Medicina nu se face cu bățul: medicul nu e Dumnezeu și nici pacientul – un executant

medicina

Am plecat să practic medicina în Marea Britanie direct de pe băncile facultății. Am putea spune, fără să exagerăm, că nu știam dreapta de stânga. Teoria diferă de practică, oricât ne-am dori să nu.

Mă duceam să lucrez în gura lupului, cum ar veni, având în vedere că Marea Britanie era, la momentul acela, țara pe locul 3 în lume cu cele mai multe procese împotriva medicilor dentiști.

Am ținut să precizez lucrurile astea, ca să pun un pic lucrurile în context.

Ieri, un medic de familie a făcut un anunț public, că nu va mai trata pacienții care refuză vaccinarea împotriva covid.

Facebook-ul a luat foc, desigur, și a împărțit din nou lumea în două tabere.

Omul a primit și comentarii de tipul ”marsh”, cu zeci de like-uri și love, dar nu discutăm despre onomatopeele vărsate pe internet de diverși.

Despre reacțiile de tip ”aplauze”, discutăm. Când le-am văzut, inclusiv din partea unor medici care dădeau dreptate colegului, am simțit aceeași furie pe care am trăit-o la primele cursuri de comunicare și malpraxis din Marea Britanie.

Singura datorie a medicului este să îi explice pacientului ce opțiuni are, cu riscuri și beneficii la fiecare, nu să-l pedepsească pentru ceea ce nu face.

În țările civilizate, medicii nu sunt Dumnezei în exercițiu, nici Inchiziția pe pământ.

Nu sunt preoți, să spovedească ori să ierte.

În țările civilizate, medicii nu iau decizii, ci oferă explicații, consiliere și ghidaj.

Da, și eu am fost șocată să aflu toate aceste lucruri. Pentru că veneam dintr-un sistem  ”ori la bal, ori la spital”. Mă ”formasem” sub imperiul unor profesori semizei, în mentalitatea ”medicul știe mai bine, și voi, restul, sunteți norocoși că respirați aceeași aer cu el”.

Eu eram de partea avantajată, nici măcar nu mi-am pus problema cât e de greșit totul.

Știți ce am învățat la facultate în capitolul anamneza, care e prima discuție și una dintre cele mai importante dintre orice medic și pacient?

Să întrerupi pacientul cu întrebări țintite, să nu-l lași să bată câmpii, că timpul tău e valoros. Că tu ești prețios și important și n-ai timp de pierdut cu ce-a mâncat de dimineață.

Știți ce am învățat în UK?

Studiile arată că, neîntrerupt, un pacient vorbește la prima vizită, în medie, 90 de secunde.

Un minut și jumătate!

Că e bine să respectăm și să îi oferim acest timp, indiferent ce zice. Pentru că, adesea, pacientul a repetat acasă ce vrea să ne spună și, dacă nu-l lăsăm să spună ceva din ce a pregătit, va avea senzația că era ceva esențial. Ceea ce îi va scădea încrederea în medic.

Brusc, acest bătut câmpii a devenit baza încredererii în relația cu un pacient și timpul medicului – nu mai puțin important, ci redirecționat mai înțelept.

M-am frământat mult până să adopt noua mentalitate. Contrazicea tot ce știam eu din sistemul medical. TOT.

Nimeni nu ne învățase la școală despre considerația față de pacient, respectul pentru durerea lui.

Am văzut atât de mulți oameni certați pentru că nu s-au spălat pe dinți, pentru că și-au neglijat dantura, oameni condamnați cu superioritate și îndreptățire pentru frica pe care o aveau de dentist.

Sunt pacienți care n-au mai fost de ani de zile și primul lucru pe care-l spun, când intră-n cabinet, e ”vă rog să nu mă certați”.

Rolul meu nu e să vă cert pentru trecut, ci să vă ajut pentru prezent.

Am spus asta de sute de ori.

Sunt revoltată să văd atâtea reacții de tipul ”să-i pedepsim pe cei care NU fac cum zicem noi” la medici bine pregătiți profesional. Știți că discursul meu e pro-medici, căci suntem colegi, însă aici e un caz aparte. Fiindcă vom fi într-o zi și noi pacienți.

Sigur că medicul are dreptul să refuze să trateze pacientul. Însă aici e o problemă spinoasă de etică. Doar că doamna etică, la noi, e sublimă și lipsește cu desăvârșire. Iar pe facebook avem dreptate toți.

Am văzut pacienți infectați cu HIV și alte cele, pe care asistenții de grupă îi pasau studenților, că nu voiau să se atingă de ei.

Iar studenții, deși înțelegeau gravitatea și riscurile faptei, se bucurau, că altfel nu erau lăsați să pună mâna. Problema era că învățau nu numai să scoată dinți ori să opereze, ci și cum să ”trateze” acești nefericiți.

De pe un piedestal.

 

Am refuzat să tratez un singur pacient în viața mea, cu motive întemeiate (agresiune sexuală). Și au fost rapoarte întregi de completat.

Poți refuza o manoperă/procedură/tratament, chiar dacă pacientul își dorește, însă tu crezi că nu e în cel mai bun interes al său.

Exemplu: pacient cere să-i scoți toți dinții. Că-s ai lui și așa vrea el. Dinți sănătoși. Ai dreptul să refuzi, pentru că știi că a doua zi, s-ar putea să-i pară rău.

Nu poți refuza un pacient fiindcă nu face ce îl sfătuiești. Nu e un motiv valid. Deși e frustrant și înțeleg asta. Dar ”duty of care” e mai presus decât orgoliul personal.

Ce s-ar întâmpla dacă dentiștii ar trata doar oameni care se spală pe dinți,

pneumologii – doar nefumători,

diabetologii – doar normoponderali?

