20 de mituri despre dinții copiilor și un grup serios de educație stomatologică: ”Dinți și părinți” (p)

mituri dinții copiilor miruna ioani

Paranteză. Nu e al meu, să nu credeți că tocmai ce mă plictiseam și mi-am mai dat ceva de lucru. Însă când văd o treabă sănătoasă, care poate face un bine pe pământ, vorbesc despre ea.

Poate-mi ziceți la final și câte lucruri știați deja. Mă aștept la un scor destul de ridicat, că măcar cu atât să vă fi ales, dacă tot urmăriți acest blog de medic dentist:

1. Ducem copilul la cabinet doar după ce i-au ieșit toți dinții. Și numai dacă-l dor

Când i-au ieșit toți dinții, ar putea fi prea târziu. De cele mai multe ori, este. Ducem copilul la dentist de la apariția primului dinte. Ce o să-i facă? Nimic. Dar copilul învață că dentistul e un prieten, că la dentist nu doare. Iar părintele își formează obiceiul de a-l duce. Asta mi se pare aproape cel mai important.

2. Dinții de lapte nu se tratează, că oricum cad sau îi scoți

Nu mă porniți. Rolul dinților de lapte e în vorbire și hrănire, dar mai au un rol la care nu vă gândeați: păstrează locul pe arcadă pentru frații lor mai mari, dinții permanenți. Când un dinte de lapte lipsește, vecinii lui migrează încet-încet să închidă acel spațiu, iar permanentul care ar trebui să erupă acolo nu mai are unde. Acolo începe drumul spre aparat dentar.

3. Dinții de lapte nu dor, că n-au nerv. Nici rădăcină

Sigur că dinții de lapte dor tocmai fiindcă au nerv și vase de sânge. Au și rădăcină, care se resoarbe când ei cad și, de aceea, oamenii văd de obicei doar coronița dintelui de lapte.

4. Putem curăța dinții bebelușului cu tifon sau șervețele speciale

Dar putem să nici nu îi curățăm deloc. Depinde ce ne dorim. Sigur că e important ce acceptă copilul și cum reușim să ne descurcăm. Dar dacă vrem să facem o treabă bună, de cum iese primul dinte, punem mâna pe o periuță adevărată de dinți.

5. Copilul se poate spăla singur pe dinți

Ideal ar fi să îl spele un părinte până în jurul vârstei de 8 ani. Dacă el își dorește să se ocupe singur de periaj, grozav, îl lăsăm să își exercite autonomia. Ne asigurăm însă că aplică o tehnică eficientă și efectuăm și noi un periaj de control.

6. E bine să te speli pe dinți după fiecare masă

Nu chiar imediat după fiecare masă. În sensul că nu te ridici, te duci la baie și te speli pe dinți. E bine să treacă 20-30-60 de minute între momentul mesei și periaj. Motivul e că acizii din hrană și zahărul cauzează niște reacții biochimice care ”slăbesc” smalțul în perioada asta. Pe dinți se formează un biofilm protector și e bine să îl lăsăm să-și facă treaba. Ce fac eu, de exemplu, e să beau cafeaua, apoi să merg la baie, fac duș, mă îmbrac, mă pregătesc și ultimul lucru, mă spăl pe dinți, în toată rutina.

7. Ața dentară se folosește doar la dinții permanenți

Fals. Ața dentară curăță acele suprafețe dentare unde periuța nu ajunge. Avem astfel de suprafețe și la copii? Avem. Deci iată răspunsul. Ca să știți, 40% dintre suprafețele dinților se pot curăța exclusiv cu ața dentară. Indiferent câți ani ai.

8. Degeaba te speli pe dinți, dacă factorul genetic nu ține cu tine (unii oameni nu se spală pe dinți cu anii și n-au nimic!)

Partea asta e importantă, corect, dar să nu îl luăm pe ”N-am ce face” în brațe și să ne culcăm nespălați pe dinți. Genele nu le putem schimba, dar avem puterea de a umbla la periaj, la dietă și vizite la dentist. Știți vorba aia, nu trebuie să-ți speli toți dinții, doar pe cei pe care vrei să-i păstrezi.

