7 sfaturi de la stomatolog pentru a sprijini părinții să câștige Războiul Spălatului pe Dinți în fiecare dimineață și seară (p)

Războiul Spălatului pe Dinți și-a ales două momente foarte grele din zi: dimineața și seara.

Dimineața e grea, fiindcă ești contra-cronometru, toți au nevoie la baie și mulți sunt în întârziere DEJA.

Iar seara… seara copiii sunt praf de obosiți, iar răbdarea părinților s-a terminat demult. DEMUUUUULT.

Doamne, ce război greu de câștigat avem!

Când e mai important să te speli pe dinți, dimineața sau seara?

Închideți ochii și răspundeți în gând. Dați scroll down, să vedeți dacă ați știut.

.

.

.

.

.

.

.

Seara!

Spălatul pe dinți ar trebui să fie ultimul lucru pe care-l facem înainte să ne culcăm.

De ce?

Pelicula să fie cât mai proaspătă înainte de a ne culca, fiindcă dacă ne spălăm mai devreme, saliva mai spală din ea. Noaptea vorbim mai puțin, nu mestecăm, așa că se secretă mai puțină salivă, care ar putea spăla această peliculă.

Și ca să nu vă mai aburesc mult, vă las cu o listă scurtă de câteva idei care să vă ajute să câștigați Războiul Spălatului pe Dinți:

1. Luați fiecare bătălie pe rând.

Nu puneți prea mare presiune pe copil, nu faceți o miză din spălatul pe dinți. Nu oferiți recompense materiale și nu pedepsiți. Nu amenințați. Spălatul pe dinți ar trebui să fie un reflex, ceva la fel de normal cum e să ne spălăm pe mâini după ce mergem la toaletă. Nu te premiază nimeni că folosești hârtie igienică, să fim serioși.

2. Alegeți o periuță moale sau extra-moale pentru început

Imaginați-vă că aveți de curățat niște dinți, nu de frecat un aragaz. Niște peri tari înțeapă rău gingia și pot pune un copil mic pe fugă imediat. Învățați să poziționați periuța oblic atunci când îi spălați (ideal, la 45 de grade) și faceți mișcări de măturare. Un alt truc e să nu puneți presiune. Doar plimbați periuța peste gingii și dinți, fără să vă înfigeți în gingie. Amintiți-vă: misiunea nu e să-l spălați pe Ionică în seara asta, ci să-i construiți un obicei pe viața.

3. Lăsați copilul să-și aleagă personajul de pe periuța de dinți

Nu ne plângem de ofertă. Există rafturi întregi în magazine cu diverse periuțe de dinți. Toate personajele în vogă au cel puțin un raft de produse de igienă dentară, de zici că Batman s-a făcut, la pensie, dentist. Folosiți-vă de aceste preferințe, copilul va avea sentimentul de autonomie și control.

4. Faceți spălatul pe dinți distractiv

Puteți pune o melodie în timpul periajului sau puteți fredona un cântecel. Cei de la Colgate au un calendar al spălatului pe dinți spre care dau link de câte ori am ocazia. E supermotivant să-l ai în baie lipit. Îl puteți descărca gratuit de aici, îl printați și îl lipiți. Face minuni și pentru părinți 😉

5. Spălați copilul pe pat, cu capul fixat

războiul spălatului pe dinți miruna ioani

Ce vedeți în poză e poziția în care și eu spăl copiii pe dinți. Singura diferență e că mă așez în fața lor, să nu mă vadă cu capu-n jos. E o poziție excelentă, pentru că el, copilul, stă cu capul fix. E mult mai comod și rapid. Când stau peste chiuvetă să-l spăl, în 30 de secunde mă ia un junghi și nu mai pot. Doar grijă, să nu puneți multă pastă de dinți, ca să nu facă spumă excesiv.

6. Exemplul personal

N-am avut pacienți-copii cu dinți exemplar de curați din familii cu dinții praf. Deci exemplul personal. Exemplul personal. Exemplul personal.

