Între ”trebuie să economisim bani” și ”doar o viață avem”, 17 idei care-ți vor salva bugetul la cumpărături (p)

economisim bani cumpărături miruna ioani

Precis pățiți și voi. Zici: ”mă duc să iau pâine”. Și, la casă, te trezești cu căruciorul plin.

Pentru că niciodată nu e doar O PÂINE, nu-i așa?

Mereu e și un lapte. Un unt. Niște carne, că ți-au mai venit niște idei pe drum.

Iar dacă tot ai intrat, pui și niște hârtie igienică. Saci menajeri, scutece, fructe. Tot din esențiale.

Și, uite-așa, excursia după pâine nu te costă niciodată o pâine și-atât. Precis ați pățit.

De când m-am (re)apucat să gătesc serios, am fost mult mai atentă la bani și pe ce-i cheltuiesc. Am testat diverse variante de făcut cumpărături la supermarket, inclusiv comandat acasă online.

Mi-am reamintit cât de scump e să comanzi mâncare de la restaurant. Nu zic că n-am mai făcut asta de atunci. Înțeleg că la o pizza nu plătești blatul cu șuncă și ciuperci, ci tocmai relaxarea că nu ești tu cea care o gătești.

Și e perfect în regulă, chiar apreciez.

Dar acum vorbim de câteva idei simple, pe care le poate oricine aplica fără efort. Iar speranța noastră este, ca după ce ne ținem de treabă o vreme, să devină totul un obicei.

Cred că, mai mult decât să economisesc bani, mi-aș dori să nu-i irosesc.

Să nu mai arunc din frigider iaurt expirat.

Să nu mai găsesc cutii cu mâncare de care am uitat.

Să nu mai înflorească niciun cartof în sac.

Doar banii, în buzunar 🙂

17 idei care-ți vor salva bugetul la cumpărături, fără să vânezi cupoane

1. Mănâncă ceva înainte să mergi la supermarket

Chiar dacă ești leșinat de foame, chiar dacă doar ce ai ajuns acasă, chiar dacă tocmai ai venit de la muncă. Bagă un biscuite în gură. Nu te teme să îți strici ”foamea”. Nicio tragedie n-a început de la o felie de pâine goală.

2. Dă o raită prin frigider înainte să ieși din casă

Altfel, te trezești la raionul de ouă, că nu mai știi dacă mai era unul sau nouă în cartonul ăla. Poate mai aveți lapte, unt, poate mai e mazăre congelată, poate nu e nevoie să iei încă un bax de iaurturi sau șervețele de masă.

3. Sfânta Listă nu e ridicată în slăvi degeaba

E cel mai important pas și singurul control pe care îl ai asupra rațiunii tale. FĂ LISTA AIA 🙂

4. Sau trimite la cumpărături bărbatul

Nu știu dacă și la voi se aplică, dar, la noi, eu sunt mult mai cheltuitoare. Bărbatu-meu, dacă îi zic să ia cartofi, de exemplu, o să ia patru. Nu ne ajung nici măcar o dată, dar nu rămânem flămânzi, dacă despre asta-i vorba. El rar ia chestii în plus față de listă, iar când ceva nu este, nu înlocuiește, ci pleacă fără.

5. Dacă mergi cu copiii, stabiliți de dinainte ce cumpărături faceți

Și respectă tu, în primul rând, lista! M-am trezit de multe ori că am discutat cu Tudor să luăm anumite lucruri, apoi m-am trezit eu că mi-e poftă și de cutare, și de cutare. Cel mai rapid ar fi să îi lași acasă, dacă ai cu cine. Așa măcar, nu pari neserioasă 😛

6. Reinventează cina

Un iaurt cu pâine, o telemea cu roșii, o mămăligă caldă, o supă clară – sunt lucruri simple, care se fac repede sau pe care le poți doar încălzi îndată. Cina nu trebuie să fie cu friptură și garnitură, foarte pretențioasă. Nu zic să tragi fermoarul la gură, ci doar că inclusiv copiii pot fi hrăniți așa destul de bine. Cred că cel mai greu e să ne educăm pe noi, adulții, în sensul ăsta.

7. Meniuri săptămânale

La asta muncesc acum cel mai tare. La planificare. Să știi ce pregătești și mănânci în fiecare zi și să nu îți iasă porții pentru toată scara. Asta te ajută să nu arunci mâncare, dar mai ales te ajută să nu înnebunești cu veșnica întrebare ”noi ce mâncăm azi?”

