Pentru că avem nevoie de o soluție acum.
A C U M
Nu mâine, nu peste 20 de ani.
Ia, să îți pun o pernă pe față și să îți spun: ”Stai liniștită, o să ai tot timpul mâine să respiri”.
Avem nevoie să dormim azi.
Avem nevoie de liniște azi.
Avem nevoie de ajutor ieri.
Avem nevoie să ne vedeți acum.
Avem nevoie să înțelegeți tot.
Avem nevoie să nu știți mai bine decât noi.
Să nu prevedeți viitorul care ne așteaptă.
Ia, să nu ne mai citiți în cafele.
Ia, să nu ne mai spuneți ce să simțim.
Cât de mult greșim.
Și cum să facem mai bine să trăim.
Știți care-i treaba? Toate balivernele voastre nu ne ajută la nimic. Adevărul e că viața de mamă în secolul nostru e minunată, dar și a naibii de grea.
Pentru toate femeile care se străduiesc și care n-au ajutor,
Pentru toate femeile cărora le e greu și au ajutor,
Pentru toate mamele de un copil mic
Și pentru toatele mamele de mai mulți,
Pentru toate soțiile de tați perfecți
Și pentru toate mamele divorțate de curând,
Pentru toate cele care alăptează
Și care dau lapte praf,
Pentru cele care au bonă
Și pentru cele care n-au nici măcar un vecin cu care să lase copilul când sună la ambulanță,
Pentru toate cele care mănâncă prea mult,
beau prea mult,
se uită la filme prea mult,
țipă prea mult,
stau pe facebook prea mult,
Pentru toate cele care gătesc prea puțin,
Nu mai au chef de sex,
de epilat,
de machiat,
Pentru toate femeile astea și, pentru numele lui Dumnezeu, nu le mai ziceți că o să le fie dor peste 20 de ani!
foto Pixabay
Silvia R.
Amin!
Elena
Adevărat!
Andressa
Da da da!
Codruta
Da!
Zora
Greu le-a fost mamelor noastre si bunicelor, care stateau cocosate la lighean sa spele c””ati, si care mergeau iarna la fantana sa care apa, nu noua ca stam prea mult pe facebook si avem apa din perete si toate electrocasnicele posibile. Greu le e si acum celor fara posibilitati. Hai ca asta cu facebookul e tare,, un articol de 2 bani
S
asa si? nu trebuie sa aspiri la mai bine? asta cu altora le e mai rau sau le-a fost mai rau e buna doar ca sa te scoata din depresie, dar nu ca sa te multumesti cu ce ai
Izabela
Poate am eu o problemă, dar niciodată nu am reușit să înțeleg lipsa asta de empatie între mame…
Generațiile sunt diferite, greutățile sunt diferite. Oamenii sunt diferiți, iar fiecăruia îi este greu în alt fel.
N-ar strica puțin mai multă înțelegere și empatie…
Florina
Nu inteleg aceasta pledoarie.
Da, este greu sa fii mama dar pana la urma este cel mai comun lucru pe care il fac femeile.
Si daca nu vrei sa auzi sfaturi/ comentarii / observatii, nu le mai cere / posta / nu te mai plange.
Semnat: O mama care a nascut natural, fara epidurala, a alaptat cat a dorit, a dormit prima oara toata noaptea dupa ce copilul a facut 2 ani, fara alte ajutoare in afara de un tata perfect.
Val
Greu le-a fost si bunicilor noastre si mamelor noastre si tot greu le va fi si celor de dupa noi. Un alt fel de greu, dar tot greu. Cu tot respectul, comparatia cu perna pe fata mi se pare exagerata.
Andreea
Ușor nu este pentru nimeni, însă depinde cum privești acest “greu”. Dacă tratezi ca pe o povara, asa va fi. Un copil nu apare în viata cuiva sa fie o povara, un “greu”. Apare sa te bucure în fiecare clipa, sa îți insenineze zilele, sa te facă sa simți ca trăiești, sa vezi bucuria prin ochii lui, gingășia din privire. Cred ca fiecare etapa a vieții noastre are frumusețea ei. Gândiți pozitiv și bucurați-vă de copiii voștri!
Andreea Alexandra
Minunat ai scris! ❤️
Alexa Stanescu
Doamneee, AMIN, sister! Zau ca nu pricep legatura: faptul ca mi-e greu acum nu inseamna ca nu o sa regret ca va creste!
Izabela
Sigur că ne va fi dor. Foarte dor. Poate cel mai dor. Dar acum, aici, e greu. Tare greu uneori. E minunat să ai copii. Dar e și greu. Iar vorbele aiurea și pietrele aruncate în mame nici măcar n-ar trebui să existe.
Vorba aceea: dacă nu poți ajuta pe cineva/ o mamă, măcar las-o în treaba ei. Nu judeca. Nu te băga. Nu da sfaturi nesolicitate.
