5 lucruri pe care nu cheltui bani. Fur de la mine însămi, când cumpăr ceva de care nu am nevoie

cheltui bani miruna ioani

Sigur că am și nebunii pe care cheltui bani. Nu vă imaginați că sunt un Hagi Tudose sau ceva. Am învățat despre mine să nu mă mai judec nici retroactiv, nici să nu mai fac predicții legate de ce va fi. Atunci așa am gândit și simțit, mâine poate mă voi răzgândi.

În Anglia, am avut o perioadă în care cheltuiam mulți bani pe lucruri pe care nu le foloseam. Eram fără copii, lucram și câștigam binișor. Plus Tk Maxx (un mare designer outlet), brusc aveam acces la niște brand-uri de care înainte habar nu aveam.

M-am oprit din acest shopping emoțional, când mi-am dat seama că, de fapt, nu cumpăram șosete, sutiene, genți și pantofi de brand. Fiindcă nu le purtam. Adevărul e că îmi îmbrăcam hainele mele fix două ore pe zi. Iar cele două ore le petreceam în mașină, pe drum spre cabinet.

Aceste haine aproape niciodată nu se murdăreau. Schimbam lenjeria intimă, bineînțeles, dar hainele astea de exterior nu aveau nimic.

Ce cumpăram eu, de fapt, când îmi luam pantofi cu toc, rochii și ochelari de soare era sentimentul că am o viață și dincolo de cabinet. Bucuria de a avea unde să le port. Toți prietenii care-mi lipseau. Evenimentele la care nu mai mergeam. Aniversări, petreceri, lansări.

Încă mai am ochelari de soare de atunci, fiindcă în Anglia era mai multă ploaie, deci nu i-am purtat. Enfin, ați prins ideea. Noroc că m-am oprit la un moment dat.

Lucruri pe care nu cheltui bani

1. Epilat

buhuuu, nu vă imaginați că sunt femeia cu mustață. Pur și simplu, mă execut singură acasă. Când m-a dus mama prima oară la epilat, am fugit într-un picior de acolo. Ceara fierbinte aplicată a doua oară pe pielea mea proaspăt jupuită a fost cel mai groaznic chin. Aș mai naște trei copii în loc să-mi epilez o mustață.

Așa că am rezolvat celălalt picior acasă, elegant, cu epilator electric. De atunci tot așa mă descurc. Peste tot, fără jenă. Îmi place că am 100% control, că e în timpul meu, că nu plătesc transport, că e un moment în care am grijă de mine.

2. Cosmetică

Când au început să-mi înmugurească sânii și să mi se îngrașe tenul, mi-a făcut mama și mie programare. Era cel mai fancy local din micul nostru oraș. Colegele mele spuneau despre această cosmeticiană că are ”computer” și te face cu el. Vă dați seama, ce cool!
Mie nu-mi plăcea în mod special, dar m-am conformat la obiceiurile astea feminine.

Până am plecat undeva și-am sărit câteva programări, de tenul meu de adolescentă nechinuită de pubertate arăta chiar mai fresh. De fiecare dată după cosmetică îmi rămâneau urme pe față, tenul era vizibil deranjat. Și mi-am dat seama că nu am nici coșuri, că de punctele negre degeaba vrei să scapi și că sunt niște lucruri pe care pur și simplu nu o să le mai fac.

Câteva excepții am făcut după sarcină, în alăptare, când am mers la tratament facial pentru hidratat. Și nu știu dacă fix tratamentele acelea au ajutat sau faptul că m-am preocupat (pe perioadă scurtă, nu vă imaginați). Am găsit ce produse mi se potrivesc și, când mai am perioade cu față de pergament, insist cu ele și mă scot basma curată, cum ar veni.

3. Coafor

Merg de vreo 3-4 ori pe an, exclusiv când am nevoie de tuns. Cu asta chiar nu mă descurc! 🙂 Nu las pe oricine să-și bage foarfeca la mine în păr. Pentru că ce contează cu adevărat nu e cum îți stă când pleci de la coafor, unde te aranjează un specialist. Testul tunzătorului suprem e cum se așează părul când ți-l aranjezi tu, dacă asta e ceea ce o să faci în toate zilele fără coafor.

