Învață-ți copilul devreme ce tu ai aflat târziu

Învață-ți copilul devreme ce tu ai aflat târziu miruna ioani

De ce ne-am pierdut vremea cu Sobieski și românii, și logaritmi, și cosinuși, vă rog frumos? De ce nu ne-a învățat nimeni ce înseamnă cuvintele alea dintr-un contract de credit bancar? La ce să fim atenți când cumpărăm un imobil? Care-s pașii când vrei să îți pui gaz?

Sau curent?

Sau mobilă în bucătărie? Ce faci mai întâi, prizele, instalațiile sau mașina de spălat?

Fierb. Dați-mi voie să respir un moment.

-Doamnă, dar dumneata ai vreo cunoștință de drept? țipa astăzi un domn din telefon la mine.
-Nu. De asta apelez la serviciile dv. (Pe bani, în gândul meu și portofelul dânsului.)
-Bine, dar literele, doamnă, literele le cunoașteți? Știți să citiți?

Și uite-așa își bat joc diverși oameni de tine, doar pentru că între a ști literele și a înțelege un mesaj din ele e cale luuuuungă, copiii mamii.

Și când doi experți se contrazic pe telefoane, iar tu ai studiat Sobieski și românii la școală în loc să faci naibii o minimă informare despre ce înseamnă lucruri de care precis te vei lovi în viață, precum o carte funciară, îți vine să strigi în piața mare:

-Dați-mi înapoi toți anii! Anii ăia buni, de minte întreagă și goală, pe care mi i-ați furat când ați pus în ei o nimica toată.

Așa că, da.

Învață-ți copilul devreme ce tu ai aflat târziu. Despre credite la bancă și criptomonede. Despre cai putere și limite de viteză. Despre reguli de circulație și scaune de mașină. Despre puterea exemplului din familie și lanțul slăbiciunilor umane. Despre perfecțiuni care sunt cea mai mare prostie. În primul rând acolo, cu Sobieski și românii care ne-au mâncat ficații.

Spune-i adevărul și despre școală. Că nu e ce primește el în fiecare zi când pleacă de acasă. Educația e mai mult decât o instituție. Că viitorul e al celor care știu singuri și caută. Că mama îl iubește și-l iartă, dar societății nu-i pasă. Că e bine să fie în contact cu emoțiile și să le exprime cumsecade, dar să nu fie niciun papă-lapte.

Că oamenii nu sunt proști, doar fiindcă într-un moment ți se pare. Că realitatea nu e ceea ce ne spunem în capul nostru. Și că, dintre câteva explicații, o vom alege pe cea mai gravă. Că mintea noastră poate fi cel mai mare sabotor al vieții noastre. Că nu trebuie să renunțăm la relații doar fiindcă dăm de greu în viață. Dar nici să stăm în ele când ni s-a cam făcut greață.

Mulțumesc pentru rant. Mă întorc să construiesc o casă.

foto Pixabay

Articolul anterior

Iubesc România, dar iată 5 motive pentru care am ales Bulgaria pentru vacanța la mare (p)

Articolul următor

A fost nevoie de 35 de ani și 2 copii să înțeleg de ce mama nu dormea înainte de fiecare concediu, Crăciun și Paște

12 Comentarii

  1. Roxana

    Ahh, da… Si eu as vrea mulți ani înapoi, sa învăț.. Si cum spui încerc cât pot sa o învăț pe fiica mea ca și alte lucruri sunt importante în viata.
    Si legat de casa, era o vorba.. Dacă termini de construit o casa și după aceea nu vorbești singur, înseamnă că ești pe drumul cel bun.
    Spor la treaba și nervi de otel va doresc!

    • Alina

      Toata lumea e suparata pe scoala… poate nu e cea mai buna programa, iar unele cadre didactice lasa mult de dorit, dar nu e vina scolii.
      Am copilul in clasa a 2-a, intra a 3-a si, desi mi se pare schimbata putin programa si modul in care ei învață (au multe chestii de logica inclusiv la mate) nu consider ca este rea. Asa cum nu consider ca memoratul unor texte au daunat sau pot dauna cuiva. In schimb, atunci cand copilul are de raspuns la intrebari in care trebuie sa analizeze textul iar tu ca părinte ii spui ce sau unde sa caute in loc sa-l pui sa mai citeasca de cate ori e nevoie acel text pt a extrage răspunsul potrivit, ii dauneaza lui.
      Poate nu mai avem dex -ul in acel format tiparit dar e ok daca stie sa caute o explicatie a unui cuvânt intr-o platforma.
      Iar analiza/comentariile textelor cred ca ajuta tocmai la genul de probleme pe care le intamipini tu acum, si anume ca iti dezvolta capacitatea de a citi printre randuri, de a vedea in spatele textului… cumva sa scoti de sub pres mizeria sau floricelele….
      Acum nu e ca și cum nu am fi făcut la geometrie formele si corpurile geometric, la geografie am învățat despre tari si capitale, dar indiferent de materialele studiat nu se poate acoperi absolut tot ceea ce se poate afla… cum.ar fi doar pt ca am studiat biologia/anatomia sa stim sa facem ceea ce face un gineco, stomatolog sau de ce nu un chirurg….
      Inteleg ca ati inceput sa va construiti un loc al vostru. Felucitari si multă putere si rabdare pentru ca veti avea nevoie, dar desi e bine sa va implications activ aveti o echipa de oameni care fac lucrul ăsta. Ei ar trebui sa stie sa va sfatuiasca daca discutat si le explicati ideile voastre. Dar in acelasi timp căutați sa discutat si cu altii care au terminat deja o casuta sa vedeti ce probleme pot sa apara, de ce poate e bine uneori sa căutați o soluție de compromis pe alocuri….
      Ca o paranteza: lucrez in contabilitate la o firma dr constructii. Lăsând la o parte ca o problema chiar si contabila poate fi rezolvat diferit in functie de expertul intrebat, sa stii ca au fost situații in care au ajuns protected la noi de cladiri cu etaj dar fără scara si si-au dat seama inginerii de la noi in momentul in care se apucasera sa faca calculatiile… sau, in discutii generaliste am aflat ca geamurile foarte mari nu sunt recomandate pentru clima noastra desi sunt frumoase iar mie îmi place tare muuult lumina, mai ales cea natural, dar se pierde multa caldura iarna prin intermediul lor… sau, desi e foarte “sexi” o casa cu etaj este mult mai ok sa-ti faci una pe sol dar nu exagerat de mare, si aici rezonez cu șeful meu, cine mai urca la etaj dupa o anumită vârsta?
      Example as mai putea sa-ti dau. Cert e ca fiecare miseries are rolul si scopul ei. Faptul ca sunt economists nu inseamna ca stiu tot ce tine de xontabilitate sau economie, si indiferent cat marketing am învața nu vom fi buni pe vanzari pana nu vom practica vanzarile.
      Nu dati vina pe scoala. Nu scoala este de vina ca nu se mai primesc copiii in practica sau ca prea putini isi asuma sa învețe un incepator….

