Nu putem aștepta după educația s3xuală în școli. Mame și tați, deschideți gura și explicați ce poate face un pen!s în vag!n


Mai trist decât că o fată de 14 ani din Buzău a născut e că părinții ei n-au observat o burtă de 9 luni în casa lor.

România a fost consternată de această știre din Buzău. Probabil ați citit.

Pe o  adolescentă de 14 ani începe să o doară spatele rău. Maică-sa o duce la spitalul de pediatrie, acolo medicii îi spun că e gravidă. Până să o transfere la maternitate, naște pe hol.

Ok, poate nu pe hol, dar oricum.

E un coșmar. Tot scriu și șterg și nu mă pot hotărî ce-i mai greu.

Toată lumea o dă cu educația sexuală în sus și-n jos. E o soluție, sigur că da. Să fie educație sexuală pentru copii! Dar ce să fie pentru părinți? Pe ei cum îi recuperăm?

În liceu, aveam o colegă care se vopsea frecvent. Își schimba culoarea părului mai des decât îmi schimbam papucii eu. Se lăuda că nici nu observă părinții ei.

Când eu m-am pensat prima oară în clasa a 8a, înainte de banchet, a observat și bunicul meu. Bunicul, frate.

În unele familii e un hău între membrii ei, iar oamenii trăiesc separați de prăpastii adânci, ca animalele de la zoo. Nu știu de ce, dar mă doare direct în plex.

Sunt doar niște cuvinte, atât de ușor de pronunțat, de ce deschidem gura cu așa mare greu?

De ce nu spunem adevărul ființelor pe care le iubim cel mai mult? Credem că mințind le putem feri?

Măi oamenilor, nu e de joacă aici. Penis penis penis penis vulvă s3x. Na. Picior picior ficat rinichi. Sunt organe, e biologie, e viață, nu e niciun secret.

Mame și tați, sunteți responsabili în mod egal. Vă construiți o relație cu copilul în fiecare zi. Aveți multe de încasat și puține de certat, dacă vreți să vină la voi că a făcut o prostie mare la un moment dat. Ca să apară prilejul ăla glorios în care voi să vă arătați cum îi iubiți necondiționat, trebuie să meritați. S-o încasați de multe ori anterior.

Să dați dovadă că meritați.

Că sunteți capabili și nu judecați.

Că puteți fi martori fără să corectați.

Iubirea necondiționată, atenția, prezența nu se nasc într-o anumită zi, la un ceas fix. Copilul nu vine la tine primul, trebuie să te duci tu spre el.

Să-l privești în ochi, să-l asculți, să-i povestești și tu. Din sufletul tău, nu din cărți.

Să observi că și-a schimbat culoarea la păr e primul pas. Că e mai trist într-o zi. Sau vesel fără vreun anume motiv.

Mama mea (medic de familie) zice că orice informație de la mama unui copil e aur curat. Când mama îi spune ceva medicului, lucrul ăla e adevărat. Pentru că mama e prima care observă orice schimbare, oricât de mică la bebeluș.

Unde se duce conectarea aia? După ce hormonii nu ne mai ajută și avem nevoie să depunem un pic de efort, ce se întâmplă cu noi?

Unde suntem? La televizor? În vecini? La povești?

Ce poate fi mai important decât Adevărul și Copilul Tău?

Sunt foarte revoltată și pentru că mulți oameni apropiați pe care-i iubesc și care ar fi meritat tot Adevărul din lume de la părinții lor nu l-au primit. Ei au avut noroc, un noroc chior că nu s-au trezit cu copii născuți la pediatrie. Dar orișicât.

NU E DREPT

Știrea cu această minoră care a devenit mamă nu arată numai halul de dezinformare în care sunt adolescenții de la noi. Arată și gradul deconectării dintre părinți și copii.

Avem urgent nevoie ca hăurile să dispară, iar oamenii să aibă curajul de a vorbi. Asta îi va elibera din cuștile de fiecare zi.

Asta le va da copiilor noștri aripi. Și încredere în ei, dar și în noi. Să vadă că sunt importanți. Că minciuna n-are loc la masă cu noi. Că nu ne temem de adevăr. Că împreună, NOI ȘI EI, putem rezolva orice.

Merită fiecare moment. Pentru adevăr, nu există un timp mai potrivit decât atunci când vine vorba de el. Deci asta voiam să zic. Ce aștepți?

Articolul anterior

5 efecte negative și pozitive ale desenelor animate asupra copiilor de peste 3 ani

Articolul următor

La divorț, un bărbat e obligat de instanță să plătească fosta soție pentru munca în gospodărie și creșterea copiilor

23 Comentarii

  1. Geanina

    Educatia asta… Probabil ca multi parinti nu stiu efectiv cum se fac copiii, nici ce denumiri au organele respective… Iar aici Dr Google nu se aplica ca nu e nici o problema medicala.