De vopsit, de regulă, nu-i complicat. Mă fac singură. Cred că aș reuși până și cu ochii închiși. La salon, mă vopsesc doar când merg la tuns, ca să mai corecteze din greșelile pe care oricum niciodată nu le văd.

Dar nu merg la coafor, de exemplu, înainte de un eveniment. Nu merg în mod regulat. Mă spăl acasă cu produse care mi se potrivesc. Mă usuc cu peria sau, când nu am timp, îl las să se usuce singur și-l întind cu o placo-perie banală. E ca un fier de călcat cu zimți.

Mai știți când am rămas fără apă caldă și m-am dus la un salon din cartier, de m-a spălat pe cap la ibric? Atunci am înțeles. Am înțeles de ce femeile aleg să meargă la coafor. Fiindcă e ca o întâlnire pe care ți-o dai cu tine însăți. Și e liniște, nu te întrerupe nimeni, nu îți bate niciun copil în ușă, nu mai faci nicio friptură în paralel. E timp de calitate, la modul reflexiv.

4. Manichiură/pedichiură

N-am fost niciodată la mani/pedi. Dar aici nu e vorba numai de bani, ci de sănătate.  N-am încredere în felul cum se sterilizează instrumentele, na. Și mi-e frică de virusul hepatitei B, deși sunt și altele. Acum, multe veți spune că salonul la care mergeți sterilizează, că așa zice Maricica, zâna unghiuțelor sclipicioase. Adică, Maricica jură că le sterilizează, fiindcă scrie pe fâs-fâsul cu care stropește forefecuța înainte s-o înfigă în carnea ta. Că STERILIZEAZĂ.

Ei bine, dacă e să fim exacți, și e bine să fim, că virusul hepatitei și virusurile, în general, nu te întreabă ce părere ai, nu există sterilizare din fâs-fâs. Autoclav? Pupinel? Au așa ceva? Dacă da, vin și eu! Dacă ba, fugiți cât puteți.

Dragile babei. Dacă ar exista sterilizare din fâs-fâs, toate spitalele ar folosi. Pentru că un autoclav costă scump. Sună vreun clopoțel? Apoi, ca un virus să se transmită, nu e nevoie de operație pe cord. E suficient cam orice contact în sânge cu un instrument contaminat.

Iar altele veți spune că Maricica nu taie niciodată nimic, doar împinge și sperie cuticulele din priviri. Dar de ce să risc?

Cam singura variantă acceptabilă pentru mine ar fi să primească Maricica să lucreze cu forfecuța și instrumentele tale personale. Pe care să le iei acasă, chiar dacă nu le bagi la autoclav. Nu-i grav să păstrăm virusurile în familie, asta zic.

Dar sigur, voi faceți cum știți. Fiecare cu piticii lui. Stomatologii au fost mult timp blamați pentru transmiterea virusului B. Cred că e nedrept, căci oamenii dintotdeauna s-au dus mai mult la manichiură decât la dentist, iar mulți ani consumul de pastă de dinți PE AN a fost de UN TUB la O GURĂ de român.

5. Abonamente pe care nu le folosesc

La sala de sport e primul care-mi vine în cap. A fost un moment în viața mea, când m-a lovit conștientizarea: cu banii dați pe abonamente la sport nu cumpăr altceva decât sentimentul că fac ceva sănătos și pacea să mănânc o pizza fără remușcări.

Dar nu le foloseam niciodată! Am atâta experiență din trecut. Și nu numai experiență, ci și echipament cumpărat, bicicletă de cameră, bandă electrică, băncuță de abdomene, benzi din alea de trepidat șunculițele pe fund.

Să accept despre mine că nu sunt o sportivă a fost o importantă economie în portofel. Iar când mă mai apucă răzgândirea, că v-am zis, se poate întâmpla orice, regula e să plătesc zilnic. (Nu m-a apucat niciodată de atunci, dar regula o am just in case.) Costă mult mai puțin decât să-ți faci abonament pe un an și să mergi de trei ori în prima săptămână și-apoi să te lași.

