Sunt puține feluri în care poți să strici copilul, dar iată ce pericole se pot ascunde într-un simplu premergător.
În fiecare an, sunt atâtea accidente legate de premergător, încât Canada a decis să-l interzică prin lege. (Din aprilie 2007, importul și comerțul de premergătoare la ei este ilegal, inclusiv vânzarea în sistem second hand sau yard sale. Practic, dacă ai premergător în Canada, mai ai voie doar să-l arunci la gunoi).
În SUA, Asociația Americană de Pediatrie, Comisia pentru Siguranța și Protecția Consumatorului și Kids in Danger (ONG) militează vehement împotrivă.
Marea Britanie dorește același lucru, iar, până se concretizează ceva, face campanii de informare. Extras dintr-o broșură NHS:
Potrivit unui studiu din revista Pediatrics, între 1990 și 2014, mai mult de 230.000 de copii cu vârsta sub 15 luni au fost tratați în departamentele de urgență din SUA pentru leziuni legate de mersul pe jos. Majoritatea leziunilor se întâmplă atunci când copiii cad pe scări în mers, de obicei rănindu-și capul sau gâtul, uneori grav. Pentru că părinții îi pun în premergător și au senzația falsă că pot lua o pauză de două minute.
În realitate și chiar dacă n-ai casă cu etaj, copilul are nevoie de mai multă atenție și supraveghere când e în premergător.
Pentru că are mobilitate mai mare, se poate cățăra și își poate trage diverse pe el. Să vă povestesc situații de la bărbatu-meu, cu copii ajunși la neurochirurgie, că și-au tras televizorul în cap? Știu că nu e nevoie să fie în premergător pentru asta. Doar că, astfel, șansele cresc și cine vrea să-și asume vreun risc?
Ce ai fi putut crede despre premergător și nu e adevărat (4 mituri pe care vreau să le știi):
1. În premergător, învață să meargă mai devreme
Contrar credinței populare, mersul bebelușului nu e despre cum își mișcă picioarele, ci despre abilitatea de a se ridica în picioare și apoi de a sta în picioare câteva secunde. După care, mersul bebelușului e despre echilibru. Că altfel, el își mișcă picioarele cu mult înainte de primii pași. (sursa: Havard Health)
Studiu: fiecare zi petrecută în premergător se pare că îi întârzie cu 3,3 zile mersul singur și cu 3,7 zile statul în picioare. (sursa: British Medical Journal)
2. În premergător, pot lăsa bebelușul câteva minute în siguranță
Fals! Să lași un bebeluș în premergător e la fel cum ai lăsa un puști la volanul unui Ferrari.
Nu e pregătit, nu știe ce face, nu înțelege pericolul.
Un premergător oferă părinților falsa impresia că nu trebuie să stea atât de aproape, încât să prindă bebelușul. Că doar e în premergător, nu? Un copil e atât de rapid, că adesea ai clipit și el s-a dus în cap. Să ridice mâna cui nu i-a căzut copilul din pat, cu mama sau tata lângă el.
Pericole:
- Își pot trage mobilă pe ei
- se cațără și cad
- Se ridică și ajung la foarfecă,
- la oala cu ciorbă clocotită
- Sau la sertarul cu medicamente
- Cad pe scări
- În piscină
Toate lucrurile astea s-au întâmplat deja cuiva.
Studiu: 40% dintre bebelușii care au premergător ajung în spital cu accidente minore sau majore. Aproape jumătate. 4000 de copii, anual în UK. Pentru că nu e un loc unde să poți lăsa copilul cât faci un duș sau o ciorbă, că nu-și imaginează nimeni că pleci la mall.
3. Un premergător ajută bebelușul să se dezvolte
Fals. Bebelușii care folosesc un premergător au întârzieri la stat în fund, umblat în patru labe și mers.
