La mine a fost simplu, că mi-am dorit copil cam de pe la 10 ani. Nu cred c-am evoluat prea mult de la vârsta aia nici acum.
Problema era să am cu cine. Adică, n-ați înțeles, la cum eram eu de extrovertită, nu cred că tata își făcea griji că nu știu folosi un prezervativ. Nu eram urâtă, doar speriată. Visam la Făt Frumos și stăteam mult pe net.
Nu așa se fac copiii.
Până și astăzi mi se pare o minune că l-am cunoscut pe EL, pe iubirea vieții mele. Sunt recunoscătoare pentru momentul în care ne-am întâlnit și apoi pentru toate momentele în care niște lucruri s-au potrivit.
Între timp, mi se pare că m-am făcut și frumoasă.
Al doilea copil a venit după ce am găsit bona. Nu pentru noi, ci pentru al nostru băiat. Vă zic, femeia e atât de grozavă, încât, dacă n-aș fi deja măritată, aș lua-o de nevastă eu.
A fost așa:
În primele luni după ce a intrat Eme în familia noastră, Tudor nu mai dormea la prânz. Fiindcă se juca cu ea sau mă aștepta pe mine sau ceva. După care, seara, pica. Și cum noroc că mă săturasem de net în tinerețe, acum făceam… altceva. Pe Victor, cum ar veni 🙂
Dar simt că n-am niciun merit în povestea asta. S-au aliniat planetele cumva.
E drept însă că am avut fixul de a face un copil înainte de 30 de ani.
În facultate, ne-a zis asistul la genetică ceva ce n-am uitat: vârsta ideală de făcut copii e 25.
Sigur că l-am înjurat.
Noi abia terminam facultatea în viitorul ăla. Unele dintre noi abia se pupaseră cu un băiat.
Dar omul nu avea ceva personal. A zis așa. Dacă vrei ideal, din punct de vedere genetic, adică materialul clientului, pentru femeie e 25. Atunci ies cei mai pufoși, frumoși și deștepți copii. Bineînțeles că, dacă tu n-ai cu cine sau n-ai cu ce, poți și mai târziu. Limita ar fi în jur de 35, după care toate riscurile cresc.
Respirați.
Nu-i corect. Totul se întâmplă foarte rapid. Ca să ai o șansă de concepție la 25, ar fi trebuit să-l cunoști pe individ pe la 23, să ai toate țiglele pe casă încât să-l miroși că el e tatăl copiilor tăi și suficient timp încât să-l bați la cap să vrea și el.
Pfua, cât mi se pare de greu!
Însă, adevărul e că asistul de genetică avea dreptate, chiar dacă ne-a enervat. Femeia se naște cu o pungă de ovule, din care eliberează câte unul lunar. Dacă acest ovul e fecundat, felicitări, avem o fetiță sau un băiat. Dacă nu, mai băgăm o fisă altădată.
Punga asta e limitată.
E un număr fix de ovule, ca o rezervă ovariană. Iar din punga din care tot iei și nu mai pui, știți exact cum se întâmplă și la contul bancar, rămâne goală la un moment dat.
Ideea e așa:
Dacă tu știi că (mai) vrei un copil și ai cu cine să-l faci, nu aștepta să te apuci.
Fiindcă se poate întâmpla imediat sau poate dura.
Vestea bună e că se poate verifica această rezervă ovariană cu un test de sânge.
Testarea hormonului anti-mullerian (AMH) este o simplă analiză de sânge care indică șansele de a rămâne însărcinată. În funcție de rezultat, știi cam cât timp mai ai.
Altfel, dacă încercarea durează mai mult de un an, deja se pune problema de infertilitate și sunt recomandate investigații suplimentare la medicul specialist.
Acum, pe mine nu mă freacă grija de când fac alții și câți copii.
Adică, nu o luați personal. E fix treaba fiecăruia, că nu vine să ți-l crească nici vecina, nici mătușa, nici eu.