Sigur, să cheltuim bani pe aceste lucruri de mai sus e perfect în regulă (mai puțin partea cu mani/pedi, acolo nu mă răzgândesc) dacă ne face plăcere. Sunt de părere că destul de puține bucurii pot fi cumpărate cu bani, așa că, dacă vedeți oportunitatea, profitați de ea fără remușcări. Am o prietenă care zice că poate cuceri lumea după un ceas la coafor.

P.S. Alte lucruri pe care nu cheltui bani:

gresie și faianță Louis Vuitton, hârtie igienică Fendi, Ferrari model nou, vacanță pe Marte. Aici e simplu, nu cheltui bani pe așa ceva, fiindcă nu îmi permit.

Iar dacă mi-aș permite, păi… nu mai fac predicții pentru când voi fi milionară, da?

Articolul anterior

N-avem încotro, dacă vrem să trăim

Articolul următor

Am descoperit cea mai eficientă metodă prin care să dezlipești copilul de la ecrane fără scandal (p)

20 Comentarii

  1. Oana

    Sister from another mother. Mai ales la faza cu mani pedi. Prin prisma meseriei, și eu văd cum “sare” pe mine virusul hep. B. Iar pt coafor, cosmetică și alte cele, nu am efectiv răbdare.

  2. Alina I.

    Și eu ma epilez singura, dar nu ma (mai) vopsesc acasa. Nu ma pensez eu, pt ca am sprâncene maro închis, și singura data când am incercat a ieșit DEZASTRU. Manichiura mi-o fac singura, dar la pedi ma duc. Astea sunt momentele mele de relax: vopsit, pensat și pedichiură. Și cu astea m-am învățat pe la 40… Uneori ma condamn pentru asta, dar după, îmi aduc aminte ordinea priorităților si-mi trece 😁 De-abia acum am grija de mine sa pot avea grija de altii. Mi-a luat 21 de ani sa realizez asta.
    A, haine NU îmi place sa cumpăr, și nu cumpăr nici una daca nu-mi place MAXIM, și dacă nu am cu ce s-o asortez. Cat despre chestiile “de firmă “, chiar dacă mi-aș permite, nu le-as cumpăra doar “pentru ca se poartă ” sau “ăla are”

    • Si eu am regula cu “maxim”, insa nu pot spune ca nu cumpar 🙄

      Pe ce nu dau banii sunt bijuteriile si gablonturile. Nu prea mai port gablonturi decat cele care imi plac foarte mult si in situatii in care nu ma incomodeaza, adica foarte rar.

      Nici la parfum nu sunt ieftina, dar nu cred ca am mai investit de vreo 5 ani, pe putin. De cand am copii, doar ma spal 🙂

  3. rox

    De curiozitate, hepatita C nu pune probleme la mani/pedi? Ca se transmite prin sânge afaik. Iar pentru B este vaccin.

    • Ba da si ba da. Insa si vaccinul ala e asa si asa. Poti fi vaccinat si ramane fara anticorpi. Cine ii verifica anual?

      • Cristiana

        Nu anual, pentru ca studiile arata ca majoritatea oamenilor si la 10 ani avem titru protector. Eu imi verific acum anual, pentru ca munca periculoasa etc. si inca am anticorpii sus de tot desi au trecut 11 ani de cand m-am vaccinat. La noi la medicina muncii ne recomanda un rapel sub o anumita limita, dar nu prea e ceva science based: Studies indicate that immunologic memory remains intact for at least 30 years among healthy people who initiated hepatitis B vaccination at >6 months of age (16). The vaccine confers long-term protection against clinical illness and chronic hepatitis B virus infection. Cellular immunity appears to persist even though antibody levels might become low or decline below detectable levels.

        Dar a nu se intelege gresit, sunt suta la suta de acord cu focarele de infectioase din saloanele de manipedi, nici eu nu merg si nu ma pasioneaza subiectul. Pe langa hepatite – am vazut cazuri, HIV etc., mai sunt si toti cocii si riscul real de cancer de piele de la acea lampa. Deci, nu. Si daca as merge, as casca bine de tot ochii, nu neg ca sunt si locuri sigure.

