinste medicilor de familie miruna ioani

Vineri seara, să fi fost 8 sau 9. Mama luase loc lângă o priză. Caut ceva prin bucătărie, departe de zarva copiilor din cameră. Și o aud cum zice:

-Ioane, te rog eu, cheamă ambulanța.

Înțepenesc.

Am auzit multe conversații medic-pacient la viața mea, pe unele le-am purtat eu însămi. Dar medic care să se roage de pacient să cheme ambulanța n-am mai pomenit.

-Te aud cum respiri, continuă mama. Nu e de joacă. Mă auzi, Ioane?

Ion o auzea bine. Vorbea mai greu, îi răsuna respirația până la mine.

-Ioane, dacă nu, o trimit eu la tine. Te aud cum respiri. Te duce la spital, faci o radiografie și gata, o să fie bine.

Uitasem ce căutam. Deja nici nu mai conta asta.

Vineri seara, un medic așezat lângă o priză se roagă de pacient să cheme ambulanța.

-Bine, Ioane, fie. Te sun în jumătate de oră. Dacă nu ești mai bine, chemi salvarea. Promiți, Ioane?

A promis Ion cu jumătate de gură. Mama a închis, nici nu m-a observat, era îngrijorată.

-Nici nu mai știu câți pozitivi am săptămâna asta.

Parcă vorbea singură lângă priză. Apoi s-a uitat la ceasul de pe perete, deși era cu telefonul în mână. A rămas să butoneze, whatsapp-ul medicilor e roșu zilele astea și telefoanele nu supraviețuiesc neconectate la electricitate.

Pacient cu covid, puseu de tensiune. Nu vrea să cheme ambulanța. Mai cere răgaz jumătate de oră, să-și pună o pastilă sub limbă. Dacă asta nu îl ajută, promite să sune la salvare.

Trece jumătate de oră. Vorbește iar cu mama de lângă priză.

-Cum te simți, Ioane? Te rog să chemi ambulanța.

Ion nu era neapărat mai bine. A promis că sună la salvare, așa că o să sune. Închide și mama îl aude că plânge.

Ne-am gândit la el toată seara.


Tatăl soțului meu se retrage la telefon în bucătărie. Și el, medic de familie.

Îl aud printre râsete de copii fără nicio grijă pe lume.

-Cheamă ambulanța. Posibil să ai pneumonie. Nu ești de dus singur cu mașina.

Sâmbătă după-masa.

Cam așa-s weekend-urile medicilor de familie.


Vecin din bloc, de lângă mine. Copilul plecat în străinătate, el singur în România. A zăcut în pat o săptămână fără să bea apă, fără să mănânce. Salvarea l-a găsit ieri pe jos, noroc că aproape a spart ușa o altă vecină. Și-a petrecut ziua și posibil noaptea în curtea spitalului, în ambulanță.


Sub același acoperiș, mame care-și părăsesc copiii ca să nu se îmbolnăvească și ele. Soți și soții se abandonează unii pe alții fără să plece de-acasă. Boala scoate ce-i mai rău din oameni. Frica. Nici nu poți să te superi. Doar să speri că veți merge mai departe și să te bucuri de orice timp pe care-l primești să te împaci și să te ierți în cât mai puține cuvinte.


Chiar în acest moment, cât eu scriu acest text și cineva îl citește, un medic de familie răspunde unor apeluri disperate. Altuia i se descarcă telefonul de la atâtea mesaje. Un medic sună la ambulanță și altul împărtășește o veste proastă.

”Nu mai avem locuri.”

”Nu știm nimic de tatăl dumneavoastră.”

”Ne pare rău, am făcut tot ce se putea face.”

Le e cumplit de greu tuturor în aceste momente, medicilor de pe orice secție. Dar medicii de familie își cunosc pacienții de o viață. Sigur că nu e un concurs și că eu sunt subiectivă. Relatez însă ce văd, că părinții noștri sunt medici de familie.

Mama are pacienți pe care-i știe de când s-au născut, care au acum copii proprii. Le cunoaște poveștile, durerile, nu numai bolile și medicamentele. I-a vaccinat când erau la țâța mamei, le-a dat siropuri de tuse când au început grădinița și scutiri medicale pentru școală, adeverințe să-și ia permis de conducere și certificate că-s apți să se căsătorească. Le-a urmărit sarcini și le-a văzut la ecograf copiii din burtă, le-a împărtășit vești bune și grele, i-a ajutat să ia decizii și a fost acolo în momentele când nimic nu se mai putea face.