Copiez aici comentariul pe care l-am scris pe facebook la această postare și vă las:

Singura obligație a medicului e să evalueze și explice opțiunile pacientului, cu riscuri și beneficii la fiecare opțiune. Decizia aparține pacientului.
În lumea civilizată, orice schemă care se abate de la ce am scris mai sus e “bullying the patient into a decision” și e nasoleală.

Medicina nu se face cu bățul.

Am scos dinți care puteau fi salvați (după ce m-am asigurat că pacientul a înțeles, iar acest consimțământ nu a însemnat că mi-a semnat o foaie; studiile arată că pacientul semnează orice îi dai în cabinet, e oricum intimidat etc;

am cerut de fiecare dată pacientului permisiunea de a-l examina, chiar dacă nu venise la cabinet să bem o cafea.)

Iar printre lucrurile SF pe care le-am învățat în UK despre etica asta și rolul medicului e că trebuie să îi vorbesc și despre opțiunea de a nu face nimic.

Poftim? Da, să nu facă ninic e o variantă.

Nu tratezi caria, nu protezezi breșa, nu obturezi canalul, nu tratezi infecția. Nu injectezi vaccinul. Cu riscurile (și beneficiile) de rigoare.

Cam așa se face medicina în țările civilizate. Medic și pacient, discutând la aceeași masă, de la același nivel. Acolo, nimeni nu consideră asta înjositor, ci pur și simplu civilizat. La noi, o să se poată numai cu avocați, din păcate.

Probabil, medicul de familie care a făcut acest anunț era speriat de numărul mare al celor care refuză vaccinarea. Posibil, la limita frustrării legat de atitudinea pacienților și explicațiile solicitate. Înțeleg asta și e dreptul lui să simtă oricum simte.

Însă diploma de medic îți dă voie să explici, nu să pedepsești.

Suntem împreună în chestia asta. Să-i arăți cu degetul, batjocorești și alungi pe cei care nu poartă mască, nu se vaccinează sau nu se spală pe mâini, nu-i va convinge, ci doar îi va îndârji.

Photo by engin akyurt on Unsplash

Articolul anterior

Despre dinții de lapte, ce mulți părinți nu știu: Îi salvăm, chiar dacă îi schimbăm! (interviu cu pedodont Dent Estet) (p)

Articolul următor

Supă de pește și fructe de mare, bună de te lingi pe CrockPot (p)

54 Comentarii

  1. Selena

    Foarte bine punctat. Daca ar intelege cu totii ceea ce ai scris, ar fi o alta lume.
    Prefer sa platesc mai mult, mai ales la dentist cand ma duc, decat sa fiu repezita.

    Zile frumoase!

  2. Claudia

    Nu este chiar asa, Miruna. Stiu ca uneori n-am fost de acord cu modul in care tinzi sa idolatrizezi aprioric pe toti cei care poarta halatul alb, dar sa stii ca niciodata nu e doar alb si negru. Nici in viata in general, nici in cabinetul medical.

    1) Daca pacientul ala ii infecteaza pe pacientii din sala de asteptare, sau chiar pe el insusi – pe medic – la ce-i va folosi medicului ca a comunicat frumos, cum scrie in manualul de comunicare alineatul paishpe bis? Datoria lui este sa-si tina pacientii, pe cat posibil, sanatosi. Or in cazul dat, exact datoria asta si-ar neglija-o.
    2) O fi satul si doctorul ala de cati pacienti o avea care se trateaza cu uleiuri esentiale, pe Google si Facebook. Dar care apoi, cand li se agraveaza starea, vin si urla la el sa-i faca bine.

    Pana la urma, medicul e platit in functie de cati pacienti are pe lista. Este dreptul lui sa aleaga pe cei care nu-i pun pe ceilalti (si pe el insusi) in pericol din pur egoism sau / si ignoranta.

    • Înțeleg foarte bine că e privat, însă nu se încadrează la motive valide. Cel puțin în UK, pe ce am lucrat eu și învățat, a fost dificil să-i refuz tratamentul acelui pacient care și-a frecat cucul în cabinetul meu.

      Nu vrei să știi cum a fost.

      M-am băgat pe subiect, pentru că l-am studiat pe subiect. Și nu, că nu se spălau pacienții pe dinți, deși le explicam la fiecare detartraj cum.

      • Cred ca e o diferență între caria proprie și personala și o infecție transmisibila, responsabila de o pandemie. Numa zic.

    • Mona

      Din cate stim si ni s a spus, vaccinul contra virusului asta, nu iti garanteaza nici ca nu vei mai lua virusul si nici ca nu il vei mai da… eu aici ma impiedic. Deci , cine beneficiaza pana la urma. Iar cu moritatea…hm, vad ca e o tendinta spre a face totul pt ceilalti. Ajungem sa traim pt ceilalti de dragul unei pseudo moralitati?

  3. Diana L.

    Nu sunt de acord. În general, în orice domeniu, libertatea de a spune/face ce vrei se oprește acolo unde ceea ce spui/faci atentează la libertatea altuia. Sunt convinsă că așa îți educi și copiii. Nu este în regulă ca un medic să fie nevoit să accepte tot felul de pacienți care îi pun lui viața în pericol și, prin extensie, afectează și sanătatea celorlalți pacienți nevinovați. Nu este în regulă ca cineva să decidă că el are chef să arunce în aer un tren pentru că este decizia lui. Nu este în regulă ca 5 oameni reticenți la știință să propage mesaje periculoase, să instige la nevaccinare fără dovezi solide argumentative. Nu este în regulă ca școlile saă devină medii periculoase pentru copii (neprotejați încă de vaccin), atât dpdv sanitar, cât și educațional (nu aș vrea ca un profesor de geografie de ex să explice copilului ca pământul este plat pentru că, ce să vezi, are dreptul la opinii). Nu este deloc în regulă să avem în continuare învățământ online, atâția oameni rămași fără locuri de muncă, familii decimate de tragedii pentru că niște unii devin super spreaders cu toată voința. Aș putea spune că este nevoie să pui o întrebare în mediul acesta medical: câți copii suferă/ au suferit în țara unde și tu locuiești de sindrom inflamator multi-sistemic din cauza sars-cov2? Ai vrea ca unul dintre ai tăi copii să se infecteze la medic, pentru că cel din urmă nu s-a vaccinat sau nu s-a vaccinat pacientul infectat care așteaptă de 30 min în aceeași sală cu voi, și ghinion, să facă parte dintre copiii de mai sus? Nu cred. Pare că știința este foarte interpretabilă pentru unii.