Dar au fost câteva situații disperate recent, nu de bunici care-și așteaptă nepoții, ci de guverne îngrijorate că nu mai are cine plăti taxele la ei. Și să vedeți ce mijloace creative au găsit să determine oamenii să facă s3x:
1 Fă-o pentru Danemarca!
În 2014 natalitatea în Danemarca era cea mai scăzută din ultimii 27 de ani. Ca să ajute danezii să ”spargă gheața”, cei de la Spies Travel le-a propus să rezerve o vacanță romantică și să „Do It For Denmark”. Potrivit companiei, danezii fac cu 46% mai mult sex în vacanță decât acasă, iar 10% dintre copiii danezi sunt concepuți în concediu.
Mai mult, Spies Travel a oferit clienților un „discount de ovulație”. Și, dacă puteau dovedi că au conceput în vacanță, câștigau lucruri necesare pentru copii timp de trei ani (și o vacanță pentru copii). Spies Travel nu s-a oprit aici: în 2015, au dezvăluit „Spies Parent Purchase”, în care viitoarele bunici pline de speranță puteau cumpăra vacanțe active pentru copiii lor adulți, în speranța că vor concepe un nepot în concediu.
(Vă rog să nu faceți copii pentru bunici, căci nu de țâțele lor vor trage bebelușii flămânzi)
2. ”Noaptea Națională” pe ritm de rap -Singapore
Singapore a abordat agresiv problema natalității scăzute – cu ajutorul mentosanelor. La 9 august 2012, autoritățile din Singapore s-au asociat cu Mentos („The Freshmaker”) pentru a pune la punct „Noaptea Națională”. Această campanie era menită să încurajeze cuplurile din Singapore să-și lase „patriotismul să explodeze”. Rata de natalitate în momentul acela era de 0.78 copil/femeie.
Anunțul rezultat a devenit viral prin piesa de mai sus a unui rapper. Vă rog să dați play și să aveți răbdare, e foarte mișto. Să-mi ziceți dacă v-a venit pofta de știm-noi-ce.
Dar asta nu este tot: Autoritatea de reabilitare urbană din Singapore a pus o limită asupra numărului de apartamente mici cu un singur dormitor, care ar putea fi construite. Voiau să limiteze stilul de viață single și să încurajeze oamenii să se liniștească și să facă copii.
Și dacă mai puteți: În Singapore, bunicii care își cumpără casă și se mută aproape (4 km) de copiii lor și de nepoți primesc o subvenție de $30000 de la guvern.
Mai există și un bonus de $8000 pentru primii doi născuți și $10000 pentru următorii.
3. Mergi mai devreme acasă! -Coreea de Sud
După zeci de ani în care femeile au suferit din cauza inegalității de sex, guvernul era disperat cu rata natalității. Se pare că educația în Coreea de Sud e foarte scumpă și nu toți își permit la privat (care e standardul la ei). Guvernul oferă creșă gratuită în primul an de viață și a făcut multe centre de activități, dar asta nu a fost suficient.
La un moment dat, au inventat ”Family Day”. În tot a treia miercuri din lună, în birourile lor se stingea lumina la 7.30, cu o oră mai devreme decât în mod normal. Astfel, chiar dacă nu aveau de unde să știe ce fac oamenii dacă pleacă de la serviciu, autoritățile sperau să le crească pofta de știți-voi-ce.
Posibil să nu fi avut așa mult succes, că au dat ulterior o lege, prin care toți părinții cu copii sub 8 ani au dreptul să lucreze cu o oră mai puțin în fiecare zi. Asta-i fain.
4. Faci un copil și câștigi un frigider! -Rusia
Doamne, ferește și păzește, dar nu vreau să vă influențez.
În 2007, guvernul rus a declarat 12 septembrie Ziua Națională a Concepției. Și, țineți-vă bine, femeile care au născut 9 luni mai târziu, de Ziua Națională a Rusiei, pe 12 iunie, au câștigat un frigider.