Mi se pare greu, foarte greu prin ce trec medicii de familie. ”Nici nu mai știu câți pozitivi am săptămâna asta” se traduce printr-o listă exactă de oameni cu care țin o legătură constantă. Se traduce cu Gheorghe din deal și Măriuța din vale. Se traduce cu toți copiii lu tușa Susană. Se traduce cu nume și prenume, cu fiecare om care e mamă sau tată, fiu sau fiică. Fiecare e o poveste de viață.

Ce citim în presă nu sunt invenții, doar fiindcă nu ni s-au întâmplat nouă. Indiferent cine e sau nu de vină, câți s-au vaccinat și câți au refuzat asta, medicii și spitalele sunt dincolo de limită. Cinste lor, căci sunt singura noastră nădejde. Aveți grijă de voi și unii de alții.

Articolul anterior

Nu, să te plângi că n-ai căldură în casă nu e un moft de prințesă răsfățată

Articolul următor

7 sfaturi de la stomatolog pentru a sprijini părinții să câștige Războiul Spălatului pe Dinți în fiecare dimineață și seară (p)

52 Comentarii

  1. Silvia R.

    Nu stiu cum pot unii si la aceasta ora sa refuze sa creada. Sau sa creada in cine stie ce conspiratii.
    Virusul asta nenorocit este peste tor in jurul nostru. Am o groaza de prieteni, cunostinte mai apropiate sau indepartate bolnave. Chiar si membrii familiei mele extinse. Abia ce au iesit cu bine din boala.
    Nu inteleg de ce lumea nu se protejeaza. De ce nu poarta nenorocita aia de masca asa cum trebuie.
    Pana cand!? Cati trebuie sa moara?!
    Cand aud asta ca sunt cazuri pe hartie… raman fara cuvinte.
    Am citit ieri un banc. Ar fi fost amuzant daca nu era atat de adevarat de trist:
    ” se spunea la un moment dat ca daca prostia ar durea, spitalele ar fi fost pline.”…
    Nu mai am cuvinte. Pur si simplu.

    • Da, am văzut și eu acea fotografie cu vorba asta.

      În acest moment, deja e foarte greu să te mai protejezi. E greu, cu toate măștile din lume. Suntem cam pe cont propriu. Fiecare cu ce poate corpul lui să îndure.

  2. Ana

    Un astfel de medic de familie am eu. Gravida in 7 luni, covid cu toate simptomele si starile posibile, saturatia 95 la inceput, apoi in 97 am tot tinut-o.
    Imi zicea sa ma duc la spital sa ma internez. A sunat la infectioase, gasise loc pt mine, avand regim special. M-a mai lasat putin, s-a tot consultat si cu asistenta dar isi amintea si un caz grav de la noi, apoi a pus in balanta ce si ce mai pot lua din spital. Intr-un final, am decis sa raman acasa. Daca zicea sa plec, plecam. Aveam deja bagajul facut. La telefon paream mai grav decat eram. Cel putin asa credeam eu. Am tinut permanent legatura. Ea discutase si cu medicul ginecolog sa stabileasca tratamentul.
    Si asta in luna martie a acestui an. Suntem bine acum, eu si bebelina.
    Dar am fost leguma in pat. In covid, in 3 săptămâni am slabit la kg de dinaintea sarcinii. Nici nu ziceai ca am 7 luni, doar ca am mancat mai bine. Singura in casa, sotul izolat in alta parte, copilul cel mare a crescut si s-a intretinut cum a stiut la cei 8 ani. Era si el cu covid, asimptomatic, ca de curand i-am facut anticorpii sa vad cum stam.
    Eram in lumea mea, voiam sa dorm si atat, parca nici nu stiam ca sunt gravida si am copil in casa. Voiam sa lupt, odihna era tot ce puteam face. Mancam o banana in zi. Sau deloc, pt ca dormeam.
    1 saptamana într-una am schimbat 2 lenjerii pe noapte/zi, 5 randuri de pijamale, dormeam pe prosoape de baie sa nu ud salteaua. Sa vorbesc era extrem de obositor.
    Dar suntem bine. Urmarile inca nu le stim. Vom vedea cum ne-a afectat covidul. Momentan ca efect advers e caderea excesiva a parului.
    M-am vaccinat la 6 luni dupa boala. Inainte de a-mi face doza a 3-a o sa fac anticorpii, sa vad cum stau.
    Cand aud ce spun majoritatea despre covid, ma enervez maxim, imi dau seama pe zi ce trece ca trăiesc in tara gresita, ca oamenii pe care ii stiam cu “carte” indruga fel si fel de aberatii cu “teoria conspiratiei si decimarea populatiei”.
    Mi-e si frica sa spun ca sunt pro vaccin, ca sunt convinsa de existenta acestui nenorocit de virus. M-am saturat si de virus dar si de oamenii care nu discern informatiile. Partea buna din toata pandemia asta e ca asa aflu iq-ul fiecaruia.

