De ce am ales să ne construim o casă în loc să cumpărăm – aventura noastră de 2 ani și peste 30 de proprietăți vizionate

casă construit miruna ioani

Răspunsul scurt e pentru că n-am găsit și puteți închide articolul. Dacă vreți răspunsul lung, poftiți mai departe.

Procesul de cumpărat o casă e ca o autocunoaștere. Citeam undeva că durează, în medie, un an și jumătate să te hotărăști să cumperi ori să vinzi o casă.

N-am crezut.

Se pare că acesta e timpul în care cunoști și înveți piața, plus că îți adaptezi așteptările la realitate. Pe românește, te resemnezi.

La început, orice cumpărător simte că, de banii lui, merită cea mai frumoasă casă, în zonă decentă, cu parc și metrou și valet la poartă.

Pe de altă parte, orice vânzător are impresia că ce are el de vânzare e aur curat și merită de două ori mai mulți bani decât vrea oricine să ofere.

Ne-am întâlnit cu acest tip de vânzător, am negociat cu el, a fost oribil, o pierdere de timp sinistră. Omul nu voia să vândă, de fapt. Vă povestesc imediat.

Scriu acest articol ca să îmi iau mintea de la altele și ca să ajute pe cine mai apucă pe drumul ăsta, ca noi.

Deși povestea fiecăruia e diferită. Cunosc oameni care și-au găsit casă în două săptămâni. Sunt sigură că am fi putut și noi. Că, dacă am fi intrat undeva și am fi simțit că ăsta-i cuibul nostru, nu am mai fi analizat deloc.

Așa ne-am ales unul pe altul. Așa am cumpărat mașina. De două ori. Văzut, plăcut, achitat, plecat. În toate situațiile, au fost decizii bune. Excelente, chiar 🙂

Spun asta ca să nu credeți că suntem niște sâcâiți zgârciti. Adică, nu suntem niște oameni care aruncă ușor cu banii, pentru că suntem niște oameni care-și câștigă fiecare bănuț muncind. Greu, să știți. După mulți ani de studiu. Cu responsabilități enorme în fiecare moment.

Am căutat activ casă vreo 2 ani de zile. Posibil, mai mult. Am căutat case mari și mici, apartamente noi și vechi, în zone dorite și nedorite.

Cred că am văzut vreo 30 de proprietăți pe puțin. Deși, la un moment dat, n-am mai ținut socoteala. Posibil să fie 60. Am vorbit la telefon cu agenți peste agenți.

Am văzut enorm de multe la început, după care am dezvoltat o listă cu întrebări pe care le puneam la telefon ca să nu mai batem drumul și să pierdem timpul degeaba.

Pentru toate casele, ăsta era textul standard al agenților imobiliari: fuseseră construite de către ingineri constructori ca pentru ei.

Story of our lives.

A fost casa aceea superbă, ca-n reviste, a unei foste directoare ANAF, care era executată și avea nevoie urgent de bani. Zonă bună, metrou aproape, doar că era în curtea interioară a unor blocuri. Adică, dacă ar fi ieșit un vecin la țigară pe balcon, aveai șanse să-ți scrumeze în cap. Nu, merci.

De aici a venit întrebarea: se uită cineva la mine-n curte? Sunt blocuri în jur?

A mai fost casa în zonă de case și cu locuri de parcare, doar că prin curte mai trecea un vecin, care-și și parca mașina pe unul dintre cele două locuri și trebuia să-l suni s-o mute când aveai nevoie să pleci. Locurile de parcare nu erau ale lui niciunul, dar parcă nici nu vrei să îți cumperi o casă cu vecin la tine-n curte și-un război pe cale să izbucnească între voi.

De aici întrebarea: Câte locuri de parcare și cine le folosește? Cine mai are acces în curte?

Apoi a fost casa la care ne-au invitat să urcăm la etaj pe o scară exterioară. Dar nu vă imaginați scară de casă, ci scară de lemn, făcută din bârne și proptită de pereți. Poza și povestea sunt pe blog. (ca să vedeți că atunci căutam de o vreme deja)

 De aici întrebarea: Dacă există, cum se face accesul la etaj?

