Ghid pe temperaturi: Mură-n gură despre cum îmbrăcăm copilul în straturi de lână, fără să-l înfofolim, dar să-i țină cald (p)

Suntem fani lână. Toată familia, de la mic la mare. Cel mai mult ne place cum o îmbrăcăm în straturi, că ține de cald, că nu transpiri și că nu se murdărește repede. Zici că ai pulover cu încălzire centrală, șosete cu sobă încorporată. Ce nu ne place: că e scumpă și că o mănâncă moliile. (le-am declarat război nenorocitelor, nici să nu mă întrebați. Semnat: Xena, spaima insectelor)

Noroc că nu trebuie să cumperi multă, dacă te organizezi un pic să investești cu cap.

Vă arăt în acest articol cum am învățat eu să îmbrac copiii în lână, fără să-i înfofolesc ca pe un Michelin-man și ca lor să le fie mereu calde mâinile și piciorușele.

Fac un ghid despre straturi de lână, pe sistemul mură-n gură, cu intervale de temperaturi și tot. Ca să fie clar. Ce mi-ar fi fost mie de folos să știu, când m-am apucat de sportul ăsta.

Sunt sub atenta supraveghere a celor de la hiphip.ro, o gașcă faină de români care au fost printre primii să aducă lână pe piața din România.

Lână purtabilă, ca să nu ziceți că au inventat apa caldă. Căci nu, nu e vorba de lâna aia aspră și înțepăcioasă din care tricotau bunicile noastre șosete. De mai bine mergeai desculț prin zăpadă decât să pui asemenea tortură pe piele și picior.

Bagajul nostru pentru weekend-ul trecut, la munte:

lână miruna ioani

În afară de ce se vede, copiii au mai avut hainele de pe ei și ghetuțe.

ATÂT.

Era să fac tic nervos și atac de panică doar la gândul că ce-oi fi uitat. Ca să înțelegeți, astă-vară la mare, am închis ochii și am pus în valiză tot ce era în dulap. TOT.

Deci era să fac tic nervos și atac de panică doar la gândul că ce-oi fi uitat. Am postat poza asta pe facebook înainte de plecare, iar comentariile care au venit mai rău m-au panicat. Cineva a zis că așa arată bagajul lor pentru parc.

Eu mergeam 3 zile cu 2 copii într-un loc unde nu mai fusesem niciodată, iar vremea se anunțase nehotărâtă pe orice site întrebai.

Vă arăt imediat cum le-am combinat și cum se face ca să nu înghețați. N-o să vă țin în suspans, să vă spun că nu mi-a lipsit nimic, ba am avut și chestii în plus.

Faza e că deja am multe haine de plastic sau bumbac pentru bebeluș (cele mai multe rămase de la fratele lui), așa că nu am cumpărat de lână decât strictul necesar. Nu zic că e imposibil, dar să îmbraci un copil exclusiv în lână înseamnă că ești foarte bogat.

Mă gândesc doar la câte piureuri și spanac am curățat de pe hăinuțe, dar fără a mă limita la alimente, dacă înțelegeți ce vreau să zic 🙂

Înainte de a purcede la un ghid legat de temperaturi, aș vrea să reiau ceva foarte important, despre care am povestit deja într-un alt articol despre lână, mai amănunțit:

Gradele nu sunt totul!

Când îmbrăcăm copilul, ținem cont de

  • vânt (lâna nu ține foarte bine la vânt, cea fiartă mai merge, dar nici ea nu izolează ca o foiță)
  • și dacă el se mișcă sau stă în cărucior ori în sistemul de purtare.

Pentru sistemul de purtare, regula e simplă:

îmbraci copilul ca pe tine fără geacă de iarnă, îl pui în sistem, tragi protecția de iarnă peste el, tu îți iei paltonul și gata. În realitate însă, anxietatea numită ”Pune-i Căciulă pe Cap” (e o boală, sunt sigură că e) se va manifesta și orice mamă nesigură pe ea va simți nevoia să mai înfofolească pe ici colo, prin punctele esențiale. :p

Acestea fiind zise, pe locuri, fiți gata, start!

