Am fost la Reina del Mar o săptămână împreună cu cei doi copii (2 și 5 ani) și bunicii lor, părinții mei. Am avut răbdare să ne întoarcem acasă, pentru a putea scrie un review complet. Căci am nevoie de experiența întreagă pentru a-mi putea face și formula o părere corectă.
- Vă arăt foto și video cu ce am găsit acolo.
- Am filmat cea mai scumpă și cea mai ieftină cazare,
- poze cu mâncarea,
- plusuri și minusuri.
Unii fac niște review-uri de îți vine să râzi că totul e perfect, mi-a zis Nikolay, responsabilul cu oaspeți ai hotelului. Tu să scrii cum e, a insistat.
M-a distrat.
Întotdeauna scriu cum e, mă pun pe facebook cu riduri și părul nepieptănat, realismul is my second job. Nikolay m-a plimbat prin camere, să văd și altele decât unde am stat.
Experiența noastră e în august 2021.
Drumul
Am făcut 5 ore din București, cu doi copii mici în mașină. Vă recomand s-o luați prin Giurgiu-Ruse. Nu am stat la coadă decât vreo 5 minute în 14 august, nimic deranjant. Erau însă multe mașini în sens invers, la intrarea în țară. Bun reminder să facem concediu după jumătatea lui august sau septembrie, dacă putem.
Șoselele bulgarilor sunt decente. Au inclusiv autostradă. Pe drum sunt și câteva benzinării, de care o să aveți nevoie, fiindcă porțiunea românească se termină repede. Am oprit în Shell, OMV și încă ceva bizar de-al lor. E o mizerie de nedescris la toalete și în jur, evitați pe cât puteți. La OMV e decent și curat, sunt benzinării pe ambele sensuri pe autostradă și au mai multe toalete, cu hârtie igienică și săpun.
Plăți pentru drum
La dus, aveți nevoie de 15 lei taxă de pod. (La întoarcere, aceeași taxă se poate plăti doar în leva sau euro, nu se acceptă lei! Să aveți pregătiți la voi 2 euro sau 4 leva). Luați-vă vignieta pentru bulgari de acasă, online. Să stați după ea în vamă e dubios. Am făcut noi asta prima dată, nu vă recomand.
Condiții de intrare în Bulgaria legate de pandemie
Când am fost noi, în Bulgaria se intra și se ieșea fără nimic. Ca înainte de pandemie. Nu aveai nevoie nici de test PCR, nici de adeverință de vaccinare.
Între timp însă, Bulgaria a intrat pe lista galbenă a României.
Pe scurt, dacă nu ești vaccinat:
– la dus, e nevoie de test antigen
– la întoarcere, de test PCR, dar care poate fi făcut și în România.
Detalii aici .
Puteți urmări situația pe pagina de facebook Travelplanner. Ei țin la curent turiștii cu noutăți.
Hotelul Reina del Mar, 5 stele ultra all-inclusive
Bulgarii nu au stat degeaba în pandemie. Au terminat de construit acest hotel, Reina del Mar. E cel mai nou complex de pe litoralul bulgăresc. Are 5 stele și e ultra all-inclusive.
Ce înseamnă ultra all-inclusive?
La Reina del mar, de exemplu, dacă ceri o sticlă de Coca Cola, primești o sticlă de Coca Cola. Adică, nu primești un pahar cu suc de la dozator. (Însă nu este o regulă. Așa au ales ei să facă.)
Ultra all-inclusive înseamnă că minibar-ul din cameră e aprovizionat zilnic. Poți bea tot vinul din el, poți mânca toată ciocolată. (Ceea ce n-am făcut, deja v-am zis că-n poza de mai sus am apă plată în pahar.)
Ultra all-inclusive înseamnă că nu ești nevoit să îți cumperi apă de băut în cameră. În fiecare zi, cameristele ne lăsau două sticle de 1,5l de apă. Dacă doream mai multă, puteam cere la oricare dintre restaurante sau bar.
Ultra all-inclusive înseamnă că sunt chelneri care aduc băutura la masă. Cafea, apă, vin, ce dorești.
Aici eram în recepția hotelului, unde faci formalitățile de cazare și primești brățările. După care, te îmbarci într-un titicar cu toate bagajele și toți copiii tăi și mergi la cazare. Copiilor le-a plăcut partea asta în mod excepțional.
Hello, am ajuns! 🙂 Aici sunt în fața ușii noastre de la intrare.
Mai jos e Victor, uitându-se pe geam de la dormitorul de sus.
