Mulți părinți au auzit de omega 3, dar nu știu exact ce face și dacă e sănătos pentru copii.
Preocupările principale merg în zone de vitamine și minerale. Să aibă fier, să fie calciu, niște vitamina C și musai, în fiecare zi, vitamina D.
Puțini știu cât de importanți sunt acizii grași omega 3.
Ce sunt acizii omega-3?
Nu intrăm în biochimie, dar e bine să înțelegem faptul că organismul uman nu poate sintetiza singur acest tip de grăsime sănătoasă. De asta, le zice acizi grași esențiali. Ei pot fi obținuți doar din exteriorul corpului, din hrană sau suplimente alimentare.
Omega-3 sunt acizi grași implicați în dezvoltarea fetală, funcția creierului, sănătatea inimii și imunitate.
Cele trei tipuri principale sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA).
ALA este prezent într-o varietate de alimente vegetale, inclusiv uleiuri vegetale, nuci, semințe și anumite legume. Cu toate acestea, nu este activ în corp, iar organsimul îl transformă în forme active, cum ar fi DHA și EPA, în cantități foarte mici.
EPA și DHA apar în mod natural la peștii grași, cum ar fi ficatul de cod, somonul, macroul și tonul, și sunt disponibile pe scară largă în suplimente.
Precis ați auzit, poate ați și luat: ulei de pește, ulei de krill și ulei de alge.
Prin facultate, am citit cartea ”Factorul Omega 3” scrisă de dr. Andrew Stoll,
unul dintre cercetătorii care a făcut celebri acizii grași esențiali. E formidabil efectul pe care aceste grăsimi îl pot avea asupra psihicului uman și cum, în loc să te îndopi cu pastile de la psihiatru, merită să te uiți și la dieta ta și să vezi ce poți îmbunătăți acolo.
Eu am luat în ambele sarcini suplimente omega 3 cu pumnul. Am luat și în perioada post-natală. Se pare că ridică IQ-ul copilului, previne și ajută în depresia post-partum.
Sunt mărturii ale oamenilor care și-au ameliorat condiții psihiatrice (nu numai depresie, ci și boală bipolară), care au slăbit după ce au inclus aceste grăsimi sănătoase în alimentație. (vedeți aici, în reviews ale cărții)
Să ne uităm un pic și la efectele asupra copiilor. O să vă placă ce veți citi:
1. Omega-3 ajută dezvoltarea creierului
Creierul crește cel mai mult de la naștere până la aproximativ 2 ani, deși dezvoltarea continuă pe tot parcursul copilăriei și adolescenței.
Peste 60% din creier este alcătuit din grăsimi, iar acidul gras Omega-3 DHA (acidul docosahexaenoic) reprezintă aproximativ 10-15% din acesta.
DHA este necesar pentru dezvoltarea sistemelor neuronale (nervoase) senzoriale, receptive, cognitive și motorii în timpul creșterii.
Se consideră că părțile creierului bogate în DHA sunt responsabile de activități precum planificarea, rezolvarea problemelor, atenția și concentrarea. (sursa)
2. Omega-3 DHA crește performanța școlară
Acizii grași esențiali omega 3 sunt parte din membrana celulară. DHA în special este recunoscut ca fiind esențial pentru funcționarea normală a creierului. Ajută la îmbunătățirea fluidității membranei, ceea ce înseamnă că impulsurile nervoase sau mesajele sunt transmise mai eficient.
Dacă și voi sunteți ca mine, nu credeți că performanța școlară e totul, însă știți și că e bine să nu fii totuși agramat. Cred că una dintre cele mai importante abilități ale copilului nu e să țină minte chestii pe care le poate găsi oriunde (pe net), ci să facă legături între ele.
La animale, un nivel scăzut de DHA are ca rezultat schimbări de comportament și este asociat cu probleme de învățare și deficit de memorie.
La om, studiile indică faptul că DHA e în relație cu IQ-ul (nici nu mă miră) și susține învățarea și memoria.
Cercetările arată că suplimentarea cu DHA a îmbunătățit performanța școlară, inclusiv abilitatea de învățare, citirea și ortografia. (sursa, sursa 2)
3. Omega-3 poate îmbunătăți somnul copiilor
Rezultatele studiilor au arătat că un somn slab este asociat în mod semnificativ cu niveluri mai scăzute de DHA în sângele copiilor.
Suplimentarea cu DHA a dus la o reducere a numărului de treziri nocturne. 58 de minute de somn mai mult pe noapte! Totuși, e nevoie de mai multe cercetări pe partea asta. Dar ne putem bucura că avem măcar o luminiță înainte să plece la facultate. (sursa)
4. Omega-3 poate îmbunătăți abilitățile de citire și matematică
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au studiat copiii cărora li s-au administrat 600 mg omega-3 zilnic timp de 4 luni.
