Terminați cu ”Nu vă mai plângeți, că voi aveți scutece de unică folosință și mașini de spălat”

terminați scutece miruna ioani

De câte ori scriu ceva despre viața mea și a mamelor din ziua de azi, apare câte un comentariu cu o judecată din asta care nu ne folosește la nimic.

Eterna comparație: mamele de atunci versus mamele de acum

Cum ele spălau rufele de mână și le călcau pe două părți la lumina lumânării, iar noi ne lăfăim în arieli și mia de centrifugări pe minut.

Cum ele dădeau cu mătura și noi avem aspirator robot.

Ele își așteptau soții cu ciorbe calde, noi scoatem mâncarea gata din Crockpot.

Ele aveau cinci copii și o casă de ținut, noi avem unu-doi, bonă și menajeră la cherem.

Știți, nu e un concurs, a cui viață e mai grea.

Toate mamele muncesc. Fiecare generație a avut sacii ei de dus și aspiratorii ei roboți.

Unii poate locuiau aproape de bunici și n-a fost niciodată o problemă cine ia copiii de la grădiniță sau îi duce la medic când au muci.

Alții poate veneau la prânz de la serviciu și nu aveau în continuare clienți, deadline-uri și mail-uri de răspuns.

În acest context, o ciorbă pare simplu de făcut. Mai ales când copiii sunt în fața blocului cu alți copii și tu cureți în liniște un cartof.

Vă invităm în viața noastră o zi. Hai, trei.

Chiar vorbeam cu o prietenă care-mi împărtășea niște lucruri din categoria nu mai pot. Și zice la un moment dat, ”dar asta e doar așa povestit, lucrurile s-au întâmplat mult mai repede, de fapt.”

Știuuuuuu.

Viața nu îți lasă pauze ca în povești. În viață nu dai pagini, nu pui punct, nu o iei de la capăt, nu respiri. Nu e cu coperți, să dai trei foi până la început. Nu e cu spații goale și timp cu nimic de făcut.

Știți cum vin tantrumurile pe capul tău? Bam-bam-bam, nici nu le vezi venind. Știți cum e când un copil plânge și celălalt are cea mai mare nevoie de tine fix, dar fix atunci?

Dar ce, că ea are mașină de spălat și aspirator robot.

Pe bune?!

Păi nu mai pot.

Să dea țîță aspiratorul robot. Să legene mașina de spălat. Ia, să convingă menajera că ne spălăm pe dinți când copilul nu vrea să deschidă gura neam. Să facă scutecele de unică folosință timp special.

A, nu se poate? Păi, vedeți…

Deci, ia, dacă nu puteți să ne ajutați, măcar terminați

și nu ne comparați

sau judecați.

foto unsplash

Articolul anterior

Dacă cineva ți-ar întinde platoul lui cu mâncare stricată, ai lua? Ăsta e bullying-ul. Refuză. Apără-te. Rămâi în echipa ta (p)

Articolul următor

Să ai ajutor nu înseamnă că e mamă altcineva. Fă ceva PENTRU TINE și consideră asta un semn să nu mai stai

16 Comentarii

  1. Catalina

    Total de accord. Fiecare generatie cu provocarile ei. Spre deosebire de generatiile anterioare noi nu ne ducem copiii la gradinita saptamanala si nici nu ii lasam cu lunile la bunici.

  2. Alexandra

    Dar lumea nu știe ca pentru a folosi acel aspirator robot întâi trebuie să nu fie nici o jucărie, carioca, piesa de lego, mâncare sau ciorap pe jos). Deci săracul aspirator cam șomează în cazul nostru.
    Mie cel mai mult îmi plac articolele tale de cand ai 2 copii. Si eu am 2 băieți (3 si 5 ani) și ma regăsesc în toate articolele tale și chiar mult mai rău decât ce descrii – probabil nici nu poți scrie totul public dar eu știu cum e cu 2 băieți de vârstă asta…). Te rog să continui cu articolele în care “te plângi “. Mă fac să ma simt normală.

