Despre dinții de lapte, ce mulți părinți nu știu: Îi salvăm, chiar dacă îi schimbăm! (interviu cu pedodont Dent Estet) (p)

dinții lapte miruna ioani

Ca să lămurim rapid niște mituri, iată câteva lucruri pe care mulți oameni nu le știu:

Dinții de lapte sunt 20. Adică, mai puțini decât cei permanenți. Și nu există premolari de lapte.

Dinții de lapte au rădăcini (se resorb în timp, iar când cad, dinții de lapte rămân fără rădăcină. Dar asta nu înseamnă că nu au avut la început).

Dinții de lapte au nervi.

Dinții de lapte dor.

Dinții de lapte trebuie spălați. De când? De când apar. Adică, de la 6 luni? Exact.

Dinții de lapte trebuie duși la dentist? Normal.

De ce ducem dinții de lapte la dentist?

Din mai multe motive, toate la fel de importante:

  • unu, pentru ca atunci când apare o carie, să fie depistată din timp (nu, copilul nu se examinează de către mamă, în baie sau la duș, ci la dentist, când copilul stă liniștit pe scaun, iar dentistul poate folosi lumină, oglindă și, foarte important, USCA suprafața dentară);
  • doi, pentru ca purtătorul dinților să se obișnuiască la dentist și când apare problema (fie o carie, fie cade și-și sparge dinții din față, Doamne feri), stăpânul și singurul deschizător de gură deținătoare de dinte cariat/spart să stea într-un singur loc și să nu se transforme în Dragonul Turbat;
  • trei, pentru a forma un obicei sănătos;
  •  patru, pentru că studiile dovedesc că omul se spală mai conștiincios pe dinți cu două săptămâni înainte și după ce merge la dentist;
  • cinci, pentru că s-ar putea să primească o fluorizare, care e, pentru dinți, apă peste pământ uscat.

Am pregătit un interviu cu dr. Maria Petcov, medic pedodont la Dent Estet Kids în București, care are experiență din tot felul de situații și ne poate lămuri la orice ne trece prin cap:

dinții lapte miruna ioani

Ce i-ai spune unui părinte care gândește, dar n-are curaj să zică: ”Nu înțeleg de ce să dau banii la dentist pentru un dinte de lapte, când el oricum cade și copilului îi crește altul nou, perfect sănătos.”

Dr. Maria Petcov: Dinții de lapte au aceeași funcționalitate ca a dinților permanenți: ne ajută în masticație și realizarea corectă a bolului alimentar, în vorbire, dar mai ales, ei au rolul de a menține spațiul pentru dinții permanenți ai copilului.

Există o relație interdependentă între dinții de lapte și dinții permanenți. La o simplă radiografie dentară, părintele poate observa că sub rădăcinile dinților temporari se află mugurii dinților permanenți. Acești din urmă vor lua locul, în același spațiu, dinților de lapte care vor cădea în mod natural, în mod obișnuit după vârsta de 6 ani.

Practic, atunci când dintele de lapte este afectat de o carie profundă, de un traumatism dentar (lovitură puternică) și este necesară extracția sau dintele este avulsionat, medicul stomatolog pediatru va lua măsuri urgente pentru păstrarea spațiului respectiv, astfel încât dintele permanent să erupă corect pe arcada dentară.

În cazul în care acest echilibru între dinții temporari și cei permanenți este întrerupt din diverse motive, dinții permanenți vor crește într-o poziție greșită pe arcadă, ceea ce va conduce la probleme cu mușcătura copilului, probleme de poziționare a dinților pe arcadă – cu implicații asupra funcționalității și esteticii zâmbetului copilului.

De asemenea, dinții de lapte sunt mai fragili ca structură față de dinții permanenți. De aceea, de exemplu, evoluția unei carii dentare este mult mai rapidă, în aproximativ 2 luni putând ajunge la nerv. Acest lucru creează copilului durere, dinsconfort și alte probleme funcționale mai dificil de gestionat.