Plus, nu își văd picioarele din cauza premergătorului. Nu vor integra vizual mișcările acestora, ceea ce are o importanță majoră în dezvoltarea sa mentală și motorie (sursa). Nu învață concepte precum distanță și adâncime, înăuntru/afară, deasupra și dedesubt.
Studiu: Bebelușii puși în premergător au scor mai mic la evaluarea Bayley, care analizează dezvoltarea mentală și dezvoltarea limbajului copilului, precum și abilitățile motorii. (sursa)
4. Un premergător îi dezvoltă picioarele
Fals. Pentru că în premergător stă într-o poziție vicioasă și forțele se distribuie greșit pe genunchi și coapse. Pe termen lung, pot apărea probleme la mers sau șold.
În premergător, bebelușul învață să se împingă cu degetele de la picioare, ceea ce dezvoltă alți mușchi decât cei folosiți la mersul singur. Acest lucru poate afecta menținerea echilibrului și articulațiile, inclusiv cu probleme pe termen lung la picior și gleznă.
Sfaturi pentru părinți (conform Serviciul Național de Sănătate britanic):
Încurajați bebelușul să meargă
și oferiți-i timp pentru asta. Are nevoie să își dezvolte forța și să învețe echilibrul. Toți bebelușii merg singuri între 9 și 18 luni. Care-i graba?
Timpul petrecut în premergător e timp pierdut, în care ar putea face activități care să-l pregătească în mod real pentru mers.
Încurajați bebelușul să stea pe burtă
– ideal e să doarmă pe spate și să se joace pe față. Statul pe burtă este elementul de bază pentru toate abilitățile motorii, iar lipsa acestora poate avea un efect imens.
Dacă aveți parchet laminat sau gresie,
puneți un covor mare sau ceva antiderapant pe podea, luați încălțăminte aderentă sau lăsați bebelușul desculț. Are nevoie de aderență (îi dă siguranță și încredere în el) atunci când învață să se târască și să meargă.
Dacă vreți, cumpărați un antepremergător stabil de tip ”împinge”,
dar numai DUPĂ ce poate sta singur în picioare. Câteva exemple oferite de britanici:
Băieții noștri au avut amândoi un antepremergător din lemn, ca un cub. Pe patru roți, cu centru de activitate. Cel al lui Tudor a fost folosit intens, inclusiv de alți copii, s-a întors la Victor ulterior. Avea și niște jucării, pe toate le-am pierdut între timp. Acesta din poze e unul nou și complet, cu jucării care nu se desprind și pe care nu le poți pierde.
Nu o să zic la ce vârstă au mers băieții mei.
Intenționat.
Pentru că veți compara și vă știu: ”auleu, al meu are deja x luni și abia a început să stea”.
Și pentru că habar nu am cât a grăbit mersul acest cub. Că eu nu asta am vrut. Ci o pauză pentru spatele meu și o distracție pentru ei. Ceea ce, iată, am reușit:
De ce e sigur acest antepremergător?
- E din lemn solid, stabil pe roți, nu există riscul să se răstoarne.
- Nu susține copilul.
- E independent de el.
- Poziția lui e fix cea de mers.
- Se dezvoltă mușchii corecți.
- Învață echilbrul.
- Copilul își vede picioarele tot timpul.
- Are libertatea de a se opri oricând.
- Nu se poate cățăra pe el (ca să-și tragă oala cu ciorbă sau televizorul în cap)
- Îl poate folosi și după ce începe să meargă singur, pentru că are 5 laturi cu activități: numere, forme geometrice, animale, ceas și nu știu cum să le zic traseelor de deasupra
O să îi aducă mare bucurie celui mic. E sentimentul acela de ”mă descurc singur”, foarte importantă la un bebeluș.
Vă scutește spatele un pic, doar să țineți cont că va fi în continuare nevoie să rămâneți aproape de copil. Durează un pic până învață cum se controlează cubul. Apoi, să-și adapteze viteza, să dea cu spatele.
