10 lucruri ca să nu te stresezi când au muci copiii și nici să nu sari pe ei cu medicamente (p)

muci copii miruna ioani

O prietenă m-a întrebat care e secretul, de sunt așa relaxată când au muci sau nas înfundat copiii mei. Nu voia un remediu băbesc sau vreo rețetă miraculoasă, pentru că știe că nu există așa ceva. Prietena mea e o fată isteață.

Voia doar să știe cum fac să nu mă stresez și din această cauză.

Secretul e că am multe alte cauze de stres la mine în cap, dintre care unele s-au și întâmplat în realitate 🙂

Aș vrea doar să spun că nu sunt total relaxată. Adică, dintre copiii care renunță la căciulă primăvara, ai mei nu vor fi în niciun caz primii. Dintre băieții care poartă maiou pe sub cămașă, ai mei sunt cei mereu chemați să le bag în pantaloni chestii.

Pentru că știți ce înseamnă muci sau nas înfundat, da? Nopți nedormite pentru mine. Iar somnul e sus de tot în lista bunurilor de lux în perioada asta.

10 lucruri ca să nu mă stresez când au muci copiii și nici să nu sar cu medicamente pe ei

  1. Am mare grijă să sufle des nasul

    Una dintre principalele cauze de suprainfecție și otite este faptul că mucii nu sunt scoși din nas. Rămân acolo, vin peste ei bacterii, mai ajung și prin ureche. Tudor știe deja bine să sufle, iar lui Victor îi scoatem cu batista bebelușului. Nu stimulăm producția de muci dacă îi scoatem des, asta e o prostie. Eliberați căile respiratorii ale micuților fără grijă.

  2. Scad temperatura peste noapte

    Dacă de obicei ne place să dormim într-o căldură mare, când copiii au muci sau nas înfundat, asta nu ne ajută. Le pun pijamale mai groase și las ușa deschisă. Poate chiar și un geam rabatat în altă cameră.

  3. Cresc umiditatea din dormitor

    Fie cu un prosop mare și ud pus pe calorifer, mai rar cu un vas plin cu apă. Să nu avem accidente. Avem și un aparat care măsoară umiditatea, soțul meu se pricepe la cifrele de-acolo.

  4. Curăț nasul cu spray-uri cu apă de mare

    Poziția corectă e stând vertical, cu nasul ușor în față. Luăm musai cele mai lungi recipiente de spray, ca să aibă o forță mai mare. Curățăm nările pe rând, dăm un fâs și imediat suflăm nasul. Apa de mare are puterea să curețe și să hidrateze mucoasa.

  5. Îi hidratez bine spre foarte bine

    Practic, mă transform într-o mașină stricată: ”bea-apă”. Hidratarea va ajuta mucii să se subțieze și să fie mai ușor de scos/suflat/tușit. Plus că previne febra, care poate apărea și din cauză de deshidratare.

  6. Sfânta supă caldă, de găină

    E mai mult decât un leac băbesc. Supa ajută la congestie fiindcă reduce inflamația. Avem și studii (bunicile noastre fac dansul bucuriei oriunde ar fi, chiar acum) care arată că reduce inflamația căilor respiratorii superioare. Deci ajută în orice răceală, plus că menține copilul hidratat.

  7. Pun o pernă sub capul lor la somn

    Niciunul nu doarme încă pe pernă. Însă în nopțile cu muci, poziția capului mai sus decât restul corpului îi ajută. E legea gravitației, pe care o putem pune să ne ajute în loc să ne încurce.

  8. Dacă n-au făcut febră, îi scot afară

    Mucii sau nasul înfundat nu e motiv să ții copilul sechestrat în casă. Sigur că ieșim în locuri puțin aglomerate, poate doar în curte, pe balcon sau în spatele blocului. Îmbrăcați corespunzător, aerul curat le va face bine.

  9. Inhalații

    Cred că am făcut doar de două ori, de asta am și lăsat-o la urmă. Inhalațiile merg cu nebulizator (atenție, nu puneți medicamente în el decât la indicația medicului) sau cu o baie fierbinte. Aburul de la duș are efect similar. Iar când bebelușul nu stă la masca nebulizatorului, o puteți ține lângă el când doarme.

  10. Vitamina C pe pâine

    În situațiile de viroză acută, scot cu seringa niște vitamina C din fiole și le dau să bea ca atare. Câte o cutie de 5 fiole odată. Nu are un gust care să-i atragă, așa că o combin fie cu vitamina C de la Secom (gust de portocale), fie cu First Defense.

Știu că sunt lucruri simple și părinții și-ar dori o minune. Faza e că nu prea avem ce face decât să așteptăm să treacă și, musai-musai, să nu lăsăm să se complice.

Țin minte când Tudor a făcut a doua oară febră.

(Că prima oară, am fost sigură că e sfârșitul lumii.)

Am dormit la cap cu o farmacie. Știam că urmează cel puțin 3 nopți de pusee. Eram pregătită cu toate măsurile de la cea mai simplă la medicamente.

Nu a fost cazul, dar a fost un dans de du-te-vino. Pe răceală trebuie să o lași să-și facă damblaua.