    • Ioana

      Exact așa este și cazul meu, doi copii de 1 și 5 ani, cel mic ălaptat la cerere, noapta de 3 4 ori în cel mai fericit caz, nesomn, grădiniță online, activități, scotocit și răvășit lucruri peste tot, mâncare, haine, ordine, jucat împreună etc. Cui să mă plâng? Mă gândesc că va trece perioada asta, mai încolo vor fi alte provocări, pandemia pune capac la toate… Succes, mămicilor, succes, cine știe știe ce înseamnă asta.

    • Geanina

      😂🤣si eu ma simt mai bine cand vad ca sunt o mama normala… alaturi de voi – mamici frumoase!
      Te rugam sa continui cu povestile si articolele minunate. Pt mine a
      avut un mare impact articolul tau despre anxietate de hiperstimulare. Nu e nimic in neregula cu noi si e foarte bine cand afli de la alte mamici care este si normalitatea lor. ❤️

  3. Amin, sista !:) tell my sister (fara Copii!!!!!!!!!, ce-mi mai plac oamenii astia) asta:)

  4. Camelia

    Pe mine ma ajuta foarte mult sa ma compar cu generatiile anterioare. E un exercitiu pe care il fac tot timpul, mai ales cand imi e greu. De exemplu cand eram in garda si venea un caz mai complicat ma gandeam ca totul ar fi fost de o suta de ori mai complicat daca se intampla in urma cu 30 de ani si ca am mare noroc cu internetul (acces rapid la protocoale, medicamente, doze etc).
    Si mai cred ca lumea in general (nu neaparat mamele) ar trebui sa se planga mai putin, traim in cea mai buna perioada a omenirii de pana acum si ar trebui sa fim recunoscatori.

    • Andra

      Si la toate se adauga intreruperea apei la robinet intre ora 11 si 17, scaderea presiunii la gaze in timpul dupa amiezii si serii, fapt pentru care unele femei incercau sa
      gateasca o supa sau ceva incepand de la ora 3:00 dimineata, pana plecau la lucru. Sau, ora 3:00am putea sa te gaseasca iarna asteptand la coada, in speranta ca poate prinzi un iaurt sau un pachetel de unt pentru cel mic de acasa.

    • Falip

      Copilul meu avea cinci luni si eu lucram de noapte cite opt ore intr-o fabrica de matase artificila,in toxic,dimineata ajungeam acasa si trebuia sa am grija de cel mic plus spalat,mancare ,cumparaturi.Pe vremea lui Ceasca stiti cum era cu cumparaturile!Seara urmatoare iar la servici .Asa ca nu comparati ce nu e comparabil!

      • Alexandra

        Nu vreau sa fiu rea
        Sunt convinsă ca a fost greu, însă greu ne este și noua, și sa fim Onești, eu știu putini copii crescuți de părinți pe vremea lui ceașca, și mulți de bunici, ai app de asta, erau alte așteptări și pretenții, nu era o tragedie ca copilu e murdar, sau ca se joaca cu gunoi, nici ca mănâncă doar pâine cu gem, așa ca da, poate nu erau condiții dar nici cerințe, lumea s a schimbat și acum presiunea este tot foarte mare pe mame, ele încearcă sa facă ce nu au făcut generațiile anterioare, sa crească copii cu mâncare sănătoasă, cu ieșit in parc des, cu calm și cu ordine ..

  5. Gio

    Cine-ar fi crezut ca e zen sa cureti un cartof in liniste? 😅 Imi place sa gatesc cam de cand am ramas insarcinata cu primul copil si apoi am devenit frustrata ca nu mai puteam gati… in liniste. Fraza aia cu cartofu’ zici ca-i pt mine 🤗

    Uneori ma si amuz de criticile astea, ca fix exact asa le vad si eu: zici ca-i competitie despre cine are viata mai grea. Se intampla si intre mamele actuale, din tabere diferite.

  6. Andra

    Si la toate se adauga intreruperea apei la robinet intre ora 11 si 17, scaderea presiunii la gaze in timpul dupa amiezii si serii, fapt pentru care unele femei incercau sa
    gateasca o supa sau ceva incepand de la ora 3:00 dimineata, pana plecau la lucru. Sau, ora 3:00am putea sa te gaseasca iarna asteptand la coada, in speranta ca poate prinzi un iaurt sau un pachetel de unt pentru cel mic de acasa.