      • S

        Una e cum se face in alte tari analiza pe text si alta e cum se facea cand eram noi la scoala. O mizerie. Iar daca o luai freestyle cu analiza, iti dadeau in cap, in loc sa niveleze si sa umple golurile (daca tot suntem la constructii :)) exact ideea ca te ajuta in viata analizele textelor e argument impotriva scolii care s-a facut in anii 90 si 2000. Ca uite pe cati nu i-a ajutat. Deci s-a facut prost.
        De mate nu ma iau asa tare, intr-a 12-a as fi preferat sa fac doar matematica, fara celelalte bullshit-uri 🙂 desi la alea luam mai des note mari.
        Dar solutia ar fi ca matematicile mai avansate sa fie curs optional, de prin clasele a 11-a si a 12-a, cand cam stii daca o sa-ti trebuiasca la facultate. Si alte materii la fel, sa devina optionale. Iar tu, ca elev, sa alegi pachetul x sau pachetul y, in functie de zona spre care stii ca o sa te indrepti. Iar pachetul sa poata fi schimbat semestrial. Iar subiectele de bac sa fie pe variante pt toate combinatiile posibile de materii care se dau la bac.
        Singurele materii neoptionale sa fie astea legate de cum sa te descurci in viata reala, indiferent de ce job o sa ai.

        • S

          si incredibil, azi vad ca asta cu ultimii 2 ani si optionale zice intr-un interviu si singura eleva cu 10 pe linie din judet intr-un interviu dintr-un ziar local :)) sigur am dreptate deci.

  2. Cred ca diferenta majora intre generatia noastra si cea a copiilor nostri e diferenta intre supravietuit si trait. Vorbesc din proprie experienta, vin dintr-o comuna din Vaslui, fara educatie si comentarii la romana, inclusiv Sobieski si romanii, nu as fi ajuns la un liceu bun din Iasi. Fara liceu bun nu ajungeam la Info. Fara facultate de info, era mai greu sa devin programatoare, atunci, in jurul anilor 2010. Acum, e mult mai usor devii programator fara sa mai ai nevoie de facultate. Cred ca scoala era pentru noi mai mult orizontala: sa ai 10 la toate materiile, chiar daca ne displaceau major unele subiecte.

    Copiii nostri insa au mult mai multe sanse in viata, cum e si normal (si noi am avut mai multe sanse in viata decat parintii nostri). As vrea ca scoala pentru fata mea sa fie pe verticala: sa gaseasca niste materii si subiecte care ii plac, plus niste materii esentiale pentru secolul 21. Sa zbarnaie la niste materii, nu tot.
    Iar dau link pentru ca mi se pare esential sa ne educam copiii altfel decat cum am fost educati noi daca vrem sa supravietuim secolului 21.
    https://www.roxanamurariu.com/the-future-of-education-in-the-21st-century/
    Miruna, scrii exact pentru sufletul nostru. Birds of feather stick together 🙂

    • S

      pai si daca materiile ar fi fost altele, doar ar fi trebuit sa iei note mari la alea ca sa ajungi la liceu bun din Iasi

  3. Silvia R.

    Sunt atatea informatii inportante pe care le dobandesti in scoala romaneasca, incat orice institutie ai absolvi, cand te duci sa te angajezi, nimeni nu da 2 bani pe diploma ta, ci doreste experienta! De unde experienta daca abia ai terminat scoala?! Dar ii inteleg si pe angajatori. Degeaba ai terminat scoala. Oricum nu stii nimic folositor.

  4. Ana

    Te mai așteptăm se te descarci. E o cale luuungă până ce îți vei bea cafeaua în casa ta aranjată, știi și tu, dar merită.

  5. alina

    Buna ziua ! Cu ce anume legat de cartea funciara doreati sa va lamureasca domnul respectiv ? Poate va pot ajuta eu cu informatile acelea ….

  6. Cora

    Nu te stresa prea tare pe tema scolii, n-are nicio treaba. Cartea funciara e un mister și ptr multi juristi😄

  7. Simo

    Coooreeeect!! Sunt total de acord cu tine. Scoala nu te pregateste pentru cele mai importante lucruri in viata. Imi pare rau ca ai dat de asa oameni. Din pacate, ajunsi pe o functie, unii uita sa mai fie oameni.
    A patit si sotul meu cu oameni de la companiile astea de gaz, lumina…sa fie luat “peste picior”, desi e si el om tehnic si se informeaza.
    Spor la construit!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 145 queries in 0.428 s