Apoi a fost casa cu seră și grădină cu trandafiri, dar în zonă cu -am descoperit- inundații, construită cu podeaua în pantă, ca să nu rămână apa în casă. Imaginați-vă că până și podeaua de la mansardă era tot în pantă, deci posibil să fie acum acolo un lac de mare adâncime.

De aici întrebarea: Apar inundații frecvente?

Apoi a fost casa din care n-am înțeles nimic. Acolo, până și proprietarii își dăduseră seama că ne-am zăpăcit și ne-au invitat să facem o recapitulare. Bărbatu-meu, de rușine, s-a dus. Mie nu mi-a plăcut că mirosea a pipi de câine și am refuzat cu succes.

De aici întrebarea: E o casă simplă sau complicată? Miroase a pipi de animal de companie?

(deja ne pierduserăm răbdarea, dar asta nici măcar n-a fost cea mai mare bătaie e joc)

Cea mai mare bătaie de joc a venit de la agenții imobiliari.

Am experiențe cât China.

Dar cea mai jegoasă a fost o tipă, pe care-am sunat-o pentru altă proprietate, mi-a zis că nu mai e disponibilă, dar are alta frumoasă și aproape de unde eram eu la ora aceea. N-am văzut poze, dar părea să fie ce caut. Am stabilit o întâlnire în două ore la casă. Îi pusesem toate întrebările de mai sus, a trecut testul cu brio. Eram, cum să vă zic, entuziasmată.

I-am zis tipei că nu mai merg până acasă. Că sunt cu copilul în manducă. A început și să plouă, am resunat după o oră să confirme că a vorbit cu proprietarul și are sens să rămân, all good.

Când mi-a dat adresa, am ajuns și exact acolo, cu copilul după mine, udă leoarcă, v-am zis. Surpriză. Casa minunată era o dărăpănătură sinistră, cu multe blocuri în jur. Păi ce vorbiserăm noi? O sun pe doamna agentă ușor dezamăgită, udă și mințită, îmi zice să nu mă supăr, că voi fi recunoscătoare când intru și văd ce-i după gard.

Mincinoasa întârzie, fraiera o așteaptă, iar când apare, mă anunță că n-are chei și proprietarul nu mai vine, că are nu-mai-știu-ce urgență.

Nu știu cum astfel de oameni pot spera măcar ca cineva să semneze cu ei un contract după un șir lung de minciuni sfruntate.

Am sunat la agenția imobiliară, am cerut cu un șef al ei și am făcut o reclamație verbală frumușică direct de acolo, udă cum eram și cu copilul în brațe.

De aici, ne-am lecuit de agenți imobiliari.

Nu spun că sunt toți la fel, Doamne ferește, dar cu siguranță sunt de multe necinstite feluri.

Am ajuns să umblăm pe străzi singuri, să investigăm din poze, să întrebăm vecinii și să sunăm pe la porți. Am găsit unele case, le-am vizionat direct de la proprietari și totul a fost ok.

Alte întrebări pe care le puneam înainte de a viziona o proprietate:

  • Câte mașini poți parca în curte? (Fiindcă am văzut curți declarate de 60mp pe site, unde nu puteai parca o mașină)
  • Dacă există curte în spatele casei, ai acces la ea de afară sau doar din sufragerie?
  • Aveți acte/autorizație pe construcție? (Pentru că ne-a plăcut o casă, dar proprietarii tot trăgeau de timp, ba că avea fiică-sa o malformație la inimă, ba că erau plecați în concediu, iar când au răspuns la telefon după o lună, ne-au zis că au vândut casa cuiva care nu a pus atâtea întrebări legate de actef.)
  • De cât timp e scoasă la vânzare? (sunt șanse mari ca un vânzător care e în piață de mai mult timp să închidă vânzarea mai repede; probabil e un om care a trecut prin niște negocieri, e obosit și jumătate din munca ta a făcut-o cumpărătorul de dinainte)
  • De ce vindeți? (E interesant să vezi cât îi duce imaginația pe unii să mintă, iar pe cei care sunt sinceri, să te prinzi dacă doar se joacă sau chiar au intenții serioase)