Pentru cald (15-20 grade C)

  • Primul strat: colanți și bluză lână merinos (de ex. de la Minimalisma, Cosilana, Joha, ceva subțire oricum)
  • Al doilea strat: -nu e nevoie
  • Al treilea strat: -nu e nevoie

* dacă apar precipitații și vânt, o să fie nevoie de o geacă de foiță, care să protejeze; poate și de o eșarfă la gât.

Exemplu: în poza de mai jos e octombrie, ora 5-6, după cum vedeți soarele ăsta perfect de pozat. Victor (1 an)poartă un set turcoaz Many Months, cu șosete din lână și mătase.

Tudor (4,5 ani) poartă ceva pantaloni (din ceva bumbac și sintetic), maiou din lână și mătase, cămașă din bumbac și pulover Disana, de lână.

E la faza în care își alege singur dimineața ce poartă, iar preferatele lui sunt cămășile și bluzele cu paiete (nu mă întrebați!). El e posibil cam îmbrăcat, știu, dar la cămașă nu ar fi renunțat în niciun chip. Plus că erau simpatici frățiorii asortați. I-am lăsat așa și i-am pozat.

Eu port un pulover FUB de lână, luat cu reducere 50% de pe site-ul producătorului, într-o comandă comună de anul trecut. Grosimea lui e ca o ață, nu înțeapă deloc, ține cald, deși are găurele, și nu transpir la subraț.

Mărturisesc că port pe dedesubt și maiou din bumbac, pentru că mama așa m-a învățat. Fetele cuminți poartă maiou 🙂 Nu e unul de lână, pentru că încă alăptez și n-am găsit maiou de lână pentru alăptat.

Mai am poze de pe la 15-17 grade, dar fără soare și fără vânt:

Aici poartă body-ul Mam direct pe piele și colanți Disana fierți un pic în mașina de spălat. Șosete de lână. Stă direct pe pământul care se vede un pic ud. N-a pățit nimic decât că s-a distrat.

Pentru rece (5-15 grade C)

  • Primul strat: pantaloni și bluză lână merinos (ex. Manymonths), șosete lână
  • Al doilea strat: (se poate da fustă) pulover lână merinos (ex. Disana/Joha) sau o jachetă fleece (ex. Mikk-line, Pure Pure)
  • Al treilea strat: -nu e nevoie

*dacă apar precipitații și vânt, o să fie nevoie de o foiță protectoare, căciulă și fular

Exemplu: Aici erau vreo 12-13 grade, cu soarele intrat în nori. Îl strigam pe Tudor să-l îmbrac.
Victor poartă pantaloni și body lână merinos de la MaM, șosete lână și mătase, fleece Joha. Vedeți oița de pe spatele lui? So cute.

Alt exemplu: Aici erau vreo 10 grade, se însera și era rece. Tudor își petrecuse toată după-masa în această ținută: maiou lână și mătase, pulover lână merinos Joha și jachetă lână fleece Pure Pure. Pantalonii sunt de trening, dintr-un soi de polar. Cei mov din lână fleece ar fi fost prea subțiri pentru aici.

A alergat cu taică-său pe pajiște, de Horațiu s-a retras să se schimbe, că era lac de apă, tot rece la spate. Tudor era doar roșu în obraji, nici măcar un pic transpirat. Lână nu ne-a dezamăgit:

Pentru foarte rece (3-7 grade C)

  • Primul strat: pantaloni dublați și bluză lână merinos sau lână cu mătase (ex. Manymonths, Cosilana), șosete lână
  • Al doilea strat: (se poate da fustă) pulover/cardigan lână merinos (ex. Disana/Joha) sau o jachetă fleece (ex. Mikk-line, Pure Pure)
    Steluță: pantalonii dublați = colanți + pantaloni fleece
  • Al treilea strat: -jachetă lână fiartă (Disana, Halfen, etc)*obligatoriu căciulă și fular sau cagulă. Lânăresele mele de pe grupuri spun că merge cumpărată doar cagula. Izolează exelent (avem și noi), iar la gerul cel mare, e suficientă gluga de la jacheta din lână fartă.
    Plus mânuși, bineînțeles.