  7. Elena

    Mie, mama imi spune lucrul acesta, dar, o înțeleg, anul trecut a iesit la pensie după 40 de ani lucrați neîntrerupt pe o secție de chirurgie, secție care la începutul carierei ei avea 1000 de paturi. Spune că atunci a fost frumos pentru ca avea un colectiv unit de la care a învățat multe si pacienții erau mai buni, în ultimii ani imi povestea cât de multe s-au schimbat.

    A pierdut multe Craciunuri, a pierdut multe sărbători de Paști, a pierdut timp pentru copii ei, a pierdut mulți neuroni încercând si nereușind să fie in 10 părți.

    Sunt recunoscătoare că am masina de spălat, ca am scutece de unică folosință și mai ales sunt recunoscătoare că am timp pentru copii mei.

  8. Cristina

    Am un băiat de 5 ani și gemeni de 3 luni fata și băiat, alăptați exclusiv la sân. Ma descurc singura cu ei pana vine soțul de la serviciu la ora 16, ma gândesc des la mamele, bunicile noastre ca le era mult mai greu și acest lucru ma ajuta și îmi da putere oarecum știind ca eu beneficiez totuși de confort, informații, tehnologie.
    Așa ca putere și răbdare mămici, și când simțim ca nu mai putem eu zic ca mai putem puțin!

  9. dia

    E corect ce spui ca generațiile nu ar trebui comparate, dar( și aici nu o sa placa ce am de spus), generația noastră de mame se plânge mult de tot. Da, la unele le e f greu. Dar eu când ma gândesc la f greu nu ma gândesc la faptul ca cineva are 2 copii mici. Aia e viața. Ci la cineva care e bolnav, care are copii sau părinți bolnavi de îngrijit, etc. Nu la cineva( care as putea fi eu, deși mult mai rar zilele astea) care se plângă ca a avut timp de sport doar 20 minute azi, nu 30😀înțelegi ce vreau sa spun. Problemele reale din lumea asta nu sunt faptul ca ai 1-2-3 copii activi și sănătoși care îți mănâncă tot timpul.

  10. Josephine

    Am prins vremea cu spalat rufe de mana si era un cosmar, pt ca mai aveam alti 4-5 frati care nu participau la treaba asta, spalam doar eu cu mama o data pe saptamana pana ne sangerau mainile. Confirm ca era un cosmar si imi iubesc masina de spalat. Fara ea as fi terminata.
    Dar erau alte vremuri, cu alte pretentii de la mame, atat din partea societatii, cat si a copiilor..
    De asemenea, am prins – evident :)) – situatia cu 1-2 copii si pe cea cu 3-4 si spun de cate ori am ocazia: cu un copil poate fi mult mai rau decat cu 3 sau cel putin la fel de dificil, iar cu 4 nu este neaparat mai greu decat cu 1! Pt ca aveam un copil si eram depresiva dupa nastere; copilul plangea continuu si nu mai aveam timp de nimic, trebuia sa stau continuu sa-l ‘distrez’; in timp ce fratii mai multi au grija sa amuze si bebelusul, chiar si numai prin faptul ca se iau la bataie langa el :))).
    Da, comparatiile sunt aberante, dar si eu ma surprind zicandu-i fetitei mele cochete: “eu nu aveam nici macar o rochie cand eram de varsta ta, iar tu te schimbi de 4 ori pe zi”. Mi-ai dat de gandit!

  11. Josephine

    Cum spunea cineva mai sus, unii dintre noi eram trimisi la bunici de la 3-6 luni si am crescut acolo cate 2 ani, in timp ce amandoi parintii lucrau in alt oras..
    Parintii nu-si bateau capul sa ne asculte necazurile si “mofturile”, o palma peste “bot” rezolva totul cand aparea vreun protest.
    Iar bunicii de azi (parintii nostri) zici ca se straduiesc sa nu cumva sa ne fie mai usor noua: sunt pensionari, stau in apartament (deci nu au pamant de muncit), au timp de urmarit seriale indiene zilnic, dar nu cumva sa le lasi copiii “pe cap” mai mult de o saptamana!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 166 queries in 0.166 s