    • comparația cu aruncatul în aer e exagerată.

    • Florentina

      Doamne ferește, oameni buni, MAI SCUTITI.NE CU VACCINAREA!!!!
      E UN EXPERIMENT PANA IN 2023 SI NIMENI NU RĂSPUNDE PT EFECTE ADVERSE!!
      CU O MORTALITATE SUB 1 LA MIE SI MAJORITATEA VINDECATI, UNDE NAIBA ESTE NEVOIE DE VACCIN???
      BIOTEHNOLOGIE, TRANSHUMANISM, INTELIGENTA ARTIFICIALA, EUGENIE, ARN MESAGER, INGINERIE GENETICA ETC…. Oameni buni, cititi, cititi, cititi, sapati dupa informatii….

    • IULIA R

      Eu tind să cred că l-ați luat pe ‘NU’ în brațe prea tare și răspicat atât de negativistă din toate punctele de vedere. Exagerați!
      Să știți că pe acest subiect “vaccinul minune” și actul de ‘vaccinare’ se pot purta discuții pro/contra o viață întreagă și tot nu se va ajunge să se cunoască adevaratele efecte negative asupra omului …Așa cum fiecare om e unic, tot așa avem și dreptul la opinia publică, fiecare exprimându-și off’ul ..cu toții suntem liberi să ne vaccinăm sau nu. Alegerea revine fiecăruia în parte. Păcat că evoluția lucrurilor în anul în care ne aflăm în loc să ajute omenirea la o viață mult mai buna;unele creații descoperite lasă de dorit ..distrugând încrederea și speranța oamenilor la un viitor mai bun !

  4. Ana

    Tind sa fiu doar partial de acord cu tine… Eu cred ca discut destul de multe cu pacientii si sa le explic optiunile. Am lucruri care sunt negociabile si lucruri non negociabile (ca de ex in cancere cutanate care ii pun viata in pericol…). Dar ma lovesc din ce in ce mai des de oameni care nu inteleg limitele. Ce se poate si ce nu se poate, fizic vorbind!
    Apropo de ex tau cu dintele imi amintesc un domn care voia sa ii scot un chist cam 3-4 cm de pe spate, pentru ca a doua zi el urma sa plece in concediu in Grecia si voia musai sa rezolve problema. Am refuzat si evident a iesit cu scandal! Ghici cine a primit recenzii proaste?
    Intorcandu-ne la vaccin in general, il inteleg pe colegul respectiv (plecand de la ipoteza ca nu functioneaza pe model paternalist…) Se da cu capul de pereti de 10 ori pe zi, explicand la fiecare de ce e bine sa faca vaccinul, face si el vaccinul, cauta strategii psihologice de convingere a nehotaratilor si el, pacientul, il priveste cu neincredere si crezi ca vrea sa-ti faca rau. O data, de 2 ori , de 10 ori…Dar si el e OM! Si acumuleaza frustrare si resentimente. Pe care evident ca nu are unde sa le ventileze, pentru ca traieste si practica in Romania !! Si atunci fie se detaseaza (si empatia pt pacient tinde catre 0) fie ajunge sa deteste un pic pacientii respectivi . Chiar iti doresti un dr care te detesta? Nu mai bine pleci la altul care se pliaza mai bine pe modul tau de a aborda problema? Ca sunt si medici care nu cred in vaccinare(!). In felul asta toata lumea e fericita si cu lacrimi pe obraz! Si poate ca vor intelege si pacientii ca fiecare alegere are consecinte, ca nu toate sunt cele dorite de ei si ca pe lumea asta nu totul e posibil!
    Ah, si sa nu comparam totusi statutul unui cabinet medical in Vest cu unul de la noi (respectarea programarilor, aglomerarea din fata usii, injuraturile pe care le primeste receptia cand intarzii cu un pacient 5-10-15 min…) motive zilnice de enervare. Cred ca a fost de fapt picatura care a umplut paharul…

    • da, a postat acum 4 h o explicație și pot înțelege contextul bine de tot.

    • Catalin Petrencic

      Ce poti face cu un pacient inscris care raspunde cu “virusul nu exista”, “este o conspiratie mondiala”, “iti baga cip prin vaccin”, “vaccinul te omoara”, “nu vreau sa fiu cobai”, iar tu, medicul lui, dupa ce pierzi timp, explici, demontezi fiecare afirmatie, vii cu propriul exemplu ca nu ai patit nimic la 5 zile de la vaccin, iar persoana iti spune clar NU MA VACCINEZ? Constati starea de fapt si-l tii incontinuare pe lista si accepti sa-i dai medicamente interzise prin contract pt ca au liste, protocoale, iti cere si-i dai 3 trimiteri pe luna la aceeasi specialitate cand ai dreptul doar la una la 3 luni, cand cere sa-i dai compensat antibioticul X intr-o viroza? Astia sunt majoritatea celor care refuza vaccinarea. Si sa-i tii pe lista? Da, nu sunt Dumnezeu, dar nici pres pe care prostia-si sterge picioarele!
      PS Nu am refuzat si nu voi refuza niciodata un pacient inscris sau nu sa-l consult. Nu am scos niciodata un pacient de pe lista fara acordul acestuia si asta a fost doar cand am constatat ca este ultima solutie pt ca nu mai exista incredere, ca orice continuare a relatiei prin inscrierea lui la mine nu ar face decat sa demonstreze ca ma intereseaza doar capitatia si nu relatia medic-pacient.