Exemplu: Nu mai știu câte grade erau, că e poză de anul trecut. Jacheta aceasta nu e lână fiartă, ci lână fleece, iar pe sub acești pantaloni știu sigur că avea colanți Cosilana, lână cu mătase. În afară de căciulă, întreaga ținută i se potrivește și un an mai târziu (la 4,5)

Pentru ger (-3 grade C)

  • Primul strat: pantaloni dublați și body sau maiou lână merinos sau lână cu mătase (ex. Manymonths, Cosilana), șosete lână
  • Al doilea strat: pulover/cardigan lână merinos (ex. Disana/Joha) sau o jachetă fleece (ex. Mikk-line, Pure Pure)
    Și regula rămâne, dăm ori pantalonii dublați, ori colanți + pantaloni fleece
  • Al treilea strat: -salopetă sau jachetă din lână fiartă și variantele de pantaloni rămân cele de mai sus (Disana, Halfen, etc)

Exemplu: N-am cu noi de acum; nu știu dacă iarna trecută am ieșit pe un astfel de frig. Mai jos e Tudor anul trecut, în pantalonii și jacheta din lână fiartă, Disana. Pe dedesubt are maiou, pulover, fleece. Toate, lână. Vă rog să observați că hainele stau încă lejer pe el. La pantaloni e cel mai evident.

Vreau să menționez că aceștia sunt luați în 2018 (purtați îndoiți) și încă îi poate folosi în 2021 (lungimea e la limită, grosimea nu, căci a luat în greutate mai puțin de 1 kg).

Deci pantalonii ăștia au făcut trei ierni. Având în vedere că îi va moșteni și fratele mai mic, da, au meritat toți banii.

Știu că vă întrebați dacă țin la zăpadă. Răspunsul e da. Se udă la suprafață, dar copilul înăuntru e cald și uscat.
Cunosc persoane care folosesc lâna fiartă și la ski 🙂

Pantalonii turcoaz ai lui Victor sunt mărime pentru 2-3 ani. Nu îl deranjează cum îi vin și precis îi mai poartă un sezon cel puțin. Body-ul Mam galben e de anul trecut, l-a purtat de când avea 3 luni.

Cei de la Many Months au doar trei mărimi, care acoperă cam două sezoane, ca să le poți folosi mai mult. Se și păstrează impecabil, înțeleg de ce sunt așa populare.

Dacă ați vrea să testați lâna și nu ați ști cu ce să începeți, recomandările sunt să vă convingeți cu un prim strat:

  • maiou, dres, șosete
  • căciulă & fular
  • pijama

Nu cumpărați întâi paltonul. Cei experimentați spun că stratul de bază e cel mai important. El e primul care păstrează căldura corpului, reglează temperatura și, dacă omul transpiră, nu ține rece ca bumbacul.

Copiii mei dorm dezveliți amândoi

Nu știu cum am nimerit eu modelul ăsta de copii. Poate aveți și voi. Parcă sunt cu senzor încorporat. Cum pui ceva peste ei (chiar și cea mai ușoară pătură, subțire de vezi prin ea), cum se activează: dau din picioare, din mâini, nu suportă nimic peste ei, mai ales pe tălpi.

Nu contează cât e de frig în cameră. Ei nu stau înveliți, punct.

Am încercat la Tudor diverse pilote, inclusiv cu puf de gâscă, i-am comandat sac de dormit cu și fără picioare, în formă de pinguin și crocodil, nothing worked. Doar pijamaua de lână o acceptă.

Nu știu cât e de elegant, dar ne cunoaștem de multă vreme. Iată pijamalele celor doi băieți ai mei:

lână miruna ioani

Îmi place că sunt întregi, deci spatele nu rămâne gol. Cea gri e prinsă pe glezne, iar picioarele lui sunt mereu calde. În bumbac transpiră și are tălpile reci, că am verificat.

