Medic, despre batista bebelușului: ”De câte ori aspirăm mucii copilului? De câte ori e nevoie!”

batista bebelusului miruna ioani

Știu că batista bebelușului e ceva foarte controversat. ”Cu cât îi scot mucii, cu atât face mai mulți” e un mit sinistru. Terminați cu prostiile și lăsați copilul să respire.

Nu îi veți aspira creierii prin ea. Adică, vă rog. Dacă ați ajuns cu studiile în clasa a 6-a (sau când se învață anatomia corpului uman), cred că puteți înțelege că el, creierul, nu e o smântână care îți iese pe nas.

Pentru cine mai are vreun dubiu sau nu își amintește exact lecția din gimnaziu, nu am pretenția să mă credeți pe cuvânt. Deși, salut, medic și eu, trag mucii cu batista bebelușului de vreo 5 ani. Tatăl copiilor mei e neurochirurg și e primul care recurge la acest device când cei mici au muci.

De ce? Fiindcă mucii sunt ceva banal, dar, dacă nu îi scoți, sunt calea sigură spre otită. Nu vrei otită pentru copiii tăi? Nici să-i sufoci? Ai vrea să dormiți noaptea și tu, și ei? Pune mâna pe batista bebelușului, că nu-l strici, ba dimpotrivă, îl eliberezi.

Vă explic imediat și cum, dar mai întâi să vă zic sfatul unui medic ORL-ist deștept, care a văzut multe otite la viața lui. Adică, a ei. Pentru că eu sunt un biet dentist, iar bărbatu-meu e un biet neurochirurg, am întrebat-o pe dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL:

ana maria apostol

De ce e important să scoatem mucii copilului?

(lol, de parcă nu am ști, de parcă n-am avea și noi, de parcă ne place să umblăm cu ei în nas, de parcă nici noi, adulții, nu ne suflăm nasul de frică să nu se facă mai mulți muci: lasă, dragă, că nu-mi ia mie nimeni mucii mei, ce dacă nu pot respira și vorbesc ca dintr-o gură de canal. )

Dr. Ana Maria Apostol: Răcim, prin urmare ni se înfundă nasul și facem muci. Da, muci. Adică secrețiile care apar în nas, secreții pe care, dacă nu le scoatem afară din nas IMEDIAT, alunecă în spatele nasului, se duc pe gât și astfel îl inflamează și infectează și pe acesta.

Aceste secreții sunt de cele mai multe ori infectate viral sau bacterian. Dar ele nu se duc doar în gât (faringe), ci se duc, prin trompa lui Eustachio, în urechea medie, în momentul în care înghițim. Și așa ajungem să facem OTITA MEDIE, care se manifestă prin durere de ureche, scăderea auzului, țiuit.

Această otită poate fi în diferite stadii de severitate. Otita medie se vindecă greu, nu în zile, ci în săptămâni, în funcție de corectitudinea tratamentului. Primul lucru pe care trebuie să îl facem ca să treacă otita medie este să eliberăm nasul de muci.

Și cum putem face acest lucru?

Dr. Ana Maria Apostol: Prin suflatul nasului sau, la bebeluși/copii mici, prin aspirație.

Da, aspirăm nasul copiilor de secreții și, astfel, vor respira mai bine și otita se va vindeca mai repede.

Există o serie de dispozitive de aspirare a secrețiilor din nasul bebelușilor/copiilor mici cum ar fi batista bebelușului.

De câte ori aspirăm nasul copilului?

Dr. Ana Maria Apostol: De câte ori este nevoie, astfel încât nasul copilului să fie în permanență curat. Deci nu de două ori pe zi, mucii nu se formează doar dimineața și seara, ci de multe ori pe zi. Nu există un număr magic, ci de câte ori este necesar ca nasul să fie liber.

Dar dacă îi aspirăm frecvent, nu va face și mai mulți muci?

Dr. Ana Maria Apostol: Dacă vom aspira mucii din nasul copilului, nu se va forma din nou o altă secreție din cauza acestei proceduri. Copilul va face muci din cauză că plânge, că e răcit. Nu prea îi place nici unui copil această aspirație. Dar este absolut necesară, altfel nu vor trece răceala, otita, faringita.

(Intervin un pic: copiilor mei le-a plăcut amândurora această procedură, fiindcă s-au prins rapid că îi eliberează de muci. Mai mult, au ajuns amândoi s-o ceară atunci când sunt răciți.)

Batista bebelușului cu aspirator sau cu gura părintelui?

Dr. Ana Maria Apostol: Batista bebelușului se poate atașa la aspirator când copilul este mai mare, peste 2 ani, astfel se vor elibera mai repedde și mai ușor mucii.
Dar în cazul bebelușilor, va trebui să aspirăm noi, părinții, cu gura. Astfel nu vom crea o aspirație așa de puternică și nu vom răni nara copilului sau mucoasa nazală.

Mulțumesc frumos pentru lămuriri.

Pe dr. Ana Maria Apostol o găsiți pe Medicentrum, platforma de telemedicină fondată de soțul meu. Îi puteți scrie din orice colț al țării ați fi, din orice vârf de munte, plajă la mare, concediu ori vacanță în Bali.

Cum facem noi?

Când Tudor era bebe mic-mic și noi aveam mult-mult timp, după fiecare băiță, îi curățam nasul regulamentar. Puneam un strop de ser fiziologic și trăgeam cu pompița aia mică de la Philips Avent, care are vârf de silicon. Manevra era cu blândețe și grijă, copilul nu se îneca, nu se speria, nu plângea. Uneori scoteam câte un ditamai mucul, alteori nu ieșea decât serul curat.