9. Copilul ar trebui să ia suplimente cu fluor, ca să facă dinți puternici

Ghidurile de specialitate nu mai recomandă suplimentarea cu fluor, deși probabil noi am luat când eram mici. Fluorul e bun pentru dinți, dar e rău pentru organism dacă e prea mult. Și, cum nu putem ști exact cât e suficient și cât e prea mult, preferăm să avem grijă cu acest fluor. Studiile arată că e bine să evaluăm cazurile individual și că, de cele mai multe ori, o pastă cu fluor e de ajuns.

10. Copiii n-au voie să facă radiografii dentare

Au voie să facă radiografii dentare și femeile gravide. Ok, nu trimitem bebelușii să-și pozeze mugurii dentari, însă nu există nicio contraindicație. Dacă e nevoie de o radiografie, o facem. Mai mult, după erupția dinților permanenți (6 ani), ghidurile din UK recomandă radiografii de control la 2-3 ani.

11. Periuțele electrice nu sunt bune pentru copiii sub 3 ani

Am un întreg articol detaliat despre asta, dacă sunteți preocupați. Pe scurt, puteți folosi periuța electrică de dinți, dacă o acceptă cel mic. Același lucru îl puteți obține și cu una manuală. Din experiența noastră de până acum, la cei mici a fost mai ușor cu una consacrată.

12. Alăptatul prelungit cauzează carii

Cel mai mare mit! Să nu vă aud cu prostii din astea de oameni care nu știu literele să citească, de vreme ce e resursă cu grămada de citit pe net. Detalii am pus aici. Arătați acest articol oricărui cârcotaș. Un copil care face carii sigur are mai multe atribute decât că e alăptat. Aș face schimbări în ceea ce-l privește, sigur că da. Însă aș umbla mai întâi la spălat pe dinți, dietă, vizite la dentist, vitamina D. Ultimul lucru de care aș scăpa ar fi de alăptat.

13. Există suzete ergonomice care nu strică dinții

Problema la suzete nu e că strică dinții. Pe ăștia îi îndreptăm cu sârme mai târziu. Problema suzetelor e că modifică oasele. Forța suptului e foarte mare, oasele copilului sunt moi și în creștere, foarte greu se pot corecta.
E adevărat că nu-i grozav de tragic, dacă scăpăm de suzetă până la cel mult 3 ani. Dar eu nu sunt fan al acestor suzete, copiii mei nu au avut, deși uneori aș fi avut eu nevoie de ele.

14. Copiii nu pot face boală parodontală

Ați auzit de gingivită? Asta e. Gingivita e o formă de boală parodontală ușoară. E drept că nu e foarte frecventă la copii, dar și când apare, să te ții. Gingivită juvenilă, dați o căutare după ea. E o boală infecțioasă. Dacă e s-o descriu fără să vă menajez, e atunci când copilul nu se spală pe dinți, gingia se înroșește, se inflamează, poate se infectează și sângerează.

15. E normal să sângereze gingiile copiilor din când în când

Nici vorbă de așa ceva.

16. E normal ca cei mici să aibă carii, fiindcă dinții de lapte sunt mai slabi

În comparație cu ce? Smalțul dentar e cea mai dură structură din organismul copilului, deci să nu ne mințim cu asta. Caria e o boală infecțioasă foarte des întâlnită la copii, ceea ce nu înseamnă că putem uita cu ce se hrănește ea: sucuri acidulate și zahăr. Și nici cum se previne această boală: igienă și dietă sănătoasă. E probabil cea mai prevenibilă boală a copilăriei.

17. Fructele sunt gustări sănătoase pentru dinții copiilor

Sigur că preferăm un fruct în locul unei bomboane, dar și fructele au zahăr, chiar dacă unul mai puțin nesănătos. Ca să nu vorbim de sucuri, care mai pot fi și acidulate. Un pahar de suc de mere are vreo 7 lingurițe de zahăr, echivalentul unui pahar de cola. Decizii, decizii.

18. Mărul înlocuiește spălatul pe dinți

Doamne ferește, uitați-vă la ceas. Evul Mediu a trecut demult.