Ca atare, este important ca părinții să trateze dinții temporari cu aceeași atenție ca pe cei permanenți și să îi creeze copilului deprinderi sănătoase cu privire la îngrijirea dinților acasă, zi de zi, și să îl obisnuiască pe micuț cu vizitele periodice la medicul stomatolog pediatru.

Ce i-ai spune unui părinte care zice: ”Văd un punct negru în gura copilului (probabil o carie), dar nu l-aș duce în perioada asta la dentist.

Dr. Maria Petcov: Părinții ar trebui să aducă copiii la dentist de la simpla pată albăa pe dinți. Și acestea ar trebui să fie un motiv de îngrijoare.

Cam cât ar putea aștepta înainte de a fi ”prea târziu?”

Dr. Maria Petcov: Din nefericire, contextul actual poate influența părintele să amâne vizita la medicul stomatolog pediatru. Astfel, în ultimele luni, am tratat numeroși copii în regim de urgență, aceștia venind la cabinet atunci când caria a ajuns la nerv și copilul deja acuza durere și un disconfort accentuat.

Simpla pată albă, cretoasă, așa cum ai menționat și tu, este un semnal că poate s-a instalat un proces de demineralizare dinților, ce în timp, poate evolua spre carie dentară.

În mod ideal, dacă părintele vine cu copilul de la apariția primilor dinți pe arcadă și urmează planul profilactic stabilit de către medicul stomatolog pediatru, face un pas extrem de important și de responsabil în ceea ce privește sănătatea dentară pe termen lung a copilului său. Gândiți-vă doar la faptul că, așa cum menționam și mai sus, evoluția negativă a cariei pe dinții de lapte este extrem de rapidă (2 luni până ajunge la nerv).

Așadar, nu trebuie să așteptăm să apară un semnal negativ pentru prima vizită a copilului la medicul dentist pediatru, pentru că tunci când deja s-a instalat durerea, febra sau disconfortul copilului este prea târziu.

Întorcându-mă la teama părintelui în contextul pandemiei de coronavirus, în clinicile stomatologice DENT ESTET 4 KIDS mereu au existat protocoale stricte de sterilizare și de igienă, tocmai pentru a oferi un mediu sigur și steril pacienților. Acest lucru a continuat și în pandemie, când am îmbunătățit protocoalele actuale cu elemente din cele ale clinicilor din SUA, Franța, Germania, Belgia și Italia (apărute în această perioadă). În plus, avem și un triaj riguros al personalului medical și non-medical cu scopul de a limita răspândirea noului coronavirus în rândul comunității.

Mit sau adevăr: dinții de lapte pot infecta dinții permanenți?

Dr. Maria Petcov: Dinții de lapte pot produce complicații la nivelul dinților permanenți, prin propagarea infecției de la nivelul rădăcinii dintelui de lapte către coroana dintelui permanent în formare.

De altfel, orice infecție netratată apărută în organism crește riscul de complicație, atât pe dintele permanent, cât și în ceea e privește imunitatea copilului, care poate fi compromisă pentru o perioadă de timp. Includem aici și alte efecte precum perturbarea somnului copilului (durerea se amplifică, de regulă, pe timpul nopții), dificultăți în corecta alimentare la masă, deficit de concentrare la școală sau la grădiniță, stare emoțională stresată din partea acestuia.

Ce i-ai spune unui părinte care zice, evident, mirat: ”Tratament de canal pe dinții de lapte?! Nu e o procedură îndelungată și dureroasă? De ce să chinui copilul, nu e mai simplu și ieftin de scos?”

Dr. Maria Petcov: 
Extracția precoce a dinților de lapte poate atrage după sine foarte multe complicații locale, sau generale.

Dinții de lapte trebuie tratați corespunzător și nu extrași. Obturația de canal este o procedură realizată în cazul cariei complicate, nu este o procedură mai îndelungată, dar este un tratament mai greu de realizat la copiii de vârstă mică, care pot fi necooperanți.

Tratamentul de obturare a canelor pe dinții de lapte necesită un grad de cooperare din partea pacientului. Cu toate acestea, nu de puține ori, ne găsim în situatia de a scoate dintele de lapte ca o consecință negativă a netratării la timp a cariei dentare pe dinții temporari.