Când le spăl (rar), până seara sunt la loc uscate. Lâna mai are o calitate, aceea că scoate imediat apa din ea.

Singurul motiv pentru care i-am cumpărat alte pijamale lui Tudor a fost că a vrut să aibă la grădiniță, citez, ”cu un desen pe burtă și etichetă la spate”.
Plus că acolo se îmbracă și dezbracă singur și cu capse e mai complicat.

Pijamaua gri e varianta basic de lână merinos de la Joha. A fost un pic înțepăcioasă la început. I-a trecut după prima spălare. Însă percepția asupra materialului diferă.

Văd mame pe grupuri care spun că îl preferă pe acesta. Mie cea de lână cu bambus mi se pare cea mai moale, dar e și un pic mai subțirică.

Și vă mai dau un pont extraordinar, dacă nu știți cu ce să începeți:

papucii de casă

Lui Tudor i-am comandat două perechi de botoșei, pentru acasă și pentru grădiniță. Sunt grozavi, pur și simplu. Merg și fără șosetă. Picioarele sunt calde mereu, fără să transpire vreun pic.

Papuci de casă avem și noi (tatăl lor și cu mine), sunt super călduroși și au rezistat cu brio iernii trecute. De fapt, Horațiu e ferm convins că n-a răcit toamna asta datorită papucilor de casă.


Asta e mare parte din lâna pe care o avem. O purtăm intens, că e păcat s-o ținem în dulap.

Nu tot ce ați văzut mai sus e cumpărat nou, unele piese sunt luate la mâna a doua. Și nu, nu mi-e rușine să spun. Ba chiar cred că e minunat să contribuim la recircularea hainelor în natură. Iată încă un avantaj al lânii. Chiar dacă e scumpă, o poți revinde ulterior, îți recuperezi banii și îi investești… tot în lână.

Multe sunt luate de pe hiphip.ro. E un magazin online foarte simplu de folosit, cu filtre clare, te orientezi ușor și rapid. Sunt mega prompți și au retur gratuit.

Vedeți că, până duminică (1 noiembrie), este reducere 10% la jachetele și paltoanele din lână fiartă și lână fleece. Folosiți codul WOOLJACKET.

Și pentru că am o pasiune deosebită pentru botoșei, cred că nu va exista om viu cu picioare reci, care să nu aprecieze o pereche, cei de la hiphip oferă o reducere specială de 10% cititorilor mei pentru încălțămintea de casă. Folosiți codul SIBLONDELEGANDESC până pe 2 noiembrie.

*Adăugați o căciulă și aveți transport gratuit (peste 198 lei). (Vi le recomand pe cele din lână de la Pure Pure.)

lână miruna ioani 11

Vă sfătuiesc să alegeți acest model sau similar, cu talpa de cauciuc rotunjit. Pentru copii, sunt minunați și rezistenți.

Tudor i-a purtat din decembrie până în aprilie-mai intensiv, și prin curte uneori. Se poate încălța singur. Nu fuge călcâiul, nu calcă strâmb, merg și fără șosetă, țin cald și nu transpiri. I-am și spălat la mașină de vreo două ori, cu detergent special pentru lână și program destinat.

Cele două coduri nu se pot cumula, dar puteți pune două comenzi diferite.

O să iubiți lâna și o să mă pomeniți. Iar dacă deja sunteți îndrăgostiți, despre asta să vorbiți 🙂 în comentarii. Cum combinați, cum ați învățat, ce greșeli ați făcut.

Cu picioarele calde,
vă salut.

Articolul anterior

Și tu ai nevoie să te țină cineva în brațe (p)

Articolul următor

Diferența dintre ”am dreptul la o părere” și ”trebuie neapărat să-ți spun că ești idiot”

33 Comentarii

  1. Geanina

    Minunat! Sunt si eu indragostita de lana. Acum i-am luat bunicii lana cu alpaca si alte combinatii de pe irika sa-i faca nepotului vestuta cu nasturei mingiute.
    Avem saltea si paturica din lana de cand era E bebelus, si acum visez si eu la o saltea de lana pt noi parintii.
    La body-urile Many Months E a facut dermatita atopica de cand era bebelus, insa mi se par geniale hainutele si cagulele lor.