La Victor, n-o să vă mint, că am sărit băița de câte ori se putea. N-am mai stat noi de ser în nas și masaj la tălpi. Sincer vă zic.

Dar, când copiii sunt răciți și au muci, umblu cu un aspirator și în ghiozdan. Peste tot.

Cinci ani, doi copii și nicio otită până acum. Trăiască batista bebelușului!

 • Trag doar cu gura. La aspirator, mi se pare prea complicat și ușor trepidant.
 • Dacă preferați varianta cu aspiratorul, puneți-l pe treapta cea mai joasă, cu putere de aspirare la minimum.
 • Tot de la dr. Apostol știu că mucii se scot când copilul stă sus, în picioare ori în fund. Cu el culcat, e mai greu, că doamna gravitație te sabotează puțin. Desigur, facem asta când se poate. La sugarii nou-născuți e mai greu.
 • Nu îndesați vârful acela în nasul copilului, e suficient să îl țineți la intrarea în nară. O să vedeți că, dacă e ceva de tras, iese cât trebuie.
 • Cereți întotdeauna permisiunea copilului înainte de această manevră. Da, și când copilul are 2 săptămâni. E și pentru el, dar e mai ales pentru voi, să vă obișnuiți să tratați această franzeluță cu ochi drept ceea ce este, de fapt, adică un om. Chiar dacă unul foarte mic.
 • Anunțați copilul și explicați-i de ce e nevoie să îi scoateți mucii.
 • Întrebați din ce nară preferă să trageți mai întâi.
 • Prin aceste tehnici simple, nu riscați să stricați copilul, să lezați nasul, să speriați vecinii. Toată lumea o să fie fericită și va respira bine.
 • Curățați aspiratorul de muci imediat, sub jet de apă.
 • Noi rupem un colț de hârtie igienică și îl punem în vârf, ca să se oprească mucii în hârtie. Nu îmi plac bureții care vin cu batista bebelușului de obicei, fiindcă nu pot fi spălați ca lumea.
 • Grijă la apa care ajunge pe tub, noi am pățit să mucegăiască, fiindcă nu am fost atenți să o scurgem. Dar nu-i nimic, avem oricum vreo 3 device-uri din astea prin casă.

Uneori, e nevoie să reaspir mucii după 5 minute. Heeey, dar abia ce i-am tras! Și nu-i nimic, de la capăt o iau. Apoi trec 2 ore și nu mai are. Și tot așa. Exact cum zicea dr. Apostol, mucii nu se secretă după ceas și nu vă fie milă să scăpați de ei.

Articolul anterior

Mizeria din balsamul de rufe: 6 chimicale care te vor face să-l arunci la gunoi în secunda doi

Articolul următor

Inepții despre alăptare, în cel mai celebru manual al pediatriei românești

11 Comentarii

 1. Anca

  Sunt de acord cu articolul. Din păcate, am o experienta neplăcută cu d-na doctor, consult superficial, tratament care a făcut mai mult rău decât bine, atitudine nepotrivita. Poate am prins noi un moment nefericit în garda,dar…

 2. Iulia Dr.

  E grozava doamna doctor! Mergem de aproape un an la ea, dupa ce am vazut niste interviuri tot la tine. I-am aratat-o baietelului dinainte, i-am povestit ce si cum o sa faca la consult si cand am ajuns la cabinet m-a intrebat: dar Miruna unde este? 😂😂🙈 apoi a intrebat-o cum ii cheama pe copiii ei, ca zisese in interviu ceva despre ei 🤷🙈🙈 3 ani avea pe atunci. Acum vreo luna cand am mers la cel mai recent consult dupa destul de multa vreme, i-a declarat ca i-a fost dor de ea! Atat e de minunata! Multumim ca ne-ai povestit despre ea!

 3. Elisa

  Am o întrebare care nu-mi da pace de multa vreme,dar nu legat de aeticol.Am înțeles ca sunteți medic stomatolog.De ce după o lucrare dentara recomandarea medicului este sa evitam consumul de lapte 24 de ore?Sau este și asta un mit la fel ca cel cu mucii?

 4. Anda

  Buna!
  Totusi, nu e mai simplu si mai OK pentru copil sa il invatam sa sufle nasul in mod corect? Fiica mea cea mica a inceput sa sufle nasul in servetel de la 6 luni, fara nicio problema, doar vazandu-si sora cea mare. In schimb, am vazut copii de 5-6 ani care nu stiau sa isi sufle nasul…

  • Ba da, sigur că e ok. Fiica ta cea mică e o excepție, ce facem cu copiii care nu au frați mai mari? Plus că, uneori, chiar dacă știe sufla nasul bine, tot scoți mai mulți muci cu batista bebelușului. De la șervețele se pot face răni la nas.

   Și băiatul meu cel mic știe sufla nasul deja de o vreme, dar nu se compară cu atunci când îi aspir. Ideea e să eliberezi nasul, dacă poate face asta copilul, excelent.

 5. Mihaela

  Eu sincer prefer lavajul – pe mine si pe bebe la fel. Desfunda nasul rapid si nu il usuca.

  Personal nu imi place senzatia de aspirat cu aspiratorul.

Leave a Reply

© 2007-2021 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 165 queries in 0.179 s