Mizeria din balsamul de rufe: 6 chimicale care te vor face să-l arunci la gunoi în secunda doi

balsamul de rufe miruna ioani

Balsamul de rufe mi se părea s3xy prin gimnaziu, când se întorceau sașii din Germania și hainele lor aveau mirosul ăla specific de curat. Îl știți.

Era un miros-statement pe atunci, cam cum ar fi acum o geantă Hermes. Nu era suficient să fii curat, trebuia să și arăți că ești. Adică, să simtă toți ceilalți din jur cât ești de occidental.

Balsamul de rufe nu mi s-a mai părut s3xy, când mama mi-a explicat că nu avem nevoie de el. De ce? Că veneau la cabinet tot mai mulți copii cu dermatite de contact și alte probleme apărute din senin. Păi?

Uite-așa. În anii 90, când românii s-au scăpat la magazine și produse ca în vest.

Le-a dat mama cel mai simplu tratament, că e femeie deșteaptă și, mai ales, un medic excepțional, care întotdeauna a luat-o de la simplu la complex. N-a sărit cu creme și cortizon, că a zis: ”fără balsam de rufe în mașina de spălat”. Le-a trecut copiilor dermatita, altora alergia, altora astmul.

Intuiția mamei s-a dovedit corectă imediat. Acum știm că balsamul de rufe strică hainele (mai ales pe cele tehnice, pentru sportivi), dăunează sănătății, în general, și pielii, în particular, și poluează mediul înconjurător.

De ce a fost inventat balsamul de rufe?

Cine își amintește de rufele spălate cu săpun de casă, butucănos și maroniu, făcut de bunici prin pivnițele de la țară? Adevărul e că detergenții de pe vremuri erau destul de duri. Hainele rămâneau scorțoase, înțepăcioase, te zgâriau.

Sigur că, între timp, nu mai e cazul. Astăzi avem tot felul de săpunuri și detergenți șmecheri, tehnologii, care își fac treaba excelent și sunt suficienți.

De ce folosim totuși balsamul de rufe acum?

Pentru că miroase frumos, hainele nu se mai electrizează, nu se șifonează, sunt mai  pufoase și moi. Plus că ne-a intrat în obișnuință. Știți cum unii oameni beau cola alături de orice ar mânca? Fix așa și cu balsamul. Îl cumperi automat împreună cu detergentul, nici nu te mai gândești. E un reflex condiționat.

Cum funcționează balsamul de rufe?

Formează o peliculă subțire peste țesătură (cred că ați simțit-o și voi). Această peliculă face hainele mai fine și astfel le scade încărcarea electrostatică, fiindcă se reduce forța de frecare. Ele pur și simplu alunecă mai ușor, ca-n reclame.

Balsamul aduce și o încărcătură electrostatică pozitivă, ca s-o neutralizeze pe cea negătivă și să nu iasă scântei.

Separă firele din țesătură (similar ca balsamul de păr), ceea ce face prosoapele mai pufoase.

Mai și miroase excelent și rămâne ca îmbibat în haine. Atunci, dacă e așa grozav, de ce mă iau de el?

Balsamul de rufe strică hainele

Poate ați observat că prosoapele spălate cu balsam de rufe nu mai șterg așa bine. Nu vi se pare! Chiar așa e. Explicația e că balsamul formează ca un strat de ceară peste țesătură. Asta o împiedică pe țesătură să mai absoarbă apa. E ca un por astupat, care nu mai lasă nimic să treacă.

De asta, pe unele haine tehnice (echipamente sportive) scrie să nu folosiți balsam de rufe! Fix de aia, fiindcă materialul lor e făcut special să absoarbă transpirația sau să elimine căldura. Iar balsamul pur și simplu i-ar pune un dop, deci l-ar strica.

Poate ați mai observat ceva: că prosoapele sau hainele de sport spălate cu balsam încep să pută la un moment dat. Prind așa un miros de îmbâcsit, de care nu mai poți scăpa oricât le-ai spăla. Asta e tot din cauza stratului ca de ceară pe care-l formează balsamul peste ele. Acest strat se acumulează și nu e ușor distrus de detergent.