      • Domnule doctor, am editat ce ați scris după numele dv, pentru că nu permit injurii pe acest blog, nici atunci când sunt autoadresate.

        Am văzut ce ați postat ieri și cum ați explicat contextul și am înțeles și mai bine situația. Cred că intenția dv a fost de a convinge pacienții, de fapt, să se vaccineze, nu de a-i da afară.

        Cred că treceți acum prin momente dificile, când internetul s-a împărțit în două: unii vă susțin și ceilalți vă ard pe rug în Piața Mare, am văzut ce comentarii sunt la acea postare.

        De asemenea, am înțeles că nu veți refuza să vedeți pacienții și am tot respectul pentru munca dv și a tuturor medicilor de familie în perioada asta. Mama mea e medic de familie și e căpiată de muncă, de tabele, de raportări și de telefoane.
        Sper să treceți cu bine peste această perioadă, îmi pare rău pentru pierderea colegului de care ați povestit și îmi pare rău dacă articolul meu v-a cauzat neplăceri. Multă sănătate.

      • Ada

        Domnule doctor, va contraziceti dv. pe dv. însiva! Una ati scris în anuntul pe care l-ati facut pe pagina dv. de FB si alta scrieti aici. S-a înteles foarte clar ca dv. sunteti un “înrait” al vaccinarilor înca înainte de aceasta pandemie si ca nu ati fi putut sa va comportati altfel acum. Ar trebui sa va puneti în situatia oamenilor simpli carora le este teama sa se vaccineze mai mult din cauza controverselor dintre medicii din întreaga lume si nu din cauza teoriilor conspirationiste si sa va gânditi de doua ori înainte sa va comportati dictatorial cu ei. Tot ce se întâmpla de un an de zile în jurul noului coronavirus este pus sub semnul întrebarii si al îndoielii în lumea medicala si dv. asteptati ca pacientii sa fie dornici sa se vaccineze cu un vaccin care îsi va dovedi calitatile sau neajunsurile abia în 2023?! Scuzati-ma, dar nu va dau dreptate, ba mai mult, va pot spune ca eu daca as fi pacientul dv. v-as face plângere la Colegiu, în Instanta, peste tot…!

      • cristi

        e clar ca Prostia nu-si sterge picioarele pe tine, are si ea o demnitate fiind mai presus de Tampenia pe care o reprezinti cu patima… idiotule, pacientii aia care te uimesc pe tine cu declaratiile lor sunt mult mai inteligenti decat ai sa (mai) reusesti tu sa devii in viata asta – tu ramai doar un DESTEPT… ca si proata asta de mai sus care crede ca STIINTA este Adevarul. Idiotilor

  5. Sandu

    Eu stiu lucrurile putin cam altfel , locuiesc in UK.
    Ajung greu la medicul de familie, programarea dureaza, medicul de familie decide tot, absolut tot, desigur elegant si politicos, dar ferm.
    De obicei nu treci de acesta. Nu ajungi la specialist decat daca vrea EL….
    Daca ii sugerezi medicului GP ca ar fi bine sa faci ceva analize, sau sa mergi la specialist te intreaba””nu va suparati ce facultate de medicina ati absolvit?”
    Am ajuns la specialist in UK dupa doua luni de asteptare si pentru o colonoscopie am asteptat 4 luni in conditiile in care sangeram… Si nu era pandemie..
    Medicii indieni sunt mai abordabili..
    Nu ai acces la nici un document medical.
    Am fost la medic in Ro si mi s-au cerut documente medicale din UK, nu am, sunt “in sistemul informatic din UK”…M-am sfatuit cu el, mi-a explicat ce am ce sa fac, de ce e bine sa fac asa sau sa nu fac …asa…
    Daca mergi la spital in urgenta, astepti cu orele fara sa faci scandal, iar daca faci scandal esti dat afara. Oricum, dupa cateva ore vei primi in 90% din cazuri paracetamol…
    Daca mergi din nou la spital ca nu te simti bine, vei primi iar … paracetamol… conform ghidului..

    • Nu ajungi la specialist decât dacă vrea medicul de familie?
      Pardon, doar dacă decide el că e justificată o astfel de consultație. E diferit, că nu face alabala-portocala.

      Serviciile de specialitate sunt, în străinătate, de specialitate. Nu ca-n România. Tu știi câți oameni cu dureri de spate vor la neurochirurg direct? Zbang, în vârful specialității, unde ajung cei cu hernii serioase și tumori în cap.

      E o mentalitate diferită.

      Știi cum ești, ca medic, controlat în UK? La sânge.
      Pentru fiecare radiografie făcută, trebuia să am justificare clinică.

      Nu e pe vrute medicina, nici pe plimbări.

      • Gentiana

        Poate tu ai vazut doar fata buna a acestui sistem, dar te invit pe grupurile de infertilitate sa vezi fete disperate ca nu primesc progesteron in primul trimestru si sunt lasata sa piarda sarcina sau nu primesc analize pentru infertilitate pentru ca nu au inca trei sarcini pierdute… nu e totul roz in uk. Si da, am prieteni cu probleme reale carora li s-a refuzat repetat accesul la specialist si au fost nevoiti sa vina in tara.

  6. Daniela

    Felicitari Miruna pentru argumentarea opiniei tale. Personal nu cred ca exista o profesie mai incar­cata de pro­bleme etice decat cea me­di­ca­lă…poate si de aceea etica medicala face parte din subcapitolul etica aplicata. Trebuie sa avem in vedere faptul ca perceptia medicilor despre fapte este influentata de educatie, cultura in care profeseaza, expertiza personala si experienta. La fel de valabil si pentru pacient. Mereu am sustinut faptul ca, consideratiile medicului, intregului personal medical trebuie sa treaca dincolo de faptele medicale propriu-zise si sa considere pacientul ca un intreg. Marea provocare este incercarea de a respecta toate valorile implicate si ale medicului si ale pacientului si, pe cat posibil, identificarea unei solutii. Abordarea ta se potriveste mai curand intr-o stare de normalitate…o astfel de analiză/abordare e mai greu de aplicat intr-o situaţie mai speciala precum cea pe care o traversam acum, cu alte vieti puse in pericol, cand nu ai foarte mult timp si poate nici cum sa rezolvi toate probelemele etice. Iar despre intelepciunea medicala ce sa mai zicem ?… clar este o arta sa iei decizii bine gândite si o virtute morală prin excelenţă.