    Stii cum e gluma aia:
    Poti ramane insarcinata vorbind la telefon?
    Depinde pe ce stai!

    Acum ma gandesc la replicile lui Daphne din Bridgerton 🤣😂. Ca intotdeauna, atingi subiecte ff controversate!

    • Iar facebook mi-a cenzurat acest articol din cauza limbajului folosit. La fel și google. Asta e.

      Da, exact, și eu m-am gândit la Bridgerton!

  2. da, lipsa educatiei. Mă tem că pentru unii, muulti părinti e prea târziu si mereu am să o spun. Nu oricine poate fi părinte și vai de unii copii care au părinti dezinteresati. Gandește-te numai la cei de la sate, nu mai zic de mărlani si smecherasi de oras. Ce vină au copiii ăia că se nasc in asa familii?

  3. Lia

    Nu cunosc cazul acesta concret, însă de unde știm că, dacă fata aia ar fi spus acasă ca e gravidă, ar fi fost întâmpinată cu iubire necondiționată si nu cu bătaie, ca in majoritatea familiilor (60% după ultima statistică, tare mă tem că a crescut mult acest număr acum cu pandemia si nervii plesniti ai tuturor)?

  4. Exista o Romanie in afara Romaniei, formata din parinti nevoiti sa isi lase copiii in grija rudelor. Va recomand https://teleleu.eu/ pentru a le citi povestile de viata. Parinti disperati care incearca sa ramana apropiati de copii, dar din cauza oboselii, diferentei de fus orar, grijilor, poate lasa discutiile pe tema educatiei sexuale mai pe la coada. Exista o Romanie care traieste sub, ori putin peste, limita subzistentei, formata din familii innebunite de foame, ger, izolare. Parinti haituti in fiecare zi ca nu stiu ce vor pune pe masa copiilor, parinti care umbla in slapi iarna, parinti care stau cu lampa aprinsa pentru a-si feri copiii de sobolani (un caz real, din pacate). Trebuie sa intelegem ca astfel de parinti chiar nu pot sa le faca educatie sexuala copiilor, pentru ca nu mai au strop de energie fizica si mentala. Mai exista o Romanie de parinti cu ochi, urechi si inimi de piatra, posibil abrutizati de alcool. Acesti parinti nu vor sa le faca educatie sexuala copiilor, pentru ca nu sunt interesati. Si mai exista o Romanie de parinti care ar vrea sa repare greselile din trecut, sa se apropie de copiii lor (pre)adolescenti. O astfel de apropriere devine ridicola pentru acesti copii daca parintii incep sa le vorbeasca de penis si vulva. Posibil ca acesti copii sa cunoasca deja mai mult decat ambii parinti la un loc. Si atunci?

    Care este legatura intre copiii parintilor plecati afara, copiii parintilor nevoiasi, copiii parintilor dezinteresati si copiii parintilor interesati? Accesul acestor copii la internet a devenit si mai facil pe timp de pandemie. Am citit recent un articol in Press One care vprbeste despre aceste fenomen: https://pressone.ro/teorema-lui-pitagora-cu-profa-de-mate-cool-scoala-pe-tiktok-in-2021 “În decembrie 2020, mi-am dat seama de potențialul pe care îl are TikTok și, dorindu-mi să-mi găsesc publicul țintă, am început să public. Scopul meu este ca informația să ajungă la cei care nu-și permit un profesor particular și nu au beneficiat de informații complete de la profesorii de la școală”, explică Veronica.” Daca va uitati pe profilurile de Tiktok ale acestor profesori, clipurile lor sunt urmarite de zeci de mii de copii: https://www.tiktok.com/@profadematecool? Mi se pare extraordinar ca acesti profesori si-au dat seama de potentialul enorm de a ajunge atat de usor la publicul tinta. Mi se pare si mai extraordinar ca uneori abordeaza subiecte de dezvoltare personala https://www.tiktok.com/@profadematecool/video/6919811141623368965
    Ei, si aici vine ideea mea. De prea multe ori atitudinile autoritatilor si ale noastre sunt reactive, nu proactive. Azi a fost cazul din Buzau, saptamana viitoare un copil este hartuit online, si tot asa. Cum ar arata un parteneriat intre Ministerul Sanatatii si Misierul Educatiei, cu niste canale de educatie, sexuala, financiara, securitate online, protejare in caz de trafic de persoane? Canale de Tiktok, Youtube, Facebook, cu episoade scurte, de cateva zeci de secunde/ minute? Problemele pe care le vad e cand/daca s-ar pune de acord mai multe ministere pentru educatie interdisciplinara. Insa cred ca e o solutie de educatie alternativa, pe termen mediu si lung.