Le-a ieșit cumva schema (bine, nu doar cu această campanie, ci oferă alte beneficii materiale mamelor cu mai mulți copii). Și-au crescut rata natalității peste cea a Statelor Unite, veșnicul război.
5. Bebelușul robot -Japonia
Cel mai longeviv popor are o problemă serioasă: e pe cale de dispariție. Se pare că, la actuala rată a natalității, japonezii vor dispărea în 1000 de ani. În 2012, compania Unicharm a declarat că vânzările scutecelor pentru adulți le-au depășit ușor pe cele pentru bebeluși.
Ce idee le-a venit unor studenți de la Universitatea din Tsukuba? Yotaro, bebelușul robot. Nu e chiar ca un bebeluș uman, dar plânge și râde, se calmează când e legănat, se gâdilă, strănută și îi curge nasul ca unui bebeluș adevărat. A fost creat în speranța că le va trezi emoții japonezilor, atât de puternice încât să își dorească unul adevărat.
6. ”Momentul nostru este acum” – România
Nu vorbim despre binecunoscutul și sinistrul decret comunist dat de Nicolae Ceaușescu și prigoana după femei prin spitale. Într-adevăr rata natalității în România a crescut, dar cu ce preț!
La mulți ani distanță, statul român se confruntă cu o problemă similară, însă folosește o strategie blândă: o campanie de comunicare. Se pare că datele spun asta:
Conform Institutului Național de Statistică, 93.3% dintre femeile din România nu reușesc să mai aibă copii după vârsta de 35 de ani.
Centers of Disease Control a publicat un studiu care arată că, la nivel modial, 11% dintre femei devin infertile până la vârsta de 35 de ani.
Sigur că mai sunt multe de făcut în România pentru a crește natalitatea în afara campaniilor de informare. Dar e un început. Cei care se luptă de luni sau ani întregi și fac parte din aceste statistici știu cât e de greu.
Eu nu cred că vreo campanie m-ar fi putut convinge să fac (încă) un copil.
Sau că un bebeluș robot care râde îți poate da sclipurici sub piele ca atunci când râde un pui al tău. Dar, pentru mine, a fost ceva ce am simțit de când aveam 10 ani. Ca o misiune pe pământ.
Alții pot simți diferit și e perfect în regulă așa.
Însă, dacă vă doriți și simțiți, dacă aveți cu cine și aveți cu ce, dar lucrurile întârzie cumva, aș vrea să aprind un beculeț.
Copiii vin când vor ei, absolut, nu întotdeauna când vrem noi.
Dar e bine să nu așteptăm la infinit înainte de a face ceva.
Vă invit pe site-ul sustinemnatalitatea.ro. Veți găsi multe informații despre ce ar fi bine să știți dacă vă doriți (încă) un copil și nu mai aveți 25 de ani. 🙂
Luiza
Ok, deci asta imi aduce aminte de Handmaid tale…statul Gilead ce avea ca unic scop cresterea natalitatii 🤭..in film e sinistru intr-adevar.
La noi mai e ceva de lucru pentru a incuraja..crese, gradinite la standarde normale si decente.
Evelina G.