  7. Cris

    Legea 95/2006, art 376: (2) Responsabilitatea medicala inceteaza in situatia in care pacientul nu respecta prescriptia sau recomandarea medicala.

  8. Diana

    Am mai încercat să comentez și ceva s-a întâmplat, nu s-a publicat. Cred că medicina se face ținând cont de știință, implică responsabilitate și din partea pacientului. Cred că libertatea individuală se încheie acolo unde ceea ce eu fac sau decid afecteaza direct în mod negativ libertatea celuilalt. Cred ca toți copiii au dreptul la învățământ, nu la școală on line pentru că adulții nu sunt responsabili. Cred că și oamenii cu imunodeficiențe au dreptul să trăiască, pe cât de normal se poate. Cred așadar că și medicul are dreptul să își selecteze pacienții, are dreptul să își protejeze viața și este cu atât mai îndreptățit să își protejeze pacienții ce îi respectă indicațiile. Iresponsabilitatea trebuie sancționată. Copiii nu pot fi încă vaccinați, pe ei cine îi protejează, adulții negaționiști sau flower power sau cu optimismul peste cotele normale? Pentru tine, Miruna, virusul nu o fi mare lucru, am obs în mai multe situații că ești ușor prea dispusă la a ignora situația asta sanitară, nu acuz, nu ești singura. Poate ai tăi copii sunt extrem de sănătoși, asta îți dictează și deciziile, desigur. Dar aș vrea să te pui o secundă în papucii unei mame cu un copil ce nu este atât de sănătos. Ar trebui ca acest copil să nu aiba dreptul la un mediu sănătos în școala, să rămână în casă toată viața pentru că adulți apți de vaccinare refuză și vor totußi drept de decizie? Medicii au acest drept de a alege pe cine tratează când pacientul nu dorește, de fapt, tratament și sfaturi medicale. Vorbești despre UK. Poate este bine să mai cercetezi despre cum se face vaccinarea și cât de “ascultătoare” este populația. Înțeleg și că nu ai în cercul cunoscuților oameni aparent sănătoși și în floarea vârstei care au fost uciși sau au rămas cu probleme ce nu se împacă de ex cu muncă, din cauza acestui virus. Sunt niște drame greu de pus în cuvinte. Lucrurile nu se rezolvă fără atitudini corecte. Și, în acest caz, vaccinul este singura soluție, pacient sau medic, deopotrivă.

    • Marcela

      Nu sunt avocatul nimanui, nu sunt de acord cu cele spuse de Miruna in destule situatii :), insa legat de faptul ca e “usor prea dispusa sa ignore situatia actuala”, cred ca depinde de cum interpreteaza cititorul articolele ei legate de subiect. Eu as spune ca mereu a indemnat la responsabilitate civica si la bunul simt de a tine cont de ceilalti.

      • Diana

        Mă refeream mai ales la reclamele pentru testare drive-in și mersul la rude după aceea. Sunt convinsă că știe care-s recomandările, este medic ea însăși, trăiește printre medici, știa că promovarea testării nu înseamnă deloc întâlniri ulterioare în siguranță, fără a fi urmată deo izolare (zero contacte sociale) strictă, ceea ce era și este aproape imposibil, pentru un om normal care muncește și are copii. Iar dacă totuși nu avea informația relevantă, o putea obține foarte ușor. Medicii sunt oameni și ei. Fiecare medic are dreptul să aleagă ce face și mai ales cum, Miruna a ales testare și reclamă, spre ex. Dacă medicul pune condiția vaccinării pentru a oferi consultații, nu este deloc ceva de condamnat. Poate impune și o testare cu 48h înainte de consult, cine știe cum vor funcționa lucrurile?

      • Luna

        Credințele tale nu sunt credințele tuturor, de aceea fiecare are dreptul sa decidă pentru el însuși. Si apoi dacă tu ești vaccinat de ce mai iti e frica de unul nevaccinat? Se presupune ca tu, cel vaccinat ești protejat, nu?

        • Știi ceva, Diana, ia să mă lași în pace cu judecățile tale de pe scaunul ”cum le știu eu pe toate”.

          1. Vaccinul nu îți garantează nimic, chiar și cei vaccinați până în dinți pot fi infectați și să transmită mai departe fără să știe.

          2. Testarea nu exclude o infecție, dacă ești în perioada de incubație, cred că am și scris asta în postare, dar scade șansele considerabil. NU știu câte Crăciunuri mai am cu familia completă la SIbiu, bunicile mele au niște vârste considerabile și am făcut tot ce ne-a stat în putere să scădem șansele și riscurile. Dacă toată lumea sau multă lume măcar s-ar fi testat înainte să se întâlnească de sărbători, ar fi fost alte cifre. De fapt, ele urmează să apară.

          Știu doi medici, care lcurează în spital covid, nu s-au infectat acolo, dar s-au infectat de sărbători, de la rude.

          Și mă scoți tu pe mine la tablă că fac reclamă. Am fost întotdeauna responsabilă și corectă.

          Că n-am scris zilnic despre covid, când tu asta voiai să citești, sau că am copii sănătoși, scuză-mă, dar nu sunt păcate.

          Citește alte bloguri, cred că ți s-ar potrivi mai bine.
          Hai că m-ai și enervat.

          • Corina

            Bravo pentru raspuns! Și pentru articol, binenteles!