        Bine, nici cu pensatul nu imi e rusine, si la pensat merg. Incerc sa nu fac infarct de fiecare data cand vad penseta aia scoasa din vreun buzunar si stearsa asa, delicat, cu putin spirt. Mda…

  4. Ania

    Mie imi pare ca ingropam saloanele de cosmetica& coafura!
    Toate au, potrivit legii, pupinel, autoclav! Nu ai , nu functionezi!
    Imi par cam extreme aceste opinii ale tale , Miruna! Scuza ma ca indraznesc sa te critic! Imi esti tare draga, dar nu sunt de acord cu tine!
    E ca si cum as spune despre dentisti ca sunt utili doar daca scot maseaua dureroasa, ca eu acasa nu pot!
    Dar detartraj, fac eu acasa!!!
    In perioada in care au fost inchise saloanele de coafura, toata lumea era fiarta! Ca nu e usor sa faci acasa ce fac oamenii aia la salon! Cred ca merita si ei putin respect si consideratie pt munca lor!! Ca formator de opinie( si inca unul cu multi cititori) ar trebui sa stii lucrurile astea!

    • BaLaura

      Așa știu și eu, că e obligatoriu să aibă pupinel/ autoclav, chiuvete separate pentru activități multiple, tot ce e sterilizat și trece de 24 h se resterilizează etc. Au standarde foarte înalte legate de igienă pentru a putea funcționa. Am învățat la un curs de igienă – modul cosmetic, la care am fost recent, de mai puțin de un an.
      Logic, asta nu se aplică “afacerilor” de genul “Anka – unghi cu gel la domikiliu”

  5. Elenap

    Si eu sunt la fel, nu îmi place sa dau bănuții pentru niste servicii pe care mi le pot face și singura, dar mai ales sa imi convină mie, si eu am destui pitici pe creier:-))), la subraț ma fac cu penseta de mai mulți ani și ce bine este ca cresc foarte rar firele, la manichiura incerc sa folosesc produse care rezista mai mult pe unghii, iar cosmetica din pacate am ten sensibil, ma înroșesc imediat, la coafor ma duc doar pentru tuns. Acum faza e sa ai și timp sa iti faci toate astea. Oricum imi place sa am grija de mine acasă la mine!

    • da, și mie îmi plăcea să fac lucrurile astea. Înainte să am copii, aveam câte o zi întreagă pe lună dedicată acestor operațiuni de răsfăț. Not anymore.

  6. A. H.

    Miruna, am o curiozitate. Si eu incerc sa ma epilez cu epilatorul pe cat de mult posibil, insa inghinal, tu reusesti cu epilatorul? Sunt invidioasa ca atatea lucruri le faci acasa si arati super! 🤗

    • nu, trebuia să zic și de asta. inghinal nu bag epilatorul, e tortuuuuură. Așa că reușesc cu cremă sau cu lama, în funcție de cât timp am. Mi-a displăcut profund acest tip de ”epilare” inițial și mergeam la cosmetică strict pentru inghinal. Însă, ulterior, nevoia m-a învățat să mă descurc singură. Plus că e mult mai puțin dureros. E drept că durează mai puțin, iar lamele alea de plastic sunt groaznice pentru mediu.

    • rox

      Zic si eu ca doamna cu cozonacul: un home IPL device face minuni daca ai combinatia potrivita de tip de piele/culoare a pilozitatii.

    • Madalina

      Eu reusesc sa ma fac zero cu epilatorul 🙂 Cu ajutorul oglinzii 😄 O tin sprijinita intre picioare si ma epilez incet, cu rabdare, cate putin 🙂 Recomand epilarea imediat dupa menstruatie, nu inainte, caci inainte durerea e mai puternica. Imi pun o emisiune, ceva care sa ma distraga… si asa reusesc eu sa ma epilez total singura acasa de ani buni 🙂
      In rest, nici eu nu bifez niciuna din cele enumerate in articol. In pandemie chiar m-am tuns singura, urmarind videouri pe youtube 🙂 Nu conteaza cum a iesit, ca oricum imi tin parul doar in coada :))
      Zicea cineva mai sus ca ingropam saloanele de cosmetica si coafura. Nu cred, exista loc sub soare pentru toata lumea. Mereu vor fi clienti pentru saloane. Unele femei se relaxeaza ducandu-se la un salon, altele ingrijindu-se singure acasa.

