Mesaj către orice mamă: Nu vrem sarmale și friptură, ci să fim veseli și toți de Crăciun


Tin minte ca in fiecare an de Craciun sau de Pasti, nu eram gata cu nimic. Mosul era in curte si noi maturam ace de brad de pe covor.

Dupa care deschideam cadouri, veneau colindatorii sau ne intorceam de pe unde mergeam si mama isi punea sortul sa termine o supa, sa puna o friptura.

Iar daca nu facea asta, sigur-sigur se trezea cu noaptea-n cap sa faca tot ce nu apucase.
Si mereu e ceva de facut pe lista unei mame.

Nu tin minte absolut nicio salata de beouf, nicio friptura spectaculoasa si urasc sarmalele de cand ma stiu.

Nu m-a impresionat nicio supa, nicio ciorba, niciun covor curat ca-n farmacie. Ai mei organizau niste mese fabuloase de sarbatori, cu invitati de aveai nevoie sa mai aduci o masa in sufragerie, langa masa. De nu ajungea serviciul de 12 al bunica-mii. De scoteau cristalurile din vitrina si argintaria din caseta ca o cutie de bijuterii cu care mananci.

Ma enervau aceste obiceiuri cand eram mica. Fiindca nu imi placea sa mananc si nu intelegeam de ce oamenii pierd cu asta atata vreme pretioasa.

Ma deranja si trezitul de dimineata in ziua de Craciun (ca altceva oricum nu aveam de facut) si toata agitatia cu pune masa, asteapta musafirii, poarta-te frumos.

Tin minte insa bluzele elegante ale mamei. Inelul ei pe furculita cand inca n-aveam voie cu cutit. Mirosul de globuri prafuite, amestecat cu brad proaspat si rece. Simt in capul pieptului emotia ca se intampla ceva important si mie mi-e somn.

Stiu colindele ei preferate si cum tata impartea whiskey in pahare.

S-au oprit aceste traditii atunci cand n-a mai fost nevoie de completare la serviciul de portelan si nici sa aducem inca o masa in sufragerie.

Mai intai s-a prapadit un bunic, apoi celalalt si am ramas fiecare in familia lui.

Am dormit in ziua de Craciun cat am dorit. Ne-am imbracat sport sau elegant. Am mancat tot mai putin, desi zic asta doar fiindca era rusinos de mult initial.

Si stiti ceva?

Tot ne-am bucurat.

Traditiile s-au reinventat.

Ne-am dat seama ca nu avem nevoie de trei platouri cu oua umplute si scaune de la alte mobile, de imprumutat. Ca ne e bine si doar noi cu noi, sa facem atat cat putem.

Iar, in timp, locurile de la masa s-au completat.

Sarmalele n-au mai contat.

Si se aude “dar mai ia o bucata” tot mai rar.

(mai tare decat discutiile astea goale de sens, despre mancare, ma dispera doar zaharul adaugat)

Fiecare stie cat are nevoie pentru el si nimeni nu asteapta sa fie invitat.

Nici la sarmale si nici la joc.

Asa ca, indiferent care-i traditia la voi de Craciun, sa stiti ceva: ca mai important decat ce bagam in gura e ce adunam in inimi.

Lasati prostiile cu curatenie si gatit si bagati-va mintile-n cap.

Dormiti. Colindati. Jucati. Telefonati. Faceti fix ce va aduce plinul mai mult in suflet decat in stomac.

Toti copiii isi doresc mame odihnite si vesele mai mult decat orice sarma sau friptură de Craciun.

Nu-i normal?

Dada, inclusiv copiii mari. Aviz bunicilor care se trezesc cat inca-s cocosii necantati sa framante cozonaci.

Va iubim si daca o fi pizza sa comandati 😉

foto pixabay

Articolul anterior

Fii amabil, fii blând, fii excepția

Articolul următor

Exact ce mi-am dorit, mami! -cuvintele pe care orice părinte vrea să le audă azi

13 Comentarii

  1. Zina7

    Eu sarmale si cozonaci tot am făcut ! Mie mi se pare ca daca nu gatesc eu si daca nu miroase a mancare in casa nu e Craciunul! Atat mi-a mai ramas românesc – ca de sarbatorit sarbatoresc oricum departe de ai mei si mai avem si garzi in spital. Plus ca si fetita mea ma ajuta la prajituri!

