remineralizare demineralizare dinți copii miruna ioani

Ajutor, bebelușului meu i-a apărut o pată albă pe dinți, cred că e demineralizare!

Multe mame îmi scriu asta, de obicei pe la doișpe noaptea. După care urmează niște poze. Ele sunt speriate, nu știu de ce au intrat în beleaua asta peste noapte și cum să iasă.

Dr. Valentin Sava, medic dentist pediatru la DENT ESTET 4 Kids în București:
(ca să nu ziceți că-s eu subiectivă și țin cu mamele:)

”Nu e vina mamei. Nu e ceva ce a făcut ea greșit. Sunt mai multe cauze.”

  1. Ereditare
  2. Periaj
  3. Dietă

Bine, și ce putem face?

Într-un fel, e bine că demineralizarea câștigă tot mai multă popularitate și părinții aud de ea. Știu să se teamă, căci de recunoscut, doar medicul dentist o poate recunoaște cu acuratețe. Când se uită cu lumină și usucă suprafața dentară.

Dr. Sava și toți ceilalți dentiști de pe lume ne sfătuiesc să ducem copilul la cabinet de mic. De când îi apare primul dinte. Tocmai ca să se familiarizeze cu mediul, iar când o să aibă nevoie de ceva intervenție, să fie pregătit. Nu să te apuci atunci de construit relații de încredere.

Cum remineralizăm dinții:

  • Dacă avem de-a face cu o demineralizare cu evoluție rapidă, un periaj profesional o dată pe lună
  • Să insistăm pe o tehnică de periaj corect: ”Regulile s-au schimbat. Nici adulții nu mai sunt up to date. Putem întreba câți își udă periuța înainte să se spele pe dinți?”
    (Au curs DA-urile, pe live)
  • Nu udăm periuța înainte de periaj (apa înmoaie perii și face spumă mai repede, periajul durează mai puțin și, deci, nu este la fel de eficient)
  • Nu clătim gura după periaj (ca pasta de dinți să acționeze, are nevoie de timp să rămână pe dinți)
  • Acasă folosim o pastă mineralizantă, din comerț (dinții nu se mineralizează doar când erup, ci pe tot parcursul vieții – din salivă și alimente)
  • Atenție, pastele de dinți mineralizante pot fi periculoase dacă nu sunt indicate de un dentist (pot cauza probleme celor alergici la proteina din laptele de vacă, plus explicat cum o aplicăm)
  • Schimbăm pasta de dinți la 6 luni, pentru că organismul se obișnuiește. La fel, schimbăm și pasta de dinți remineralizantă.

Cum aplicăm pasta remineralizantă:

  • după periaj, așteptăm 5-10 minute să-și facă efectul pasta obișnuită. Apoi punem un pic pe deget și dăm pe toți dinții.
  • După live, mi-a spus că există dovezi legate de excluderea glutenului din alimentație. Și anume, că oprește demineralizarea din evoluție. Sunt implicate niște procese chimice, căci metabolizarea glutenului în gură se face cu afectarea unor minerale din smalț.
  • Demineralizarea apare mai frecvent la dinții de sus, fiindcă cei de jos sunt protejați de canalele salivare care se deschid fix acolo. De verificat și respirația orală (copilul nu respiră pe nas și doarme cu gura deschisă, dinții se usucă și se cariază mai ușor)
  • ”Există soluții pentru fiecare copil în parte să-l ajutăm să stea la un periaj în cabinet sau acasă. E nevoie de timp și de răbdare.”

Nu are sens să repet tot ce am vorbit, așa că vă invit să vizionați înregistrarea:

Am vorbit și de tratamente, de la sigilare până la coroane dentare, de la anestezie locală, inhalosedare până la anestezie generală.

A zis o chestie faină la final: ”Să tratezi tot câte un dinte în parte e ca și cum ai schimba geamurile unei case în flăcări.”

De asta, e important să mergem la dentist pentru control, nu numai când ne doare. Să ne obișnuim copilul cu această rutină. Să protejăm dinții de lapte. Altfel, ce sens are să tot schimbi geamurile unei case în flăcări?