Când se mișcă un dinte, e mai bine să mergem la dentist să-l scoată sau putem aștepta liniștiți, să cadă singurel?

Dr. Maria Petcov: Dintele de lapte trebuie să cadă în mod natural. Sunt situații în care se realizează extracția de către medicul stomatolog pediatru, ca de exemplu:

  • în cazul când dintele de lapte împiedică erupția dintelui permanent într-o poziție corectă
  • când părintelui îi este teamă să-l scoată acasă, singur

Când sunt mai mulți dinți de reparat și există opțiunea să-i facem pe rând sau deodată, sub anestezie generală, ce alegem?

Dr. Maria Petcov: Anestezia generală este o metodă de tratament care se aplică în contexte extrem de speciale, în cazul în care nicio altă metodă de a face copilul să coopereze nu a funcționat (vizitele de acomodare, ședințe de tratament cu psihologul clinicii), iar sănătatea dentară și a copilului poate fi afectată pe termen scurt sau mediu.

Această metodă poate fi recomandată în cazul unor pacienți de vârstă mică, necooperanți, pacienți cu nevoi speciale, pacienți a căror situație clinică nu permite temporizarea tratamentelor, mai ales că pot fi lucrați toți dinții odată, într-o singură ședință de tratament.

În schimb, dacă pacientul este cooperant, fără să prezinte alte afecțiuni clinice, chiar dacă are multiple carii, se tratează rând pe rând afecțiunile, până la finalizarea planului, fără a apela la anestezie generală.

E adevărat că plombele pe dinții de lapte nu țin ?

Dr. Maria Petcov: Este adevărat că obturațiile (plombele) pe dinții de lapte au o rezistență mai redusă, din cauza dimensiunii reduse a coroanei dentare (în mod natural) la care se mai adaugă și pierderea de țesut dentar prin instalarea cariei dentare, rezultând o cavitate neretentivă care crește riscul de a pierde obturația. Tocmai de aceea, după curățarea țesuturilor afectate de carie, trebuie luată decizia corectă: daca dintele se reface prin aplicarea unei obturații sau se recomandă acoperirea acestuia cu ajutorul unei coroane de zirconiu sau metalică.

Coroanele de zirconiu pentru copii sunt o soluție de tratament eficientă și de lungă durată, cu indicatie in cazul pacientilor cu risc crescut la carie, în pierderile mari de țesut prin carie, unde există risc mare să cadă plomba și chiar riscul de fractură a dintelui cu pierderea acestuia de pe arcadă.

Un alt avantaj al acestor coroane rezistenta crescuta față de carie, protejează dintele de eventuale alte carii, redau funcționalitatea dintelui prin masticație, fonație (vorbire), protejează țesuturile dentare sănătoase din jur (împiedică acumularea plăcii bacteriene pe dinte și la gingie).

Ce i-ai spune unui părinte care zice: ”Copilul meu nu vrea să se spele pe dinți, nu stă la dentist și îi plac caramelele. Eu nu vreau să îi interzic lucruri și nici să-l forțez.”

Dr. Maria Petcov: Noi, ca specialiști, avem obligația de a informa părintele și de a-i oferi cele mai bune sfaturi privind măsurile de igienă și prevenție, însă alegerea îi aparține strict părintelui.

Noi nu putem impune sau obliga pacientul să urmeze sfaturile noastre. Este datoria părintelui de a ghida un comportament cât mai normal și sănătos.

Există copii care fac carii chiar dacă părinții fac totul corect? Suplimentează cu vitamina D, îi spală pe dinți și nu le dau ciocolată la micul dejun?

Dr. Maria Petcov: Cariile dentare apar, în mod frecvent, acolo unde igiena orală este deficitară. De aceea, este important ca părintele să acorde o atenție ridicată modului în care copilul realizează periajul dentar acasă pentru ca acesta să fie corect executat (ca mișcări), să aibă o durată de minimum 2 minute/periaj și să fie utilizată și ața dentară, să fie utilizată o periuță cu perii corespunzători, o pastă de dinți adecvată vârstei copilului.

De asemenea, este important să creăm copilului deprinderea de a se spăla pe dinți în fiecare seară, înainte de culcare.