    • Mona

      Iti dai seama ca, asa cum pui problema, vorbesti de totalitarism, nu? In continuare cred ca medicina e pentru a salva vieti, a se apela cand ai nevoie. Nu e pentru a crea limite, schimba dogme, re-croi societatea, modela mintile, etc. Fa un pas inapoi si uita te la ce asteptari ai : astepti sa fii ghidat fara nici un drept de apel… de ce?

  9. Raul

    Super..ne am intors 50 ani inapoi cand sistemul comunist dorea sa faca bine romanilor dar erau uni care se impotriveau sistemului si periclitau viata romanilor.. probabil ca stii bine ai vreo radacina securista prin familie cacare te a invatat ca siguranta cetatatenilor primeaza si ori cate abuzuri s ar face scopul scuza mijloacele…multa sanatate si Doamne aiuta.

  10. relatia pacient-doctor e una de incredere si comunicare. Intrebarea me e: legal doctorul are dreptul sa refuze pacientii ce se neglijeaza? si pe cei nevaccinati? si pe obezi? si pe aia ce nu isi mananca doza de legume crude zilnic? pe fumatori? alcoolici? cei ce nu fac miscare zilnic? Pe cei ce au facut greseli dupa greseli si dorm pe strada? puscariashi? tigani?
    Am mare noroc ca am nimerit medici ce au luat tot istoricul meu medical la rand, discutat cu prospectul in fatza (nu aveau in cabinet dar deschis online pe site la EMA), mi-a ascultat tot istoricul medical al meu, al parintilor si bunicilor, trasat recomandari medicale generale dar si specifice mie. De 10 ani niciun supliment in casa, nicio raceala, deci uite ca sunt si medici atenti.

    P.S. sunt medici ce nu si-au facut la fiecare 5-10 ani nici rapel la vaccinuri de TBC sau Hep B, ce sa astept la Covid. Unu e dentist. Cu astia defilam -poate e momentul sa cerem si noi, pacienti, dovada ca au testele la zi dentistilor si ca au si anticorpi (ca o hartie ca sunt vaccinata pot face si eu pe calculator)

    • Camelia

      Nu se face rapel la BCG (vaccinul TB), iar la hepatita B doar daca titrul ac scade sub 100 UI/l (recomandarile franceze). Rolul nostru este sa recomandam pe baza unor dovezi medicale nu pe baza unor convingeri personale. Daca pacientul refuza, ghinion, dar e dreptul lui.
      Legal nu ai dreptul sa refuzi un pacient pe motiv ca nu ti-a respectat recomandarile, simplu. Il inteleg, dar nu sunt de acord cu el.

      • Dragilor, sunt medici infectați care practică în continuare. Ce vorbești tu aici, o femeie, e halucinant în România. Cere-i medicului analizele la zi, să vezi atunci încredere și compatibilitate când îți lucrează pe canale 🙂

        • am cerut. Si mi-a spus ca nu are anticorpi desi s-a vaccinat. Medic dentist din bucuresti, medic ce si-a rupt din consultatii sa stea de vorba cu mine INAINTE sa ma puna pe scaun, medic ce mi-a explicat ce alternative am, ce mi-a recomandat si am un implant de pe vremea cand nu era asa cunoscut in romania, un medic ce acum aproape 20 ani trata si pacienti cu Hepatita B, medic ce practica din anii cand colcaiau bolile de hepatita B si tbc si rujeola in romania din fiecare cu peste zece mii de cazuri, bucurestiul fruntas, asa ca grija pt asta o avea si medicul.
          P.S. cunosc si medici responsabili care isi rapeluri la TBC pt ca e nevoie pt ca anticorpii nu sunt pe viata si vaccinat un copilas nu e suficient pt a proteja, isi fac si la hep B, si la rujeola, isi fac si teste de anticorpi, pt ca medicina nu e doar ce se recmanda la carte ci mai ales fiecare corp e unic iar unii vin in contact si cu copii si cu adulti din multe categorii de risc si din respect fata de ceilalti fac rapeluri. Iar in prospectul de TBC producatorul chiar mentioneaza de rapel.

          • Camelia

            Nu se face rapel la BCG la adulti si aceasta recomandare reiese dintr-o multitudine de studii clinice. Cine si-l face, mi-e clar ca nu are cunostiintele necesare si eu l-as evita. Nu se face fiindca are o eficacitate scazuta. Nu ma intereseaza ce scrie pe prospect, interesul producatorului e sa vanda. Sunt atatea cazuri in care dozele administrate de medic sunt superioare celor recomandate de producator sau le dam pentru alte indicatii (dovedite de studii clinice).
            Tin sa te contrazic medicina e ce se recomanda la carte, parerile personale nu dovedesc profesionalism. Ca incerci sa te adaptezi la pacient, la credintele lui, la modul lui de viata etc e cu totul altceva, dar informatia oferita trebuie sustinta de dovezi stiintifice, de carte.
            Nici macar nu stiu de ce imi pierd timpul, e ultima data. Sincer Miruna te respect pentru rabdarea de care dai dovada, sa raspunzi cu calm tuturor. Eu nu pot.

          • Cris

            E bine sa nu exageram cu partea stiintifica acolo unde lucrurile nu ne sunt clare. ” rapeluri la TBC pt ca e nevoie pt ca anticorpii nu sunt pe viata”: imunitatea TBC nu e pe baza de anticorpi. doar atat.

          • Camelia, ce spui tu e halucintant pt mine si in contrast cu ce discutai cu medici si nu doar cu medici romani. Tuberculoza in romania inca mai colcaie si se vaccineaza toti copiii la nastere tocmai pt asta (nu ne punem cu frantza ce a scos acest vaccin la copidin 2007), personal pe timpul lui ceausescu am fost vaccinata de 3 ori si eu si toata generatia mea si scoala si inclusiv cand sa dau la facultate am facut teste de anticorpi, aceleasi teste le facui in grupul de teste pt sarcina. Acest vaccin folosit timp de 50 ani si tu spui ca de fapt nu e chiar asa de eficace? . Franta, Belgia inca revaccineaza tot personalul medical periodic, inclusiv reaccineaza pt hep B si polio – sau cel putin in 2017-2018 era ceruta fisa la angajari si asta explica suficient necesitarea de rapel la personal medical si in romania, si chiar unii medici respecta asta si in romania.

