Vaginul meu, după naștere naturală

vaginul meu naștere naturală miruna ioani

Dacă roșiți la cuvinte precum vagin, vulvă, s3x, părăsiți acest articol acum. Scriu cu 3 în loc de e, fiindcă nu vreau să mă găsească motoarele de căutare după acest cuvânt. Dar vagin, vagin, vagin, poftim.

Nu m-am îngrijorat nici măcar o secundă legat de vaginul meu după naștere naturală. La fel cum nu m-am îngrijorat nici pentru sânii mei după alăptat. Dar înțeleg că femeile trec prin multe schimbări în timpul sarcinii. Așa că se întreabă și e firesc:

  1. Ce se schimbă acolo jos?
  2. Vaginul o să fie pentru totdeauna diferit?
  3. Îmi va afecta viața sexuală?
  4. Mă lasă bărbatul?
  5. Să fac cezariană în loc de naștere naturală?
  6. Cum mă repar, dacă ceva se strică?

Să le luăm pe rând.

1. Vaginul e făcut pentru naștere

Stai liniștită, vaginul tău e făcut să scoată un bebeluș pe acolo. Chiar dacă pare SF sau o magie, vaginul are această capacitate. Și, de fapt, totul are o explicație. Ea se numește hormoni:

Estrogenul crește fluxul de sânge către pliurile vaginului, astfel încât acest țesut conjunctiv elastic să se întindă în timpul nașterii și în timpul expulziei.

Relaxina ajută corpul să se relaxeze și să degajeze ligamentele și articulațiile din zona pelviană. Ele se deschid și fac loc bebelușului să iasă.

2. Schimbările vaginului după naștere naturală, despre care scrie internetul, sunt cele imediate. După un timp, el își revine la cum era înainte.

E normal ca imediat după naștere să se simtă diferit. Pe acolo a trecut totuși un bebeluș de câteva kilograme. E posibil să rămână vânătăi pe interior sau chiar cicatrici cusute, dacă a fost vreo ruptură de perineu sau epiziotomie. Un disconfort e foarte posibil la urinat, la tușit sau strănutat, în funcție de ce lasă bebelușul în urmă.

Statisticile spun că, cel mai des, vaginul își revine după un timp. Că acest timp diferă, dar recomandarea generală e că mama își poate relua viața sexuală la 6 săptămâni după naștere, indiferent dacă e cezariană sau naturală.

Eu am suferit mai mult de hemoroizi după ce-am născut. Dar am născut cu perineu intact, ceea ce a fost de mare ajutor. L-am pregătit cu exerciții înainte, vă povestesc mai jos.

3. Singurul care îți poate spune că vaginul s-a lărgit nu e bărbatul, ci un tampon rămas mic

Deci nu-i credeți pe domnii prințișori care nu mai sunt mulțumiți. Căutați alte cauze, precis vaginul vostru e ultimul de pe lista de vinovați. Când apare un copil sau mai mulți și bărbatul se declară nesatisfăcut, sunt alți factori de considerat.

Sigur că mai contează și câte nașteri ai avut, cât de mare a fost capul copilului, cum te ajută materialul genetic, cât a durat expulzia, etc, dar vaginul e un țesut elastic cu capacitate de retracție. Schimbările care rămân sunt foarte mici și nu e ceva ce poți să simți nici ca femeie și cu atât mai puțin ca bărbat. Ahahaha.

Normal că un medic își dă seama la examenul ginecologic că a trecut pe acolo un bebeluș. Dar altfel, singurul mod în care îți poți da seama că ceva e diferit e dacă ai nevoie de un tampon mai mare decât purtai. Fiindcă cel obișnuit nu mai face față sau scapă un pic din vagin.

4. Nu avem nevoie de vagin ca să ne iubim

Deci bărbatul să ne mai scutească, vă rog. Cred că o lăuza are alte probleme decât astea chiar acum. Daaaar, cum s3xicul e important pentru toți, nu numai pentru ei, cred că multe doamne sunt de acord, să vedem. La fel cum vrem ca ei să se preocupe de noi, ne preocupăm și noi de ei.

Există strategii alternative pentru iubit, vaginul e doar una dintre ele. Dacă el are un fix, îi explici că vaginul are nevoie de timp. Faci niște exerciții Kegel și insiști pe o abordare holistică în pat, ca medicina integrativă cum ar veni. Cred că înțelegi ce vreau să zic. Nu avem nevoie de vagin să ne iubim.