  3. Cora

    Foarte frumos ca sunt medici de familie care se intereseaza de pacienti, dar eu cred ca cei pe care i-ai mentionat sunt o foarte mica minoritate. Părerea mea e ca multi nici nu isi cunosc pacientii si nu au niciun pic de rol activ in preventie. De ex, am vazut un reportaj cum in Portugalia, medicii de familie sunau personal toti pacientii sa le spuna despre vaccin. La noi, cati i-or suna sa ii indemne macar sa isi faca analizele anuale gratuite… Medicul meu de familie a stiut ca sunt insarcinata doar cand am solicitat concediu prenatal si ar mai fi si alte exemple.

    • da, știu că așa e în unele locuri. Poate contează și comunitățile unde sunt acești medici. Părinții noștri sunt medici în orașe mici, comunități mici, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea.

    • Simona

      De ce nu a-ti mers la începutul sarcinii sa va ia în evidenta?

      • Cora

        Si la ce imi folosea sa ” ma ia in evidenta”? Eventual ii folosea lui…

        • Cristiana

          Eu iti dau dreptate ca poate nu fac toti destul, dar acum sa te sune in fiecare luna sa te intrebe daca ti-a venit ciclul sau nu si daca ti-ai facut un test de sarcina sau sa ghiceasca in carti e cam complicat. Daca te lua in evidenta – exact asa este denumirea oficiala, nu e o gaselnita a comentatoarei de mai sus – nu i-ar fi coborat un inger in birou, ci ar fi putut, potential, sa iti fie un medic de familie mai bun.
          Sistemul in care lucreaza acesti oameni este groaznic de incalcit si complicat. Sa compari Portugalia cu Romania din orice punct de vedere inseamna sa visezi mult prea frumos.

          • Cora

            Oau, cam sarcastic comentariul. Si nu am comparat deloc cu Portugalia, ptr ca mi se pare foarte rezonabil ptr Romania ca medicii de familie sa indemne lumea sa vina sa isi faca analizele anuale. Mi se pare un minim pe care il pot face. Am dat ex cu sarcina ca sa arat ca nu se incurajeaza nicio comunicare medic de familie- pacient, timp de vreo 10 ani nu a stiut ca exist aproape. Analizele si sarcina au fost oricum urmarite de specialisti. Nu sunt medic, dar nu cumva Romania e in top la decese pe probleme cardiace la barbati si printre primele la cancere de col la femei? Nu e adevarat ca cel putin cancerul de col e foarte usor de detectat si tratat in faze incipiente, iar analizele se fac anual si sunt decontate? Oare e mai bine ca medicul de familie sa dea trimitere la chirurg sau sa indemne pacientii la preventie?

        • Cora

          Culmea luatului in evidenta e ca nu a vrut sa ia in evidenta bebelusul, pe motiv ca nu consulta copii…

  4. Diana

    Si noi azi suntem in ultima zi de izolare. Am avut si noi si copiii. Din fericire eram vaccinati si a fost o forma usoara.
    Medicul de familie m-a sunat in fiecare zi, inclusiv duminica ca sa vada daca suntem ok.

  5. Mia

    Cinste acestor medici care sunt extrem de solicitati in aceasta perioada, insa nu toti sunt asa.Am avut Covid in martie toata familia,am trimis zeci de mesaje medicului de familie pentru a ne prescrie tratament,am sunat de zeci de ori,abia dupa 4 zile ne-a raspuns foarte iritata de ce insist atat.Am luat tratament dupa scheme de tratament ale altor persoane bolnave in aceeasi perioada cu noi.Daca asa s-a ingrijit si de ceilalti pacienti nu ii pot respecta persoana.Sper ca este o exceptie si doresc sa o schimb dar aut tot mai multe persoane de lipsa de comunicare cu medicii lor de familie.Bucuresti…poate in alte locuri e mai bine.Sanatate tuturor!