            Incep sa inteleg pe cei care evita vaccinurile, daca si ei ajung la parerea ta ca in zeci de ani nu s-a facut un vaccin suficient de robust pt o boala cunoscuta cum e tuberculoza, ce asteptari sa am la ceva nou inventat si nesuficient testat?

          • Cris

            Lasa te rog interpretarile artistice si comparatiile intre TBC si alte bolo. TBC e o boala data de o micobacterie, nu de un virus sau o bacterie. exista diferente enorme intre cele 3 tipuri de patogeni. Micobacteriile NU dau anticorpi, imunitatea fata de ele are alte mecanisme fata de cea din bolile virale. De aia nu exista vaccinul care sa eradicheze TBC-ul. Coronavirusul e un amarat de virus ARN. Comparam mere cu verze si tragem concluzii cand ne lipsesc informatii minimale. Zau asa…

    • gata, m-am lamurit, Franta din aprilie 2019 a suspendat vaccinarea contra tbc la personalul medical pt ca sunt cazuri reduse. Dar cere la copiii si persoanele ce merg in tarile cu risc mare. Adica romania. De aceea sunt medici romani ce li s-a cerut la angajare in Franta revaccinare contra TBC.
      Romania e inca tara cu risc.
      Iar Tuberculoza numai anul trecut a omorat 1.5 milioane de oameni pe glob. Chiar si cu o eficacitate scazuta a vaccinului, e suficient de necesar mai ales pt cadrele medicale.

      • Camelia

        E ultima data cand raspund. Sunt medic primar de boli infectioase, lucrez intr-un spital universitar din Franta de 11 ani.
        1. Nu mi-a cerut absolut nimeni rapel la BCG, si lucrez zilnic cu tuberculoza, inclusiv tulpuni mutirezistente. Nu stiu de unde ai informatia asta, dar e gresita. Nu se revaccineaza niciun personal in Franta cel putin.
        2. Se face vaccinareBCG, vaccinare si nu rapel, la adultii care lucreaza cu persoane la risc sau laborator. Daca ai fost vaccinat in copilarie nu e nevoie de niciun rapel, iar cine face o face ignorand dovezi medicale pertinente.
        3. Vaccinul BCG nu confera o imunitate de durata, mai putin de 50%, scopul vaccinarii fiind protejarea nou nascutului sau a copilului mic de forme neurologice ale tuberculozei (frecvente la varsta mica si cu sechele importante). Nu este cel mai eficient vaccin, stimuleaza imunitatea celulara (nu pe cea umorala cum fac restul vaccinurilor).
        4. Sunt o mare aparatoare a vaccinurilor, chiar am creat in spitalul unde lucrez o consultatie pentru imunizarea pacientilor care incep chimioterapie, plus depistarea tuberculozei latente sau vhb latent. Absolut toti pacientii mei sunt la zi cu vaccinurile. In plus, chiar ieri m-am vaccinat impotriva Covid si crede-ma ca il asteptam ca pe o paine calda, ca eu lucrez zilnic din martie cu pacienti pozitivi. Rapelurile VhB se fac doar daca titrul ac scade, in rest nu are logica, iar rapelul dtpc (tetanos, polio, difterie si pertussis) se face la fiecare 10-20 de ani cf calendarului de vaccinare al tarii respective.

        Cat despre ce fac unii medici din Romania pe mine argumentul asta ma lasa complet rece. Am colegi la Bals care au luat hidroxiclorochina profilactic luni de zile, desi erau 10-15 studii care aratau ca nu este eficace. De ce? Ignoranta si frica, my guess, in procente diferite la fiecare.

        • Cristiana

          Va pierdeti timpul degeaba, nu este prima oara cand doamna comenteaza la nesfarsit despre subiecte pe care nu le stapanesti suficient, din pacate. Pe parcurs da lectii de medicina medicilor, credeam ca am fost o exceptie dar iata ca nu este asa. Sanatate si spor in toate!

  11. Domentii Simion

    Sunt deacord per total… Dar in situația Medicului de Familie care refuza sa consulte pacientii care nu asi fac Vaccin Anti-Covid… ai dau dreptate, căci pana la urma toti avem libertate de a alege… Cum pacientul alege sa nu facă Vaccinul asa si Medicul poate alege sa excludă acești pacienți de pe lista sa… Numai ca aici putem sa ne trezim intr-un moment ca nu mai este nici un Medic de Familie ce sa consulte pacientii fără Vaccin… si asta ar fi o problema… Cred ca ar trebui de reglementat situația asta prin o Ordonanta… Gen persoanele ce consulta pacientii fara Vaccin sa fie privilegiat cu un Spor…

  12. Claudia

    Miruna, apropo de ce spui mai sus, că vaccinul nu garantează nimic; se pare că nu e tocmai așa.
    ”Studiile preliminare din Israel arată că prima doză a vaccinului Pfizer împotriva COVID a redus infectările cu 50% după 14 zile.”

    Ca medic, eu m-aș gândi de zece ori înainte să emit în spațiu public, pe un subiect atât de fragil și problematic, afirmații gen ”vaccinul nu garantează nimic”.
    N-o fi garantând, dar primele cercetări de DUPĂ arată nițel diferit.

  13. Roxana

    Draga Miruna,
    te rog nu mai da explicații oamenilor, nu ai de ce. E părerea ta, nu toți trebuie sa gândim la fel. Eu te susțin și empatizez cu cele spuse de tine.
    Multă sănătate!