Mda, înțeleg ideea ca e nevoie de carne de tun pt taxe, pensii and stuff desi la scara planetară, in condițiile in care ne înmulțim cu echivalentul populației unui oraș pe luna și a unei țari pe an, nu se poate pune problema ca pământul s-ar depopula, dimpotrivă! Local, punctual in unele societăți, poate ca sunt probleme. Dar nu știu dacă un clip ca ăla și un site plin de statistici posibil mincinoase sau eronate, realizate in stil de cioclu apocaliptic pot determina femeile sa facă copii! O tot baga la înaintare p-asta cu vârsta femeii! Problema e muuult mai complexa de atât! Nu e neaparat ca tb sa îl întâlnească pe făt frumos din lacrima, dar, hai serios câte femei stau bine si la alte capitole ale vieții la 25 de ani? Da, și aia cu 35 de ani, ce sa spun parca vine apocalipsa după 35 de ani, așa ți-o baga toți, de parca ți-ai sufla și tot conținutul ovarelor când sufli in cele 35 de lumânări de pe tortul aniversar de la 35 de ani! Chestia asta se întâmpla progresiv, e la mintea cocosului, nu rămâi infertilă la 35 de ani și o zi!! Iar asta a fost maxima:” 93,3% dintre femeile de peste 35 de ani nu mai reușesc sa devină mame”. Hai, zi, sa moara ma-ta, ăsta care ai făcut statistica! Sau mai bine tu, ca ma-ta n-are vina! Cum ai calculat vere, de-ai ajuns tu la concluzia asta? Ai luat toate femeile de peste 35 din Ro care n-au copii? de unde știi ca nu or sa devină mame chiar dacă nu au devenit pana acum? Vecina-mea a născut sapt trecută o fetița la 40 de ani. O cunoștința pe al doilea la 44 (și, nu, pe primul nu l-a făcut la 25, ca femeia s-a măritat pe la 40). Alte doua tipe, la 38 și 42. O fosta colega de munca tot la 42. Și nu e cazul de sarcini obținute după jdemii de ani de încercări, tratamente și mai știu eu ce, fiindcă toate femeile astea au rămas însărcinate in anul următor căsătoriei. Mai știu și alte cazuri dar nu mai vreau s-o lungesc, ați prins ideea. Bașca o grămada de vedete, dar hai sa nu băgăm vedetele in discuție, ele or fi beneficiind și de reproducere asistata. Așa ca dacă 93,3% nu mai pot face copii, înseamnă ca eu le cunosc pe toate care formează restul de 6,7?? :))) Aiurea, femeia a fost lăsată sa procreeze de la prima menstruație pana la menopauza! Dacă copiii se făceau obligatoriu la 25, la 30 am fi intrat toate la menopauza. Dar se pot face și mai încolo, a avut natura grija stați pe pace. Oricum procreerea e o loterie, dai cu zarul mai mult sau mai puțin conștient atunci când decizi sa faci copii. Da, e posibil sa ai un zar mai bun in tinerețe dar tot loterie e! Cunosc și persoane care cu copii cu down, autism, care au intrerupt sarcinii fiindcă fătul avea defecte genetice și, guess what, erau făcuți la “vârsta de aur” respectiv 25-26 pe acolo. Am uitat sa Menționez ca toate femeile enumerate de mine care au născut după 35-40 au copii absolut sănătoși iar unele dintre ele au avut chiar și sarcini ușoare! Alta tampenie din clipul ăla: unele lucruri mai pot aștepta..Ca de exemplu? S-o spunem pe șleau la unele lucruri veți renunța FOR ever pt a face și creste copii, nu doar le veți amâna! in legătura cu statisticile privind avorturile și defectele genetice la făt..pai eșantionul nu e același ca mult mai putine femei nasc la 45 de exemplu..și atunci dacă împarți la un eșantion mai mic, firește ca îți iese un procent mai mare și cifre catastrofale. Dar treburile astea nu vi le spune nimeni, nuu, va mint ca dacă nu nașteti pana in 35 nu mai nasteti niciodată! Concluzia e clară, orice campanie care insista agresiv doar pe factorul vârsta neglijând complet celalalte ingrediente necesare in ecuația procreării nu cred ca are sorți de izbânda in a convinge pe cineva ceva! Doar sa enerveze, poate!
Ana
Evelina, nu te contrazic ca din unghiul tau lucrurile par asa cum le descrii.
Dar cand ajungi la 34 ani, incercand de 3 ani si realizezi cat timp ai pierdut aiurea cu ginecologi care ziceau ca totul arata bine, dar apoi realizezi ca FIV este ultima solutie, nu e chiar ca in povesti.
Si apoi cand faci in final toata treaba asta si primul transfer e cu rezultat negativ, nu iti imaginezi gradul de frustrare resimtit.