    Dar ce facem pe termen scurt? Poate daca am cunoaste un influencer care este citita si apreciata de zeci de mii de parinti si foarte posibil, de (pre)adolescenti. Un influencer care sa isi intrebe publicul cititor ce canele educative de Tiktok/Youtube/Facebook recomanda (Twitter nu prea a prins in Romania). Apoi acel influencer sa faca articole de promovare, interviuri, cu astfel de oameni dedicati ce ajung deja in casele copiilor care au nevoie de o educatie corespunzatoare secolului 21. Hmmm…. Ce zici, Miruna?

    • oooof, atâta muncă? :))) E o idee grozavă, nu știu dacă m-aș descurca însă. Food for thought.

      • Stai fara grija, crezi ca am stat degeaba dupa ce am scris?:D Tot am mai rumegat ideea. Cum ar fi o platforma cu diversi creatori de continut, tu, Printesa Urbana, Otilia Mantelers, etc, Andreea Ola pentru fetele-mamici care vor avea nevoie de ajutor in alaptare, experti in ciber-securitate, pshilogi, psihoterapeuti? O platforma sustinuta de sponsori, cu oameni pe media care sa promoveze pe TikTok, Facebook, Youtube. Iar creatorii sa posteze tot felul de filmulete scurte, unele cu tenta educativa, altele de incurajare, ca un jurnal de bord. Ma inscriu si eu in program, chiar daca sunt un foarte, foarte mic pui de blogger 😀
        Poate daca mai apar conferinte online, ai putea propune ideea asta altor persoane?
        Sunt atatia copii ce au nevoie disperata de cuvintele unui adult ce poate sa creada in ei! Si suntem atatia care am vrea sa ajutam macar cu o vorba si un sfat!

        • Lia

          Asta ar fi ceva util, mai ales cu privire la partea de dezvoltare emoțională, siguranță pe internet si alte subiecte asemănătoare despre care mulți părinți nici nu știu să explice, chiar dacă ar vrea. Despre educația sexuală, nu zic ca nu e utilă, dar, cel mai probabil, fetele de 14 ani știu foarte bine cum au rămas gravide, nu cred ca vreo una, fie si din cel mai îndepărtat cătun, crede că i se trage de la… semințele de pepene! Posibil sa nu știe denumirile anatomice, cum probabil nu le știu pentru majoritatea organelor, posibil sa nu știe că există mijloace contraceptive, pe care nu și le-ar permite oricum, sau chiar dacă ar avea bani de buzunar, tot n-ar avea voie sa le cumpere (no joke, la casele self service vine cineva sa verifice dacă nu ești cumva minor când cumperi prezervative!). Mi-a teamă că si după introducerea acelor cursuri de educație sexuală in școli (dacă chiar se vor face) tot nu se va rezolva mare lucru.

        • cred că e o idee foarte bună, hai să ne gândim.

          • Lia

            Si ar mai fi o idee de campanie, și mai complicată, dar la fel (dacă nu chiar mai) utila: o campanie de adopție a tuturor acestor copii nedoriți. S-a mai simplificat oarecum procedura de adopție, dar tot e destul de complicat. Însă mai mulți oameni împreună (mai ales influenceri, e un mod foarte bun de a contribui) ar putea face lucrurile sa se miște in direcția bună. Când văd câte campanii de succes a avut numai Protv ul, ca despre celelalte nu știu, chiar imi pare posibil. Am citit azi dimineață articolul lui Arhi si m-a apucat bocitul, chiar nu putem face nimic?

          • Lia, apreciez intenția bună, doar că momentan eu abia am energie și pentru mine să nu mă descompun.

          • Lia

            Ideea asta ar fi mai degrabă pentru o televiziune, e cam mult pentru un singur blogar, chiar si dacă nu ai fi atât de ocupată.

          • Prima noastra datorie e fata de noi si fata de familia noastra. Daca ne mai raman timp si energie pentru alte proiecte, cu atat mai bine. Daca nu, poate mai tarziu. O idee mica a fost plantata, ca va incolti in cativa ani sau poate deloc, nu avem de unde sti. Doar ne spun si in avioane, nu putem pune masca de oxigen altora pana nu ne-am pus propria noastra masca. Mult oxigen va doresc!

  5. Irina

    Of, din pacate problema e muuult mai grava. Chiar ieri am aflat despre o fata de clasa a VII-a, dintr-un sat din aceasta minunata țara, care a nascut. A ramas gravida in urma unui viol comis de un barbat de 38 de ani, ruda mai indepartata. Fata nu a spus nimic mamei ( nu are tata) iar mama, ca si in povestea de la Buzău, nu si-a dat seama. Iar ieri a nascut acasa, pana sa vina salvarea. Are 14 ani si pe nimeni sa o apere, nici pe ea, nici pe copil. Aceasta este realitatea in Romania.

