Pregătiți-vă! Vor începe accidentele domestice de la improvizațiile cu care se încălzesc oamenii în București

Țevile au crăpat, primarul vorbește deschis despre asta, de parcă dialogul ne-ar încălzi în vreun fel.

Aseară am purtat dres de lână eu și amândoi copiii mei. Duș facem doar la orele de trafic intens, că altfel faci țurțuri în cadă și plătești jumătate de oră de apă caldă, care-i rece, de fapt.

Toată ziua merge aerul condiționat pe 28 de grade plus. Umiditatea din casă e periculos de joasă. Hainele pe balcon nu s-au uscat de săptămâna trecută. Sunt două extreme despărțite de o ușă termopan.

Suntem în două lumi paralele, unite de niște țevi găurite și niciun plan.

Pe de o parte, avem wi fi și aspirator robot, pe de altă parte n-avem apă să ne spălăm la fund.

Am adormit cu picioarele înghețate, deși avem un calorifer electric în priză.

Știu oameni care au câte unul în fiecare cameră.

Vor bubui instalațiile electrice.

Copiii își vor pârli mânuțele pe cuptoare încinse în bucătării sau își vor opări bucile în ligheane cu apă fiartă lângă ei.

Oamenii au investit deja în aparatură care să-i ajute să treacă peste iarna asta grea. Termosuflante, calorifere, încălzitoare de apă instant. Toate electrice.

Multe prelungitoare prin casă, prin baie, prin bucătărie.

Dacă suni ambulanța, nu vine.

N-aș vrea să vă alarmez, dar nu cred că e de glumă.

Suntem pe cont propriu.

Îmbrăcați-vă bine. Încercați să faceți dușuri scurte și o temperatură constantă în toată casa. Nu încălziți doar camera copiilor sau doar dormitorul, bucătăria. Trecerea bruscă de la o temperatură la alta e rețeta dezastru pentru sănătate.

Sper că aveți deja, dar oricum: luați-vă un extinctor în casă.

Aveți grijă pe unde lăsați prelungitoarele. Asigurați prizele pe care nu le folosiți, dacă aveți copii mici.

Supravegheați-i cu mai mare atenție. S-ar putea să coste dur lecția ”vezi că arde aragazul”.

Iar până mai apar declarații la tv, date din studiouri încălzite de reflectoare, ar fi bine ca reprezentanții autorităților să se maturizeze un pic, să vină cu un plan de bătaie. Că noi tremurăm sub plapume și ne spălăm cu apă rece la fund și pe picioare.

Image by MichaelGaida from Pixabay

Articolul anterior

Ca să nu te urască primul născut că i-ai făcut un frate mai mic, rolul unui joc de cooperare (și un concurs)

Articolul următor

Am trecut exact prin ceea ce treci, nu imi recunosteam primul copil dupa ce l-am facut pe al doilea

28 Comentarii

  1. Alexandrina

    Bună Miruna! Nu va lăsa să vă debranșați, sa va instalați centrale de apartament? Salutari și gânduri bune de la Sibiu 🤗

    • Nu mai e voie de cativa ani in Buc 🙁

      • Irina

        Buna seara! Sunt anumite zone, specificate clar de Radet, unde nu se mai permit debransarile. In general sunt conglomerate de blocuri unde sunt multi debransati. Acum doi ani am pus centrala si acum un an si-a pus o prietena. Bine, asta nu inseamna ca e ok ce se intampla acum. E doar o solutie, care – ce-i drept – schimba vieti.

      • Rox

        Ba se pot face debransari. Insa se fac doar intr-o anumita perioada si din ce stiu se plateste o taxa care era 2000 lei (nu pot confirma, o prietena a facut acest lucru acum 2 ani si a platit taxa): https://www.radet.ro/rebransare-debransare-sistare.php

        In alta ordine de idei eu ma gandesc ca data situatia actuala, puteti face cerere de debransare si daca nu se aproba sa da-ti in judecata radet.

        Si stiu ca se poate face cerere colectiva daca tot blocul vrea sa se debranseze si sa isi instaleze centrale.

      • Iulia D.

        Este voie, dar până în luna Septembrie/ Octombrie. Dacă s-a băgat apă în instalație, nu se mai poate. Deci iarna asta e compromisă…

        • Andra

          Eu nu pot sa inteleg de ce nu si pun bucurestenii centrale de apartament. Sunt totusi oameni care au bani de aspirator robot, si aleg sa si tina copii mici in frig sau fara apa calda. Oare de ce in Ardeal s au debransat cartiere intregi in ultimii 15 ani in timp ce vedetele din capitala aleg sa investeasca in altceva?

      • Denisa

        Serios? Eu nu stiam asta…

    • Andreea

      Alexandrina, asta voiam sa intreb și eu! Nu înțeleg de ce nu se debranșază mai mulți bucureșteni dacă în fiecare an e aceeași problema. Trist! Nici nu-mi pot imagina cum e sa depinzi de alții pentru apa calda și căldură… Imbratisari calde din nordul țării, din Șimleu Silvaniei.

