Am trimis copilul la grădiniță/școală? Pentru mulți, a fost alegerea între riscul de a ne îmbolnăvi sau a înnebuni (p)

grădiniță școală dezinfectant miruna ioani

Am luat decizia de a trimite copilul cel mare la grădiniță, după ce-am întors situația pe toate părțile cu soțul meu. Înțeleg perfect emoția și greutatea din spatele unei astfel de hotărâri și nu cred că există răspuns corect sau greșit.

Fiecare își cunoaște copilul, contextul familial și puterile proprii. Pandemia asta ne-a testat și împins limitele până-până.

La noi a fost destul de simplu. Soțul meu a lucrat în linia întâi din prima zi.

Înainte de starea de urgență de anul trecut, pleca zilnic la spital cu bagajul făcut și, în loc de la revedere, zicea ”sper să mă întorc și azi”. După care, spitalul în care lucrează s-a făcut covid și-n primele lui gărzi n-am dormit nici eu.

Spun asta, ca să înțelegeți cam cum stăteam cu nervii. N-aș exagera să mărturisesc că prost.

Copilul nostru cel mare nu fusese la grădiniță niciodată în viața lui. În septembrie, când ar fi trebuit să înceapă, s-a născut fratele mai mic. N-am vrut să se simtă abandonat și am amânat pe primăvară.

Când s-a închis totul și ciuciu grădiniță, cum ar veni.

Doar cine a stat acasă cu doi copii mici, dintre care unul complet dependent de mamă și celălalt nu știe încă să se șteargă la fund, își poate imagina cum e.

Și să nu mai spun că un copil de 4 ani și jumătate are niște nevoi cognitive pe care nu i le mai putea îndeplini mumă-sa de la celălalt capăt al nou-născutului.

Acestea fiind spuse,

am avut de ales între să ne îmbolnăvim sau să înnebunim. Iar dacă de covid mai avem șanse să ne vindecăm, am zis, din spitalul de nebuni  mai greu scăpăm.

Sper să fi fost o decizie bună. Până acum simt că a fost. Înainte de fiecare vizită la Sibiu ne-am testat, pentru că acolo ne-am văzut cu părinții și bunicile mele.

Știu că asta nu garantează nimic, dar ne dă o probabilitate în plus la siguranță.

Dar asta nu înseamnă că am închis ochii și ne-am luat mâinile de pe volan. Nu mergem pe principiul ”fie ce-o fi”, dar nici nu lingem de pe jos.

5 lucruri pe care le pot face părinții să protejeze copiii

  1. Să țină copilul bolnav acasă

    Cred că e o măsură de bun simț să nu trimitem copilul cu muci, cu tuse, cu febră nici măcar mică la școală. Știți cum se spune că în primul an de grădiniță, copilul merge două săptămâni și două stă acasă? Că se îmbolnăvește?

    Uite, la copilul nostru nu a fost cazul. Sunt recunoscătoare.

  2. Să explice și să practice măsurile de igienă

    Spălatul pe mâini corect 20 de secunde cu apă și săpun. Când asta nu e posibil, folosirea unui gel dezinfectant cu cel puțin 60% alcool. Purtatul măștii, unde se poate și în funcție de vârstă. Toate încep de acasă și pot fi continuate la grădiniță sau școală. Cred că ne-am convins până acum cât de receptivi sunt copiii.

  3. Să tușească și strănute în cot

    Un obicei bun pentru toată viața. Nu strănutăm în palme, ci în mânecă, băgând nasul acolo. Dacă noi ca părinți vom face asta, copiii vor copia modelul. Tudor doar așa face, ba le mai și arată altora cum e corect.

  4. Să formeze obiceiul de a bea apă des și doar din paharul/sticla proprie

    Să nu schimbe tacâmuri, să nu muște din mărul altuia, etc. Dacă asta se practică și acasă, copilul va duce obiceiul și în colectivitate. Îmi amintesc în liceu, mâncam dintr-un măr cu poftă și un coleg mi-a cerut și el o gură. I l-am făcut cadou cu totul, deși nu aveam altceva de mâncare.

  5. Să aplice igiena mâinilor înainte și după folosirea toaletei

    (Cred că asta e foarte importantă și în afară de contextul pandemiei, mai ales la băieți.) Iar acolo unde toaletele sunt problematice, să meargă copilul pregătit cu șervețele, hârtie și ce mai are nevoie.

Săptămâna trecută, m-am întâlnit cu o prietenă la masă. Când am ajuns în local, amândouă ne-am spălat pe mâini.

Înainte să începem să mâncăm, pac, ea a scos din geantă un dezinfectant. Și s-a dat.

N-am întrebat-o de ce, că n-am vrut să par ignoranta number one. Dar am ajuns acasă și am căutat. Vă zic ce-am aflat:

9 lucruri despre dezinfectant (nu pe toate le știam):

1. Apa și săpunul curăță, dezinfectantul omoară bacteriile.

Prin spumă și forța de frecare, apa și săpunul scapă de ele desfacând mecanic legăturile prin care bacteriile se prind de mâini. Dezinfectantul însă ucide germenii.