Balsamul de rufe te strică pe tine

Sper că sunteți pregătiți. După ce citiți asta, o să mergeți direct la baie și o să aruncați tot ce a rămas din balsamul vostru la wc.

În primul rând, se pare că balsamul face rufele mai inflamabile. Nici nu știu dacă e un cuvânt. Ce știu e că focul n-are milă și că nici nu vrem să testăm. (sursa)

În al doilea rând și toate câte urmează, balsamul de rufe conține o grămadă de căcaturi, mă scuzați, care ne fac să fugim cât putem și să ne cheltuim banii pe altceva.

1. Amoniul cuaternar

De exemplu, compușii de amoniu cuaternar sunt niște ioni încărcați pozitiv, care fac hainele să nu se mai electrizeze. Le conferă acea senzație de moi și pufoase, dar se știe că irită pielea și tractul respirator; pot fi toxici pentru sistemele noastre de reproducere.

Un studiu pe personalul medical care a folosit produse de curățare cu amoniu cuaternar (are și efect antibacterian) a descoperit o creștere semnificativă de astm. (sursa)

2. Parfumurile

Ca linie generală, să știți că parfumurile sunt toxice. Într-o gospodărie ne întâlnim cu aproximativ 3000 de parfumuri diferite, care se duc direct în plămâni și nu ne fac niciun bine. Are zero sens să adăugăm unul care să fie cu noi în 100% din timp.

Studiile pe șoricei arată clar că emisiile din balsamul de rufe sunt toxice pentru sistemul respirator. Cercetătorii spun că se corelează clar cu efectele adverse de care se plâng oamenii.

3. Ftalații 

care dispersează mirosul.

4. Moscurile sintetice precum galaxolidul

care se acumulează în corp; și mult mai multe.

Amestecurile de parfumuri pot provoca alergii, dermatite, dificultăți de respirație și potențiale leziuni reproductive. Cercetările indică faptul că parfumurile provoacă iritații și atunci când sunt ventilate în aer liber, în special pentru astmatici și pentru cei sensibili la substanțe chimice. Nu merită riscul.

5. Metilizotiazolinona

Stați liniștiți, nici eu nu știu citi cu voce tare ce-am scris mai sus pe litere. Metilizotiazolinona e unul dintre cei mai îngrijorători conservanți din balsamul de rufe. Cauzează alergii puternice pe piele. E un ingredient frecvent prezent în cremele de protecție solară speciale pentru copii (sursa).

6. Glutaralul

E un alt conservant cunoscut ca declanșator de astm și alergii cutanate. Glutaralul (sau glutaraldehida) este, de asemenea, toxic pentru viața marină.

Balsamul de rufe strică și planeta

Țineți minte că el se clătește în apă, care se ”revarsă” în altă apă. Glutaralul, am scris mai sus. Amoniul cuaternar nu e ușor biodegradabil, cu atât mai puțin în apă și e toxic pentru viața acvatică. (sursa)

Mai sunteți cu telefonul în mână? Sau ați dat între timp o fugă până în baie, să scăpați de balsamul de rufe din casă?

🙂

Sigur că fiecare om e liber să facă propriile sale alegeri. Important e însă totuși să știe ce se ascunde în orice variantă.

Avem alternative?

Am auzit că sunt oameni care folosesc oțet la clătire, că lasă rufele strălucitoare și nu miroase. (N-am încercat, dar dacă e cineva care face asta, poate ne împărtășește experiența). Altfel, pentru a înmuia rufele, sunt niște mingi pentru lână, precis avea bunica.

Noi nu folosim nimic pentru rufe. Nu simt lipsa, nu simt nevoia. Îmi place mirosul discret de curat după ce s-a clătit detergentul. Cred că trăim oricum bombardați de chimicale. Pielea e cel mai mare organ. Așa că, permiteți-mi să o scutesc, s-o îngrijesc și s-o iubesc. Faceți la fel cu a voastră.