    • Alina

      Și eu ma epilez singura, cu epilatorul, peste tot 😁 Dar epilatul axilelor mi se pare mai dureros decat cel inghinal

  7. Diana (Oradea)

    Epilat inghinal claaaar la salon! Doare ca naiba si dupa ani, iar singura nu pot sa trag sau sa-mi provoc asemenea dureri… plus pretul e super accesibil (chiar ieri am dar 45 de lei pt inghinal si axila).

    De 17 ani nu am mai fost la coafor. Am parul subtire si nu toata lumea se pricepe… si nici nu mai am de gand sa ma plimb prin tot orasul sa fie tot o loterie daca lumea stie ce sa faca cu el, iar eu apoi sa arat ca o ciuta pana creste iarasi sa ma pot duce la alta sa-mi incerc norocul. Si la nunta tot eu mi-am facut parul.

    La unghii am umblat multi ani de zile, la multe saloane si nu am patit nimic. Acuma poate oi fii fost eu norocoasa norocoaselor, dar ca norocul chiar nu am avut probleme pana acuma. Si am sa ma mai duc… nu de alta dar pana mi le fac eu dureaza dublu ca timp. Ca eu trebuie si sa le intind toate, sa-mi fac manichiura/pedi si apoi sa le adun toate iarasi. La salon ma duc. Ma asez.. ma face vreo ora si gata am plecat… isi aduna ea ‘sculele’.

    Machiaj si faciale acasa, dar am observat ca pielii mele ii place cel mai mult cand ii dau pace. Doar pt nunta mea am fost la machiaj profi si a si iesit fain, deloc nu incarcat.

    Multi ani de zile am avut boala pantofilor si ceasurilor… pantofi cu sutele de perechi si ceasuri tot p-acolo. Era si o perioada cand mergeam la birou in fiecare zi si ma tot asortam cu diferite chestii…. dar de vreo cativa ani incoace parca imi ajung care-i am… si ma concentrez mult mai mult pe comoditate decat doar sa arate bine.

    Asa ca fiecare cu ce le convi e si cu riscurile asumate

  8. marta

    Si eu tot acasa ma descurc singura cu toate si n-am fost niciodata la salon pentru: cosmetica, pensat, epilat (folosesc epilatorul de multi ani), manichiura/pedichiura (cu siguranta nu ma descurc perfect, dar stau linistita pentru ca nici eu n-am incredere in sterilizarea din saloane).
    La coafor am fost numai de cateva ori, dar de la o vreme am invatat sa-mi tund singura varfurile (am parul lung) si oricum nu ma vopsesc.
    Pe langa faptul ca sunt rezervata din cauza sterilizarii, mai am doua motive pentru care prefer sa ma descurc singura:
    1. mi-ar fi tare rusine sa merg sa fac unele operatiuni (cum ar fi epilatul inghinal). De aceea am invatat sa ma descurc foarte bine acasa, cu epilatorul, am invatat prin incercare si esec (de exemplu, la inceput, cresteau multe fire pe sub piele si uneori se faceau cosuri urate, dar am invatat ca trebuie sa fac, din cand in cand, un mic gomaj cu un burete putin mai aspru si apoi sa hidratez cu crema si e totul ok)
    2. timpul pierdut la salon sau pe drum.
    Recent am auzit o persoana cunoscuta, o vedeta, spunand ca n-a fost niciodata la manichiura/pedichiura: Alexandra Velniceanu, o cunoscuta actrita de varsta noastra (are in jur de 40 de ani) care e mereu frumoasa si aranjata. A spus ca toata lumea are impresia despre ea ca sta tot timpul prin saloane, dar de fapt nu e deloc asa, se ingrijeste singura.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 165 queries in 0.457 s