      • Gianina

        Nici noi nu am știut pana anul acesta! Si mereu am primit asigurări ca va fi Ok! Si sa faci nebunia asta in casa tb sa poti pleca cu copil/ copii in alta locație si soțul sa aibă liber sa supravegheze! Si apa calda a tot venit si s-a oprit ….. cd deja nu mai credeai ca se va mai opri! Plus ca dc nu apuci sa făci mișcarea pana e încărcată instalația, nu mai te poti debranșa! Sau poate casa nu e suficient de mare ca o centrală de apartament sa fie rentabila! Sau nu ai avut toti banii cd se putea instala! Etc, etc……
        Sa judeci este atat de usor! 🙁🙁🙁

  2. Maria

    Solutii exista: izolarea inetrioara si/ sau exterioara a apartamentului, instalarea unei centrale de apartament, exista si boilere electrice, in general putem alege sa sporim confortul locuintei, mai ales cand avem copii mici. De exemplu eu am schimbat apartamentul care avea podeaua prea rece, cu unul mai calduros, tot datorita copiilor care stau mult pe jos.

  3. Irina

    Am cerut eu detalii pt debransare. Am vrut sa ma debransez si sa-mi montez centrala. De ce nu se debranseaza bucurestenii? Pt a te debransa ai nevoie de un proiect al noii instalatii termice facut de unninstalator autorizat. Perfect. Se face, se plateste, e normal. Dar, CMTEB respinge proiectul din orice motiv complet neplauzibil. Am vorbit in vara cu min 5 reprezentanti ai firmelor ce au mentionat f clar ca ei fac instalatia, pot depune dosarul, dar, in blocurile bransate la reteaua de termoficare sunt respinse toate dosarele. In contextul in care, aceiasi oameni, cu autorizatie, realizeaza instalatii sanitare la case sau blocuri independente de reteaua de termoficare, instalatii recunoscute ca fiind sigure in functionare la depunerea dosarului la Distrigaz Sud Retele. Deci bucurestenii nu-s niste lepre ce doresc agent termic moca. Exista o mafie si o caracatita mai mare decat ne putem imagina. Bucurestenii trebuie sa plateasca agent termic indiferent de conditii, chiar si cu falsa impresie a subventionarii… Ah! Si daca veti incepe cu dat in judecata si alte minuni, nu cred ca avem resurse (materiale sau timp fizic) sa ne luptam individual cu aceasta situatie. Personal, avand o copila de 1 an si 2 luni jumatate, am montat in vara boiler electric, satula fiind sa platesc apa rece la pret de calda si sa stau cu oala cu apa pe aragaz sa-mi schimb fata….

    • Cristina

      Buna , noi locuim in sector 6 și ne-am debranșat in vara aceasta, nu pot spune că a fost ușor și ieftin dar acum avem tot ce ne trebuie
      O zi frumoasa !

      • Multumesc, de ce zici ca a fost scump,
        Te referi ca ati dat spaga?

        • Andra

          Nu e nevoie sa dai spaga ca sa te coste cateva mii de euro. este costul centralei termice, costul planului de gaz, costul caloriferelor (care sunt pe calitati deci cu preturi diferite), costul tevilor de cupru, manopera insatalatorilor, apoi peretii vin sparti pt a trage tevi si daca nu ti plac carpelile vine costul unei zugraveli cu manopera zugravilor, plus cateva placi de faianta in baie sparte, mama mea la Cluj, desi a platit taxe si impozite toata viata, si a facut credit pt a si monta o astfel de centrala. Apoi,
          facturile la gaz sunt mari pt ca nu mai este subventionat de primarie, si blocurile de beton au clasa energetica f proasta. Mama sta in continuare cu 2 perechi de pantaloni si vesta datorita facturii la gaz. La vara luam in calcul izolarea exterioara a apartamentului, tot pe banii nostri. Cam asa se traieste inafara bulei numite Bucuresti.

          • CristinaM

            Si eu tot in sectorul 6 sunt, tot anul asta am facut debransarea.
            Costul final e in functie de ce-ti alegi tu ca centrala, calorifere, cupru/ ppr la tevi, daca exista coloana de gaze in bloc sau o platesti de la parter pana la etajul la care locuiesti.
            Ca ideea: proiectul pt debransare RADET a fost 2200 lei( domnul care a facut proiectul s-a ocupat si de inregistrare lui), taxa de inregistrare a proiectului 250 lei, busonarea tevilor( ale blocului din apartament) 600 lei.
            Din punctul meu de vedere a meritat… am stat cu casa cu curul in sus 2 luni fiindca am si reparat, zugravit…
            Dar macar platesc ce consum si am confortul dorit si pana acum la facturi am iesit mai bine ca anul trecut