Articolul anterior

Acesta e raspunsul la multe ale mele rugaciuni

Articolul următor

Medic, despre batista bebelușului: ”De câte ori aspirăm mucii copilului? De câte ori e nevoie!”

33 Comentarii

  1. Cristina

    Întru totul de acord cu ce ai scris. De obicei folosesc doar detergent. Uneori pun oțet in compartimentul de balsam. Miros se simte puțin când sunt ude rufele. Când sunt uscate miros doar a curat, nici măcar a detergent. Se mai poate folosi și ulei esențial, eventual împreună cu oțet, lasă un parfum foarte discret pe rufe. La rufele albe mai pun uneori bicarbonat de sodiu împreună cu detergentul.
    Eu una ma simt agresata de atâtea parfumuri. Totul miroase atât de intens… Parfum pentru mine nu mai folosesc de ani de zile, îmi da o stare de rău, indiferent cât de bine miroase. Ma limitez la deodorant, gel de dus, crema, care oricum sunt parfumate… Nu mai vorbesc de toate produsele de curățenie, care au mirosuri foarte puternice. Cele mai groaznice mi se par însă parfumurile pentru camera. O, și cele de mașină! Nu as folosi asa ceva nici plătită!

    • Cat

      Nici uleiurile esențiale nu sunt grozave pe piele pentru că și ele pot fi alergeni. Asta pentru ca majoritatea uleiurilor esențiale conțin linalool, limonene, dar și geraniol sau citronellol, acestea fiind niște substanțe cu potențial alergen care au fost incluse în lista celor 26 (acum 82) de alergeni prezenți în produse cosmetice, declarată de Uniunea Europeană. Asta în condițiile în care sunt puse în cosmetice într-o concentrație sub 1%… deci nu-i ok, în special pentru copii. Pot dezvolta alergii pe viitor dacă sunt expuși constant prin haine/așternut. Natural nu-i mai bine de fiecare dată.

      • Gabriela

        Uleiurile esentiale contin in mod naturale acei compusi pe care i-ai amintit.
        Uleiurile esentiale fabricate, contin adaosuri chimice, toate cu potential alergen.
        Facand diferenta intre aceste doua categorii, putem utiliza in deplina siguranta uleiuri esentiale naturale, certificate pentru utilizare interna.

    • Ghilsen

      Dar foile care se pun direct in masina de uscat ?
      Sunt bune?

    • Andra

      daca un parfum bun pe o piele curata iti da stare de rau…bine macar ca te speli…

    • Corina

      Da! Oțet în compartimentul pentru balsam. E probat. Cel putin prosoapele ies moi și pufoase.

  2. Silvia R.

    Foarte interesanta informatia. Am folosit f rar balsam, iar de cand am copii, nu am mai folosit deloc, deci n-am ce arunca 😅
    Dar acum, ca stiu si cat de nociv este, chiar ca nu voi mai da banii pe asa ceva.
    Insa acum sunt curioasa ca nu cumva detergentul sa nu contina si balsam. Sper sa nu 😊

  3. Maria

    Ai perfecta dreptate!
    Eu am experimentat faza cu prosoapele care au capatat un miros insuportabil si ori cat le spalam la 90 grade, n-am scapat de acel miros. Am aruncat tot.
    Am renuntat la balsamul de rufe cand eram gravida pt ca mi se facea rau cand ii simteam mirosul. Nu mai folosim de vreo 5 ani. Haine curate si fara!
    Multukim de articol

  4. ElenaP

    Foarte interesant articolul! Chiar nu stiam de ce prosoapele mele noi cu timpul miroseau urat, sincer a picioare nespălate :-(((, cu siguranta nu voi mai folosi ptr prosoape balsam de rufe și nici pentru celelalte haine…e ciudat cum încearcă unii sa ne fraiereasca făcând publicitate. Acum e alegerea fiecăruia.

