Știu că sunt mulți oameni săraci și copii care merg seara la culcare nemâncați. Haideți însă să ne îndreptăm atenția înspre ceilalți.
Suntem totuși mulți oameni care avem bani și cheltuim, fără a ne încadra la ”bogați”.
Dacă stăm și ne gândim realist totuși, mulți dintre noi avem tot ce ne ”trebuie”. Iar asta doar pentru că ”esențialul” s-a schimbat atât de mult în timp. Standardele sunt diferite azi.
Dacă îi spuneam bunicii mele acum 60 de ani că o să aibă apă curentă, lumină și televizor color, ar fi zis că, la bătrânețe, o așteaptă un lux.
Dacă stăm să analizăm mai ales perioada pandemiei, ne dăm seama că am putut trăi și cheltuind mai puțin. A scăzut consumerismul, a crescut minimalismul.
Oamenii au descoperit că pot trăi bine-merci și cu mai puțin.
Ca atunci când am rămas însărcinată și, brusc, am fost nevoită să păstrez doar lucruri de bază în imediata mea apropiere și doar fără miros. Pentru că mi se făcea rău imediat.
La începutul anului, am dat peste un studiu publicat în Advances in Experimental Social Psychology de cercetători de la Harvard, Universitatea British Columbia și Universitatea Simon Fraser.
Se numește ”Cheltuirea prosocială și cumpărarea timpului: banii ca instrument pentru creșterea bunăstării subiective” (link). Cercetătorii discută trei posibile utilizări ale banilor noștri care contribuie semnificativ la gradul de fericire.
Anii petrecuți de mine în Marea Britanie au schimbat mult felul în care îmi cheltui banii. Asta, din două motive esențiale:
- Că banii erau ai mei, mulți și predictibili (știu că ”mulți” e ceva relativ. Câștigasem bani și în România, însă gradul de satisfacție de a face bani fix din ceea ce învățasem era diferit.)
- Că aveam PE CE să-i cheltui. (Tk Maxx era magazinul meu preferat, un designer outlet, de unde îți cumpărai sutien Calvin Klein cu 7lire, de exemplu. Magazinul ăsta era activitatea mea preferată de weekend. Cu soțul meu, ne împărțeam sâmbetele și duminicile între Tk Maxx și Waterstones.M-am comportat ca un câine scăpat din lesă. Când m-am văzut printre atâtea lucruri de firmă, pe care mi le permiteam, am cumpărat, nu m-am jucat.Încet-încet, mi s-a luat. Mai ales, că n-aveam unde le purta. Practic, viața noastră se împărțea între casă și clinici. Îmbrăcam hainele mele două ore pe zi, în mașină, cât dura drumul dus-întors până la cabinet. La cabinet, purtam costumul de clinică, înapoi acasă, eram în trenning.
Însă cred că am avut nevoie de această etapă de consumerism ca să-mi potolosesc setea și nevoia aia de ”să am”. Ce a urmat a fost ca atunci când îți dai voie să mănânci orice și arunci la gunoi lista cu alimente interzise, după care constați că, de fapt, nici nu-ți mai trebuie o ciocolată întreagă pe zi.)
Banii nu aduc fericirea, între clișeu și realitate
Se dă un exemplu ipotetic: patru persoane câștigă 781 dolari la loto. Fiecare îi cheltuie diferit. Unul își cumpără un smart phone, unul o excursie cu balonul pentru patru prieteni, unul îi donează pe toți unei fundații și altul angajează pe cineva pentru menaj în casă de 2 ori pe lună.
Care e cel mai fericit?
Să vedem dacă știți răspunsul.
Cele trei lucruri pe care să-ți cheltui banii ca să-ți ridici nivelul de fericire
1. Să cheltui banii pe experiențe & activități:
Photo by Dragos Gontariu on Unsplash
Vizitatul unui muzeu, mersul într-un parc de distracții sau concediul în Maldive două săptămâni. Se pare că genul de experiență împărtășită cu alții aduce satisfacție mai mare decât lucrurile materiale pe care le ștergi de praf.
Cercetările arată că să cheltui banii pe experiențe comparativ cu ceva fizic trezește sentimente mai plăcute înainte de consum, în timpul consumului și după consumul propriu-zis.
Adică, te bucuri când te pregătești de plecare, ești super happy cât ești acolo, cu burta la soare și cocktailul în pahare, după care îți amintești cu plăcere și te uiți la poze.