Ca să fie mai simplu, vă las cu ce am filmat. Găsiți aici:
- un pic de orientare în spațiu (distanța față de plajă era principala mea îngrijorare înainte să ajung la Reina del Mar)
- un tur al vilei pe interior (scuzați dezordinea :p, realismul acestui video e, cum ar veni, în floare)
- imagini din două camere standard (cu vedere la mare și la grădină) (l-am rugat pe Nikolay să îmi arate cele mai ieftine camere din complex)
Prima impresie a fost wow. Cineva l-a întrebat pe tata cum e la Reina și el a răspuns: Avem piscină personală, cam atât pot zice acum.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost chiar o baie. Întâi în piscină, fiindcă nu te poți abține pur și simplu:
Era deja vreo 7 seara și am dat o fugă rapidă până la mare. Să saluți această doamnă, s-o miroși, s-o lași să te mângâie pe picioare e primul lucru pe care abia aștepți să-l faci într-un concediu cu plajă.
Atenție, urmează câteva poze în chiloți, sper să vă placă. Avem soarele ăla perfect de seară, o plajă pustie că lumea era deja plecată, niște valuri cu spumă care te îmbrățișează, doi copii cu păr vâlvoi și o mamă minunându-se de tot.
Știți episodul din Greys Anatomy, când Meredith e în semi-comă de covid și se visează pe o plajă? (No spoilers, please) E cel cu ”I miss you – I know”. Mna, în prima seară când am ajuns pe plajă, după baia în piscină, în această luminină caldă și spuma valurilor sparte doar ca să se întoarcă și mai frumoase, m-am simțit ca acolo. În Greys. În emoția aia dintre vis și realitate.
Nu știu de unde atâta romantism, cred că de la pozele în chiloți mi se trage.
Mâncarea
Sunt patru restaurante – două pe plajă și două în grădină.
Mai e barul de la recepție, deschis 24 de ore. Acolo găseai ziua cafea și prăjituri bune, iar seara aveau sandwich-uri.
Faptul că sunt patru restaurante relaxează mult situația aglomerației. Că lumea se împarte. Nu se înghesuie. Cea mai bogată și variată mâncare era la restaurantul principal, dar și cea mai multă lume. Noi am mâncat acolo o singură dată. În rest, am preferat restaurantul mediteranean (snack bar-ul). E cel din poza de sus, cu priveliște superbă la mare. Mâncarea era diversificată, găseai tot ce îți trebuia.
Să fim serioși, oricât de multă mâncare ar fi, tu tot numai un stomac ai.
De exemplu, la micul dejun mâncam pepene și caise, plus două cafele din start. Pentru mine, fructele de dimineață sunt un deliciu. Să le găsesc gata curățate și taiate, ce răsfăț!
Dar puteai mânca omletă, ochiuri, cereale, legume, salată, brânzeturi. Nu pe toate deodată, bineînțeles. Erau multe feluri de iaurt și deserturi de tip budincă de ciocolată Danette, iaurt Activia cu fructe, iaurt grecesc Olympus. Tot timpul erau chifle proaspete și crocante, piureuri de bebeluși și diverse plăcinte. Fructe proaspete nu mai zic, compoturi.
La prânz erau mereu supe/ciorbe, pizza, diverse pane-uri, carne și legume la grătar.
Specialități
Mâncarea nu numai că a fost bună și variată, dar au fost și specialități. De exemplu, și vorbesc de snack bar: am mâncat miel excelent, carne de iepure, un vițel de se topea în gură, caracatiță de câteva ori.
Regula e așa: poți face rezervare pentru cină de două ori la restaurantele a la carte (unul pe plajă și altul în grădină, cel italienesc -fine dining). La snack bar, e nevoie de rezervare pentru cină, dar poți merge zilnic dacă vrei. Micul dejun și prânzul nu necesită rezervare nicăieri.
Ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost supa de pește, caracatița (era atât de moale, că a mâncat și Victor) și tonul de la fine dining, în crustă de susan prăjit.
Cina de la fine dining a avut mâncarea care mi-a plăcut cel mai mult. Am gustat câte puțin din toate, căci fiind 6 persoane, am comandat serios.
A fost excelentă și brânza de bivoliță, și cea de capră, și parfait-ul de gâscă. Sper că pronunț corect aceste feluri de mâncare. Bună supa de ceapă, bun-bun tonul acela, apoi calamarul umplut și desertul, tiramisu. Dar tiramisu din ăla cum îmi place mie, adică fără esență de rom.
Pentru cei cu diverse alergii și intoleranțe, există lapte de cocos dimineața și orice alte nevoi speciale ați avea, întrebați. Există soluții. Preparate fără lapte, legume fără gluten etc.
Ce nu mi-a plăcut la masă:
Deserturile. Nici înghețata, cred că am mâncat de două ori. Prăjiturile erau mult prea colorate ca să îndrăznesc, dar adevărul e că nu le-am gustat. Vorbeam cu niște români pe care i-am cunoscut acolo și ei păreau chiar încântați că sunt multe și foarte aspectoase.