    • Ana-Maria

      Eu nu folosesc balsam,am alergie la el,am încercat și sensitive,și orice,ma mănâncă îngrozitor pielea….deci corpul meu știe ceva…😁

  5. Ela

    Super fain articolul, ca toate celelalte. Am încetat sa-l folosesc după ce am născut primul copil, insa încă îmi place mirosul pe care-l simt la hainele alor mei, de exemplu, care încă mai folosesc (sper ca doar pana azi după ce citesc articolul:).

    Ma interesează insa foarte tare ce detergent folosești tu?

    Pups!!!

  6. Oli

    Salutare!Si eu folosesc oțet la clatire.La fiecare ciclu de spălare ii mai dau 2 clatiri suplimentare.Este o mare diferenta!Hainele nu mai sunt pline de detergent si au un miros de “curat”.Balsam folosesc foarte putin.

  7. Mara

    M-am indragostit de formilul de la lidl. Nu lasa miros dupa spalat si uneori si folosesc si persil fara adausuri de tot felul, dar din pacate e mai greu de gasit. Cand vad detergentii cu balsam intr-o zona unde apa mai ca nu are calcar care strica elementele de incalzire din masinile de spalat si nu lasa depuneri in fierbatorul de apa, si alaturi in raft mai e si calgon in vanzare (poate pentru apa din fantana la tara, nu de izvor de munte ca-n Sibiu) ,ma apuca damblaua. Nu folosesc detergent conform indicatiilor si tot imi pun mainile in cap cand vad, ca doar cu detergent mai am spuma in ultima apa de clatire.

  8. Cora

    Nu folosesc balsam si cand primeam mostre gratis prin magazine, uitam sa le folosesc. Pentru mine e un plus daca detergentul de rufe, de vase etc e fara miros. Niciodata nu am inteles celebra fraza a lui Coco Chanel, cu femeia fara parfum care n-are viitor… Dar accept orice sugestii😁

  9. Maria B,

    Am inteles ca balsamul de rufe este nociv caci are chimicale care sunt ca si parfumurile si cremelr cu factor de protectie solara la fel de periculoase ! Dar Persil si Ariel detergenti nu sunt nocivi caci ei precis au chimicale? Si atunci cu Ce mai spālām? Caci mie sapunul de casa nu mi-a placut niciodata indiferent de beneficiile lui! Iar eu nu am avut aceasta impresie de miros neplacut la prosoapele clatite cu balsam doar daca le-am depositat intr-in sertar nou! Le-am respalat si clatit cu Lenor sensitive si au fost ok! Sigur ca tin la sanatatea mea si a celor dragi dar dati-mi o solutie care sa fie la fel de corecta si cu detergentii care au chimicale! Eu folosesc detergenti pt copii de o viata ot ca am pielea f sensibila si am daconfort pe tot corpul din cauza mâncarimii!! Multumesc pt articol!

    • ideea e că detergentul e obligatoriu, balsamul e opțional. Renunțând la el, renunți și la o grămadă de chimicale.

    • Elena Nedelcu

      Daca doriti un detergent prietenos cu mediul, datorita ingredientelor biodegradabile, care nu contine fosfor, care are actiune delicata, protejeaza mainile si nu degradeaza hainele, aveti mai jos un link. Este un produs versatil, ideal pentru spalarea oricarui tip de lenjerie, precum si pentru menajul casei la pardoseli, obiecte sanitare, covoare, vesela etc. Detergent non-toxic, concentrat, ideal pentru indepartarea impuritatilor, a grasimilor si a petelor, fara a zgaria sau a afecta suprafata obiectelor. Acest produs duce la economii substantiale datorita versatilitatii sale.
      Eu il folosesc de 15 ani si inca ma uimeste!

      https://foreverliving.ro/forever-aloe-mpd-2xultra-art0746?rid=400-000-010-915

    • Cristina

      Bună, Maria, să știi că și detergenții conțin foarte mulți compuși dăunători,eu personal folosesc detergenții bio, citesc cu atenție lista de substanțe, nici acestia nu sunt in totalitate naturali. Iti recomand marca Frosch.