Top 3 case care ne-au plăcut:

  1. Cea mai mișto era una făcută chiar de un inginer constructor pentru familie. Era o casă brici, chestii de calitate în ea, șemineu, lumină, curte, metrou, tot ce trebuie. Ca să înțelegeți, avea până și geamuri pe casa scării. Problema era zona. Pe strada de lângă, era o autogară populată de niște dubioși. Am dat câteva ture cu mașina pe zi și pe noapte și vorba soțului meu, când ajungi acasă aici seara, abia aștepți să încui poarta pe dinăuntru.N-am luat-o, evident, dar sunt sigură că s-a vândut repede. Oamenii se grăbeau și prețul era mai mult decât decent.
  2. Casa nehotărâtului cu care nu ne-am înțeles la 6mii de euro. Tipul era ceva fost milardar, cu foncție și pretenții, dacă înțelegeți ce vreau să zic. L-a ajuns însă pensia nepregătit, copiii i-au plecat de acasă și toți voiau să vândă căsocul, mai puțin el. Că era tot ce i-a rămas din anii de glorie. A fost o chimie superbă cu el și familia, casa minunată, magnolie în curte, comunitate superfaină, doar zona un pic departe. Și agenta, o simpatică. Știți ce mi-a zis? Că vede că soțul meu ar vrea, dar eu sunt mai zgârcită. De ce nu-l las să dea cu 30mii de euro mai mult pe casă și să terminăm bâlciul odată.Jur că mi-a zis asta. Ce profesionistă, se vede că a făcut multe cursuri de comunicare.N-am închis vânzarea și ne felicităm acum, pentru că era totuși la mama naibii și pentru că m-am enervat prea tare.
  3. Apartamentul din piața Romană, pe care l-am vizitat de trei sau patru ori. O superbăciune. De pe terasă, vedeai curtea școlii unde e posibil să meargă copiii. Doar sufrageria lui era cât tot apartamentul nostru de acum. A fost, probabil, cea mai simplă și corectă ”casă” pentru nevoile noastre din tot ce văzuserăm înainte. Nici prea mic, dar nici prea mare, în buricul târgului și gata la cheie. Era într-un bloc nou, construit într-o curte interioară de case.  Nu avea lift și era la etajul 3 sau 4, dar nu asta era marea problemă. Ci lipsa loculurilor de parcare. Avea un singur loc, dar noi avem două mașini. Ne-a plăcut atât de mult, că inclusiv luam în considerare să renunțăm la o mașină.

După care am mai văzut o casă care a schimbat totul. În Băneasa, aproape de Medicover. Nici nu se punea problema să ne mutăm acolo. Zona e foarte greu accesibilă, făceai un kilometru și jumătate până la cea mai apropiată stație de autobuz și acolo venea unul singur. Pentru noi, astea erau dealbreaker-e. Dar casa era superbă.

Nouă.

Avea curte cât o curte normală.

Ferestre și lumină.

Avea și logică această casă.

Și-atunci am știut că șirul compromisurilor pe care le putem face cam acolo se oprește.

După ce-am văzut această casă, nu ne-am mai fi putut cumpăra una gata făcută.

Știți, în București, dacă vrei casă în oraș, cele mai multe sunt niște improvizații. Cineva a avut o casă veche peste care a mai construit un etaj, două camere, o baie, o bucătărie și le-a înghesuit cumva pe toate. Oamenii nu sunt de vină, fiecare a făcut ce a putut mai bine din ce a avut de la mă-sa mare.

Doar că noi ne doream altceva.

Nu ne puteam cumpăra o casă cu curte de 20mp, doar ca să avem curte în acte.

Nici nu ne puteam duce cât vedem cu ochii, doar ca să zicem că locuim la curte, dar să ne petrecem viața în trafic.