    • Acolo e teambuilding la voi! :))
      Mi-ai amintit de un Craciun in Uk, cand mi-au iesit vinetele roz (nu mai stiu cum am reusit) si am sfarsit prin a face sushi, pt ca alta idee de mers la sigur m-am
      Avut :))

      Dar eu ziceam ca n-are sens sa te obosesti, sa te dai peste cap, ca a doua zi , adica in ziua de craciun, sa fii praf.

  2. mari

    Sa cautam sa ramanem undeva la mijloc, adica nici sa facem eforturi uriase pentru curatenie si gatit, dar nici sa fim nepasatori si sa nu curatam deloc casa sau sa nu pregatim nimic de mancare.
    Undeva pe la mijloc, adica sa facem strictul necesar si sa ne pregatim un pic, fiecare cat poate, dupa cat este de obosit. Unii au avut serviciu si treaba multa (poate au chiar si maine), altii au copii mici, altii au fost pe drumuri etc.
    Sa ne straduim un pic, iar Dumnezeu va completa cu mai mult. Nu sa ne dam peste cap, dar sa facem ceva, cat de mic, pentru sarbatoarea minunata care vine.
    Mesele intinse, cu multi invitati, multa mancare, nu mi-au prea placut nici mie, cred ca poate asa erau obiceiurile atunci.

  3. Irina

    Tu ce le dai copiilor de mâncare, ca să nu gătești mult?

    • Gateste mama mea. A fost soada cand am rugat-o sa doarma noptile astea care mai sunt pana la Craciun si mi-a zis ca da, s-a gandit si ea daca o avea ceva sa nu avem ciorba. Eu am zis ca e perfect, noi oricum nu mancam felul 1 si 2 la aceeasi masa decat la Sibiu. Iar mama a zis: ok, o sa ne descurcam si doar cu supa.

      🙄😂😂😂

      “Doar supa” la mine poate fi un pranz intreg, sincer. La ea, la masa de Craciun, e un compromis sa nu aiba variante la felul 1. Csf ncsf

  4. Alima

    Pfiuu. Greu, cand ai mei au taiat le porc, ncsf. Tre sa faci jumere, carnati, toba, sarmale. De 3 zile, ei trudesc si tremura pe afara sa pregateasca aceste bunatati. Mama, cel putin n-ar mai face, si-ar mai simplifica, dar ginerii au prins gustul bunatatilor, mai ajuta si ei…e edevarat, mama e mereu rupta de obo de craciun. Dar anul asta ma rog sa fim sanatosi si sa be vaccinam, ca porcului i-am mai supravietuit si in alti ani:))

  5. Violeta

    Bine, bine, fiecare cum ii place…. Daaaaar.. Ce fain e toata trupa in jurul sarmalelor😆
    PS:Cand ne dai reteta de sushi cu care ne-ai tot amenintat? 😁
    PS 2: SARBATORI MINUNATE SA AVETI. 🍻

    • Haha, am simplificat-o intre timp: iei un avocado copt, niste somon crud, tai felii, stropesti cu sos de soia.

      In uk aveam vas de facut orez si iesea perfect. Acum avem multicooker, dar numai de cateva zile si am plecat la scurt timp dupa ce l-am luat? Nu am mai apucat sa fac.

      Insa o sa fie printre primele chestii.

  6. dia

    Și eu îmi aduc aminte de multele feluri de mâncare când eram mică😀ce e drept e ca mâncam și îmi plăcea dar nu m-am molipsit de obicei odata ajunsă la casa mea😀in sensul ca soțul meu e un bucătar deosebit și face mereu ceva de senzație(dar doar un fel). Eu fac un desert deosebit și un aperitiv/o salata, dar la asta ținem. Îmi place mult și sa decorez masa etc. Fără curățenie deosebita, de obicei e relativ curat la noi. In rest timp pentru noi și băiețel. Deși la ce și cum gateste bărbatul, pot spune ușor ca in fiecare săptămâna e sărbătoare😀

  7. Geo

    Mai, e usor sa dai sfaturi de genul cand primesti totu’ de-a gata fara sa misti un pai. Adica tie iti face mama ta TOT si tu zici altora sa nu faca. Hmmm!

  8. Sincer mi-e dor de un Craciun in familie cu sarmale, brad si portocale, asa cum se facea pe vremea cand eram copil. Mi-e dor de Craciunul din Romania, sunt de cativa ani peste hotare si abia astept sa ma intorc. Anul asta a fost un craciun foarte diferit si as vrea sa fiu cu familia, sa punem cadouri sub brad, sa il asteptam pe mos craciun si sa ne batem pe sarmale haha

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 143 queries in 0.428 s