  6. Turcanu

    Pe mine ma deranjeaza acele femei, care chiar daca sunt de la oras ( e valabil si pt la tara), nu si doresc copii dar tot raman insarcinate.Adica poate nu au o anumita educatie, dar au smartphone, TV , poate o vecina etc si tot e imposibil ca n anii astia sa nu stii ca poti evita o sarcina si cu putine cheltuieli.
    Fiecare comuna are un dispensar medical, chiar e atat de greu( femeie fiind) sa mergi sa intrebi cum poti evita o sarcina???!!!
    Daca procentul de acest gen de femei e atat de mare( multe au si destule nasteri nedorite, avorturi la activ) ce sa mai spunem de aceste copile??!!
    Mi se pare ca pe acest subiect, in 2021 suntem un” caz pierdut”…parca nu se schimba nimic…in fiecare an aud de genul acesta de situatii.

    • Inteleg punctul tau de vedere, dar eu cred ca trebuie sa fii constienta si ca nu toata lumea este ca tine, nu are aceeasi personalitate, educatie, situatie etc. Procentul de femei adulte care raman insarcinate pentru ca nu stiu cum se fac copiii este destul de mic, pe date si procente zic asta. Doar ca lucrurile nu sunt asa de simple, exista mult gri intre negru si alb si fiecare isi stie foarte bine situatia, deci nu cred ca ar trebui sa te deranjeze alte femei si viata lor. Pot sa iti dau multe exemple din experienta mea profesionala si de voluntariat: unele femei sunt in relatii abuzive, poate un abuz mai greu de incadrat in limitele “oficiale” si partenerul nu accepta relatii sexuale protejate, exista motive religioase, reticenta pentru mersul la medic din n motive etc. Deci eu nu as judeca asa dur niste femei pe care nu le cunosc, de fapt. Si eu fac asta destul de des, dar trebuie sa ne fortam cumva mintea sa depaseasca ideile preconcepute. E greu 🙂
      Problema suplimentara pentru aceste copile e ca in marea lor majoritate sufera un abuz, dar abuzatorii nu exista nici in acte, nici in condamnari potentiale, statul dezamageste iar si iar, e mult tare de discutat. Speranta mea e ca prin educatie, multa si la toate nivelurile, cazurile acestea se vor imputina, ca de disparut imi pare imposibil, din pacate.

      • Turcanu

        Eu nu ma refer la abuzuri, viol si nici la acele femei care traiesc la limita saraciei poate nici nu muncesc si stau intr un catun …daca partenerul nu vrea protectie, femeia cred ca poate lua singura contraceptive , adica sunt si la 30 lei asemenea pastile.Stiu multe cazuri de persoane care nu mai vor copii,sau n au cu ce sa creasca mai mult de 1, 2 dar risca fantastic.Poate ca judec, da, dar faptul ca citim de copii chinuiti in familii, abuzati, molestati e pentru ca persoane teoretic adulte nu se gandesc la consecinte, dau nastere si acei copii sunt practic nedoriti.
        Adica nu mi poate fi mila de persoane care fac avorturi dar stiu ce inseamna sex neprotejat, au internet etc.
        Sunt femei de 25, 30, 40 de ani care totusi si lucreaza…vorbesc de cazuri concrete,unde chiar nu trebuie studii, doctorate.

  7. Turcanu

    In 1999 aveam 19 ani si mi incepeam viata sexuala desi cu ai mei nu avusesem discutia despre metode de protectie etc( nici nu prietenele nu discutasem prea mult).Dar eu stiam ca in urma sexului neprotejat pot avea o sarcina.Primul lucru pe care l am facut atunci, m am dus la policlinica(era un orasel) unde era un cabinet de contraceptie( am citit pe tabla aia ce cabinete erau) , mi am facut curaj si am intrat.Si era anul 1999 cand nu era atata informatie, iar eu nu eram vreo matura.

  8. Raluca

    Uite o carte buna, foarte buna.

    Let’s Talk About the Birds and the Bees: Starting conversations about the facts of life.
    https://www.amazon.co.uk/Lets-Talk-About-Birds-Bees/dp/1472946413

    Nu stiu daca e tradusa, dar engleza e usoara si imaginile sunt facute pt copii.
    Si nu e doar pt termeni simpli gen vagin si penis, ci vorbeste despre pubertate, cum se fac si cum se nasc bebelusii, cum sunt bebelusii cand sunt mici, etc.
    Prezinta si diferite familii, pe o pagina…si poate aici e dificila pt Ro. Pt noi e o chestie de viata zilnica la scoala, si e important sa tratam totul cu realism. E parte din viata? atunci vorbim despre asta…
    Toate bune si spor.xxx

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 171 queries in 0.449 s