8. Începe să congelezi de astăzi, inclusiv mâncare gata făcută

Mă ajut mult cu congelatorul. Am în el carne, ciorbe și supe. Chiar și fripturi gata făcute, câteodată. Nu pățește nimic mâncarea, ba e la fel de mișto ca de la restaurant, doar că nu te costă transportul și știi precis că-s ingrediente de calitate.

9. Compară prețul per cantitate

Atenție, aici sunt câteva trucuri care te induc în eroare. Nu e mai ieftin doar fiindcă e mai mult, dacă tu nu ai nevoie. Un preț e corect când folosești un lucru. Degeaba cumperi la reducere 3 kg de mandarine, dacă nu dai o petrecere sau nu te pui pe dietă exclusivă de citrice. Or să se strice și sunt bani aruncați pe fereastră.

10. Suntem prea săraci să ne permitem lucruri ieftine

E una dintre vorbele preferate ale bunicii mele. Degeaba e ieftin și te bucuri c-ai economisit niște bani, dacă e de proastă calitate și ajunge la coș. Aici exemplul meu preferat sunt roșiile. Mereu le cumpărăm pe cele mai mici și mai scumpe, pentru că celelalte n-au niciun gust și nimeni nu le mănâncă.

11. Calculează coșul

Ai fost vreodată cu sumă fixă în buzunar la supermarket? Știai exact de câți bani îți mai poți permite. Fă asta și acum. Unele supermarket-uri au aplicații proprii de scanare. Practic, în timp ce faci cumpărături, îți scanezi produsele și știi tot timpul câți bani costă totalul.

Carrefour are o astfel de aplicație, o găsești in App Store si pe Google Play. Dacă nu, poți folosi calculatorul.

12. Ignoră produsele de la nivelul ochilor sau de la casă

Ai observat vreodată că cele mai scumpe produse sunt chiar în fața ta? Că cele mai apetisante dulciuri sunt la casă? Nimic nu e întâmplător în supermarket 🙂 Însă ei au voie să-și aplice strategiile lor, iar noi avem dreptul să ne abținem. O idee e să nu cumperi din raftul de la îndemână, ci să te uiți în sus și în jos. E posibil să găsești produse similare la prețuri mai bune.

13. Urmărește reducerile

Asta făceam în primul an în UK, cât încă nu lucram și aveam vreme să mă plimb printre rafturile de legume. Fiecare magazin are o strategie. Unul îți dă foarte ieftin ciocolata belgiană, dar câștigă la hârtia igienică. Ideea e că poți învăța ciclurile de reduceri și să urmărești produsele care te interesează. Dacă ai timp ca mine, poți face asta în mai multe magazine.

Sau intri în aplicatia Carrefour / Act For Good si vezi ce reduceri găsești. De când urmăresc, am văzut multe produse premium, la care altfel poate te-ai gândi de două ori înainte să le iei. 

14. Ia-ți pungile tale

Asta nu merge la comenzile online. Însă, cu puțină organizare în rest, se poate. Noi am agățat câteva plase textile de cuierul de la intrare. Acolo unde ținem cheile. Așa le vedem de fiecare dată când ieșim din casă și știm că mergem la supermarket. Nu putem prevedea mereu asta, dar de cele mai multe ori, ne iese. Pungile de plastic sunt atât de scumpe și poluează!

15. Folosește aplicații care te ajută să vezi reducerile mai repede

De exemplu, Carrefour are faza cu scanatul produselor prin aplicatia lor, Carrefour app. Așa poți ține socoteala.

Mai nou, au lansat și Act for Good, un program, pe care îl găsești acolo. Care-i faza cu Act for Good? Primești puncte pentru anumite produse pe care le cumperi, iar aceste puncte pot fi folosite ca să ”faci bine” mai departe. Astfel, Carrefour își dorește să strângă o comunitate de oameni care înțeleg că e vorba de mai mult decât un salam sau o pâine.

Sunt produse de toate felurile, nu numai alimentare. Intră și gama Tex, cu haine, inclusiv jucării, inclusiv a fost Lego.

Punctele pe care le primești le poți folosi să cumperi produse limitate sau game exclusive (Doamne, ține-mă, că începe iar nebunia cu plușuri de la supermarket!), experiențe pentru tine sau le poți dona unui ONG preferat:

Da, e o formă de fidelizare a clientelei. Posibil să fie chiar o strategie de marketing. Și ce? Că oricum ne cumpărăm pâine, lapte și Lego 🙂 De ce să nu facem și o faptă bună în același timp?