Însă vestea bună e că se potrivește și în casele mici, ca a noastră. Îl recomand din toată inima.
Acest model e de pe micostore.ro. Chiar acum e și puțin redus.
Iar dacă vreți să împliniți comanda de 249 lei pentru transport gratuit, puteți adăuga în coș creioanele de colorat pentru bebeluși. Sunt cele din poza de mai jos, perfecte de apucat în pumnii lor grăsuți.
Noi avem acest set de 6, la 19,90 lei (e suficient pentru un bebe de 1 an, nu e nevoie mai multe). Le poate prinde în pumn și se distrează teribil mâzgălind în rând cu fratele lui.
Care, pardon, e un artist 🙂
Și pentru că tot veni vorba, dacă nici voi nu puteți comanda ceva pentru unul, fără să luați ceva și pentru celălalt, vin cu o propunere interactivă și cu bătaie lungă: planșele reutilizabile din silicon. Costă 24,90 lei bucata, pot fi colorate cu carioci și șterse cu orice burete, șervețel umed sau chiar la duș.
Sunt mari cam cât hârtia pe care-ți pune farfuria la restaurant, au desene diverse, o să ghiciți ușor care au avut cel mai mare succes la noi. Copiii pot folosi la colorat creioanele cerate (folosiți bicarbonat de sodiu ca să le ștergeți) sau carioci lavabile (de exemplu, acest set costă 17,90 lei) care se spală inclusiv cu un șervețel ud, ca mai jos:
Micostore e un proiect început de doi foști corporatiști, care, după ce au devenit părinții Raisei, și-au dat seama că nu există pe piața din România jucării cum își doreau pentru fetița lor. Așa că, le-au adus ei. 🙂 Uitați-vă pe site, sunt jucării diverse și la prețuri bune, plus că…
Pentru cititorii blogului meu, oferă o reducere de 10% cu codul ”miruna”, pentru orice de pe site, nu numai ce am prezentat aici. Reducerea e valabilă până pe 6 decembrie.
Da, nu e obligatoriu să investiți în antepremergător, doar să nu cheltuiți pe prostii! Ați reținut ce-am zis de premergător.
Studiile spun (:p) că sunt toate șansele ca puiul de om să se ridice în două picioare și să meargă singur oricum. Dar poate vreți să vă distrați un pic pe acest drum. Noi am avut un cub de acest fel, nu știu cât a grăbit mersul, nici nu am fi vrut. Ce pot să vă spun e că a fost distractiv și că s-au făcut multe ture înainte și înapoi.
Cosmin
Pe site la ei, culorile sunt scrise în engleză, iar în foto din postare, în limba română; care este varianta reală?
Miruna
La ce culori te referi? Cele ale cariocilor sau antepremergatorului?
Cosmin
La antepremergător, red la ei, roșu la tine .
Miruna
O sa caut cu ctrl f, ca nu vad decat romaneste la mine
micostore.ro
Varianta reala este cea in romana. Pozele de pe site sunt cele de la primul import si am omis sa realizam update pentru poze, multumim ca ne-ati atentionat. Vom rezolvarapid acest lucru.
Silvia R.
Off, ce imi faci? Tocmai ce sortam produsele comandate de la ei saptamana trecuta! Ajung la faliment!
Da, au niste produse foarte dragute pentru copii. De-as avea cum, as cumpara toate produsele 😅
Miruna
Vezi ca i-am luat lui Victor niste pahare colorate care merg unele in altele, e jucaria anului! Ii plac fff mult.
Mada
Confiiirm, si noi le avem genul ala de paharele la un bebe de aproape 10 luni si e fascinat.
Miruna, o rugaminte as avea. M-ar interesa parerea ta despre papucei pt primii pasi. Ma uit acum la ceva de la Tanna Atelier, e vreo diferenta oare fata de Tikki? Tu ce recomanzi?