19. Dacă nu mănâncă dulciuri, copilul va nu face carii

Nu, corect ar fi așa: ”dacă nu mănâncă, punct, copilul nu va face carii”. Deși nu e o garanție nici dacă, să zicem, că ar putea face greva foamei. Fiindcă, după cum spuneam, caria e o boală infecțioasă dată de un soi de streptococ, pe care-l poate pescui bietul copil inclusiv de la mamă. Prin pupici, tacâmuri, pahar.
Alimentele pot cauza carii indiferent dacă sunt dulci sau sărate. Fiindcă și alimentele sărate care conțin carbohidrați sunt descompuse tot în zaharuri. Apar niște acizi în gură, pH-ul se schimbă rapid. Și țineți minte: caria nu e cauzată niciodată de un singur factor. Mereu sunt mai mulți.

20. Fluorul e foarte nociv pentru copii

Asta e extrema cealaltă. Noi, dentiștii, iubim fluorul. Studiile arată că e bun pentru dinți. Ceea ce nu înseamnă că îl mâncăm ca pâinea caldă. Am scris mai multe aici, dacă vreți să știți.

Vestea bună: avem un grup serios pe stomatologie pediatrică

Unul de care se ocupă oameni responsabili, care sunt acolo zilnic, monitorizează ce se întâmplă și au grijă ca informațiile să fie verificate.

dinți și părinți miruna ioani

Grupul ”dinți și părinți” a fost lansat de către Crucea Roșie și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România.

Adică două instituții serioase, care, iată, înțelelg să vorbească pe limba părinților atunci când li se adresează.

Înscrierea e cea obișnuită, gratuită, iar materialele sunt puse la dispoziție pentru oricine e curios să le citească. Pe grup, sunt medici dentiști care răspund la întrebări.

Proiectul face parte din Programul Școlar Colgate „Bright Smiles, Bright Future”. Sigur, există mult Colgate pe acest grup. Și ce dacă? E bun Colgate, ne place pasta de dinți asta consacrată. Au și periuțe de dinți cu Batman, practic, nu îți mai poți dori altceva 🙂

dinți și părinți miruna ioani

Puteți descărca gratuit acest calendar de spălat pe dinți de aici. Lipiți-l în baie și urmăriți progresul. Face minuni garantate de generații întregi :)

O să posteze în grup și multe informații despre problemele dentare ale copiilor cu nevoi speciale.

Avem în jur de 70 mii de copilași cu dizabilități în România. Dar facilități pentru a le oferi tratamente stomatologice gratuite și blânde avem? Nu prea. Ca să fiu generoasă în exprimare.

Așa că, ideal e să facem tot ce putem, ca ei să nu ajungă pe scaunul dentistului și să îi susținem pe părinții lor.

Ne bucurăm că există un astfel de grup, îi dorim viață lungă și multe informații serioase. Vă invit să vă înscrieți aici și să dați de veste și altora.

 

 

 

 

Articolul anterior

A fost nevoie de 35 de ani și 2 copii să înțeleg de ce mama nu dormea înainte de fiecare concediu, Crăciun și Paște

Articolul următor

Să stau sau să plec, dilema femeilor măritate cu bărbați însurați cu cariera

3 Comentarii

  1. Cora

    Muultuuumesc ptr articol! Dau de veste și altora!

    • Ale

      Acum cateva zile,sotia unui stomatolog, chiar mi a spus ca sotul ei,nu recomanda sa alaptezi mai mult de 1 an,ca ii strica dintii,gen ca sanul are acelasi efect ca si suzeta,strica oasele. ..omg…stiam ca nu e adevarat, iar articolul a venit la fix.

  2. Roxana

    Super articolul!
    In copilărie nu îmi amintesc sa ma fi spălat vreodată ai mei pe dinți. Stiu ca era doar pasta Super Cristal la magazin, iar mama făcea rar rost de o pasta Maxam, care avea flour. La bunici ma spălăm doar cu sare și îmi cam distrugem gingiile. Pe fii’mea am spalat – o înainte sa ii apară dinții.. :)). Aveam un degetar de silicon și ii masam gingiile ușor înainte sa erupă dintisorii. Am dus-o la stomatolog și într-adevăr, nu are teama deloc. Iar carii, una singura la 12 ani, provenita de la la o măseluta de lapte, care a căzut și asa am văzut caria. Era ascunsa între cele 2.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 135 queries in 0.516 s