7. Urmăriți webinare educative gratuite pentru sănătatea dinților copiilor

Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România și Crucea Roșie Română, cu sprijinul Colgate România, lansează o serie de webinare educative gratuite pentru sănătatea dinților copiilor. Proiectul face parte din Programul Școlar Colgate, campania „Zâmbește pentru viitor”.

Webinarele sunt susținute de medici stomatologi pediatri și ortodonți. Participarea e gratuită, ok? Vă las programul, precis o să vi se pară interesant:

18 octombrie 2021

Dr. Raluca Georgescu, Medic rezident Stomatologie Pediatrică

TEMĂ: Igiena dentară. Provocări și soluții pentru părinți

1 noiembrie 2021

Dr. Raluca Vacaru, Medic specialist Stomatologie Pediatrică, doctorand, Asistent Universitar

TEMĂ: Copii fără carii. Prevenția în cabinetul stomatologic

15 noiembrie 2021

Dr. Mircea Georgescu, Medic specialist Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială

TEMĂ: Aparatul dentar la copii

29 noiembrie 2021

Dr. Silvia Per, Medic rezident Stomatologie Pediatrică, Doctor în Științe Medicale

TEMĂ: Stomatologul, cel mai bun prieten al copilului 

Webinarele pot fi urmărite pe site-ul www.programscolarcolgate.ro. După fiecare webinar, părinții pot sta de vorbă cu specialiștii stomatologi pediatri pe grupul de Facebook „Dinți și părinți”. Acolo, medicii le vor răspunde la tot ceea ce îi interesează în cadrul sesiunilor de Întrebări și Răspunsuri.

Ce altceva mai puteți face? Să perseverați. Nu vă dați bătuți! Nu cu forța, nu cu amenințări, ci cu duhul blândeții și ce am scris mai sus. Sfânta Răbdare fie cu voi, amin.

Articolul anterior

În vremuri de pandemie, cinste medicilor de familie!

Articolul următor

Cel mai greu de cumpărat cadou e pentru bărbați, fiindcă sunt brutal de sinceri dacă nu le place ce ai luat (p)

7 Comentarii

  1. Alexandra

    E super calendarul. Nu știam de el. Mulțumesc!

  2. Silvia R.

    Sunt super incantata de baiatul cel mare pe care l-am dus deja de cateva ori la dentist (la medicul meu, care ne este si prietena). De fiecare data cand a fost pana acum, s-a dus in recunoastere. S-a asezat pe scaun, dr i-a prezentat fiecare instrument, de aspirator a fost mega incantat. A deschis si gura de fiecare data si alasat-o sa se uite.
    Saptamana trecuta am fost toti 4la cabinet si, imediat ce am ajuns, eu si sotul am fost nevoiti sa mergem cu cel mic la baie sa ii schimbam scutecul. Cand ne-am intors, Vlad mi-a spus fericit ca dr i-a facut periaj. Am ramas super uimita. Singur in cabinet, fara noi, parintii. A deschis gura si a acceptat.
    Nu stiu cum sunt alti copii, dar eu sunt super mandra de baiatul meu de 4 ani si 4 luni 😁

  3. Aura

    Cel mic e ca un vulcan, acu accepta doar daca o facem sub forma de numarat , cantat..bla …bla. Cel mare 4 ani e mai cooperant, problema e ca are aceea bacterie ce ii lasa puncte negre pe dintisori si mereu suntem la dentist sa ii curețe 3-4 dinti .

  4. Alina

    Buna, m-am trezit cu o intrebare legata de dintisorii bebelusilor. Pana la 10 luni i-au iesit incisivii, stiam ca fiecare iese dupa 5 nopti de nesomn. Am avut apoi 3 luni de dormit toata noaptea, apoi la 1 an si 1 luna au inceput maselele. De 2 luni au iesit 2: una sus si una jos. Celelalte se inflameaza cateva zile (adica daca pun degetul simt gingia ca o bășică, apoi se retrag), mai nou si caninii sunt la fel, dar nu vor sa iasa. Ar fi bine sa merg la stomatolog sa ajute eruptia cu o incizie sau pur si simplu sa astept? De 2 luni nu prea mai doarme noaptea nici cu geluri gingivale, nici cu nurofen. Multumesc!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 141 queries in 0.805 s