În plus, este important să urmăm recomandările medicului stomatolog pediatru cu privire la dieta alimentară și reducerea consumului de zahăruri.

Ce este important de punctat este faptul că pe lângă ritualul de igienizare a dinților acasă, zi de zi, este important să obișnuim copilul cu vizitele la medicul stomatolog pediatru și cu periajul profesional. Astfel, ne asigurăm că am făcut toate demersurile pentru a păstra sănătos zâmbetul copilului.

Ai zis ”ață dentară” la copil? Cum facem s-o folosim și de la ce vârstă?

Dr. Maria Petcov: Curățarea dinților cu ață dentară, ca și periajul se face de către părinte până la vârsta de 7 ani, pentru a se asigura că igiena este corect realizată.
Ața dentară se folosește începând cu vârsta de 2 ani și jumătate, când apare toată toată dentiția și exită punți de contact în tre dinți (dinții sunt apropiați). Folosirea aței dentare este foarte importantă, pentru că scade riscul cariilor interdentare.

Ai zis 2 minute la periaj.

Dr. Maria Petcov: În cazul copiilor cu arcade integre – toți dinții de pe arcadă, adică după vârsta de 2 ani se recomandă periaj de 2 minute.
Pentru un bebeluș care are 4 dinți, este adevărat 2 minute e prea mult timp, de aceea acesta se reduce. Pentru bebeluși, obiectivul este ca periajul să fie făcut din câteva mișcări – sigure și eficiente, realizate cât mai corect, astfel încât dintele să aibă un aspect lucios. Dacă dintele este lucios, înseamnă că nu are placa bacteriană deci este periat corect.

Iar pentru un copil cu toți dinții, de ce e important să fie 2 minute întregi? 1 minut ce are?

Dr. Maria Petcov: La un calcul matematic simplu, 120 sec împărțite la 20 dinți sunt câte 6 secunde pentru fiecare dinte. La molari, de exemplu, avem nevoie de 3 mișcări: prima este de curățare a suprafeței vestibulare, a doua este suprafața linguală sau palatinală, și apoi cea ocluzală. Când considerăm aceste mișcări, pentru fiecare dinte, este clar că este nevoie de timp, iar cele două minute sunt corecte.
Important de reținut este că cea mai mare concentrare trebuie să fie pe execuția mișcărilor corecte.

Cât e de adevărată treaba că ”el se spală pe dinți și are o dietă sănătoasă, dar seamănă cu taică-său. Are dinții praf ca el”?

Dr. Maria Petcov: Evident, există și anumiți factori genetici care pot influența, însă cauza cea mai frecventă este igiena orală deficitară. Acest lucru nu înseamnă că nu se spală pe dinți, ci că nu este realizat corect ritualul de igienizare a dinților, sau că nu se realizează de minimum 2 ori pe zi, că este omis periajul zilnic seara sau că nu se utilizează ața dentară.

Sunt foarte multe aspecte care țin de igiena orală corectă pe care, necunoscându-le, părinții nu le pot corela cu un periaj incorect, spre exemplu.

De aceea, unul dintre rolurile medicului stomatolog pediatru este acela de a oferi părinților toate informațiile avizate pentru a crea copilului deprinderi sănătoase de igienă orală.

Ce i-ai spune unui părinte care zice: ”Copilul meu are deja niște dinți de lapte care n-au mai putut fi salvați. Cum facem să îi păstrăm pe ceilalți?”

Dr. Maria Petcov: Este important să încercăm să salvăm tot ce se mai poate. Este important să păstrăm funcția masticatorie a copilului, doar așa putem să-i asigurăm o alimentație corectă și o dezvoltare armonioasă.

Știm cât de importantă este alimentația copilului, mai ales în primii ani de viață. Astfel, nu putem vorbi despre o alimentație și o masticație corecte în timp ce dinții copilului sunt cariați.