După 2 ani de zile, procesul de autocunoaștere a ajuns la niște concluzii importante. Știam atunci ce compromisuri nu putem face.

Atunci când am văzut o casă veche, cu o curte mare și un tei la poartă, într-o zonă cu copii pe stradă și nașii noștri vecini aproape, am știut că acolo o să fie cuibul.

Vai, dar vă apucați de construit, nu știți ce înseamnă, e o nebunie să primești în București autorizație, o să vă certați zi și noapte, mai bine vă închiriați ceva până una-alta.

Și fostul proprietar avea o energie bună. Deja lăsase mult din preț, că avea nevoie să vândă, cumpărători erau, dar a zis că ar vrea să ne-o dea nouă. I-am simțit intenția bună. Ne-a zis de toate obstacolele care ar putea să apară. A fost ca o gură de aer curat să dai peste un om sincer.

Pentru prima oară când n-am mai simțit-o ca pe o negociere, ci ca pe o înțelegere din care câștigă toată lumea.

Cred că acesta e sentimentul cu care să înceapă o astfel de lucrare.

Ce sfaturi am pentru cine își caută casă:

intrați pe site-uri de genul anunturiparticulari. Căutați pe olx (deși site-ul e prost făcut, nu prea ai filtre de căutare, dar oamenii acolo postează).

Căutați aceeași proprietate care vă interesează cu copy/paste pe google. Agenții imobiliari sunt așa inventivi, că nu se obosesc să fac un text nou și iau unii de la alții. Puteți găsi apartamentul listat cu un preț mai mic, același apartament.

Când găsiți ceva ce vă place, puteți încerca să deduceți zona din poze. Dați zoom în poze, puneți întrebări la telefon, vă zic că se poate. La apartamente de bloc e mai greu, că nu ai repere.

Plimbați-vă pe străzi și uitați-vă după bannere. Întrebați vecinii. Oamenii sunt amabili, or să vă ajute.

La apartamente, doar site-urile directe vă ajută.

Din experiența noastră, un agent imobiliar bun poate totuși să te ajute. Nu am găsit un astfel de agent, desigur, însă atunci când există o negociere adevărată, rolul său este de mediere. E o a treia parte, care poate transmite mesajul și oferi spațiu omului să îl digere fără ca cealaltă parte să se supere.

Din ce am întâlnit noi, maximul de profesionalism era să primești o mapă cu anunțul imobiliar scos la imprimantă. Un singur agent m-a sunat la o săptămână de la vizionare să mă întrebe ce părere am avut. Atât, nici n-a insistat, nici nimic și a zis că pe el orice feedback îl ajută.

Cam asta e experiența noastră cu cumpăratul de case.

Ne-am oprit, fiindcă n-am găsit ceva care să ni se potrivească. Ne apucăm de construit, deja casa e desenată, eu am început și să visez culori și perdele. Nu ne-am certat tare, a fost înțelegerea pe care-am făcut-o când am apucat pe drumul ăsta.

Că atunci când ne-am zugrăvit apartamentul, am crezut că ne luăm la bătaie.

Să ne țineți pumnii, eu vă țin la curent cu ce se mai întâmplă.

foto Unsplash

Articolul anterior

Copilul nu îți spune că are nevoie să se simtă văzut și iubit, ci te întreabă dacă e mai mare, mai înalt sau mai deștept decât altul (p)

Articolul următor

Cum poți transforma ”Mami, dă-mi apă!” în ”Mami, vrei apă?” și scăpa de cărat PET-uri de la magazin (p)

34 Comentarii

  1. Oh, doamne, ce epopee.

    Scriu si eu un articol despre cum e sa iei casa in America, dar numa’ dupa ce facem closingul. Ca sigur mai adun material.

    Noi am cautat doar 2 luni, dar in perioada aia nu am fost om.

    Ma bucur ca ati gasit locul perfect si sunt sigura ca veti avea casa visurilor voastre.

    Sa va fie bine 🙂

    • Multumesc!