2. Nu toate gelurile dezinfectante de mâini sunt la fel.

Sunt recomandate cele care conțin peste 60% alcool. E dovedit științific că asta e cea mai eficientă formulă. O concentrație mai mică de alcool nu omoară atât de multe tipuri de bacterii sau doar le încetinește creșterea.

3. Tehnica de aplicare a dezinfectantului de mâini contează la fel de mult ca tehnica de spălat a mâinilor.

Trei chestii sunt super importante ca să fie eficient: Să punem mult dezinfectant, să-l împrăștiem pe toate suprafețele mâinilor (ca la tehnica de spălat pe mâini) și să frecăm mâinile până se usucă. Ideal, 20 de secunde.

4. Șervețelele umede sau alte produse de curățare nu înlocuiesc gelul dezinfectant.

Dezinfectantul nu curăță murdăria sau grăsimea, de asta se ocupă apa și săpunul. E bine să nu confundăm. De exemplu, în parc: întâi curăț mâinile copilului cu un șervețel umed. El duce tot praful, pământul, iarba și ce mai adună copiii pe degete. După care, vin cu gelul dezinfectant care omoară bacteriile.

5. Gelurile dezinfectante de mâini pot fi periculoase dacă sunt ingerate. Atenție la copiii mici!

Se pare că nu numai Trump a avut ideea de a bea dezinfectant în pandemie. A crescut numărul accidentelor domestice legate de copii care au înghițit din greșeală. Dacă se întâmplă asta, sunați imediat la Toxapel.

6. Folosiți cu grijă dezinfectant de mâini la bebelușii sub 24 de luni.

Precis v-ați întrebat: ce e mai periculos, să-și lingă jegul sau dezinfectantul de pe mâini? Se pare că răspunsul corect ar fi să avem o sticlă de apă la noi și să turnăm un strop peste mânuțele bebelușului, când nu avem un robinet și săpun. Pentru copiii mai mari, să ne asigurăm că tot dezinfectantul s-a uscat înainte de a băga degetele în gură. Riscul de intoxicare cu alcool de pe mâini e mic, fiindcă acesta se evaporă rapid, dar cu toate acestea, trebuie să îi supervizăm când folosesc dezinfectantul.

7. Gelul dezinfectant de mâini special pentru bebeluși nu are alcool, deci e ineficient.

Ceea ce îl face special pentru bebeluși e tocmai lipsa alcoolului. Deci n-are sens să ne păcălim. Mai bine folosim niște apă simplă și un șervețel curat. Măcar nu ne mințim.

8. Dezinfectanții home-made pot fi ineficienți.

Au apărut multe rețete pe internet, dar mai bine lăsăm pe fiecare cu meseria lui. De exemplu, să torni spirt peste gelul tău dezinfectant fără alcool nu o să-i crească eficiența. Eu nu m-aș apuca să-mi fac singură astfel de produse, când există variante bune în comerț. Nu mai vorbesc de riscul arsurilor de piele când faci chestii după ureche.

9. E bun Dettol 🙂

Am încercat o grămadă de geluri în pandemia asta, cum probabil ați făcut și voi. Cele care se oferă gratuit prin instituții și benzinării sunt atât de bune, încât te duci urgent să te speli pe mâini! Sunt foarte alunecoase la început, ați văzut, după care zici că te-ai dat cu lipici. Eu nu rezist, vă zic.

Așa că am câte o sticluță cu Dettol prin toate buzunarele, cărucioarele, ghiozdanele, ușile de la mașină.

Gelul dezinfectant de la Dettol ucide 99,9% dintre bacterii și virusuri, inclusiv coronavirusul cel nou*.

E testat dermatologic, nu necesită clătire și nu rămâne lipicios. Plus, foarte important, nu te termină de la miros. Adică, îl poți folosi și apoi mânca un covrig liniștit.

Cred că vă e clar că nu sunt o obsedată de curățenie. Niciodată nu am fost. Să îți dorești să trăiești într-un mediu steril e o destul de mare prostie, ca să nu mai spun că e și imposibil.

Nu vă fie teamă de microbi. Nu fierbeți hainele copiilor și nu le călcați pe două părți. Dar spălați-vă pe mâini și beți doar voi dintr-un pahar. Echilibrul e cheia succesului în sănătate și precauția e o armă pe care-i păcat să n-o folosim. Una dintre cele mai importante valori ale omului e libertatea lui, iar libertatea se înțelege foarte bine cu apa și săpunul, c-am întrebat-o eu 😉

Utilizați în siguranță produsele biocide. Citiți întotdeauna eticheta și informațiile despre produs înainte de utilizare.