Am vazut si eu clipul romanesc pe grupul de infertilitate unde din pacate am ajuns sa activez.
Sustin dreptul oricarei femei de a alege cand si daca vrea sa faca copii, insa eu voi spune cat mai multor persoane ca daca amana acest pas, macar sa faca o serie de analize pentru a sti cat pot amana fara a ajunge la tehnici de reproducere asistata.
E un sfat pe care mi-ar fi placut si mie sa il primesc, poate ar fi scutit multa suferinta in viata mea.
Si stii ce e mai trist? Ca am in jur atatea cupluri care se lupta cu infertilitatea si care sunt in plin proces de astfel de tratamente.
Iar pe langa partea financiara, sunt atatea implicatii si efecte pe care nu ti le spune nimeni si care te lovesc ulterior in cel mai brutal mod posibil.
Long story short, daca acel clip va determina macar 1 femeie din 100 sa isi faca o serie de analize, e o initiativa cat se poate de sanatoasa!
Evelina G.
Ana, nici eu nu neg ca si tu ai dreptate. Din pacate multe cupluri se lupta cu infertilitatea si numeroase femei pierd sarcini in incercarea de a avea unul sau mai multi copii. Nu sunt adepta timpului pierdut, daca un cuplu stie sigur ca isi doreste urmasi (atentie, daca simt ei cu toata fiinta, nu la diverse presiuni din jur!!) si au cat de cat tot ce le trebuie (un acoperis deasupra capului, ce pune pe masa, etc), da, atunci e bine sa nu astepte prea mult momentul ala perfect cu vila cu piscina sau cu promovarea aia smechera de la job ca s-ar putea ca acel moment sa nu vina niciodata si exista riscul sa ramana si fara copii si fara visul respectiv realizat. Nu sustin nici culcatul pe-o ureche ca vecina a nascut fara probleme la 40. Vecina e vecina, tu esti tu, fiecare cu organismul si cu norocul ei. Insa nu pot fi de acord cu campaniile astea ca cea de mai sus, realizate in forma respectiva si recunosc ca procentul ala de 93 % m-a facut sa-mi sara tandara fiindca imi mentin opinia, mi se pare exagerat! Cum sa spui ca 93% nu vor mai avea niciodata copii, in primul rand niciodata sa nu spui niciodata! Si repet, poate ne spun si noua cum au calculat. Ca sa ajungi la concluzia ca nu au reusit sa mai aiba niciodata copii, ar trebui sa iei in calcul doar femeile ajunse deja la menopauza care au incercat sa conceapa dupa 35. Ori femeile astea au deja 55 de ani sau pe-acolo deci vorbim despre incercarea lor de a concepe de acum 20 de ani cand lumea oricum nu prea mai facea copii la varsta aia si tehnicile de reproducere asistata erau mai putin dezvoltate poate, deci am compara mere cu pere. Altfel daca se refera si la celelalte care nu au atins inca menopauza ci doar au trecut de 35..sa avem pardon, pot avea surprize ca acele femei sa reuseasca sa aiba pana la urma copii. In concluzie, nu sustin timpul pierdut, e indicat ca oamenii care isi doresc copii sa isi faca analizele. Insa nu sustin nici modul in care se pun unii problema cu statistici vadit exagerate sau unele dintre ele de la 1900 toamna!
Ana
Aici da…ai dreptate 🙂
Denisa
Primul copil l-am avut la 28.La 29 am emigrat in Canada.Intre 30 si 38 am incercat orice( am ajubs ka FIV) sa pot avea al doilea copil.Nimic.
La 38, fata mea avea 10 ani, ma saturasem de injectii, masuratori si programari in spitale.Am zis ca e momentul sa ne traim si noi viata. Se vede ca am luat ” traitul” in serios caci dupa 3 luni eram gravida.La 39 l-am nascut pe puiut 2.Am multumit Universului, lui Doamne Doamne si drept rasplata am ramas iar insarcinata dupa 6 luni de la nastere.Puiut 3 a fost nascut la 40 si a fost un şoc pt mine sa vad cat de diferit eram urmarita, cate chestionare umpleam la fiecare vizita , doar pt faptul ca implinisem 40 de ani.Parca toata echipa uitase ca ma urmarisera si cu un an inainte.