    • Îmi pare rău, cred că aveai mare nevoie să răspundă la început, să îți spună ce tratament să iei și apoi putea să nu mai răspundă.. Bine că sunteți bine acum.

    • Valeria

      Subscriu la comentariul dumneavoastră. Medicul nostru de familie a pus o bariera de netrecut intre programul de la cabinet si restul timpului. Trebuie să te stapanesti sa mori până incepe serviciul!

      • Înțeleg nevoia de siguranță și cea de sănătate, însă nu văd pe nimeni revoltat că e închis la Mega la 12 noaptea, când i se face lui foame. Toți înțelegem că funcționează după un program și gata. Așa și medicii de familie. Nimeni nu poate lucra non-stop, 7 zile din 7. E un program infernal în perioada aceasta, care ține deja de peste un an de zile.

        Nu zic că e rău sau că e bine să pună o barieră strictă, ofer doar o explicație. Plus că sunt mulți medici care fac 50-60 de consultații pe zi, dintre care le sunt plătite nici jumătate.

        Cine muncește gratis în zilele noastre? Ei, medicii de familie, pe care îi criticăm atâta. Că sunt incompetenți și mașini de copiat acte și mai știu eu ce. Dar nimeni nu e obligat să muncească zi și noapte, mai ales gratis. În unele țări, e chiar ilegal ca medicii să muncească mai mult decât orele din program, fiindcă se consideră că extenuarea poate duce la decizii proaste.

        Repet, și eu mi-aș dori un medic la dispoziție când am nevoie, maică-mea răspunde și de Paști, și de revelion, dar nu știu dacă asta e rău sau e bine.
        multă sănătate

        • Oana

          Total de acord cu faptul că au și timpul lor liber. Dar poate are medic de familie cum am și eu cu program 9-13. E cam greu sa te îmbolnăvești doar in programul asta. Daca îți e rău de la covid după ora 14 până a doua zi la 9 nu mai are cine sa sune.. poate la asta se referea. Nu zice nimeni de program non stop.. dar măcar pe timpul zilei sau macar 8-10 ore..

      • Cristiana

        Si nu vi se pare normal sa aiba si ei timpul lor liber? Sunt medic si fiica unui medic de familie. Vreau sa va reamintesc, cu empatie, ca si medicii sunt oameni. Si ca si pacientii au cateva obligatii ghidate mai degraba de bunul-simt. Daca v-as povesti ce poze am primit la 2 dimineata de la pacienti sau de cate ori a fost sunata cu efectiv nesimtire mama mea si de 14 ori intr-o ora pentru ceva ce nu era urgent desi mentionase ca este in concediu, poate ati intelege acea bariera.

  6. Raluca

    Din fericire exista și medici buni care știu sa trateze acest virus și o fac fără protocolul infect “recomandat”, dar impus.
    Boala exista și ca multe altele din cauza tot a unora care se joaca de-a Dumnezeu.
    Teorii conspiraționiste, dacă am fi pus mana pe o carte, îmi vine în cap cel puțin una “Asasin economic” scrisa de cel puțin 10 ani ați fi văzut ca sunt multe coincidente între ce apărea acolo scris și ce se întâmplă de câțiva ani în lume și nu vorbesc de Covid, vorbesc de tot ce am patimit noi de cel puțin 30 de ani.
    Medicii nu sunt susținuti de sistemul de sănătate!
    Oamenii nu au încredere pt ca avem mass-media platita, care nu a știut altceva decât sa semene teroare!
    Existând tratament de peste 1 an guvernul nostru a băgat virusul în vacanta cand trebuia sa pună mana sa facă rost de medicamente sau mai grav sa aprobe autorizația pt medicamente eficiente care sunt deja în stocurile fabricilor.
    Niște criminali!
    Cum altfel pot fi numiți? când o perfuzie cu anticorpi monoclonali costa max 3000 euro și ar salva 99% dintre cazurile grave și sistemul prefera transferarea la ATI unde doar o zi de spitalizare costa peste 1000 euro și de multe ori după cca 7 zile ( 7000 euro) omul moare!!!
    Medicii sunt vinovați ca accepta sa fie conduși politic și nu sa respecte un jurământ depus!
    Au dezbinat tot în aceasta tara!