Rezultatele acestui studiu, denumit studiul DOLAB, au arătat foarte încurajator. Cei cu o limită de alfabetizare de 20% și-au crescut vârsta de citire cu 3 săptămâni mai mult decât grupul placebo și cei cu 10%, cu 1,9 luni.
Înainte să facem dansul bucuriei, aș vrea să menționez că substanța activă și placebo din acest studiu au fost oferite de o companie producătoare de suplimente alimentare. Sigur că toate studiile sunt finanțate de cineva, ăștia au fost sinceri și au scris de cine. Pubmed i-a luat în serios, dv faceți cum decideți 🙂 (pubmed)
Într-un alt studiu realizat în Bradford, elevilor li s-a administrat zilnic ulei de pește omega-3. Acest lucru a dus la 81% dintre elevi cu o îmbunătățire a cititului, 67% la scriere și 74% la matematică. Doamne-ajută, există speranță.
5. Omega-3 ameliorează depresia la copii
Cunoaștem efectele omega-3 pentru depresie la adulți, însă și depresia la copii devine frecventă.
Un studiu pilot dublu-orb controlat în Israel a analizat efectele unui supliment omega-3 fără prescripție medicală la copiii între 6-12 ani cu depresie majoră.
Rezultatele au fost fantastice. Majoritatea copiilor care au luat suplimentul cu omega-3 au avut cu 50% mai puține simptome la sfârșitul procesului și mai mulți copii au intrat în remisie completă.
Sigur că și aici mai e nevoie de studii. Se crede însă că acizii grași omega-3 îmbunătățesc fluxul sanguin către creier, despre care se crede că este redus la cei cu depresie. (sursa)
6. Omega-3 e extraveralul copiilor cu ADHD
Tratamentul standard pentru ADHD poate avea efecte secundare severe și poate da intoleranță. Astfel, cererea pentru un tratament alternativ este mare.
Legătura dintre una și alta e că, în sângele pacienților cu ADHD, există niveluri mai scăzute de omega-3 în comparație cu cei fără ADHD.
Au existat numeroase studii privind efectele omega-3 asupra ADHD, dar rezultatele sunt inconsistente. Cu toate astea, avem dovezi că aportul de omega-3 poate aduce beneficii celor cu ADHD.
De exemplu, 13 studii au raportat beneficii favorabile asupra simptomelor ADHD. Copiii și-au îmbunătățit hiperactivitatea, impulsivitatea, atenția, învățărea vizuală, citirea cuvintelor și memoriei pe termen lung sau scurt.
Părerea mea e că părinții copiilor cu ADHD nu prea au timp să aștepte cercetătorii să se hotărască. Merită să încerce o astfel de alternativă. Mai ales că poate face bine și pe altă parte.
7. Administrarea timpurie de omega-3 poate reduce incidența alergiilor la copii
Un articol din 2017 a raportat că peștele gras sau suplimentul de ulei de pește în timpul sarcinii poate fi o strategie de prevenire a bolilor alergice la sugari și copii.
Alt studiu care a urmărit sugari de la naștere până la 6 luni a constatat că omega-3 au fost capabili să modifice markerii imunității și ar putea proteja împotriva alergiilor.
În plus, Bisgaard și colaboratorii au raportat o incidență semnificativ redusă de wheezing persistent sau astm bronșic la vârste cuprinse între 3 și 5 ani la copii ale căror mame au luat ulei de pește în timpul sarcinii. (sursa)
Toate acestea indică faptul că un consum de omega-3 în timpul sarcinii sau aportul de omega-3 la vârsta copilăriei poate ajuta la reducerea incidenței bolilor alergice, inclusiv a astmului.
8. Omega-3 poate reduce rezistența la insulină la copiii obezi
Într-un studiu pe copii și adolescenți obezi, s-a constatat că suplimentarea cu acizi grași omega-3 a reușit să reducă semnificativ concentrațiile de glucoză (zahăr din sânge) și insulină (hormonul care împiedică nivelul zahărului din sânge să devină prea mare).
S-a mai observat că a scăzut nivelul de trigliceride – trigliceridele fiind principalele componente ale grăsimii corporale.
Aceste rezultate sugerează că acizii omega-3 pot fi foarte utili ca terapie de susținere pentru copiii și adolescenții obezi cu rezistență la insulină. (sursa)
Într-unul dintre studiile de mai sus scria și că omega-3 îmbunătățește funcția vizuală,
dar nu mai știu în care, că deja nu văd eu bine de la atâta omega-3 pe ecrane 🙂
Recunosc însă că mi-a făcut mare plăcere să documentez acest articol. Am descoperit o mulțime de lucruri pe care nu le știam.