    Eu am alta intrebare totusi – de unde ghetutele lui Tudor – cele de zapada si cele de toamna?

    • Wow, ce fain ca bunica poate face din astea!
      La copiii cu dermatita nu e recomandata lana, din pacate.

      Stai sa vad ce ghetute. Cele de iarna sunt muflon, cu lana inauntru si cauciuc pe afara. Luate de pe emag.

      Celelalte sunt niste ghete de pe epantofi care au fermoar si un scai care sa-l tina, ca anul trecut am luat hnele doar cu fermoar
      Si era tot desfacut, bietului copil ii tot clampaneau in picioare.

  2. Diana

    Baietii mei au dermatita atopica, le-am luat haine de corp cu dublu strat, merinos pe exterior și bambus pe interior. A funcționat de minune

    • Super, multumesc pt comentariu.

    • Ioana

      Buna!

      Lana pt bebelusii cu dermatita atopica nu este recomandata ca prim strat? Ii pot da ca al doilea strat? Sau deloc? Bebe 3 luni, a purtat pana acum body cosilana, nu a avut nimic si de 3 zile avem pe picioruse o dermatita atopica.

      Ce parere aveti?

      • ooof, ce păcat. Dar da, schimbă lâna. Eu nu i-aș mai da deloc, deși am văzut că sunt mame care au dat bambus cu lână (bambus interior și lână exterior) sau minimalisma.
        Lâna e hiperalergenică.

  3. Dragute. Voi tine cand cand voi putea sa mai plec cu ei in vacanta. Momentan nu putem. Nu are legatura cu Corona…

  4. Anca

    Am folosit intens body-uri tip maieu (cred ca erau joha) de pe hip hip pentru fetita pana pe la 2 ani. Acum asteptam un voinic si trebuie sa ne refacem stocul pentru ca cele ale fetitei efectiv le-a purtat pana le-am gaurit (poate le-am spalat prea des 🤔). Dar confirm, sunt minunate. N-am trecut mai departe de body/maieu/ciorapi/colanti/cagula posibil si pentru ca m-a intimidat pretul dar si pentru ca nu cred ca am avut incredere ca poate sa tina de cald mai bine ca infofoleala calsica, deci foarte util articolul.

    • Daca ai doi (felicitari), poti face socoteala mai usor, ca totul se imparte practic la 2. Hainele astea sunt cam unisex, daca nu iei si tu doar roz pt
      Fetita.
      Noi asa am calculcat anul trecut cand am decis sa investim. Plus ca le poarta mai multe sezoane.

      Cu mentiunea ca, dupa o varsta, nu ii mai imbraci cum vrei tu 🙈

  5. Andreea

    Pijamaua de la Joha e super. Am avut pentru fetita in toate culorile disponibile. Imi pare rau ca marimile sunt pana la 100cm si ea e deja la 110.

  6. Raluca

    Fără nici o legătură cu lâna, pe care promit sa o încerc: sa îți dea Dumnezeu sănătate pentru tonul calm și pentru ca împarti din experienta voastră atât de natural fără sa pretinzi ca știi totul. Nu știu cum faci sa scrii cu doi copii mici, dar ma bucur atâta de tare ca o faci.

  7. Selena

    Avand in vedere ca sunt o persoana care nu se intelege deloc cu frigul, lana este cel mai bun aliat. Ultima achizitie, o pereche de sosete gri noi cu doar 3 lei din second, bineinteles. In rest, am bluze, fuste, palton, maiou din lana merinos, casmir. Intotdeauna verific etichetele. Ce sa mai spun, cea mai buna alegere si investitie.
    Zile frumoase si binecuvantate alaturi de baietii tai!