Ai vreun secret pentru a convinge copilul să se spele pe dinți? Vreo pastă care face minuni? Vreo rugăciune de zis? 🙂

Dr. Maria Petcov: Copilul trebuie obișnuit de mic cu periajul dentar. Adaptarea lui la rutina de igienizare a dinților trebuie realizată prin joacă, să îi stârnim curiozitatea și interesul pentru periaj și să îi transmitem, prin povești și cuvinte simple de ce este important periajul dinților.

De asemenea, deprinderile se formează la vârste fragede, copiind comportamentul parinților. Dacă cel mic va vedea părintele periindu-se zilnic, va face și el la fel în oglindă aceleași lucruri, sau măcar va încerca.

Putem profita de acest context pentru a transforma în joacă un moment petrecut împreună cu copilul.

Astfel, nu cred că este nevoie de rugăciuni, este nevoie de voință și de deschiderea părintelui de a insista într-un mod constructiv ☺

Igiena dinților este cel puțin la fel de importantă ca igiena generală a corpului.

Mulțumesc, mi-a plăcut foarte mult și am visat dinți trei nopți după asta.

Pe dr. Maria Petcov o găsiți la Dent Estet 4 Kids. Există mai multe clinici pentru copii în București, Sibiu și Timișoara, pe care le recunoașteți ușor în perioada aceasta după spectaculoșii brazi de Crăciun pe care îi au. Cel de anul trecut din Sibiu era mai frumos decât al primăriei, din centru. Dar nu pentru brazi să vă duceți la ei, ci pentru că-s prietenoși cu copiii și au specialiști pe care te poți baza. Știu ce zic.

Și spălați-vă pe dinți 😉

foto Dent Estet, Unsplash

Articolul anterior

O să-mi încep diminețile cu mine

Articolul următor

Medicina nu se face cu bățul: medicul nu e Dumnezeu și nici pacientul – un executant

23 Comentarii

  1. Cosmin

    Avem un bebeluș de 8 luni, căruia acum îi ies primii 2 dințișori, în cât timp de la debut se finalizează procesul propriu-zis de creștere al dinților de lapte?

  2. Sorina

    Am fost și noi la dent estet in Sibiu și doamna doctor a fost foarte drăguța cu L. Care avea 2 ani jumate. De mic l-am luat cu mine in baie și am învățat sa ne spălam pe Dinți împreuna. Înainte de vizita la dentist l-am pregătit putin( citit carti, explicat ce se întâmpla) așa ca a stat copilul cuminte pe scaun sa ii fie curățat tot tartrul de pe Dinți( care tot reapare orice am face) ☺️

  3. Ioana

    Miruna, te deranjez cu o întrebare legata de copilul meu. La o măsea cu o plomba micuța pusa pe o măsea la 4 ani jumate s-a dezvoltat carie mai departe pe dedesub. După vreo 4 luni pe copil îl durea, am mers de urgenta la alt dentist și surpriza, când a dat plomba jos nervul era necrozat (nu știu de ce îl mai durea pe copil). A curățat tot și a zis ca rămâne asa, ca nu se poate plomba si canalele trebuie sa rămână deschise, urmând ca după fiecare masa sa se scoată mâncarea de acolo (a rămas o ditamai groapa). Dintele între timp s-a facut bucatele (copilul are acum 7 ani). Din articol înțeleg ca se putea pune coroana de zirconiu, corect?

    • Depinde cat dinte a ramas. Se putea face tratament de canal si pune coronita, teoretic. Practic, coronita aia avea nevoie de niste dinte pe care sa il inveleasca.

      Atitudinea terapeutica nu a fost gresita, a lasat totusi dintele pe arcada. Sa stii ca putini dentisti fac tratamente de canal la temporari. De obicei, doar pedodontii se baga.

      E greu sa lucrezi cu copiii.

      • ioana

        Multumesc frumos de raspuns. Stiu ca e greu sa lucrezi cu un copil, chiar daca intelege si nu se misca pe scaun, are dintii foarte mici. Dar as fi vrut sa stiu si de optiunea de coronita, mie mi-a prezentat situatia ca si cum la dintii de lapte nu se poate pune coronita in nicio situatie, ca riscul sa nu fie curatate bine canalele este foarte mare. Daca stiam de posibilitatea de coronita, ceream si parerea unui al doilea medic. Dintele a ramas pe arcada, dar s-a fracturat si ce a ramas din el s-a innegrit.

