Am descoperit cea mai eficientă metodă prin care să dezlipești copilul de la ecrane fără scandal (p)

copilul ecrane miruna ioani

Care e limita dintre părintele Sunt De Partea Ta și părintele Nu Te Las La Ecrane? Mi se pare foarte greu să fii și prietenul copilului tău, dar și paznicul neuronilor lui de care nu-i pasă.

Adică, tu știi foarte clar că nu-i bine să stea cu ochii benoclați pe tabletă sau la jocuri pe net, dar nici nu vrei să fii inflexibilă. Pentru că știm cu toții unde duce asta.

Copilul începe să se ascundă și să mintă. Următorul pas e să te roage să-l lași la Gigel de la 3, că acolo părinții sunt suficient de cool să nu le pese.

Ai nevoie de două chestii, după cum o văd eu.

Și sunt foarte la început în sportul ăsta, v-am zis deja că inclusiv mă autolimitez de la stat pe telefon.

1. De o înțelegere cu copilul:

El să știe că timpul petrecut la ecrane anesteziază neuroni pe care nu-i mai capătă înapoi niciodată. Să înțeleagă treaba asta într-un fel liber, fără să fie o convingere care îi este impusă.

Felul în care am văzut că e mai motivat copilul meu e nu când îl ameninț sau avertizez, ci când îl motivez cu formulări de genul:

”Dacă mănânci fără zahăr, vei avea mai multă răbdare la lego.”

”Dacă nu bei cola, vei fi mai bun la fotbal.”

”Dacă te uiți mai puțin la ecrane, vei învăța mai ușor la grădiniță.”

Legat de ecrane, s-a prins rapid că am dreptate. Fiindcă a observat că cei mai agitați copii pe care-i cunoaște sunt cei care știu cele mai multe personaje din desene animate. Iar când au avut de învățat poezii pentru serbarea de la grădiniță, unora le era mai greu să se concentreze.

Sigur că e posibil ca și eu să fi contribuit puțin la asta. Cam tot ce se întâmplă rău în viața noastră e din cauza timpului la ecrane 🙂

Dar n-am ce zice, am fost onestă. Am făcut observații și în ceea ce mă privește. Serile în care las telefonul în geantă sunt cele mai eficiente și armonioase.

2. De o limită clară

Singura regulă a lui Tudor legată de tabletă e să se uite într-o cameră unde fratele lui să nu ajungă. Și cum locuim în aceeași vilă cu 2 camere într-un bloc din București, varianta e în dormitor, cu ușa închisă. Încă funcționează și cel mic nu prea știe ce-i acolo.

Sunt zile în care se uită la un episod de 10 minute și lasă tableta, fiindcă e mult mai interesant să-l tortureze pe frate-său. Apoi, nu îi place ideea ca Victor să petreacă timp cu noi și el nu, ceea ce, iar, ajută.

Însă uneori mai scapă. Atunci când e foarte interesant ce vede acolo, când e mega obosită toată lumea. Cred că tableta e modul perfect care ne anesteziază. Uneori îi e foarte greu să se desprindă sau să se abțină. Nu ne e tuturor asta?

Cum ar fi să vă spun că există o modalitate prin care oprești copilul să se uite la tabletă și nu e nimeni de vină?

Adică, sunt părintele De Partea Ta în continuare și tu îți păstrezi toți neuronii din cap.

Înveți lucruri.

Ești atent la școală.

Faci lego ca un maestru.

Petreci timp cu familia, îl mai caftești pe fratello, de-ale vieții toate. Oricum, mai bine decât cu ochii în ecrane.

Iar eu nu mă simt vinovată și nici copilul nu mă urăște.

E vorba de un router cu control parental, lume.

Adică, fiți atenți la mine, da?

Știți fazele alea când ești pe drum, în mașină, tocmai faci 9 ore pe Valea Oltului sau pe cam orice altă vale din a noastră patrie, iar copilul e sătul de fazan și îți cere telefonul. Și tu-i dai, că ești o mamă bună.

Știți cerculețul ăla de la youtube, care se învârte?

Și se tot învârte și învârte. E semn că n-ai net, că nu-i semnal în zonă.

Am pățit de câteva ori, fără proteste. Poftim?! Ce face? Nimeni nu negociază? Nimeni nu se tânguie?

Fără scandal, lume.

Ceartă-te cu semnalul, copile. Roagă-te de el să te lase. Negociază cu internetul, n-am nimic împotrivă.

Dacă aveți un copil isteț, și ăștia mici se prind rapid de cum merge treaba, n-o să protesteze prea tare.

Dacă nu-i semnal, asta este. Se conformează.

Fiindcă de la o vârstă, nu-i mai poți păcăli și pune telefonul pe mod avion sau alte scheme din astea de amatori care nu știu cu tehnologia.

Este vorba despre MR70X, primul router cu Wi-Fi 6 lansat de Mercusys.