      Tin pumnii pt closing si abia astept povestea 🤗

      • Și noi ne-am decis să ne construim casă. Abia am luat terenul, dar deja visez și eu perdelele puse la geamuri, așa că tine.
        Știu că e un proces lung, greu și costisitor, sper să fim sănătoși (și la cap) ca să ducem acest proces la bun sfârșit.

  2. Carmen

    Super articol, multumesc sa ai impartasit saga prin care ati trecut. 🤗💖🙏 . Nu stiu daca urmaresti imperiul leilor, a fost intr-o emisiune un tata inscris si cei doi copii ai lui, fiecare cu chestia lui, tatal avea asta https://www.soleta.ro/. Poate va ajuta macar ca inspiratie! Succes sa aveti!

    • Multumim mult! Wow, ce interesant, casa fara fundatie! Arata grozav. Ma documentez.

      Noi vrem sa o facem pe structura metalica. Sunt multe avantaje. Dar ma uit pe ce mi-ai trimis. Multumesc

      • Elena

        Bravo, sa fie intr-un ceas bun. In ce sector o sa va mutati?

        • Multumim. Sect 1.

          • Oana

            Suntem in cautari de un an jumatate. Rabdare mai avem, dar cand vad aceleasi propietati la nesfarsit si unele cu preturi crescute fata de anul trecut, o cam iau razna!
            Imi poti spune zona in care ati gasit casa si cam ce inseamna curtea ca dimensiune?
            As intreba si cat ati platit pentru asta, dar nu stiu daca vrei sa spui.
            Intreb pentru ca vreau sa stiu daca mai exista speranta sa gasim ceva in Bucuresti sau trebuie sa ne indreptam catre Mogosoaia, Corbeanca sau…mai stiu eu pe unde!
            Merci!

      • Gentiana

        Daca te documentezi, sa ne spui și noua intr-un articol 😁 și eu sunt curioasă de casa Soleta, i-am mai găsit și pe cei de la Biobuilds, pe care i-a promovat Buhnici și suna foarte bine.

        • noi vom lucra cu Case Mexi.

          • Cristina

            Hey there! Miruna, ati ajuns sa lucrati pana la urma cu cei de la Case Mexi? Si eu ma uit la proiectele lor si eram curioasa daca v-a iesit si cum e experienta (cu ei si in noua casa). Multumesc!

          • Salut, nu vreau să povestesc decât la final, când e gata totul. Îți pot da detalii în privat însă câte vrei. Dă-mi un mail la contact

          • Nicoleta

            Buna, ma intereseaza si pe mine colaborarea cu cei de la Case Mexi, poti sa imi dai si mie mai multe detalii, te rog frumos! Multumesc.

    • Denisa

      Miruna ma bucur din suflet pentru voi!
      Acum , daca stam sa analizam, ai nascut de doua ori si cresti doi carliontati superbi. Nu are cum sa te inspaimante constructia unei case.
      O sa fie perfect!

  3. Felicitari pentru casuta, cand o fi , cum o fi, nu conteaza. Important e ca ati facut primii pasi. Abia astept povesti. Nu o sa va zic ca e greu, si noi am ridicat o casa, dar fiecare cu experienta lui, asa ca te incurajez chiar. Va fi bine!

  4. Ania

    Pot sa confirm! Cand iti gasesti cuibul, stii! Pur si simplu!
    La mine asa a fost!
    Dupa muuulte vizionari, nervi, timp pierdut!
    Intr o zi am vazut anuntul! Aveam o vizionare la 10 min de adresa! Am zis ca le leg!
    Agenta o dragutza! I am zis la tel ce cautam! Si mi a zis ca asta e peefect pt noi! Nu am prea crezut! Dar a avut dreptate! A fost chimie intre noi! Si casa….. este fix ce ne trebuie!
    Era cam scumpa pt noi, dar agenta draguta, a negociat cu proprietara, si a diminuat comisionul ei ! Doar ca sa fie bine si sa o putem lua !
    Asa ca, multumim Cristina! Tare draga imi esti!