Avem multe alte organe pentru care nimic nu e diferit. Să le folosim. Avem mâini, avem buze, limbi, dar mai ales avem creier în cap. Să ne folosim. Posibil să apară surprize, și domnii să se plângă mai puțin 😉

5. Nu tipul nașterii, ci sarcina afectează mușchii pelvini

Asta mi-a explicat moașa Livia Toboșaru, cu care am făcut cursul de spinning babies. Că o naștere (indiferent dacă e cezriană sau naturală) durează câteva minute (expulzia propriu-zisă durează în cazuri rare mai mult), însă o sarcină durează 9 luni.

Că mușchii pelvisului sunt greu încercați pe ultima perioadă a sarcinii, când ei duc cel mai mare greu. Presiunea pe ei e imensă. Atunci se pot întâmpla lucruri, care să ducă la incontinență urinară, de exemplu.

Ce vreau să spun e că din punct de vedere al vaginului, dilema naștere naturală vs. cezariană e un non-sens. Din propria mea experiență, care am făcut și cezariană și naștere naturală, aș alege varianta naturală de încă o sută de ori. Fiindcă durerile de după cezariană, când uterul tăiat și cusut se strângea ca să-și revină la dimensiunile inițiale, măi surori, alea au fost dureri pe care nu le mai vreau neam pe pielea mea.

6. Exerciții Kegel și cu Epi No

Exercițiile Kegel sunt destul de simple, important e să identifici mușchii pe care vrei să-i lucrezi. Pentru că sunt acolo mai multe grupe de mușchi. Pe românește, să strângi ca atunci când vrei să oprești pipi, nu ca atunci când încordezi din buci. Sper că nimeni nu a înroșit la asemenea limbaj vulgar, nu știu ce m-a apucat!

Secretul la aceste exerciții e poziția și respirația. Tot Livia mi-a explicat că e important să le facem la orizontală: întinse pe saltea, nu în fund. Ca să lucrăm mușchii respectivi fără greutatea restului de corp. Pe inspirație, relaxăm. Pe expirație, contractăm. E destul de simplu, de fapt.

Dacă vreți ceva mai specializat, cu care să măsurați și un progres, vedeți că există Epi No. E un balon vaginal, pe care l-am folosit să-mi pregătesc perineul pentru naștere. Se introduce în vagin, se umflă puțin și se strânge acolo, localizat. Ai un ceas care măsoară presiunea din el, deci poți ști cam cât de mult progresezi.

(nu e un articol sponsorizat, balonul mi l-am luat cu banii jos, dar vă spun despre el ca să știți, poate îl vreți. Nu știu cum ar fi fost fără el, dar l-aș mai folosi de o sută de ori.)

Așa se rezolvă problemele de incontinență urinară la menopauză și se tonifiază mușchii vaginali după naștere.

Eu l-am folosit în pregătirea pentru naștere, dar mecanismul e diferit. Acolo se umflă balonul progresiv până la 10 cm diametru. Și te concentrezi să îl expulzezi încet. Am reușit să îl umflu până la 9 cm. A fost un exercițiu foarte greu. Imaginați-vă cum e să îți bagi de bunăvoie o minge de 9cm în vagin.

Bine, am făcut asta progresiv, bineînțeles! Să nu vă aventurați dintr-o dată, că se pot rupe țesuturi acolo și dați de alte belele. Câți centimetri îl umfli nu e atât de important. Contează exercițiul elasticității, să împingi mucoasa ca să o întinzi. La nașterea naturală ai mai mare nevoie de elasticitate și plasticitate decât de tonifiere. De ea, te ocupi după.

La o oră după naștere, deja făceam exerciții Kegel cu Victor în brațe.

N-am mai mișcat balonașul Epi No de atunci, că n-a fost nevoie.

Sunt ca nouă, nu simt nicio schimbare down there.

Sunt în continuare căsătorită și iubită, iar articolul acesta sper să vă mai fi luat parte din grijile referitoare la lucrurile acestea despre care nu vorbește nimeni, dar toată lumea își imaginează ceva.

Fiecare să nască așa cum simte.

Eu am născut o dată diferit de cum mi-am dorit și acolo e o rană care nu s-a închis complet nici astăzi.

Așa că te încurajez ca pe o prietenă.