    • Dan

      Ce perfuzie mah, cu anticorpii vieții mele? Faceti-vă vaccinul, de acolo aveți anticorpi! De ce nu-l faceți ca să-i aveți deja? Să nu ajungeți în spital?

    • Zina7

      Eu când am încercat să conving câteva persoane îndoctrinate de beneficiile vaccinului aducând exemple/ arumente și din practica mea medicală am primit răspunsuri de genul” vrei sa te lauzi numai că ești medic și că lucrezi in spital mare” , ” mai bine mor decât să ma vaccinez” , ” eu nu cred că există virusul ăsta” etc. Din păcate dintre persoanele îndoctrinate , antivacciniste, sunt și cunostințe de ale mele care știu exact ce fel de medic sunt și cât de dedicat meseriei is. Și ce e mai grav e că exista in România si medici care nu cred in vaccin si care promoveaza ” antivaccinarea”. Imi pare rau dar aici trebuia de mult să se sesizeze colegiul medicilor. E dramatic ce e in Ro! Și mai rău e ca nu se ia nici o măsură.Mor sute de oameni pe zi, nu mai sunt paturi pe intensiv și nici măcar nu se gândesc la lock down😭😖. Ce face colegiul medicilor? ce face ministrul sănătătii? de ce nu se revoltă medicii?

    • Zina7

      Tratament specific pentru Infectia SARE CoV2 NU există. Anticorpii monoclonali, terapia antivirală …oricum sunt recomandati in formele medii. Dar nu e terapie antivirala, nu trateaza CoVid-ul …Dacă ar fi așa nu ar mai muri nici un pacient in Germania sau Anglia sau Franța etc. ( țări cu un sistem sanitar bine pus la punct). Plus ca in Ro ajung la spital majoritatea cu forme grave unde aceasta terapie nu mai este aprobată( orice medicament/ vaccin trebuie sa fie aprobat in Europa de comisia europeana a medicamentului) . Și ce nu înteleg eu de ce cei ce nu s-au vaccinat si au facut Covid vor acum Anticorpi monoclonali??? Au refuzat vaccinul care ajuta propriul corp sa produca anticorpi și vor acum anticorpi de la ” big pharma”? nu se mai gândesc la efectele secundare ale medicamentelor?

      • Cred că e prea târziu acum pentru lockdown. De data asta, virusul va trece prin populație, va mătura singur ce are de măturat și ne vom imuniza rapid ca turmă. Doamne-ajută, scapă cine poate.

        • Zina7

          din pacate asa este… o cauza pierduta!

        • Stefania

          Sunt medic de familie.Am un singur comentariu. Vaccinati-va!

        • rox

          Scapa cine poate, asa este, dar exista o chestie prin care iti poti mari sansa de a scapa: vaccinul.
          Asa mi s-a acrit de nodpapuristi care vad numai ce nu a facut guvernul, dar nu se intreaba ce nu au facut ei.
          Impresia mea este urmatoarea: oamenii astia vor gasi orice motiv ca justificare sa nu se vaccineze. Ce sa zic, ei sa fie sanatosi.

    • Cristiana

      Nu exista tratament aprobat si demonstrat pentru aceasta boala. Pentru orice fel de boala infectioasa este mai eficienta preventia decat tratamentul.
      Efectiv nu pot sa inteleg cum puteti sa inghititi galustele astea cu anticorpii monoclonali, pentru care nu exista studii reale in timp ce ignorati complet beneficiile vaccinarii, dovedite deja pe zeci de milioane de persoane. Ma depaseste complet.
      Afirmatia Dvs. “perfuzie cu anticorpi monoclonali costa max 3000 euro și ar salva 99% dintre cazurile grave” este FALSA. Serios, hai sa profitam de acest moment groaznic sa ne educam un pic, unele informatii sunt usor de obtinut si putem astfel sa nu mai picam in tot felul de conspiratii.

    • Oana

      A sunat sosoaca.. a zis că își vrea teoriile cretine înapoi.

  7. Lia

    Ma bucur ca sunt si astfel de medici de familie, între timp a mea îmi zice ca de ce m-am vaccinat, că o sa rămân infertila si o sa mor si asa mai departe. Pe mine nu m-a speriat, m-am vaccinat încă din iunie, dar pe mama abia am convins-o luna asta, si abia după ce sor-sa a ajuns in spital si era sa dea colțul, că si ea temea de infertilitate la cei aproape 60 de ani ai săi! Dacă n-ar fi si medici de ăștia poate că mergea mai bine campania de vaccinare, dar când trebuie să explic eu, absolventă de drept, că nu-i bine ce i-a zis unuia doctorița de familie, pe cine oare o sa creadă?