  5. Mirona

    Noi avem o proprietate (apartament) în Bruxelles.
    Când am purces la căutat, am avut o listă cu puncte peste care nu putem să trecem. Și unele așa, cu “depinde”.
    Am căutat, vizionat, agenți sau nu… Eu mai aveam oleacă și nășteam nr 2.
    Am găsit unul cu 3 dormitoare, mie nu mi se lipise de suflet, dar soțului da. Când să facem oferta, ne-au luat-o alții înainte.
    Mai bine. 2 săptămâni după, am găsit unul care îndeplinea toate criteriile imperativ necesare în acel moment.
    Acum, după 4 ani, începem să resimțim lipsa celorlalte chestii, dar de la început am zis că am vrea să fie temporar cât sunt copiii mici. În câțiva ani o s-o luăm de la capăt. Și aia o să fie cu paruieli, ca va fi pe termen lung. 😂

  6. Oana

    Suntem in cautari de un an jumatate. Rabdare mai avem, dar cand vad aceleasi propietati la nesfarsit si unele cu preturi crescute fata de anul trecut, o cam iau razna!
    Imi poti spune zona in care ati gasit casa si cam ce inseamna curtea ca dimensiune?
    As intreba si cat ati platit pentru asta, dar nu stiu daca vrei sa spui.
    Intreb pentru ca vreau sa stiu daca mai exista speranta sa gasim ceva in Bucuresti sau trebuie sa ne indreptam catre Mogosoaia, Corbeanca sau…mai stiu eu pe unde!
    Merci!

    • da, te înțeleg, ai ajuns să știi anunțurile pe de rost în zonele care te interesează. Așa am ajuns și noi, de asta am zis hai să diversificăm. Și am început să ne uităm la apartamente. Apoi la alte zone, bine, cu o limită totuși. Noi am vrut musai în oraș. Dar, pt casa NOASTRĂ, am fi făcut niște drumuri în plus, desigur.

      Faza e că, după atâtea căutări, ajungi să îți dai seama cam unde te afli, dacă ai șanse să găsești ceva în banii tăi, ori te resemnezi, ori câștigi la lotto. Că nu ai ce face. Știu că și noi ne uitam cum cresc prețurile, Oana. Am început cu o sumă la maximul pe care-l căutam și, doi ani mai târziu, erau cu niște zeci de mii de euro în plus, deși veniturile noastre nu crescuseră proporțional.

      Te adaptezi, că n-ai ce face. Veți ajunge și voi la niște concluzii. Nu mai e mult! 🙂

  7. Alina

    Vai, Miruna, ce ma bucur pentru voi! Felicitari, va urez sa iasa asa cum va doriti!
    Sa va inarmati insa cu multa rabdare, nervi de otel si iar multa rabdare! 😁 Ca un prim sfat, trebuie neaparat om pe santier care sa stea constant acolo, altfel mesterii o iau razna…

    Noi am fost doar la 4 vizionari de case, dar niciuna pe placul nostru. Am decis atunci sa cumparam teren si sa construim asa cum vedem noi ca ar fi casa visurilor. Dupa ce am pus pe hartie exact ce ne dorim de la “acasa”, ne-am pus pe cautat terenuri si, cand am gasit unul, timp de 2 ani am asteptat sa scada pretul. Asta a fost bine caci am reusit sa mai si strangem bani. Dupa alti 3 ani am reusit sa o ridicam la rosu, acum aproape-s gata instalatiile si tamplaria. Speram pana in primavara 2022 sa fim mutati. Asteptam momentul din 2012… Noi, ca sa nu ne certam, am decis ca sotul sa se ocupe mai mult de primele 2 faze (partea de strans acte pt autorizatii si ridicatul la rosu a casei), iar apoi sa preiau eu cea mai mare parte din ce urmeaza (tinut strans legatura cu arhitectul care ne este si coordonator de echipe/proiect si designer, vorbit cu furnizorii de instalatii, interioare etc, oferte, contracte). Mai sunt mici scapari 😁 dar cred ca pana acum suntem bine, inca suntem sub acelasi acoperis. 😂
    P.S.: si noi avem un tei, dar in curte. ❤️
    P.P.S.: confirm ca actele dureaza o vesnicie, cel putin la noi in S2 a durat aproape 1 an. 😫

    • vaaaai, ce bine sună organizarea voastră! Felicitări, e un plan grozav.