Ce m-a apucat să scriu despre asta?
M-am gândit că mulți părinți și-ar dori copii mai liniștiți, mai cititori și mai buni la mate 🙂
Glumesc.
Promoția 1+1 gratis la Moller’s Omega-3. E vorba de niște peștișori gumați, pentru copii, bogați în acizi grași omega-3 (în special EPA și DHA, 2 dintre acizii grași omega-3 importanți) și vitamina D. Pe ei scrie că nu conțin coloranți artificiali sau zahăr. Au gust bun de portocale sau căpșuni.
La consistență, seamănă cu ursuleții Haribo. Dacă le plac copiilor voștri, sunt mari șanse să le placă și peștișorii aceștia.
Singura obiecție e că vin ambalați serios și e nevoie de un adult să îi scoată din folie. E chiar dificil.
Atenție că au și vitamina D. Uitați-vă puțin pe etichetă, că probabil ar fi bine să reduceți doza de vitamina D pe care i-o dați copilului în mod obișnuit (dacă faceți asta).
Orice întrebări specifice aveți, întrebați medicul, nu pe mine. Am dat aici niște linii generale, răspund la ce știu, iau în continuare omega-3 cu pumnul (când îmi amintesc), dar nu vă pot spune ce să faceți.
Promoția e valabilă online și în farmacii, până la finalul lunii mai, în limita stocului disponibil. Lista cu farmaciile unde puteți găsi 1+1 gratis pentru Moller’s Peștișori poate fi consultată aici.
Nopți liniștite, talent la română și spor la mate.
Gabriela
Bine ca mi-ai adus aminte, am o cutie de peștișori Moller’s în dulăpiorul ( care a devenit dulap de când cu pandemia) cu medicamente.
Miruna
Sa nu i-o dai pe toata in seara asta! 😂
Valentina
Sunt minunați. Copii mei ii adora, mai ales cel mic de 3 ani!
Miruna
Sa fie sanatosi!
Crina
Intru azi intr-un Helpnet, ca era in drum. “N-avem doamna nicio promotie” …
Miruna
Hello, îmi pare rău. Îmi poți spune exact în cel help net ai fost? aș vrea să oferim acest feedback direct celor de la Mollers. Îți scriu mail acum.
Merci.
Liuda
Buna,cit timp putem da copilului omega-3.mersi
Miruna
salut, oricât.
Nadia
Buna ziua!O întrebare și un răspuns pentru o străbunica!
Omega 3 sirop este bun și pentru pofta de mâncare?Am o comoara de strănepot de un an și opt luni ,care nu mănâncă!Singurul aliment care îl accepta și îl devorează,este laptele cu cereale și bineînțeles cu biberonul!Cand avea un an,mânca crema de broccoli ,avocado,iaurt,ousor,carne niciodată!Dar de vreo doua luni nu mai vrea nimic!Am fost la Dna Dr Culcer și ne-a spus sa-l lăsam nemâncat,am încercat și asta,degeaba!Poate citește vreo mămica care s-a confruntat cu așa ceva!Va doresc numai bine!
Miruna
nu știu, puteți însă încerca. Aș insista însă pe sfatul doamnei doctor. Să îl lăsați nemâncat, nu va păți nimic, vă asigur, decât că va începe să mănânce mâncare adevărată 🙂
Andra
Super bune informațiile despre consumul de Omega 3. Eu sunt biochimist și mereu explic părinților că omega 3 nu e o ,,pastilă” care poate face rău copilului dacă o ia zilnic. Din păcate nu pot fi de acord cu aceste vitamine din comerț. Eu am căutat foarte multe surse sănătoase, până am ajuns la unele dintre puținele vitamine organice, controlate în tot procesul de producție să nu fie adăugate diverse ingrediente sintetice. Nu sunt atât de comercializate ca acestea, însă merită din plin pentru sănătatea noastră și a copiilor noștri.
Diana
Pai si care sunt acelea?Ne puteti spune,va rugam?
d
Miruna,
eu ii dau voinicului meu de la 1 an si 3 luni ulei din ficat de cod de la Lysi zilnic cate o lingurita. L a luat fara probleme iar acum se serveste singur , zice ca e minunat. Cel de la Lysi este varianta clasica si traditionala de ulei. Cu Nucile si semintele insa trebuie sa mai insist.
pt Nadia: poate are viermisori sau un puseu de crestere. Am patit sa vrea doar lapte, dar intradevar e vorba de doar cateva zile sau cand a fost bolnavior.