    • Irina

      Eu m-am vaccinat si la 2 luni dupa am ramas insarcinata.Deci vaccinul nu provoaca infertilitate.Acum in loc sa ma bucur de sarcina,mi-e teama sa ies din casa,sa merg la controale sa nu iau covid.Oamenii au incredere in medicii de familie si in mare parte sunt vinovati de esecul campaniei de vaccinare pentru ca foarte multi nu au recomandat vaccinul.

    • Cristina

      Sunt multi medici ce cred ca vaccinul este un ser in testare si ca iti face rau, asistente care nu recomanda vaccinarea. Daca si cei din sistemul medical cred ca vaccinul e bau bau ce sa mai zicem de tanti Leana din deal.

    • Zina7

      Am auzit asta de la multe cunostinte de ale mele ca nu se vaccineaza ca așa le-o recomandat medicul de familie , sa astepte sa faca imunitate naturala

    • Roxana

      Dece nu o reclami la Colegiul medicilor?
      De ce nu o dai in judecata pentru zadarnicirea combaterii bolilor infectioase?
      Sunt medic. Nu de familie. Spun insa ca astfel de specimene exista si din cauza pacientilor care ii tolereaza. Un medic de familie cu care nu poti lua legatura (in timpul programului declarat la CASJ) sau care iti spune sa nu te vaccinezi sau te cearta ca te-ai vaccinat fara sa ai vreo contraindicatie specificata de producator sau OMS, ar trebui sa gaseasca a doua zi lacatul pe usa cabinetului si avizul de libera practica anulat (si cumva sa fie multumit ca nu pateste decat atat)
      Oricat ar da retete de medicamente dupa dictare (cu antibiotice, ca e “doctor bun”) si concedii medicale la cerere, deci oricat ar fi de “amabili”, prin lipsa de proactivitate a practicii (preventie, se cheama), acum sunt criminali.
      Din pacate minoritatea de medici de familie adevarati si constienti nu ii salveaza; din contra, prin astfel de exemple se poate vedea ce majoritate aberanta toleram.

      • Cristiana

        Nu ar fi fost un articol adevarat despre medicii de familie daca nu aparea o alta doctorita, NU de familie, normal, care sa faca pe desteapta si sa generalizeze.
        Sunt complet de acord cu ce ati scris pana sa fiti ironico-superioara si sa va considerati cu stea in frunte pentru ca Dvs. nu scrieti retete dupa dictare si nu scrieti concedii, deci sunteti demna de premiul Nobel.
        Pana la urma, cine sunt cei mai vocali anti vaccinisti din domeniul medical? Sunt medici din aia destepti, care nu scriu dupa dictare, nu?
        Eu zic ca problema reala este sistemul in sine, dar na, e mai usor sa fim veninosi intre noi si sa ne credem coada de la cireasa, noi astia care nu suntem medici de familie. Trist.

  8. Vai❤️ Mai, voi suntem o familie maaare de medici numai unul si unul. Mama ta e un exemplu demn de urmat si pentru alti medici din orase mari. Imi imagjnez ca nu le e usor nici emotional cat stres si cate griji, mai ales ca nu pot decide in locul pacientilor lor.
    Ps: cand ai scris de tusa Susana m-ai lovit. Asa o chema pe strabunica mea si asa ii spuneau matusile❤️

  9. Zina7

    Eu când am încercat să conving câteva persoane îndoctrinate de beneficiile vaccinului aducând exemple/ arumente și din practica mea medicală am primit răspunsuri de genul” vrei sa te lauzi numai că ești medic și că lucrezi in spital mare” , ” mai bine mor decât să ma vaccinez” , ” eu nu cred că există virusul ăsta” etc. Din păcate dintre persoanele îndoctrinate , antivacciniste, sunt și cunostințe de ale mele care știu exact ce fel de medic sunt și cât de dedicat meseriei is. Și ce e mai grav e că exista in România si medici care nu cred in vaccin si care promoveaza ” antivaccinarea”. Imi pare rau dar aici trebuia de mult să se sesizeze colegiul medicilor. E dramatic ce e in Ro! Și mai rău e ca nu se ia nici o măsură.Mor sute de oameni pe zi, nu mai sunt paturi pe intensiv și nici măcar nu se gândesc la lock down😭😖. Ce face colegiul medicilor? ce face ministrul sănătătii? de ce nu se revoltă medicii?