Gânduri bune pentru toată lumea!
Nikki
Zora, le era greu mamelor pe vremuri din anumite motive (mai putine facilitati printre altele), le e greu mamelor de azi din alte motive, pe care as indrazni sa le mentionez, dar voi fi blamata.
Chiar nu as vrea sa fiu inteleasa gresit, dar acele mame care isi spalau copiii la lighean, pe vremuri, nu practicau educatia dupa Alfie Kohn. Si din acest punct de vedere, le era mai usor. Incercam sa ne crestem puii frumos in ziua de azi, dar asta presupune o presiune uriasa: sa citim carti de parenting, sa aplicam teorii, sa masuram rezultate, sa fim atente la orice cuvant pe care-l adresam copilului si sa evaluam impactul asupra starii sale emotionale, sa gestionam cu calm tantrumuri, sa invatam pe de rost pasaje din carti, sa nu folosim cuvantul ,,nu”, sa-l invatam sa fie autonom, descurcaret si in acelasi timp sa-l tinem in siguranta, sa nu ridicam tonul, sa il acceptam asa cum e, sa nu-l lasam pe telefon, la desene decat 45 de minute pe zi, sa organizam activitati impreuna, sa-l ducem la nspe cursuri de pictura, dans etc……….daca asta nu e epuizant, nici spalatul la lighean nu e. De fapt, nu se compara. Sunt grele ambele ipostaze, dar in moduri diferite.
Elena P
In plus, as adauga la ce ai spus tu și faptul ca acum noi vrem și cariera in general, ceea ce implica timp pt a te dezvolta după orele de munca. Vrem sa fim aranjate, sa avem grija și de relația cu soțul , sa avem timp sa ne facem și noi câte o mică plăcere. Când sa le faci pe toate nu știu, caut și eu un echilibru între toate. Deci da, un altfel de greu in zilele acestea.
Andreea Alexandra
De ce trebuie sa citim carti de parenting, sa aplicam teorii, sa invatam sa nu spunem “nu”, sa il ducem la enspe mii de cursuri de…? Parca in ziua de azi ne ingreunam viata cu carti si alte aberatii, si uitam sa fim naturali, uitam sa traim cu adevarat! Nu am citit nicio propozitie din vreo carte de “parenting” si ma felicit! Am vazut copii crescuti dupa carti, si am zis “nu, mersi, daca ala e rezultatul…”. Suntem roboti sau oameni?
Ilinca
Pentru ca vrem sa le oferim o educație superioară celei primite de noi care a fost bazată pe umilințe și abuzuri. Pt ca vrem sa fie niște adulti sănătoși emoțional și nu știm cum sa facem asta natural pentru ca nici noi nu suntem. De aia citim cărți și aplicam teorii. Si nu e ușor, dar speram toate ca greul nostru va da rezultatele dorite peste x ani.
Carmen
Good bless you! Amin
Nikki
Andreea Alexandra, sunt total de acord cu tine, exageram, majoritatea, cu aplicatul teoriilor din carti. O astfel de educatie este consumatoare de mult timp si multa energie, plus ca genereaza frustrari. Si eu simt de multe ori ca o iau razna cand incerc sa-mi pastrez calmul, sa nu zbier, sa am rabdare la tot felul de toane de copil. Si la un moment dat am inceput sa observ ca, chiar daca mai zbier cateodata, chiar daca ma mai impun fara zeci de negocieri consumatoare de timp,(gen:,,inteleg ce simti, ca nu ai chef, ca bla,bla, bla, dar mami trebuie sa mearga la serviciu, bla, bla, bla, tu esti copil mare si intelegator….), copilul nu ramane cu traume, imi zice in continuare ca ma iubeste de 10 ori pe zi si e bine-merci. Adica nu stiu de ce toate aceste carti ne invata sa tratam un copil ca pe un pacient la psihiatrie, la care orice decibel al vocii in plus ii genereaza traume. Si eu am hotarat sa nu mai citesc articole (carti intregi nu am citit niciodata) de parenting. Nu-mi lovesc copilul, ii sunt aproape, ii arat tot timpul ce mult il iubesc, dar nu-mi mai fac viata un chin tot incercand sa dau replici inteligente si educative la fiecare ,,nu vreau”pe care-l scoate pe gura.
Aura
Doamne…ideea Mirunei era alta…care a inteles bine, restul doar faceti comparatii inutile.
Si eu am 2 copii mici , fara nici un ajutor in afara de al sotului si DA e foarte greu, am nevoie de un pic de liniște, odihna etc azi…nu MAINE care e o noua zi.Copii sunt cea mai mare bucurie din viața noastra dar si noi ca fiinte umane avem nevoie de un moment de respiro.