Nu zic ca o sarcina nu poate avea complicatii la 40, zic doar ca in cazul meu fertilitatea a crescut considerabil cand m-am calmat, cand am acceptat ca nu o sa am al doilea copil si cand ” mi-am trait viata”.
Desi aveam un copil , dorinta sa-l am si pe al doilea a fost viscerala.Am trecut printr-o depresie puternica la o pierdere de sarcina.
Acum ma uit langa mine seara si cand ii vad cuibariti asa , mi se umple inima de bucurie.
adnana
FIV nu e ultima solutie de a avea un copil.
As vrea sa ofer si o alta perspectiva optimista pentru ca insusi cuvantul “infertilitate” vine cu o incarcatura negativa pe care noi, femeile, o simtim puternic. Si medicii pun imediat acest diagnostic, dupa numai 2 ani.
As vrea sa amintesc faptul ca exista intotdeauna adoptia, avem multi copii in tara care abia asteapta sa aiba parinti care sa-i iubeasca.
Am avut de la 25 de ani acest gand ca, daca nu voi avea copiii mei, voi adopta.
Referindu-ma strict la mine, tot timpul am simtit ca nu pot sa fortez sa se intample lucruri cu orice pret, dincolo de limite, sa fac tratamente agresive pentru a ramane insarcinata. Poate exista un motiv bun pentru care nu am ramas in mod natural. Nu m-am putut impaca cu problemele de constiinta, cu aspectele etice care deriva din FIV si din alte interventii artificiale asupra corpului femeii.
Eu m-am oprit dupa ce m-am asigurat ca sunt sanatoasa, adica am facut tot ce trebuia pana la FIV, insamantare artificiala sau tratamente hormonale agresive.
Am suferit multi ani ca nu am copii, dar, uitandu-ma acum in urma, realizez ca am facut o prostie, ca trebuia sa fiu multumita si recunoscatoare lui Dumnezeu pentru cum sunt, nu sa ma pierd pe mine insami prin tristete peste masura.
Dupa 12 ani in care au fost diverse probleme, la 35 de ani am depus dosarul pentru adoptie, iar la 38 de ani am adoptat o fetita de 4 ani care acum e sufletul meu. Daca n-as avea actul oficial de adoptie, as spune ca eu am nascut-o, atat de mult ni s-au contopit sufletele. Am realizat cat de tare iubesc intr-o noapte in care am ajuns la spital, de urgenta. Si desi eram speriata pentru mine, nu faceam decat sa ma gandesc intruna la faptul ca dimineata, cand se va trezi fetita mea, va vedea ca nu sunt acolo cu ea. Imi faceam tot felul de ganduri extreme si exagerate (ce va face ea daca eu mor?). Si asa am realizat cat de MULT o iubesc, ca am depasit limitele rationale, ca EA nu mai este o fetita adoptata, ci este fetita mea!
La 40 de ani am ramas insarcinata pentru prima data in viata fara nici un fel de interventie artificiala, dar n-am stiut si-am piedut copilasul. Imi luasem demult gandul ca voi putea ramane insarcinata si aici am gresit. Pentru ca daca mi-as fi facut un test de sarcina la timp, poate ar fi putut fi salvat.
Draga Ana, la 34 de ani ai timpul inainte si multe lucruri se pot intampla care sa depasasca rationalul sau palpabilul. Doctorii ofera numai stiinta lor, medicala care, desi este extraordinara in vremurile noastre este, totusi, limitata. Sa ne amintim ca peste toate exista Dumnezeu. Iar la El toate sunt cu putinta. Chiar si sa ramai insarcinata cand medicii nu ti-au mai dat vreo sansa (cunosc caz).