Cosmin
La ei este https://gomagcdn.ro/domains/micostore.ro/files/product/original/antepremergator-lemn-cub-activitati-bebelus.jpg-443-7823.jpg
iar la tine scrisul este în limba română, am mai citit pe alte site-uri și primise chiar și cu scrisul în limba maghiară, de aceea am comentat.
Miruna
Cosmin! Înțeleg acum, scrisul de pe cub ”oval, pătrat” etc. Nu m-am prins! Merci pentru lămurire. Eu căutam în descrierea produsului :p
Întreb și revin, cel mai corect. Merci pt răbdare.
micostore.ro
Este in romana scrisul de pe cub, poza de pe micostore este cea de la primul import de cuburi, apoi l-am tradus in romana. O sa facem update si pe site, multumim ca ne-ati atentionat, nu ne-am mai dat seama de acest aspect.
Miruna
mulțumim pentru lămurire!
Cosmin
Ok, mulțumesc!
IoanaChristine
Nu inteleg la capitolul cat de periculos este premergatorul, copilul poate sa cada pe scari…etc… copilul poate sa cada pe scari cu sau fara premergator se poate urca pe orice si poate varsa oala de ciorba cu sau fara premergator… cred ca aici este vb mai mult de cum iti supraveghezi copilul si sincer din punctul meu de vedere se cam exagereaza in aceasta privinta. Fetita mea a avut premergator de la varsta de 7 luni, deja statea in picioare la marginea canapelei, nu a mers niciodata pe varfuri, nu a cazut niciodata cu el, la casa aveam 3 etaje, acum are aproape 9 anisori, nu are probleme medicale induse de mersul in premergator, iar pentru ea a fost o placere sa se joace in el, nu neaparat sa mearga. Nu am exagerat niciodata, nu o uitam in el. Asa ca nu stiu ce sa cred, multe idei noi in ceea ce priveste cresterea unui copil, unele sustinute, altele nu… la fel ca si diversificarea naturala … copilul trebuie sa aleaga singur ce mananca… si lista ar putea sa fie lunga….
Miruna
Sigur ca poate cadea si fara premergator pe scari, doar ca sansele sa cada cu un premergator pe scari sunt mai mari tocmai fiindca tendinta parintilor este de a nu-i supraveghea in acest device.
Numerele accidentarilor o arata.
Stii bine ca experienta personala nu e relevanta cand avem studii pe sute de mii de copii.
Ma bucur ca fetita ta e ok.
Simona
Si eu gasesc greu jucarii simple, cu o singura functie si din materiale non toxice. Sunt cateva interesante pe site si as vrea sa stiu unde sunt fabricate. Europa sau China? Multumesc.
Miruna
Salut, cred ca scrie in descrierea fiecareia. Nu stiu exact. Intreb si revin.
P.s. Vezi ca reducerea e valabila pentru orice de pe site, nu numai pt jucariile despre care am scris.
micostore.ro
Buna, Simona. Unele sunt fabricate in Franta, altele in China, altele in Romania, altele in Turcia, Italia etc . Scrie-ne punctual ce jucarii te intereseaza si iti vom raspunde. De asemenea, faptul ca sunt fabricate in China nu schimba cu nimic calitatea produsului. Multumim!
simona
ma interesau cei 4 cilindri montessori si cutia cu incuietori si animale (si multe altele, am 7 in cos :)) livrati si in Franta? spuneti « da »!
spor!
Miruna
Scrie-le direct cel mai bine, ca nu vor vedea comentariul aici.
Abi
Zilele trecute am comandat antepremergatorul, carioci si planse. Desi merge de la 10 luni, il vom folosi ca centru de activitati. Inca am beneficiat de reducere cu codul tau 😀 multumesc (bebe nascut in aceiasi zi cu Victor)
Abia astept sa le primim 🥰
Abi
A sosiiit! Este neasteptat de incantat :))) si in sf nu mai plimba carutul prin casa
Multumesc muult
Miruna
ooo, ce ma bucur! Sa il foloseasca cu placere!