În rest, până și cafeaua bună. Am abuzat de espresso, fiindcă a fost un concediu cu multe nopți în care nu dormeam câte 2 ore pe ceas. Ba a avut muci unul, ba a ieșit un canin, ba a tușit celălalt, ba mi-a fost mie frig, ce să vă mai zic. În viața mea n-am ajuns la ora 10 pe plajă, dar concediul ăsta n-aveam cum altfel. Că ne trezeam tot la nouă și ceva.
Piscinele
Șapte piscine, în total.
- E o singură piscină exclusiv pentru adulți, cea cu șezlongurile în apă din prima poză de sus.
- În afară de ea, mai sunt două piscine pentru toți (una pe plajă, cealaltă în grădina complexului)
- plus cea de la vile, la care nu au acces decât cei cazați acolo.
- două piscine pentru copii, cu tobogane și apă încălzită
- și piscinele de la spa, pe care le socotim una, deși erau, de fapt, trei
Nu e un aqua park propriu-zis, în sensul că toboganele sunt chiar pentru copiii foarte mici.
Vă arăt într-un minut și ce facilități există pentru copii:
Plaja
Nisipul nu e atât de fin ca la Mamaia sau ca la Evrika, unde am mai fost. Intrarea în apă e mai abruptă un pic, după care iar devine mică apa. Am avut valuri în câteva seri, ceea ce ne-a plăcut în mod deosebit. Nu o dată am fost ultimii să plecăm de pe plajă. O singură dată, am fost și prima:
Se practică rezervarea șezlongurilor cu prosop, dar nu ne-a afectat nici de această dată. Am prins și-n primul rând, dar și în următoarele, după cum se vede în poză. Nisipul are acest farmec pentru copii. Își găsesc minute în șir de lucru.
Distanța față de cazare? Diferă. De exemplu, vilele sunt poziționate perpendicular pe plajă. Dacă ești în primele vile dinspre mare, faci efectiv 30 de secunde. Dacă ești în rândul mai dinspre recepție, durează 4-5 minute.
Legat de camere, unde am fost eu, intrarea se făcea pe la mijlocul complexului, deci nu erai chiar pe plajă. Făceai 3 minute, să zic, până acolo.
Spa-ul
Astea sunt fix prosoapele noastre, că am evadat în trei, ca în -vorba lui Tudor- vremurile bune.
Spa-ul are această piscină mare, 1.60m, și două mai mici, dintre care una cu jacuzzi. Amândouă cu apă încălzită.
Nu aș fi crezut, dar am fost de vreo trei ori la spa! În zilele în care am întârziat atât de grav dimineața la plajă, încât pur și simplu nu se mai putea. Nu o să stau la ora 12 în soare, nici să mă înfofolești în prosoape. Așa că ne-am luat costumele de baie și ne-am bălăcit în siguranță, sub acoperiș.
Copiilor le-a plăcut mult experiență, fiindcă apa era caldă și ajungeau cu picioarele și ei. Aici e Victor în jacuzzi:
Horațiu a fost și la masaj. A costat 50 de euro o oră și jumătate. A zis că merită.
Magia de a fi cazat în vila ta cu piscină personală
Ce să vă zic, noi suntem niște oameni simpli care oricâte piscine ar avea, tot marea o iubesc mai tare. Ceea ce nu s-a schimbat, dar. DAAAAR.
Vila îți dă o senzație reală de acasă, doar că în 170 mp în loc de 2 camere. Faptul că nu mai treci prin lifturi, prin hotel, că nu mai aștepți la coadă, că nu mai saluți alte ființe în șlapi, cu care te întâlnești. Sigur că ai vecini și e distracție, dar e o intimitate cu care altfel nu te întâlnești.
Dormeau amândoi puii mei pe pat ca niște steluțe de mare, le-am apropiat ușa și am ieșit din cameră. A fost unul dintre momentele de magie. Mirosea a bebe și a mare, era o lumină caldă și timidă, m-a cuprins o minunată senzație de cuib și de bine.
Și mai e ceva: am petrecut mai mult timp împreună cu părinții mei, în vilă. Fiindcă nu mai era: ne spălăm fiecare și ieșim când suntem gata. Eram deja acolo, împreună.
Apoi, nivelul finisajelor e de excepție. Ușile nu scârțâie. Salteaua nu trepidează. Dulapul are uși cu aerisire. Oglinzile sunt perfect încadrate. Baia n-are cabină de duș, doar un perete de sticlă. Sunt toate aceste detalii care nu credeam cât contează.
Niciodată n-am știut cum e să ai o casă pe plajă. Bine că m-am dus la Reina, ca să mai pun un lucru pe lista mea de dorințe deloc costisitoare! :p
Ieșeam din casă pe plajă direct în costum de baie, nici șlapi nu ne mai luam în picioare.