Să citești, să întrebi, să te documentezi. Să vezi și experiențe personale, dar fericite ale altor femei. Fiindcă, de obicei, ajung la noi cele tragice.

Eu sunt o femeie care le-a trăit pe amândouă. Și aleg să spun mai mult și mai des povestea care mi-a făcut sufletul să danseze. Pentru că a fost cum mi-am dorit, deși în ambele cazuri m-a durut și am suferit.

 

Articolul anterior

Dragi tați, întrebarea ”vrei să iau eu copilul” are un singur răspuns: DA!

Articolul următor

N-o să fiu o zână niciodată

10 Comentarii

  1. Bunica cu bundiță

    Asta e buna învățătura pentru mame și mai ales pentru tatii care iau din “folclor”informații și le susțin cu tărie . Sa va fie de tinere de minte !!!

  2. Cristina

    Patru nașteri vaginale, cu copii de peste 4 kg. Ultimul aproape 4,600. În afara de câteva cicatrici de la epiziotomie (prima naștere) și rupturi superficiale (următoarele trei), totul e cam la fel pe acolo. Mie mi se pare ca in privința relațiilor intime, mai mult m-a afectat alăptarea, în condițiile în care am avut prima menstruație după naștere și la 1 an și 10 luni. Pe lângă avantajele amenoreei vine și dezavantajul ca prin unele părți te simți cam ca la menopauza 😅. Oricum, nașterea vaginale mi se pare în continuare cea mai buna opțiune. Singura, de fapt, ca nu m-aș duce vreodată de bunăvoie și nesilita de împrejurări la vreo operație 😁.

    • Wooow, multumim ca ai impartasit!

      Alaptarea cred ca si are acest scop, sa opreasca mama din a ramane gravida din nou, ca sa poata avea grija de pui.

      Multa sanatate, Cristina! Esti grozava

  3. Cosmina M

    Două nașteri naturale… La a doua un pic mai rău 😬 da și din vina mea cred, că nu am stat locului după, mă gândeam la alăptat și la furia laptelui …și tăietura mai mare că prima a fost prematura mai mică și nu-s așa mulțumită dar daca ar fi tot natural aș mai naște 😬 cică atunci se pot repara daunele dar îmi ajung doi așa că ne mulțumim cu ce avem😅😅

  4. Și eu pot să spun, după o naștere, că e totul ok. Nota 10! :)))
    Corpul uman e fantastic. N-are nicio legătură sexul cu nașterea, adică are că după sex ajungi să naști :)) , dar numai atâta.

  5. Ionescu

    Buna , dar cu hemoroizii cum ai rezolvat? Eu inca nu am ajuns la doctor, dar o sa trebuiască …

  6. Anna

    Trei nașteri naturale ,copii marisori 3500g, 3650g (cu epiziotomie) și 2860g fara epiziotomie sau ruptura. In afara de cicatrici nu s a schimbat absolut nimic. Suntem lăsate de Dumnezeu să naștem. Daca nu as avea nevoie nu as face o operație doar așa… Iar bărbații care vorbesc aiureli să pună mâna sa se informeze!

  7. mira

    Super articol- aș vrea să îl citească zecile de mimoze care cred că cele care nasc natural sunt mai puțin sexoase ca ele, că a lor e mai îngustă, strâmtă și delicată și a celor care nasc natural e harcea- parcea! Bre mimozelor – suntem f sexi – noi astea care naștem așa cum suntem proiectate să o facem, suntem foarte femei și vaginul nostru e ză best în the world că face ce tre să facă, e highly functional, e boboc înflorit nene! Cât despre sâni și alăptare- alt mit inventat de vânzătorii de lapte praf și armata mamicilor cu fandacsii sensibile și “feminine”! Da- e ok să nu alăptezi sau să ceri cezariană, nu înseamă că ești nici mai puțin mamă bună , nici mai puțin femeie sau altceva,doar că nu e ok să explici și să justifici alegerea ta prin teoria cum celălalte, cele care sunt în norma biologică sunt greșite și paradite- asta e de-a dreptul grețos! Sânii se lasă de la diferența de greutate- mai exact diferența de țesut gras! Am alăptat 6ani și port costum de baie cu triunghi, fără suport! Mă stradui să nu fiu mai slabă decât am fost- asta e tot! fac mișcare ca un om normal- adică nu merg cu mașina la pâine!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 137 queries in 0.463 s