2. Să cheltui ”prosocial”
Photo by Ekaterina Shevchenko on Unsplash
Să donezi unui caz umanitar, să îți inviți un prieten la cină sau să faci cuiva un cadou se pare că aduce satisfacții de mai lungă durată decât achiziția unui bun material.
Când am introdus cheltuielile personale și cheltuielile prosociale într-o regresie care prezicea fericirea, am constatat că oamenii care au cheltuit mai mulți bani pe alții au raportat o fericire mai mare. În schimb, suma de bani pe care au cheltuit-o pe ei înșiși nu avea legătură cu fericirea.
Da, bucuria de a dărui! Una dintre forțele de magie care fac lumea să se învârtă.
Prin efectuarea testelor de universalitate, am putut demonstra că bucuria de a oferi nu este doar o trăsătură ciudată a studenților din America de Nord, ci mai degrabă o componentă fundamentală a naturii umane, detectabilă din primii ani de viață într-o gamă largă de contexte.
Mi-e milă de câțiva oameni în acest moment. Exact, sunt toți acei oameni care nu cred că Moș Crăciun merită osteneală. Noi avem în familie și mă strânge de gât doar să mă gândesc. Acești oameni nu se bucură nici când oferă, nici când primesc. Ei doar bifează încă un Crăciun și noi să fim sănătoși.
Cercetările au concluzionat că acest cheltuit prosocial îmbunătățește relațiile interumane, te apropie, oferă posibilitatea de a avea un impact semnificativ, contribuie la bunăstare și autonomie.
Iar toate astea sunt resimțite în feluri mai măsurabile și durabile decât achiziția de bunuri materiale. Plus că efectul benefic de satisfacție se dublează atunci când angajăm un vecin pensionar sau pe cineva care are nevoie de acei bani sau de acea activitate. E o formă de a contribui care funcționează ca o stradă cu dublu sens.
3. Să cumperi timp
Să plătești pe cineva la curățenie, să măture grădina, să livreze cumpărăturile (trăiască Bringo!). Sau să un aspirator care face singur, o oală cu care gătești de la distanță (trăiască Crock Pot!), o casă mai aproape de serviciu ca să petreci mai puțin timp în trafic, etc.
Cercetările arată că fericirea nu vine doar când cumperi experiențe plăcute, ci și când renunți la cele neplăcute.
Persoanele care, în mod regulat, cumpără timp raportează o mai mare satisfacție de viață.
Deci faceți o socoteală cât vă costă un ajutor la menaj, poate și în bucătărie, cineva care să supravegheze copiii de două ori pe lună, cât beți o cafea în cuplu, și așa mai departe. Orice lucru vă scutește pe voi face toți banii!
Deși nu sunt niște concluzii cauzale clare, acest studiu longitudinal oferă cele mai puternice dovezi până în prezent că tendința de a acorda prioritate timpului față de bani prezice bunăstarea ulterioară.
Studiul arată că atunci când cumpără timp, oamenii au mai des ocazia să petreacă timp cu cei dragi, să-și reducă stresul zilnic și să facă față mai ușor unor decizii majore de viață. Aceste lucruri s-au observat indiferent de variabilele socio-economice.
Putem dubla puterea fericirii aduse de acești bani atunci când combinăm 2 din cele 3.
una dintre cele mai mari bucurii ale mele a fost să le fac surprize părinților mei cu experiențe. În loc să dau banii pe 5 prostii care strâng praful, de Crăciun, Paști, aniversări și etc, preferam să-i trimit într-un citybreak o dată pe an.
Combinam 1 cu 2.
și nu eram bogată când am început această tradiție. Cred că eram încă în facultate. Am strâns bani din blog și din job-urile pe care le aveam și le-am luat bilete și o cazare 3 nopți în Paris.
Nu a fost cel mai elegant hotel, dar era aniversarea căsătoriei lor și nu îmi imaginez pentru asta un loc mai frumos 🙂
E o bucurie imensă în a oferi. Ghiciți de la cine am învățat!
Și, ca să revin la exemplul ipotetic de la început, nu există răspuns corect. Fiecare decide pentru el pe ce își va cheltui banii. Însă tot studiile arată că nu ne pricepem grozav să prezicem ce ne va face fericiți.
Așa că, dacă vrem să punem banii să lucreze pentru noi, să ținem minte cele 3 lucruri: să cheltuim pentru alții, să cumpărăm experiențe și timp.
Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
Aura
Ai dreptate in tot ce zici aici.