Apoi terasa aia cu piscină…
Tata stătea aici în fiecare seară și asculta apa. Susurul ei dimineața și seara îți dădea o stare de bine. Albastrul ăsta îți colora câmpul vizual, pur și simplu era parte din tine.
Măsuri legate de pandemie
Noi am stat în vilă, deci din start am sărit peste partea de intrat/ieșit din lift cu alți oameni.
În restaurant, erau puse la dispoziție măști și mănuși de unică folosință. Toată lumea purta mască, însă nu și mănuși. Noi le-am folosit de fiecare dată pentru protecția personală.
Însă ceilalți turiști mai săreau măsurile astea de siguranță. Revin cu ce am mai scris, dacă sunteți foarte stresați de aceste aspecte, probabil e mai bine să așteptați cu mersul la mare.
În rest, chelnerii purtau mască și afară. Plus, era o curățenie exemplară. Priviți-l pe acest domn care freacă șezlongurile dimineața la 6:
Ce dificultăți au fost
- În hotel, nu ai unde să schimbi leva. A găsit tata un magazin la hotelul de lângă, dar a trebuit să caute și un schimb valutar pe urmă.
- Nu există magazine/tarabe aproape. Adică, să vă luați la voi: costume de baie, creme de soare, pălării, de toate. Adevărul e că nici nu ai nevoie de nimic altceva acolo, eu am fost foarte relaxată că nu am ce&unde cheltui extra.
- Înghețata nu mi-a plăcut.
- Programul cameristelor a fost contra timp în ceea ce ne privește. Mereu apăreau la prânz, când noi veneam de la plajă. În câteva zile ne-au ratat cu totul, fiindcă ba dormea un copil, ba tocmai ajungeam acasă.
- Un aspect tot legat de cazarea la vilă, pentru cei cu copii mici: atenție că sunt scări și accesul la piscină e liber. Copiii mici au nevoie de și mai multă supraveghere în cazul acesta, să nu fiți luați prin surprindere.
Cât costă?
Cel mai corect ar fi să faceți singuri o simulare, fiindcă prețurile se schimbă. Dar articolul acesta rămâne.
Vedeți că în septembrie puteți prinde niște reduceri frumușele. Tot așa, pe început de sezon la anul. Urmăriți pagina agenției Travel planner și veți fi la curent cu tot ce mișcă.
Alegeți perioada și numărul de persoane. Vă afișează toate costurile reale, puteți achita direct pe site, nu aveți nevoie să sunați la agenție. Știu oameni care au ratat reduceri sau au pierdut camere fiindcă au așteptat prea mult.
Click aici pentru simulări la . Chiar acum sunt reduceri de până la 33%.
O variantă mai ieftină și cu review-uri bune de la familii cu copii e fix hotelul de lângă, . (Chiar acum sunt reduceri de până la 33%.)
Sper să mai fi lăsat și câte ceva surpriză.
Dar m-am străduit să explic cât mai bine, așa cum nu am găsit în alte articole până acum. Dacă mai aveți întrebări, îmi puteți scrie și voi răspunde cât știu de bine.
Ca nivel de casă și masă, soțul meu a comparat complexul cu unul în care am fost în Mexic. Unde pui că e mai avantajos fiindcă e aproape. Nu zbori ca nebunul și nici nu ești chiaun două zile de la diferența de fusuri orare.
Sigur că nu le-am văzut pe toate, dar gurile rele spune că Reina del Mar e cel mai bun complex de la bulgari. Ne-a plăcut mult și nouă. Și a ridicat standarul oricărei vacanțe.
Dacă vreți să vedeți și alte poze ale noastre de la Reina del Mar sau, în general, dacă vreți să știți ce fac când nu scriu pe blog, mă puteți urmări pe instagram.
Stefi
Am citit textul cap coada și nici macar nu merg la all inclusive și n-am nici copii, ca sa caut optiuni pentru ei. Așa sa-i spui lui Nikolay :))
Miruna
🤩 hahah multumesc, ii transmit 🙂
Carmen
Ce cazare, ce mâncare, dă-le-ncolo… 😊 Miruna, eşti f r u m o a s ă! Arăți foarte bine!
Miruna
Wow, merci!
Mihaela
Buna! Am vazut in descrierea ta ca sunt”două piscine pentru copii, cu tobogane și apă încălzită”
In alt review am citit ca apa este rece cam in toate piscinele.
Ar fi ideal sa fie apa incalzita pt copii. Asa este? Merci frumos!
Miruna
Mihaela, nu e apă încălzită decât la piscinele pt copii și la spa. Piscina de la vile avea apă rece, dar nu atât de rece cât să nu poți intra. Nu era ca mare, bineînțeles. Acum, ține cont și de faptul că am fost la final de august, început de septembrie și noaptea era deja destul de rece. Seara, spre finalul sejurului, aveam nevoie de o mânecă lungă.