      La noi, m-am cam ocupat de toate, am și râs cu dirigintele de șantier, care m-a întrebat odată: Doamnă, nu vă supărați, dar aveți soț? :))

      A apărut și el în peisaj între timp, dar eu m-am ocupat de toate actele, de meșteri, de obținut autorizații. O să povestesc și acolo cum a fost, m-am dus cu Victor în brațe și am obținut totul cu miloaga. Mă tem că bărbatu-meu n-ar fi avut același efect artistic ca mine, cu ochi de căprioară 🙂

      E bine. Sper să nu ne certăm prea tare.

  8. Andreea_A

    Va tin pumnii sa iasa fix cum va doriti! Va fi enorm de mult de munca! Nu tin neaparat sa imi publici comentariul ca sa nu se considere reclama dar iti sugerez sa cauti pe https://forum.softpedia.com/forum/381-jurnal-constructie-casa/

    si sa citesti cateva/cat mai multe jurnale inainte de a va apuca efectiv pentru ca puteti gasi ponturi grozave referitoare la echipe, firme, materiale, greutati intampinate etc.

  9. Zina 7

    Felicitari, Miruno! Noi 5 ani am cautat vroiam neaparat o casa deja construita sa cumparam. Nu o fost sa fie asa ca in februarie 2020 am cumparat terenul im mai 2020 ne-am apucat de construit si im ianuarie 2021 ne-am mutat! Mai avem mult de lucru pe afara …terasa, gradina si in casa mai avem mult de mobilat dar ” miroase a nou” 😊. E mult de lucru dar daca am reusit noi reușeste oricine 😉. Spor la treaba si dacă va putem ajuta cu ceva informatii oricând ! 🤗

  10. Simo

    Felicitari pentru decizie si multa rabdare sa aveti! 🙂 E mult de umblat si multe decizii de luat pana va fi gata, dar va fi bine. Ma bucur pentru voi. Daca aveti nevoie de sfaturi pe parte de instalatie electrica, va poate ajuta sotul meu.
    Abia astept sa ne scrii din noul cuib. Spor la treaba!

  11. Lia

    Numai eu vreau link pentru apartamentul din romana? desi dacă nu-l știu, desi caut de un an, e ori prea mic, ori prea scump pentru noi. please do share, dacă nu s-a dat deja

  12. Irina

    Eu dupa ce am lucrat 4 ani in imobiliare stiam ca urmatoarea noastra casa va fi in strainatate. In septembrie am gasit-o, in noiembrie ne-am mutat, iar de cateva saptamani ne-am apucat de renovat. Pana de Craciun ne dorim sa o renovam. Sa vedem DACA reusim sa ne incadram si in buget, ca mereu apar cheltuieli neprevazute ;).
    Spor la construit si decorat. ♡♡♡♡

  13. Ilinca

    Felicitări pentru pas! Sa fie casa visurilor voastre!
    Nu îmi dau seama cât de hotărați sunteți pe casa pe structura metalică, dar dacă nu ați decis încă in afara de viteza in execuție eu una nu văd avantaje fata de o casa de zidărie; problema mea cu casa pe structura metalică o reprezintă inchiderile cu panourile pe baza de osb, material pe care nu îl consider ideal pt inchiderile in cazul locuințelor (nu toți producătorii respecta regulile si unele placi pot elibera formaldehidă in aer; sensibil la ciuperci și mucegai, insecte). De asemenea rezistenta in timp a panourilor respective este inferioară zidăriei standard.
    Dacă ați luat deja in calcul toate aceste detalii si ati decis ca e varianta cea mai buna pentru voi, ignora intervenția mea.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 197 queries in 0.428 s