Săptămâna trecută am avut live cu un chef celebru despre ce mai mâncăm. A fost un succes teribil, energie bună, poftă de mâncare și multe mame disperate că nu mai știu ce să facă de mâncare. S-au pus tot felul de întrebări, am aflat lucruri interesante și am întrebat mamele ce-au mâncat în dimineața respectivă.
Sincer, mă așteptam ca 80% să răspundă așa:
Șoc, Miruno, doar una singură a zis asta.
În rest, curgeau răspunsurile cu: toast cu avocado și ouă poșate, budincă de semințe de chia, iaurt cu fulgi de ovăz și curmale, plus alte cuvinte sofisticate, pentru care mi-ar fi trebuit un dicționar.
Știți că eu mănânc exclusiv ouă dimineața de ani de zile? Copiii mei, la fel. Soțul își mai aruncă o felie de șuncă pe pâine când se trezește înainte de noi.
Din punct de vedere al sănătății, un ou pe zi e perfect, am avut perioade când consumam chiar două. Oul nu face colesterol din ăla rău, ba chiar e o sursă hrănitoare de proteină, ține de foame și are marele avantaj că se gătește rapid și ușor.
Dar, Doamne, eu nu văd bine dimineața nici după ce mă spăl pe ochi, somnul nu-mi ajunge niciodată, e ultimul moment al zilei când pot fi creativă și decorativă cu ce pun în farfurie.
Dar atunci când am găsit o rețetă de mic dejun sănătos, simplu și gata în frigider, mi s-au aprins luminițele ca ochii unui copil în ziua de Crăciun.
Ce credeați, că eu nu pot?
Asta e o poză reală dintr-o bucătărie explodată. Nu e o poză photoșopată dintr-o bucătărie aranjată. În jurul acestor pahare, se aflau multe alte pahare, farfurii și lingurițe, câteva animale (din plastic, nu vă entuziasmați), doi copii flămânzi și o mamă care făcea poze 🙂
Cam așa e mereu la noi. O varză, dar dintre cele sănătoase. Cineva miorlăie, cineva râde, altul mănâncă și unii se joacă, toate pe rând sau toate deodată.
Să vă spun cum am făcut, că e foarte simplu:
În acest pahar, am pus pe rând și ochiometric:
- două linguri de fulgi de ovăz fără gluten, însă BIO, nemodificați genetic
- o linguriță semințe de chia (niciodată n-am știut cum se gătesc acestea)
- câțiva fulgi de cocos
- un vârf de linguriță de scorțișoară de ceylon (nu cassia, deoarece conține cumarină și e mai amăruie)
- o linguriță de miere crudă de salcâm
- lapte gras de vacă (să nu aud de low fat, noi îl cumpărăm pe cel mai roșu)
- sau lapte vegetal (am făcut și o porție cu lapte de cocos, să fie de post)Le-am amestecat pe toate în pahare de cu seară și le-am dat la frigider. Dimineața le-am decorat cu zmeură, ar fi trebuit și cu banane, dar de partea a doua am uitat. (V-am zis că nu văd bine dimineața, nici nu știu cum mă cheamă până nu-mi văd copiii îmbrăcați, schimbați și liniștiți.)
Bineînțeles că facerea acestui mic dejun simplu, sănătos și rapid n-a fost deloc simplă, fiindcă acest atribut nu mai există din momentul în care faci copii. Totul devine complicat într-o secundă.
Și lăsați-mă cu ”vai, dar noi folosim gătitul împreună ca pe un timp de calitate, să ne conectăm și să ne cunoaștem mai bine”.
Spanac la tavă.
Noi, dacă gătim împreună, ajungem să mâncăm când copiii pleacă la facultate. Totul durează de 786353792 ori mai mult și mai prin toată casa. Deci nu, fiecare să se conecteze cum știe el.
Nu judecăm, nu sfătuim.
Pentru a ilustra situația actuală, poftiți niște poze din ”the making of”. Ce observați în colțul de jos, dreapta?
Un căpșor plin de cârlionți și niște mânuțe care se agață de piciorul mamei. Eram ca-n filme, dacă înțelegeți ce vreau să spun 🙂
Compoziția arăta așa după ce-am amestecat bine, înainte s-o bag în frigider. Borcanul din dreapta e cel de post, cu lapte de cocos.
Am cumpărat laptele de cocos de la Republica Bio, fiindcă ce am găsit în supermarket e plin de zahăr. Atenție doar, pulpa de cocos trebuie amestecată bine cu sucul, ele sunt separate fiindcă nu conțin conservanți. E ceva normal să se întâmple asta, fiindcă nu conține aditivi care să-l țină omogen.
E prima oară când folosesc scorțișoară de ceylon și, vă spun, că se simte diferența. E mai mătăsoasă și nu e deloc amară. Combinația cu mierea de salcâm e excelentă.
Toată minunea asta am făcut-o cu ingrediente de la Republica Bio.
Poate știți site-ul Republica Bio, noi suntem clienți demult. Comand ingrediente punctuale, pe care nu le găsesc în magazin. De exemplu, zahărul din nectar de cocos are un indice glicemic mic și e o variantă mai sănătoasă de folosit la gătit.