Deea
Mda, eu am avut primul copil la 38, am rămas graviduta la 3 luni după ce l-am cunoscut pe domnul tată. Am un copil sănătos, cu o inteligenta peste medie.
Iar al doilea copil nu l-as mai face niciodată, sub nicio forma, în nicio circumstanță!
Dre
Ce părere depașită care nu se potrivește unui medic fie el și stomatolog. Desigur fertilitatea scade cu vârsta. Dar trăim mai mult decât in trecut și studiile vechi pe fertilitate nu descriu realitatea curenta. Multe mame au primul copil la 35 de ani si îl au si pe al doilea etc fără probleme. Statistica asta cu 93% e greșita si ar trebui corectata pentru ca e de-a dreptul hilara. Google scholar e prietenul nostru bun. Uite aici un studiu din 2004 (nu 1800) care arată ca 82% din femeile cu vârsta 35-39 ani rămân însărcinate intr-un an comparativ cu 87% pentru femeile cu vârsta 27-34. Articol: Increased infertility with age in men and women, Dunson, Baird&Colombo, Obstetrics&Gynecology Mult noroc viitoarelor mămici de orice vârsta!
Evelina G.
Dre, exact studiul ăla îl aveam și eu in minte, îl citisem mai demult dar nu mai știam cum sa îl găsesc. Mda, mult mai echilibrat e prezentat subiectul acolo. Nu neagă nimeni evidenta, e firesc ca fertilitatea sa scadă cu vârsta dar cum spunea și studiul respectiv, scăderea după vârsta de 35 de ani posibil sa nu fie ataaat de abrupta precum sugerează unii.
Dre
Din fericite între timp s-au publicat o mulțime de studii in Europa, țările scandinave, SUA cu numere asemănătoare. Dar exista și foarte multă inerție intre oameni, e greu sa schimbi părerile astea înrădăcinate!
Miruna
Hello, Dre, multumesc pentru interventie. E o veste foarte buna, ar fi fost super daca ai fi putut da informatia fara sa jignesti. Cheers.
Dre
Miruna tu ai mare putere aici și te citește multă lume! Mie îmi plac teribil articolele tale dar îmi pare ca in ultima vreme treci de la mesajele “nu mai întrebati când ne măritam” la “așa am făcut eu, așa e cel mai bine”. Pe aici citesc și femei care încă nu și-au atins “ținta” și tu ca medic ești considerata o sursa respectabila de informație. Eu am comentat cu doua scopuri in minte: primul sa încurajez pe cine are nevoie și al doilea sa corectez greșeală ta in ideea ca nu o sa o repeti. Jignirea într-adevăr nenecesara, mi-am ieșit din pepeni! Știi cât sunt de populare si des exprimate ideile astea greșite referitoare la fertilitatea femeilor? Este absurd. Te pup și iti doresc numai bine și ție și cititoarelor tale!
Iulian
Poate a-l face pe primul 🙂
Simona Schwab
E bine ca incurajezi natalitatea, fiindca eu am SASE copii! 😁 Toti sunt minunati, adevarate miracole pentru mine. La fel, imi doream si eu copii de cand eram mica. Ziceam ca vreau 100! Prin adolescenta, visam cu ochii deschisi la a fi mama, imi doream atat de mult sa vina mai repede acel moment incat incepeam sa plang cand vedeam cate o mama cu un bebe pe strada… 😄
Miruna
Felicitari, Simo, stiuuu! Ce nu stiu e cum reusesti. Ce mananci?
Cristina
Apropo de AMH: ne doream copii, merg ca o femeie conștiincioasă la analize. AMH la 30 de ani: 0,24 😳 (cam ca la o femeie de 45-50 de ani).
După ce am plâns vreo 3 săptămâni urma sa aflu ca sunt însărcinată …
rox
O neclaritate despre cifrele date de acest institut de statistica este – acele 93% dintre femeile peste 35 care nu mai fac copii, sunt femei care isi doresc, sau toate femeile cu varsta peste 35?