Cel mai tare imi place sa calatoresc iar pandemia asta parca mi a rapit libertatea, un an din viata.Imi place sa daruiesc altora…imi da o stare de bine, de implinire.Urasc sa cheltui pe haine scumpe sau pe chestii de care nu am nevoie.
Miruna
Sa vezi cum e cand le combini pe cele doua! M-am bucurat de calatoriile parintilor ca si cum as fi fost plecata eu.
Silvia R.
Imi aduc aminte cand, cu ani in urma, am strans bani de-a lungul unui an (aproape) pentru a-i oferi de Craciun iubitului (sotul acum) un portofel Montblanc. Valora cam jumatate din salariul meu. Am fost atat de fericita atunci cand l-am cumparat! Nu cred ca am fost mai fericita vreodata achizitionand ceva (un obiect).
Miruna
Wow! Ce frumos!! Acolo, mai mult decat pretul, valoreaza efortul. Energia. Pregatirea. Atentia. Priceless, ca in reclama.
Simo
Sunt perfeeect de acord!! Calatoriile “ma tineau in viata” inainte de pandemie. Ca plecam inafara 5 zile sau in tara 2, traiam din plecare in plecare. Era un sentiment tare fain cand veneam si apoi ma gandeam incotro sa o mai apucam.
Iar de oferit, ador sa fac cadouri si anume ceva special pentru persoana respectiva, nu in genul – o floare sa scap si de aniversarea asta. Si cu donatiile, da, iti ofera o mare implinire.
Miruna
Ne vom relua vietile, sunt sigura.
Elena
Iubesc croissant-ul. Personal as fi foarte fericită să gust unul autentic. Dacă o sa ajung in patria lui, aș trăi o zi întreagă fără măcar o lingura de mâncare doar croissant si apă până nu as mai putea, apoi pauză o zi si in urmatoarea zi as lua doar unul pe care sa il savurez.
Am făcut și acasă de 2 ori: eșec total si dezamăgire.
Miruna
Wooow, cand spui asta, eu citesc doar oportunitati de a-ti face surprize! Ador sa gasesc cate o pasiune din asta a celorlalti. 🙂
rox
As pune pe primul rand cumpararea unei case, cand o sa ai 75 de ani traind din pensie sigur nu o sa regreti ca nu platesti chirie, si nici praful nu o sa se puna in ea daca il stergi din cand in cand.
Lia
Da, asta mi se pare si mie foarte important, dar din articol am înțeles că se referă la sume mai mici, răsfățuri, dacă să-ți iei poșeta aia de lux sau să plătești pe cineva să îți curețe casa sau să rezervi un zbor până undeva, iar asta mie mi se pare că ține foarte mult de personalitatea fiecăruia, sunt și oameni cărora poșeta le aduce cea mai mare fericire, altfel ar fi dat faliment producătorii de astfel de articole.
Miruna
Da, cred că asta ține de planificarea fericirii pe termen lung.
Lia
Cred ca ține foarte mult de prioritățile fiecăruia. Poate părea ciudat, dar sunt și oameni cărora nu le place să călătorească, preferă să doarmă în patul lor, între lucrurile lor și să mănânce mâncare făcută de mâinile lor, astfel că mult mai bucuroși sunt de un lucru care le face casa mai frumoasă, chiar dacă trebuie să îl șteargă si de praf, decât de o excursie oriunde, care doar le complică viața.
Miruna
Da, cunosc astfel de oameni care au bucurie să mai planteze un cartof și pentru care să călătorească e un chin pur și simplu.
De asta mi-a și plăcut exemplul cercetătorilor și concluzia că nu există un răspuns corect.
Cosmina
Foarte bine scris articolul, big like 😉
Miruna
thanks
Diana
Sa vezi cum e sa le cumperi parintilor o excursie si ei sa o refuze pe motiv ca nu se pot pregati in 2 saptamani ca sa viziteze tot ce ‘trebuie’. Si apoi sa cauti disperat sa o dai altcuiva, sa schimbi bilete de avion… Eu m-am lecuit 😅
Cocoi
Imi place foarte mult articolul tau. Ai pus in cuvinte scrise tot ceea ce simt si eu. Cea mai mare fericire a mea dintotdeauna a fost sa vad locuri noi, sa am experiente diferite, sa ofer ceea ce si doreste fiecare atunci cand are nevoie(si subliniez “atunci cand are nevoie”) si sa petrec cat mai mult timp din cel asa de putin dat noua in afara serviciului, cu familia mea si prietenii. Iti doresc numai bine si cat mai multe articole bune.