Fac un pui în sos teryaki la multicooker, care îmi place de leșin, le place și copiilor. Însă rețeta e cu trei linguri de zahăr brun, pe care l-am înlocuit cu acesta, ceva mai sănătate-friendly, ca să zic așa.
Cod de reducere
Cititorii blogului primesc o reducere de 20% la cumpărături din magazinul www.republicabio.ro cu codul miruna20. Aceasta se aplică tuturor produselor din magazin care nu sunt deja reduse/ în promoții și este valabil până pe 20 aprilie, o singură dată pentru un utilizator.
Dacă vreți să faceți și voi budinca mea de fulgi de ovăz și semințe de chia, vă dau link-urile către ingrediente:
- fulgi mici de ovăz (fără gluten)
- semințe de chia
- Noi i-am folosit pe aceștia (chips-uri de cocos), deși pentru bebeluși cred că sunt mai potriviți fulgii, că sunt mai mici
- scorțișoară de ceylon
- miere crudă de salcâm
- lapte de cocos
La lista aceasta, se adaugă zahărul din nectar de cocos, pe care-l folosesc la altceva. Site-ul merge intuitiv și ușor, iar totalul a fost 150 lei. Am avut și transport gratuit.
Știți, când vedeți borcane sofisticate prin reviste sau pe instgram și vă luați cu mâinile de cap că vouă n-o să vă iasă niciodată? La fel credeam și eu. Că am nevoie mai întâi să scot dezastrul din bucătărie ca să semene cu pozele acelea apetisante.
Nu-i deloc așa. Să nu mai așteptăm mereu ca altceva bun să se întâmple ca o condiție la ce ne dorim noi.
Nu așteptați să aveți kilogramele dorite ca să mergeți la mare.
Nu așteptați să terminați facultatea ca să vă îndrăgostiți.
Nu așteptați să crească pruncii ca să învățați o limbă străină.
Nu așteptați să vi se elibereze programul ca să ieșiți la alergat.
Nu așteptați să dispară dezastrul din bucătărie, ca să vă bucurați de un mic dejun ca pe instagram.
Și nu așteptați să arate perfect, ca să fiți fericiți.
Barierele astea există doar în capul nostru. În realitate, avem nevoie doar să vedem, în locul obstacolelor, soluții.
Poftă mare și sănătate pentru toți.
Alexandra
Ziceai ceva de o reteta cu pui la multicooker??? Asteptam si reteta 😀
Miruna
click aici: https://www.crockpot-romania.ro/retete/carne/reteta-pui-teriyaki-la-express-multicooker-cu-gatire-sub-presiune-crock-pot-by-madeline-s-cuisine
Andressa
“Spanac la tavă” :))) asta e expresia mea!!!!
Miruna
daaaaaa, păi eu nu am în repertoriul de înjurături ceva atât de elegant.
Laura
Pai si o fost bun dejunul? Copii au mancat? Nici eu nu prea practic astfel de gateli, dar as fi interesata🙂
Miruna
daaaaa, eu mi-am făcut și prânz din el.
Iar Eme (bona noastră) mănâncă de post și a fost foarte încântată de varianta cu lapte de cocos. Super încântată, a zis că i-a ținut mult de foame!
Deci chiar recomand, sunt surprinsă, dar chiar e foarte bun.
Victor mănâcă as we speak niște budincă din asta, a băgat la greu.
ElenaP
Eu nu ma-ncumet la retete din astea cu lapte de cocos, semințe de chi,pare un pic complicat…poate pe viitor, în schimb nu renunț la “sfantul” unt simplu sau cu gem,branza, cascaval, uneori și o felie de salam/muschi, iaurt cu biscuit, si ou fiert sau în ultima vreme omleta cu ceapa verde, mărar și patrunjel, terci de ovaz si pancakes, cam astea sunt preferințele mele, gusturile nu se discuta( mai am o ciudățenie pe care o mananc, unt cu gem de prune și șuncă de tara :))),cine aude zice ca sunt nebuna, dar e un gust tasty pentru mine) !
Ioana
Si eu sunt fan Republica Bio! <3 I-am descoperit acum 1 an si am testat mai multe lucruri de la ei (majoritatea produse de curatat prin casa, alimente parca mai putin). Orice am cumparat mi-a placut mult si m-a surprins placut, recunosc ca nu ma asteptam ca produsele de curatenie sa fie la fel de eficiente precum cele din comert. Dar chiar au fost! Cele de la 7th Generation si Sonnet, altele nu stiu. 🙂 Big recommend! Mare lucru sa cureti baia si sa nu mai trebuiasca sa te droghezi cu CIF, cum faceam in trecut, Jesus.!
PS: Merci pt cod, io ma bucur mult pt el! 😀 😀
Roxana
I-ai fiert s-au ai folosit lapte fiert? Eu am pus lapte rece si nu s-au legat, desi chia am mai folosit pana acum. Nici nu s-au inmuiat prea bine. Merci!
Jucarici
clatite umplute cu branza de vaci si spanac 🙂