O mică navă spațială

Are wi fi 6 și poți face download lejer de 900mb/s. Poți conecta multe device-uri și funcționează fără probleme, plus că acoperă o arie foarte mare. Aviz celor care stau la vile adevărate, nu ca mine. Îl pui pe ăsta micul și ai net până-n grădină. Să-ți bei cafeaua cu Tchaikovsky sau cu Smiley, orice îți place ție.

Sigur îl vom lua cu noi și când ne mutăm la casă, pe care o s-o facem smart, dacă ne rămân bani să-i punem gresie și faianță.

Acest router e popular printre cei care fac streaming sau sunt pasionați de gaming. Îi ajută viteza înaltă de internet. Adică, e mai bun decât ce se oferă gratuit în abonamentele standard și chiar se vede o diferență. De exemplu, pe Horațiu îl ajută să-și descarce rapid RMN-urile pacienților pentru consultațiile de telemedicină.

Să zicem că vreți să setați ca Ionică să nu mai aibă net pe tableta lui sau computer între 18.00 și 21.00, de luni până vineri.

Ca să puteți petrece niște timp împreună seara, să evitați discuțiile despre ecrane înainte de culcare etc. Dar să poată accesa internetul în weekend.

  1. Vă conectați la pagina de management al router-ului Mercusys.
  2. Advanced>System Tools>Time Settings și alegeți fusul orar (time zone)

  3. Apoi, în Network Control>Parental Controls, dați pe Please add parental devices, click pe Add și selectați device-ul vostru, care nu va fi afectat de controlul parental și va primi net în continuare.
  4. Mergeți în secțiunea Please set the effective time period during which the restriction applies, alegeți perioada în care nu vreți să aibă internet copilul și dați Save.
  5. Mutați pe On butonul Parental Controls, după care dați OK.

    Gata 🙂

Dacă vă interesează detalii tehnice, găsiți în aceste review-uri multe chestii utile.

Cineva scrie că a fost un superbuy la 240 lei, iar acum are o reducere chiar și mai mare pe emag: de la 399, la 199lei.

Sigur că nu e cea mai onestă chestie, dacă pot spune asta, față de copil. Dar nu e ca și cum o să știe vreodată.

Există și o cale de mijloc. Nu știu însa dacă merge la toți. Negociezi un timp seara online, care să fie ok și pentru copil. (Pentru cei mari, ma gândesc că nu merge cu zero acces) După care îi spui: propun să programăm netul să se stingă la ora x. Astfel, îți vei aminti ca limita a fost atinsă și va fi mai ușor să te desprinzi.

Chestia asta cred ca ar transfera implementarea limitei de către părinte. Adică, nu se mai supără pe tine că a trecut o oră deja.

Ne scutește de niște bătăi de cap și negocieri, plus că nu-și mai prăjesc creierii ăștia mici sau mari.

Iar dacă vreți să faceți o glumă din când în când, (nu v-am învățat eu) adăugați pe lista de interzise și telefonul partenerului. Ceartă-te cu semnalul, iubitule.

via GIPHY

 

Articolul anterior

5 lucruri pe care nu cheltui bani. Fur de la mine însămi, când cumpăr ceva de care nu am nevoie

Articolul următor

Oricâți bunici, bone, bucătari, majordomi ai avea, mama-i numa’ una!

2 Comentarii

  1. Felicita

    Eu prefer să înțeleagă de ce nu e bine să stea la ecrane nelimitat și mi-a ieșit până acum. Are 8 ani, știe că în timpul școlii nu stă deloc de luni până vineri, iar în weekend poate să se uite la desene o oră, dimineața. Și când era micuță (pe la 3 ani a primit desene, câte un Peppa pig) chiar dacă protesta când îi spuneam gata, îi acceptam protestul, se liniștea apoi relua joaca. Routerul acesta ajută oarecum când părinții nu mai pot spune nu (de oboseală, târziu etc.), însă nu prea ajută în timp să se autoregleze emoțiile copilului.

  2. marta

    Sa puneti router-ul wireless intr-un colt din casa in care nu petreceti mult timp, cat mai departe de dormitorul copiilor.
    Tehnologia wi-fi ne ofera o viata mai usoara si comoditate, dar, in acelasi timp, tot mai multe studii duc la concluzia ca ar fi potential periculoasa pentru sanatate, in special pentru copii care absorb mai multe radiatii decat adultii.
    Faptul ca avem inclusiv in case tehnologie wireless poate duce la o supraexpunere la radiatii electromagnetice.
    Voi sunteti medici si stiti mai bine unde sa cautati articole stiintifice concludente; merita sa cautati si sa va faceti o parere.
    Noi in casa avem inca Internet in mod clasic, adica cu fire. Avem si un mic router wireless pe care-l deschidem doar la nevoie si-l inchidem imediat dupa ce-am terminat (de exemplu, atunci cand fetita avea scoala online si noi lucram de acasa trebuia sa fim conectati toti la Internet, in acelasi timp)

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 123 queries in 0.416 s