  10. Oxana

    Sa vedeti citi bani pe an o sa economisiti inca 😂👍

  11. Mișto articolul, Miru.
    Puțini cred că știau aceste lucruri.
    Eu am folosit balsam uneori, nu constant, dar cu cineva din familie are alergie, am renunțat. La fel și cu capsulele cu detergent lichid (cu 2 sau 3 culori de gel). Incerc sa folosesc detergent bio hipoalergen. Am nimerit și unul care din păcate miroase groaznic :))) dar în general le prefer pe cele fara parfum, chiar niciun miros.
    Merită sa faci un articol despre parfumurile din produsele cosmetice. Eu nu am alergii inca, dar deja incerc sa iau doar produse fara parfum (desi clar îmi plac cele parfumate) pentru că mi-e teama de ce probleme îmi vor aduce pe viitor produsele obișnuite, cu chimicale.

  12. Sebastian

    Exista balsam “eco” / “bio” ca de exemplu din gama de produse Frosch, care se gasesc si in lanturile mari de magazine. Aceste balsamuri sunt tot problematice ? (am sa citesc cand am timp ce contine, eu folosesc rar sau deloc balsam, si cand folosesc folosesc “eco”.)
    Link la un produs de ex: https://www.emag.ro/balsam-de-rufe-ecologic-frosch-lapte-de-migdale-0-75-l-4009175182654/pd/DCJPBMBBM/
    Frosch e o marca veche axata pe formule ecologice prietenoase cu pielea si mediul.

    • Mihaela

      Buna ziua! Eu am folosit detergent de vase eco din aceasta gama si va pot spune ca este super bun. Da, de la balsamul de rufe fetita mea facea dermatita atopica atat pe picioare, cat si pe maini. Am luat balsam ecologic si au disparut ranile. Ma gandesc totusi sa renunt definitiv la balsam. Am folosit inclusiv detergent de rufe ecologic, avand copii mici pun ceva mai mult, dar este super bun si prietenos cu mediul.

  13. Robo

    Nu am folosit niciodata, asa ca acum sunt curios 🙂

  14. Larisa

    Buna! E foarte fain articolul, si chiar l-am trimis catre bunica 🙂 noi nu mai folosim de ceva timp balsam.
    Am doar o sugestie. Daca poti edita acolo unde mentionezi de aruncarea lui in WC… Unele persoane o sa ia de buna expresia si e de evitat pentru ca impacteaza mediul. Il pot duce la puncte de reciclare alaturi de alte creme si cosmetice expirate si nu numai.
    Aici e o harta a centrelor de reciclare: https://ocalizare.hartareciclarii.ro. Multumesc.

  15. Violeta

    Când eram mică, mama folosea albastreala de rufe la limpezit. Era super.

  16. Oana

    Bună eu folosesc oțet chiar cu detergentul și sunt foarte mulțumită iar prosoapele sunt exact ca atunci când eram mici.

  17. Eu

    Carevasăzică, ne îndrumi pe la jumătatea articolului sa aruncam balsamul de rufe in wc, după care, mai spre sfârșit, ești preocupata de poluarea planetei…spălam și clatim in apa, iar apa se vărsa in oceane, șamd. Cata ipocrizie! In afara faptului ca articolul e scris cu picioarele, fără nici un fel de documentare ori detalii științifice, procentaje, statistici, ci pe baza unei povesti a instinctului mamei care a vindecat toți copiii, tot ce au scris e o părere personală. Ridicol articol, lasa-te de scris.

  18. Viorica

    Mulțumesc! De 9 ani am dermatita atopica, care apare predominant în sezonul rece, iar în ultimii 2 ani se agravase destul de mult. Am tratament prescris de dermatolog și am renunțat la mulți detergenți,
    săpunuri și soluții antibacteriene, dar mâinile mele erau tot iritate și cu răni. După ce am citit aticolul am renunțat la balsamul de rufe (mai mult ca experiment) și aspectul mâinilor s-a modificat, nu mai am mâncărimi și nici răni, doar puțina roseata.

  19. Dobra carmen

    Am pus otet la clatit rufe ,pentru ca curata masina de spalat .raman lucioase si mai ales nu miros a acru sau ceva

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 185 queries in 0.449 s