    • Vaaaai, ce caldura e la tine acolo! Multumesc pt comentariu. Ma motivezi sa cheltui si mai mult. 😠

      • Selena

        da, si mai vreau sa adaug ca cele mai multe sunt cumparate din second. anul trecut am cumparat o bluza crem superba cu eticheta – la doar 20 lei. necesita mai mult timp de cautare, e adevarat(e mult mai greu pt cine are copii), dar pentru mine sunt micile cadouri pe care mi le fac singura, sau le daruiesc mamei sau surorii mele.
        spor la cumparaturi!

        • și eu am cumpărat SH, dar pentru mine doar o jachetă scurtă (50 lei), pe care apoi m-am zgârcit și am vrut s-o vând, dar cumpărătorul s-a răzgândit și ce să zic, norocul meu! 🙂

          Am luat-o de pe grupuri, e drept. Tu zici că mergi fizic, în magazine SH? am vreo trei în cartier.

          • Selena

            da, doar fizic. imi place sa pun mana pe material si sa le verific starea. preturile sunt si in functie de zona, si de second. de exemplu, in Timisoara, cat am stat, am observat ca erau mai scumpe decat in orasul in care stau acuma, tot in Timis. mai depinde si de zile, ca sunt tot felul de reduceri sau la 6 lei buc…ideea e sa intri cat mai des. se vede clar diferenta la buzunar si te simti super bine cand vezi ca nu dai o gramada de bani, si totusi esti bine imbracata

  8. Iuliana

    Desi suntem o familie iubitoare de purtat lana din cap pana in picioare, este foarte util articolul, intrucat, cateodata am dubii cu privire la cat de subtire sau cat de gros sa o imbrac pe cea mica.
    Am o mentiune, eu am gasit, chiar pe site-ul hiphip, un maiou cu care sa ma descurc in ale alaptatului, de lana de la Joha (este unul cu bretelute subtiri si cu decolteu in V). Sper sa fie de folos informatia 😊

    • Da, excelentă informația. Deși bugetul meu cred că e de altă părere. Cât de des îl speli, dacă îmi poți spune?

      Cât despre articol, e un ghid orientativ. Cred că e diferit dacă sunt 15 grade cu soare sau 20 cu vânt. Apoi, dacă sunt 14 grade cu soare și copilul leargă, nu îl vom trece în categoria de rece, doar pentru că așa am scris aici.

      Dar e un început pentru orientare. Cel mai sigur indicator e însă copilul, care trebuie să fie cald pe piept, chiar dacă extremitățile sunt reci.

      • Teogirl

        Hello, merci de articol!
        M-am ghidat mult in alegeri din cr ai scris aici 🙂
        din experienta voastra, fleece pantaloni pe timp de iarnă sunt ok? (Sau ar trebui doar lana fiartă strat exterior). Piciul e un copil călduros, 3 randuri pt el sunt prea mult 🙈
        Ce ati mai ales fara nasturi? (Ca nu e fan) 🤭

        • cu noi nu s-au potrivit prea bine pantalonii fleece la Tudor, care e mai mare, mai cățărător. Mi se pare foarte pretențioși. Însă depinde și de fleece. Bebe are acum o salopetă din fleece foarte faină, dar el încă nu e așa explorator.
          Deci aș merge fie pe dublați, fie pe colanți/dres de lână și apoi pantaloni de lână fiartă.

          Fără nasturi, de exterior întrebi? Vezi că sunt unele cu fermoar și sunt mult mai ușor de îmbrăcat. Voi opta pentru varianta asta și eu în viitor. Depinde iar de vârstă. Disana nu știu să aibă cu nasturi, dar ai variante. Spor la shopping 🙂

  9. Andreea

    CE facem cu moliile? Mie mi-au atacat paturi, covoare de lana traditional, chiar si haina luata de LaRedoute acum vreo 10 ani la 14 euro. Nu merge cu levantica sau uleiuri esentiale…

    • Eu am băgat mult raid antimolii în dulapuri, am ținut lâna la congelator și, când am scos-o, doar în pungi resigilabile.