  4. Dotdot

    Tratament de canal + coroana de zirconiu 🙂

  5. Laura

    Buna, pe cine ne recomandați de la sibiu? Băiețelul meu face 2 anișori in februarie, iar dintii frontali ar trebui din pacate acoperiți cu coronițe si nu stiu cum sa procedez si daca e posibil la vârsta asa mica…

    • Salut, da, teoretic, e posibil. asta, dacă a mai rămas suficient țesut dentar sănătos, pe care să-l învelească acea coroniță. Cel mai bine, la evaluare la specialist.

      Ți-o recomand în Sb pe dr. Aura David FLorea, o știu personal, e foarte simpatică și profi. Doar că e destul de ocupată, însă merită să așteptți pentru ea. O găsești tot la Dent estet kids.

      Multă sănătate, ține-mă la curent!

  6. Diana

    Buna Miruna, baietelul meu de 4 ani si-a pierdut acum un an incisivi de sus ca urmare a unui traumatism- nu imediat, dar in timp au cedat. Am mers imediat dupa traumatism la trei stomatologi care au recomandat sa ii extragem, caci erau sariti din gingie. Nu am mai facut follow up legat de ce ar trebui sa facem dupa, crezi ca acest lucru ii va afecta aparitia dintilor permanenti?

  7. Andreea

    Noi mergem la Dent Estet 4 Kids in Bucuresti si confirm ca sunt nemaipomeniti.

  8. Maria Alina

    Buna ziua,
    Citesc cu deosebit interes articolele Dvs., sunt dense in ceea ce priveste calitatea si cantitatea de informatii furnizate.
    Multumim!
    In limita in care timpul va permite, as avea nevoie de parerea Dvs. ca expert .
    Fetita noastra de 1 an are smaltul de pe incisivii frontali de sus erodat (scuze, nu stiu un termen mai de specialitate…).
    Am fost cu ea la medicul pedodont care ne-a recomandat coronite ,,cape,, pentru a prelungi viata dintisorilor, altfel, ii va pierde mult prea repede. Procedura ar fi ca 2 sapt sa o periem bine bine acasa, ulterior sa revenim la cabinet ca in 2 sedinte sa aplice coronitele. Ne gandeam sa mai asteptam, insa dna dr a spus ca trebuie intervenit pana ar suprafata pe care sa aplice coroanele; dintr-un dintisor deja i s-a rupt o bucatica. Dna dr ne -a spus ca ii va curata si dansa f bine, ca va plange putin, dar asa e cel mai indicat.
    Totodata, i-au iesit precoce multi dintisori, de imediat dupa 8 luni pana acum la 1 an are toti incisivii frontali, laterali si 4 molari.
    Un alt medic, cerand o a doua a parere, ne-a spus sa nu traumatizam copilul cu asa ceva, sa ii dam 0.25 fluor pe zi si periaj.
    Ne puteti oare sfătui?
    Va multumesc mult.

    • Salut, îmi pare rău că vă confruntați cu asta. Nu am văzut copilul, dar, dacă ar fi al meu, nu l-aș traumatiza într-adevăr. Cum adică ”plânge puțin”?!
      Prima opțiune, cea cu capele, e într-adevăr una posibilă, doar că la copii așa mici se face sub anestezie generală.
      E o variantă pe care aș lua-o în calcul.

      Dacă decideți pentru a doua variantă propusă de celălalt dentist, aș adăuga și vitamina D.

      Multă sănătate.

  9. Andreea

    Buna ziua
    Am si eu o intrebare. Copilul meu are un dinte de lapte cariat, cu gauri. Doctorul a spus ca nu e necesar sa il scoata, ca oricum cade de la sine. Dar dintele respectiv are gauri si il deranjeaza pe copil. Ce se recomanda in acest caz? Este primul molar pe arcada superioara, situat intre doi dinti sanatosi. Multumesc mult.

    • Salut, e greu să îmi dau seama mai bine decât medicul care l-a văzut, dar se poate scoate, dacă îl deranjează.

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 179 queries in 0.528 s