16. Cumpără produse generice, nu brand-uri de renume

Adică produsele de marcă proprie a magazinului de unde cumperi. Consumers Report scrie că se ridică la nivelul de calitate a brand-urilor de renume. Mai mult, ele pot fi cu 20-25% mai ieftine. Raportul scrie că o familie americană poate economisi $3000 pe an făcând doar această schimbare.

În plus, Biroul Național pentru Cercetare Economică (sper că am tradus ok) din SUA a declarat că, atunci când vine vorba de sare, zahăr și materie primă, cei mai mulți bucătari celebri nici nu folosesc brand-uri.

Eu am văzut la paste și orez. Chiar nu e nicio diferență de calitate.

17. Cumpăra legume și fructe locale și de sezon

Dacă o să cumperi zmeruă în decembrie, o să fie scumpă. La fel, cireșele în mai. Sunt multe exemple. Cred că a cumpăra local și de sezon e o alegere sănătoasă nu numai pentru buget, ci și pentru corp.

 

Alte trucuri ar fi să faci cumpărături cu căștile în urechi, ascultând muzică sau vorbind cu cineva la telefon. Ca să îți distragi atenția de la tentațiile de pe raft. Obligatoriu să ceri bonul și să-l verifici la casa de marcat. (Dacă plătești la casele Self Check-out Carrefour scapi și de grija asta 😉

Acum ziceți voi, cum faceți să nu fiți permanent în scenariul ”doar o viață am”?

Articolul anterior

Copilul tău face tantrumuri? Bucură-te, disperata mea! Experții spun că are mari șanse să devină bogat (studiu)

Articolul următor

Cadou de 92 de ani pentru bunica: i-am postat numărul de telefon pe net – Vă mulțumesc!

9 Comentarii

  1. Silvia R.

    Eu sunt client fidel Carrefour. Am un magazin fix langa mine si da, ma duc sa iau paine si plec mereu cu cosul plin.
    Din fericire, folosesc o aplicatie in care imi fac lista de cumparaturi, iar in Carrefour folosesc aplicatia Carrefour si chiar imi scanez singura produsele. La final platesc fara sa mai scot toate produsele din cos, sa le rearanjez din nou. E super comod. In plus, da, consider ca aplicatia te mai tempereaza. Cand vezi ca deja ai cheltuit o suma considerabila, te gandesti de 2 ori daca ai intr-adevar nevoie de anumite produse sau nu.
    Foarte buna ideea cu meniul saptamanal.
    Mi-am tot propus de cateva saptamani sa fac, dar nu m-am pus pe treaba.
    De asemenea, mi se pare geniala ideea de a congela mancarea gatita deja. Eu nu am congelat decat mancarea lui bebe, nu mi-a trecut prin cap sa o congelez si pe a noastra.
    Super folositor articolul! Saru-mana mult!

    • Super tare! De cand cu multicooker-ul meu, ciorbele mereu ies cantitati industriale. Jumatate congelez.

      Maine imi propun sa gatesc doua feluri de mancare cu garnitura deja, posibil trei, jumatate congelez. Te salveaza cand nici nu iti imaginezi.

      Spor la gatit!

    • Ana Maria

      Buna !
      EU economisec destul de mult acum, pt ca la anul ma voi intoarce definitiv din Anglia, in Romania ( economisesc pt casuta) 😊

  2. Karla

    Imi sta pe buze de la inceputul articolului: cea mai mare economie a fost sa alaptez doi copii. 🙂 In rest sunt o cumparatoare emotionala, de la ratiune la rasfat in functie de stare. De la tine am aflat de ce se numeste Act for Good, nu stiam ca pot dona puncte.

  3. ghe

    Ideile bune, Carrefour-ul scump.

  4. Alina I.

    Eu NU îmi trimit bărbatul la cumpărături, fix pentru economie. Ca dacă ii spun sa ia 2 kg de cartofi, el ia un sac 😑. Și dacă “scapa” în supermarket, ia toate prostiile 😁

  5. Roxana

    Super articolul!
    Mie nu imi place la cumpărături. De cele mai multe ori merge sotul, pentru ca lui ii place. Are aplicatii cu discounturi.. Merge la 4-5 supermarketuri pentru a alege.. Eu am o tanti de la care cumpăr gaina, branza si oua de tara. Sper la vara sa iau si legume.

  6. Super recomandarile, big like pentru postare!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 139 queries in 0.378 s