*Potrivit testelor de eficacitate, efectuate conform EN1276 & EN1500, omoară 99.9% dintre bacteriile testate, precum Escherichia Coli K12, Staphylococcus Aureus, Pseudonomas Aeruginosa, Enterococcus Hirae, iar conform EN14476, omoară 99.9% dintre virusurile testate, precum: Poliovirus, Adenovirus, virusul gripei porcine A(H1N1) și SARS-CoV-2 (Coronavirusul Sindromului Resporator Acut Sever 2, după 1 min)

Image by soumen82hazra from Pixabay

Articolul anterior

O după-masă pe Medicentrum și câțiva medici fantastici

Articolul următor

Toți ne învață cum să facem față unui tantrum, nimeni nu ne învață cum să facem față unui tantrum în fiecare zi

16 Comentarii

  1. Alexa

    Noi avem covid acum( cred, doar la cea mică a ieșit testul pozitiv acum 2 săptămâni, mâine vom repeta și restul familiei testul) dar din fericire suntem ok
    Fetele au mers la Gradi mereu( aici Gradi a fost tot timpul deschis)
    Cred ca dacă ne opream sa ducem copii din prima clipa când s a confirmat primul caz scăpăm, s-ar este dificil sa lucrezi cu doi copii de 4 și 5 ani 🙂

    • Wow, cred ca dificil e putin spus! Multa sanatate!

    • Celeste

      Sper că am înțeles greșit… Voi aveți în cel mai bun caz suspiciune de covid – și un caz confirmat – și ați continuat să trimiteți copiii la grădiniță?

  2. Andreea

    Titlul articolului rezuma excelent alegerea pe care multi dintre noi am facut-o in perioada asta. Noi am ales sa inebunim. Am lucrat si eu si sotul de acasa cu 2 copii sub 5 ani vreo 6 luni. Acum sunt in prenatal si sincer daca mai continuam mult in ritmul din ultimele luni cred ca ori faceam infarct de la stres ori ajungeam la nebuni.

  3. Alexandra

    Eu am ales varianta nr.2 si acum sunt deja în stadiul final al nebuniei, cred ca se numește resemnare (tot 2 baieti mici).

    • Turcanu

      Am o curiozitate…ce efect are asupra organismului( si nu ma refer aici ca omoara bacteriile) folosirea indelungata a dezinfectantului/alcoolului ? Cat patrunde in organism?
      In timpul serviciului folosesc mai mult dezinfectant decat apa cu sapun( sunt cam obsedata 🙂).

      • nu știu să răspund la această întrebare. Ce pot spune e că și eu am folosit când lucram gel dezinfectant cu alcool, înainte și după fiecare pacient, plus mă spălam pe mâini și nu am pățit nimic sau nu am aflat până acum 🙂

  4. Simo

    Si Tudor a mers constant la gradi (inafara de cele 3 luni de anul trecut cand au fost inchisi). Am ales sa nu innebunesc (de tot :D). Din fericire, si el a stat bine cu sanatatea. A lipsit foarte putin.
    Cat despre dezinfectant, nu il suport pe cel de tip gel, care parca nu se mai duce de pe maini.

    • Da, știu la ce te referi! Ăsta de la Dettol chiar nu e așa, e f diferit. Nici nu miroase tare, poți mânca după ce l-ai folosit. Și eu le urăsc pe cele care se lipesc așa de mâini. De obicei, sunt cele oferite gratuit la intrarea prin diverse locuri. Probabil sunt mai ieftine sau lungite cu ceva.

  5. Ioana

    Si noi am stat in lockdown anul trecut cu un bebe de 1 luna și un copil de 2 ani. De cum s-a deschis gradinita în iunie, am dus copilul mare.
    Ne-am gândit ce riscuri ar fi si am decis sa ni le asumăm. Cu 2 copii mici în casa viata noastră era imposibila.

  6. Liliana

    Și noi am ales să ducem copiii de 3 și de 5 ani la grădiniță din toate motivele din lume. Ca să nu înnebunim, ca să supraviețuim, ca să nu ne pierdem locurile de muncă, ca să nu înnebunească nici copiii. O perioadă i-am avut la bunici, dar ne era atât de dor unii de alții, încât tristețile provocate de pandemie s-au suprapus peste cele făcute de faptul că nu ne vedeam cu săptămânile (bunicii sunt la 400km depărtare). Așa că am decis să meargă la grădiniță pentru binele psihic al tuturor.

  7. Eli

    Pff, dificil subiect. E greu oricum ai da-o.
    In toamna, mandrul e musai sa mearga si mi-e efectiv groaza de asta dupa ultima (si singura) incercare (prepandemie) de mers la gradinita, care a durat aprox. 2 luni (din care, pe numaratelea, nici jumatate din timp nu a mers efectiv din considerente de viroze, incluzand aici 2 pneumonii, ultima soldata cu internare la Alexandrescu); si asta venind oricum pe un fond de predilectie la bronsiolite si pneumonii si anterior colectivitatii…
    🙁

  8. Bun Dettol, avem si noi.
    Si despre trimis copilul la scoala, spun doar atat: sunt in stare sa ies in Piata Victoriei cu Sosoaca daca le mai inchid. Asa ceva nu se mai poate, oamenii aia din Minister nu au copii?!?!?!?!?!?! 😱😱😱😱😱😱

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 151 queries in 0.394 s