Ce nu-mi lipsește din casă

muci miruna ioani

Copiii mei primesc vitamina D în fiecare zi, tot timpul, în toate lunile din calendar. Vara reducem doza în funcție de recomandarea medicului și de aspectul cutiei lor toracice 🙂 Mă uit după semne de rahitism la fiecare baie.

Cât despre vitamina C, nu mă feresc să spun că sunt fan. Mi-am făcut în repetate rânduri perfuzii cu vitamina C și m-am simțit mai bine aproape imediat.

Știți de unde cred că apare controversa aici? Că oamenii vor minuni de la ea. Ori, vitamina C nu e Iisus Hristos. Ea te ajută, dar nu îți bagă-n plasă, cum ar veni 🙂


ChildLife® Essentials e o gamă de suplimente aduse la noi de Secom. Formulele produselor au fost elaborate de dr. Murray Clarke, dupa mai bine de 20 de ani de experienta clinica cu copiii. 

Conțin ingrediente curate, cu gust plăcut, copiii le adoră.

 Niciun produs nu conține alcool, nu conține gluten, organisme modificate genetic, aditivi, coloranți, îndulcitori artificiali. Produsele au certificări independente, care atestă că nu au pesticide și metale precum mercurul.


Cât despre secretul legat de disperarea că mi se îmbolnăvesc copiii, n-am răspuns la această întrebare. Cred că, oricât de puțin ne-ar lăsa să dormim, mucii sunt cea mai mică problemă de sănătate.

Și per total, mai ales că am doi fii, nu aș vrea să crească într-o atmosferă de ”vai, puiul mamii”, cu multe semne de exclamare.

Știți că bărbații nu nasc copii, pentru că Dumnezeu i-a văzut cum se comportă la o răceală și a știut că ei pur și simplu n-ar supraviețui.

 

 

Articolul anterior

Nu te supăra pe el că nu îți ia flori și bomboane

Articolul următor

Cum îți așterni la tinerețe, așa petreci la bătrânețe: 7 boli cronice pe care le poți preveni la 30 de ani (p)

9 Comentarii

  1. Silvia R.

    Ce bine a picat articolul asta. De cand a inceput cel mare gradinita, la fiecare 2-3 zile vine cu mucisori acasa, pe care, fara ic de egoism, ii da si fratiorului mai mic. Dar daca Vlad stie deja si sufla bine nasul, pt cel mic e un chin, pt ca nu suporta nici batista bebelusului si nimic altceva care trebuie pus /bagat in nas (ser fiziologic spre exemplu). Si il tinem cu forta, el se zbate si urla ca din gura de sarpe… si asta se intampla saptamanal. Din fericire nu fac febra nici unul, dar tot ma epuizeaza situatia asta.
    Abia astept vara!
    Pana atunci, si eu ii dau celui mare vitamina c de la Secom, cred ca voi incepe sa ii dau si celui mic.

  2. Gabi

    Bună. Ai cumva vreo recomandare de aspirator nazal electric ok? Deocamdată folosim pompa manuala (para) pentru prima lui răceală cu muci, dar nu știu dacă face fata la muci mai serioși. Mulțumesc.

    • Nu aveti nevoie. Batista bebelusului, aspirare cu gura parintelui a fost cea mai buna pt noi. Costa vreo 50 lei. Doar sa incercati.

    • Rala

      Buna! Daca te ajuta, noi folosim Nosko – tot batista bebelusului este, cu actiune mecanica (tragi cu gura mucisorii copilului), dar capatul care intra in nasul copilului este un pic mai subtire decat la alte marci si este mai mic discomfortul copilului. Noi il folosim de 2 ani si am tras f bine cu el si muci grosi si sticky.

  3. Esmeralda

    Finalul e mortal :)))))
    As avea si eu o intrebare despre vitamina D: de pe la vreo 5-6 ani dr recomanda o fiola uleioasa o data pe luna (in tara in care traim noi), nu cate putin in fiecare zi. Oare cum o fi mai bine? Tu ce parere ai? Multumesc. O saptamana cat mai frumoasa intregii familii!

  4. Anda

    A picat la fix..ce faci atunci când este înfundat, și nu reușești sa ii scoți acei muci, nici cu rugăciuni? Nu are febra, stare ok, copil vioi. Mers și la ORL care ce crezi, nici el nu stie ce picături sa mai dea sa se desfunde🙈… ce mai pot face?

    • Andreea

      Faci lavaj cu batista bebelusului si ies sigur! Intr-o nara pui ser fiziologic mult si in acelasi timp aspiri nara opusa. Si tot asa si cu nara cealalta, si repeti pana ies toti mucii. Merge 100%, am invatat din spital cand am fost internata cu bebele…

  5. Xemonia

    Bowen/ plasturi nazali/ceapa taiata/compresa calda pusa la baza nasului/ lavaj nazal cu ser- sunt filmulete pe youtube cu parinti care le fac copilasilor.

  6. Foarte utile sfaturi! M-am regăsit în multe dintre ele. E important să ne păstrăm calmul și să nu ne panicăm. Îmi place ideea de a ne concentra pe soluții mai naturale înainte de a apela la medicamente. Mulțumesc pentru inspirație!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 137 queries in 0.450 s