  14. Wolf Edmond

    Atâta timp cât onorabilul guvern român oferă recompense în bani medicilor de familie care reușesc să-și convingă pacienții să se vaccineze împotriva coronavirusului, reacția medicului de famile era de așteptat. 2500 de pacienți înmulțit cu câteva zeci de lei pe cap de pacient, iese o sumă frumușică pentru un medic din provincie. Altă explicație nu văd pentru un medic care e incapabil de a explica convingător nevoia de vaccin.

  15. Luiza Bratu

    Despre acestea legale – ati auzit ..”CONVENTIA DE LA OVIEDO:
    CAPITOLUL II: Consimţământul
    Art. 5: Regula generală
    O intervenţie în domeniul sănătăţii nu se poate efectua decât după ce persoana vizată şi-
    a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză.
    Această persoană primeşte în prealabil informaţii adecvate în privinţa scopului şi naturii
    intervenţiei, precum şi în privinţa consecinţelor şi riscurilor.
    Persoana vizată poate în orice moment să îşi retragă în mod liber consimţământul
    Art. 6: Protecţia persoanelor lipsite de capacitatea de a consimţi
    1.Sub rezerva art. 17 şi 20, o intervenţie nu se poate efectua asupra unei persoane care
    nu are capacitatea de a consimţi, decât spre beneficiul său direct.
    2.Atunci când, conform legii, un minor nu are capacitatea de a consimţi la o intervenţie,
    aceasta nu se poate efectua fără autorizaţia reprezentantului său, a unei alte autorităţi
    sau a unei alte persoane ori instanţe desemnate prin lege.
    Părerea minorului va fi luată în considerare ca un factor din ce în ce mai hotărâtor, în
    funcţie de vârsta şi de gradul său de maturitate.
    3.Atunci când, conform legii, un major nu are, datorită unui handicap mintal, unei boli
    sau dintr-un motiv similar, capacitatea de a consimţi la o intervenţie, aceasta nu se poate
    efectua fără autorizaţia reprezentantului său, a unei autorităţi sau a unei persoane ori
    instanţe desemnate prin lege.
    Persoana vizată trebuie în măsura posibilului să fie asociată procedurii de autorizare.
    4.Reprezentantul, autoritatea, persoana sau instanţa menţionată la paragrafele 2 şi 3
    primeşte, în aceleaşi condiţii, informaţiile prevăzute la art. 5.
    5.Autorizaţia prevăzută în paragrafele 2 şi 3 poate fi în orice moment retrasă în interesul
    persoanei vizate.
    Art. 9: Dorinţe exprimate anterior
    Vor fi luate în considerare dorinţele exprimate anterior cu privire la o intervenţie medicală
    de către un pacient care în momentul intervenţiei nu este într-o stare care să îi permită
    să îşi exprime voinţa.”
    CONSTITUTIA ROMANIEI!
    Art. 34 – Dreptul la ocrotirea sănătăţii
    (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
    (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.
    (3) Organizarea asistenţei medicale şi a sistemului de asigurări sociale pentru boală, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitării profesiilor medicale şi a activităţilor paramedicale, precum şi alte măsuri de protecţie a sănătăţii fizice şi mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.
    Lg. 46/2003
    CAPITOLUL III
    Consimţământul pacientului privind intervenţia medicală
    Art. 13. – Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”

  16. IONEL

    PS.sint vaccinat,sint pro vaccin

    • BUnă ziua, am editat comentariul dv, pentru că nu permit injurii și acest limbaj pe care l-ați folosit. Putem combate o idee, nu un om. mulțumesc, multă sănătate

    • s

      nimeni nu e inca vaccinat. vaccinat esti abia dupa a doua doza, inca nu au trecut 21 de zile de cand pdima persoana a primit prima doza.
      daca sunteti dintr-o tara in care vaccinarea a inceput mai devreme, scuze.

  17. Geo

    Va dau dreptate, doamna doctor. Eu sunt “médecin traitant” în Franta si aici, în relatia medic-pacient, primeaza respectul si întelegerea pe care o acorzi pacientului, iar de aici decurge în mod inevitabil respectul pe care ti-l arata pacientul tie. Si lucrurile merg foarte bine. Atunci când vrei sa rupi relatia cu un pacient înscris la tine, trebuie sa ai motive întemeiate, care sa respecte legislatia si sa-i recomanzi acestuia un cabinet medical care este în masura sa îl preia în consultatii. În România este însa foarte greu sa schimbi niste mentalitati la toate nivelurile. Cu respect.

  18. Geo

    Mai bine ramai la blog si la facut ciorba, nu te mai intoarce vreodata la medicina!
    Ps: mi-am amintit interviul ala de la radio si vaai, cum incercai tu sa pari blanda (cica) si afectata, cand de fapt dupa cum am observat din mai multe replici pe care le dai tuturor celor care nu sunt de acord cu tine esti un fel de “mâta blanda zgarie rau” . Brrr!

    • s

      atat timp cat nu exista doze de vaccin pt absolut toata lumea si nu a trecut destul de mult timp cat sa se poate vaccina toti pozitia doctoritei e si cretina, nu doar ticaloasa.
      oricum medicii sunt doar niste mecanici de oameni, nu te poti astepta sa fie faruri calauzitoare ale mintii umane in toate domeniile doar pt ca au facut facultatea de medicina. de aia trebuie pusi la punct cand o iau pe aratura – in probleme juridice, de exemplu.

  19. Ada

    O întrebare nevinovata: cu ce am gresit ieri, de nu mi-ati publicat comentariul?

  20. Ionut

    Ai perfectă dreptate ,dar în România cetățenii se cred mai deştepți decât medicii .Am întâlnit persoane care deşi în şcosla generală au avut media 5 pe linie şi acum la maturitate se cred experți in medicină .Am avut colegi in construcții care se spălau pe dinți cu sare pentru că aşa ştiau de la bunicii lor ,şi mulți se iau după ureche .Recent am avut o prietenă care a făcut diabet din cauza consumului de zahăr dar nu se ducea la doctor deloc .

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 243 queries in 0.606 s