      Raid-ul mi-a alungat moliile din dulap, am omorât prin casă 3. Dar cine știe câte ouă or fi lăsat și pe unde… sper să scap de ele forever.

  10. Ioana

    Îți recomand jachetele de la Woolver. Merg și toamna și iarna, și nu trebuie purtate cu foarte multe straturi ca sunt suficient de calduroase. De cand le-am descoperit, ne-am indragostit de ele.

  11. Geanina

    Multe informatii f utile, multumesc!

    In materie de SH – eu recomand Humana pt articole de lana (si nu numai) dama si barbati 🙂 au zile cu toate produsele la 5 sau 3 ron de ex, am luat bluze de lana merinos de la benetton la 4 lei fiecare, si pe deasupra sunt si o entitate de antreprenoriat social cu proiecte faine in Africa si India.

    Revenind la articol, pt copii prefer hiphip. Am pus de o comanda, multumim pt codul de reducere.

  12. Hello! Am o intrebare – eu de iarna trecuta ma tot gandesc ca la urmatorul sezon de frig (adica acum!) o sa imi cumpar niste haine de corp de lana, ca sa nu mai inghet. Ma gandesc la o helanca si niste dresuri de luat pe sub pantaloni. Inteleg ca spalarea hainelor de lana (desi nu atat de des necesara precum la restul hainelor), este destul de cu cantec.

    Oare daca cumpar un detergent special pt lana si le pun la spalat la masina la 30grade la program de lana, pot sa stau linistita? Nu de alta, dar nu prea as vrea sa-mi mai fac haine pentru viitorii mei copii, ca am avut odata un hanorac 100% din lana merino si la prima spalare s-a facut pentru copii mici… motiv pt care l-am si pastrat… pentru viitor… :)))))) As vrea sa am si eu haine de lana care sa ramana pe marimea mea cat mai mult timp posibil :))

    PS: Am citit mai sus ceva de molii. Eu n-am avut niciodata in dulap (sa zic ca-i un dulap relativ nou), dar intreb de curiozitate, ele cum apar? Puneti produse anti-molii by default in dulap odata ce investiti in mai multe haine de lana?

    • Da, se spala conform instructiunilor de pe eticheta. Cu detergent special, la 30 grade sau pe cool. Depinde de producator. Si eu am mai fiert din ele, din pacate 🙁

      Legat de molii, nici nu stiam ca am pana nu am gasit haine gaurite. Acum bag totul in pungi resigilabile de la ikea imediat cum le dezbraca. Altfel, risc prea mult.

      Am oricum toata casa plina cu raid antimolii. Dar nu am scapat de ele, tocmai mi-au gaurit o pereche de manusi 🙁 lasate pe biblioteca

  13. Uite ca ultimul comentariu la acest articol tot al meu este 🙂 (mi-am luat între timp anul trecut ciorapi groși si o bluza de corp de lana si încă ma înțeleg foarte bine cu ele, deși ciorapii s-au rarefiat in călcâi pentru ca i-am purtat in niște bocanci fără șosete 🙁 !)

    Am revenit, aproape 2 ani și 1 bebe mai târziu 🙂 , sa citesc acest articol iar, pentru ca de când a apărut bebelușul si nu mai dorm nopțile, am dat-o in boala lânii. Mai e și toamna și nu știu cum sa îmbrac copilul, așa ca am bătut hiphip.ro și grupurile de Facebook care vând lâna in lung și in lat.

    Merci pt ideea cu pungile cu fermoar de la ikea. Mai ții hainele de lana așa? Nu prind miros de închis/statut? Și voiam sa mai întreb câteva lucruri: tinutul hainelor in congelator ce rol are? Iar pentru hainele de lana cumparate second hand de pe grupurile de FB, crezi ca e nevoie de vreun soi de igienizare suplimentară fata de spălatul clasic? Lana cumpărată noua se spală înainte de prima folosire, cum facem in mod normal cu hainele din orice alt material?

    La cât mai multă lana in viețile tuturor, prieteni!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 191 queries in 0.461 s