    • cum ziceam mai sus, e foarte târziu acum de lockdown.

    • Cristiana

      sunt de acord, nu stiu exact datele sau daca s-a facut vreun studiu dar, spre exemplu, senzatia mea este ca rata de vaccinare in populatia de asistente medicale este infricosator de joasa. spun asta pentru ca asistenta mamei mele este antivaccinista convinsa si deci, in opinia mea, un pericol pentru pacienti si alte asistente din clinica respectiva sunt la fel, ba chiar au si aparut cu simptome si am citit niste comentarii absolut halucinante in mai multe grupuri. mi se pare un real pericol, pentru ca din experienta mea pacientii au contact strans cu asistentele, mai ales acum, sau mai bine zis mai strans decat cu medicii de familie si e greu de zis ce consecinte au aceste atitudini. probabil tragice.

  10. Pricop Georgiana

    Sa tot auzim de astfel de medici de familie! Spre exemplu medicul de familie al copiilor mei consulta prin ușa de termopan. De 2 ani de zile nu a pus o singură dată stetoscopul pe ei. De 2 ani de zile eu merg cu copii in privat… O întâmplare recentă: merg cu băiețelul de 7 ani pentru un consult, este răcit cu febra (înainte de a merge la cabinet, am fost cu el la privat la un medic pediatru care mi-a spus că are viroza respiratorie și că nu are nevoie de antibiotic), el are ADHD și autism, consultațiile și tratamentul pentru noi sunt un chin… Abia dacă a deschis ușa, cu o lanternă in mâna, de după ușă, uitandu-se doar in gura lui, îmi spune că nu are nimic și că poate merge la școală… Înainte să apuce să închidă ușa, am confruntat-o și i-am spus tot ce am avut pe “suflet”… A rămas stana de piatra când am scos rețeta cu niste spray-uri și suplimente alimentare și vitamine recomandate de cealaltă doctorita… Am spus atunci în gândul meu că la următorul consult, o să o filmez și o să merg cu proba la colegiul medicilor și am să ii fac plângere. Nu este normal așa ceva! Cum poți tu ca medic sa fii atât de nepăsător… Cum poți pune capul pe perna seara, când știi că îți bați joc de sănătatea unui copil, și așa greu încercat de soartă, și nu mă refer doar la al meu, aici e vorba și de ceilalți, de bătrâni… Sunt foarte hotărâtă să îmi schimb medicul de familie!!! Și cu siguranță voi face și plângere!!! Rușine doamna “doctor” Dobrinescu Elena din comuna Gugești jud Vrancea!!!

  11. Laurentiu

    Felicitari medicilor pt ce fac astazi pentru noi. Din pacate , o parte din medicii de familie sunt contra vaccinului si recomanda pacientilor sa nu se vaccineze. Eu cred ca o astfel de parere contra , ar trebui sa nu fie expusa ca un sfat medical in plina pandemie.

  12. Doina

    Citesc blogul tău cu multă plăcere de citiva ani bunicei, nu am comentat niciodată dar nu cred ca am ratat vreo postare. Am plecat cu soțul din țara de 25 de ani și începusem sa sper ca va fii bine in România si ne făceam planuri sa ne reîntoarcem curind. E de necrezut ce se întîmplă acum, oamenii mor cu sutele și încă se continua cu teoria conspirației și alte timpenii. Cind am emigrat in USA a fost necesar sa avem nenumărate vaccinuri, le-am făcut si gata. Sunt îngrijorată și cu inima grea pentru ceea ce se întîmplă.

  13. Mihaela

    Păcat nu toti medicii sunt asa,mie nu mi sa intamplat așa, am mers la medicul de familie sa mi vada copilul care tușea si avea febra de două zile la care medicul mi a spus ca fara test covid pcr nu vrea sa l vada caci un test rapid antigen nu este luat în considerație,nu mi sa recomandat absolut nici un fel de tratament și nici medicul nu a mai sunat sa întrebe dacă copilul e bine viu sau mort dupa cum la ,,consultat,,.
    Deci ce rămâne acum de facut cu acești medici?

    • rox

      Reclamați? Reviewuri proaste pe siteuri de medici, review prost pe google maps acolo unde are cabinet, spui acolo cu subiect și predicat că nu a vrut să îți consulte copilul.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 229 queries in 0.555 s