    • John

      Irina, acum poate revi si tu cu un comentariu sa ne explici cum naiba altii se debranseaza fara nici o problema, dar tu ai auzit ca blabla? Nu iti pui problema ca poate ar trebui sa lasi teoriile conspiratiei si sa mai si faci ceva concret? Ce bine ti-a prins ca ai auzit tu ca nu se poate, ti-ai taiat rapid de pe lista centrala. Ai pus in schimb espressor, robot de aspirat sau alte lucruri la moda? Acum incalzeste-te la ele si la ceea ce ai auzit de la unii si altii. Ce imi place de cei care isi cauta scuze sa nu faca nimic si apoi se plang dand vina pe cine apuca. Si eu am ramas mereu contrariat ca in bucuresti inca mai exista atata lume fara centrala proprie. Pana si in cele mai sarace orase ale romaniei au fost in stare locuitorii sa stranga niste bani sa isi puna centrale. Poate pentru ca au inteles ca investitia asta e mai importanta decat altele si nu au cautat scuze.

  4. Ilinca

    Toți cei care va bucurați ca aveți centrale de apartament va informez ca in multe tari mai dezvoltate ca a noastră sunt interzise și probabil la un moment dar vor fi interzise și la noi. Motivul: sursa de gaz in fiecare apartament – pericol de explozie/incendiu. Nu știu cât de greu e sa te debranșezi de la RADET dar e scump sa tragi țeava de gaz pana la tine in casa. Se trage țeava separată pe care sa se posta monta un contor, cea de la aragaz fiind o coloana verticala ce trece pe la toți vecinii și care nu este contorizată. Dacă ai noroc și nu ești primul cu centrală in bloc te legi la țeava vecinului și ii plătești lui sau te înțelegi cu el.
    Cel mai rentabil și eficient mod de încălzire s-a dovedit a fi centrală de bloc. Dar noi mai avem mult pana departe, blocurile noi fiind dotate cu centrale de apartament.

    • Clevetici

      Acelasi motiv (sursa de gaz in fiecare apartament – pericol de explozie/incendiu) este si la detinatorii de aragaze.

      Ah, s-ar putea ca si tu sa fii unul dintre acestia…
      asa ca poate ne spui cum faci sa scapi de “bomba cu ceas” numita aragaz.

      In alta ordine de idei, citeam pe undeva ca Inspectoratul de Situatii de Urgenta contabilizeaza circa 500 de incidente anual datorate aragazelor si intre 5 si 10 incidente datorate centralelor individuale pe gaz.

      • Roxana

        Pai da…pentru ca toti romanii sunt priceputi..nu cred ca exista multi oameni care sa cheme specialisti de la gaze sa le monteze aragazul.
        Si e adevarata treaba cu interzicerea centralelor. Mai e vorba si de poluare…cate gaze arse vor scoate 40 de centrale pe o scara de bloc cu 10 etaje?

  5. Ciprian

    Cumparati macar un senzor de fum si un exctinctor.
    Daca se incinge un prelungitor ar trebui sa detecteze mai repede mirosul de ars.

  6. Gigel

    Duamne ce adunare de blonde pe aici, cum stiu ele cum merg lucrurile. Pot doar sa va zic ca sunteti complet rupte de realitate.

    • Constanta

      Dar ce blonde norocoase suntem de ca s-a gasit unul negru in cerul gurii sa ne deschida ochii …

  7. Marian Savu Bucuresti

    In cartierul Brancusi din Bucuresti blocurile ANL au fiecare cate o centrala termica de bloc,amplasata la subsol si deservita de un mecanic.Este o solutie foarte buna si se poate aplica la toate blocurile din Bucuresti.

    • maxp

      nu se pot pune centrale in subsol tot din motiv de explozie. o centrala se poate instala numai intr-o camera cu geam, mare. blocurile de care spui poate au geamuri mari si defapt sunt demisoluri ori poate s-a acceptat la momentul proiectului lor. acum sigur nu se poate, mai ales in blocurile comuniste ale caror subsoluri au niste aerisiri mici in loc de geamuri
      subsolul blocurilor este spatiu tehnic si pompierii nu-ti dau voie sa faci nimic acolo, inclusiv boxele care exista in fiecare bloc comunist, pe naspa

  8. HabaRnaM

    “Umiditatea din casă e periculos de joasă.” – există umidificator.

    • Ana

      Din motiv de dușumea din lemn masiv, am un umidificator. Deși nu trec prin calvarul descris de autoare cu apa caldă și căldura, pentru că stau într-un bloc nou cu centrală individuală per apartament, deci fără calorifere electrice și AC mergând, îți pot spune că umidificatorul nu face față nici încărcat de 2 ori pe zi (umidificator de 5L deci super mare).

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 179 queries in 0.436 s