Astăzi sunt dentist și obsedată de spălatul pe dinți. Dar pe vremea aia, oricât s-ar fi străduit ai mei, oricât m-ar fi motivat, amenințat, nimic nu a funcționat. Și a apărut un iepuraș sâsâit și imaginar, cu urechi lungi și doi dinți protruzați să-mi schimbe viața și să-mi salveze dantura.
Trei chestii complet neștiințifice despre spălatul pe dinți la copii, în care s-ar putea să vă regăsiți:
- Una dintre cele mai mari provocări ale crescutului de copii e să-l speli pe dinți.
- Când ai impresia că ai găsit rețeta să-l convingi, de-ți vine să dai anunț la ziar, a doua zi nu mai funcționează nimic.
- Spălatul pe dinți e unul dintre cele mai frecvente motive din a căror cauză oamenii se simt cei mai groaznici și cei mai responsabili părinți.
Majoritatea celor care se confruntă cu lipsa cooperării copiilor au încercat
- periuță cu Mickey Mouse, Fulger McQueen,
- ventuză, fără ventuză,
- electrică, fără electrică,
- metoda ”o dată tu, o dată eu”,
- metoda ”peste tot pastă de dinți”,
- au spălat pe dinți păpuși, urși, căței și pisici, nu toți de pluș.
Mie îmi scriu mulți părinți: cum să-l conving pe Gigel să se spele pe dinți? Zi-mi o pastă de minune, ce periuță ai folosit tu, ce ulei esențial și ce rugăciune. Fac orice părinții ăștia ultra preocupați și nu e nicio exagerare la mijloc. Îi felicit pentru implicare și le spun un singur lucru: vedeți că dinții se repară, mințile voastre însă – mai greu.
Nu merită să înnebunești ca să convingi copilul să se spele pe dinți. Nu merită să înnebunești pentru nimic în lume.
Tot ce poți face tu în acest moment e să te speli pe tine în continuare pe dinți. Să-i arăți că faci asta și copilului. Și să perseverezi.
Tot din ce am observat la pacienții și cititorii mei e că vârsta de 1,5 ani e o vârstă critică. Copilul care până atunci stătea și cerea, hopa, dintr-o dată nu mai vrea. Urmează jurul vârstei de 2 ani, când iar nu mai vrea.
Apoi, pe la 3 ani mai e o perioadă când te-ai pune și-n cap doar să deschidă gura să nu-i bagi pastă de dinți doar în nas, urechi și tricou. Aș putea spune că după 4 ani, începe să fie mai decent sau să îți pese mai puțin, habar n-am.
După 6 ani, lucrurile devin mai serioase un pic, iar asta doar fiindcă îi ies dinții de adult și începe să te coste mai mult. De păsat, îți pasă la fel de puțin. Să stea și fără dinți, atât vreme cât asta e gratuit.
Glumesc, evident. Dar e bine să mai facem și puțin haz de necaz, că doar nu ne-om urca pe niște pereți virtuali.
Să vă spun un pic și cum mai stăm noi cu spălatul pe dinți.
La Tudor (4 ani 7 luni), merge brici. Dimineața, înainte de grădiniță, se spală întotdeauna pe dinți. Chiar și când e în întârziere. Nu facem niciodată excepție de la acest obicei. Seara e mai greu, fiindcă e destul de obosit. Serile sunt mai grele momentan decât diminețile, chiar dacă avem mai mult timp.
Ne-a ajutat acest calendar de spălat pe dinți, îi place să bifeze sori și luni acolo pe el.
Îl puteți descărca gratuit și voi de aici.
La Victor (12 luni), a început să meargă abia recent. Asta, pentru că mama lui nu se ținea de un program consecvent. Dar bebelușul e încă în faza lunii de miere, stă unde-l pui, deschide gura când îi ceri. Îi place cu periuța, a învățat să o clătească și scuture el. Deja nici nu mai plânge când o punem la loc.
Însă nu m-aș grăbi să mă bucur de acest fapt, știu că greul abia urmează legat de spălatul pe dinți. Orice bebeluș are dreptul să fie și el adolescent.
Ce vreau cu acest articol e să vă asigur că, dacă cel mic nu vrea să se spele pe dinți, nu sunteți cei mai răi părinți.
Nu înseamnă că or să-i cadă din gură, face negri, mânca de carii. Deși, sincer vorbind, chiar ar trebui să faceți cumva să îl spălați pe dinți.
Glumeeeeeeeesc.
Citesc acum în comunicatul de presă de la Colgate că 1993 e anul când a început să meargă prin școli doctorul Măseluță. Îl știți? Eram în clasa 1 atunci și, ghici ce, nu voiam să mă spăl pe dinți. De la el am învățat tehnica cea bună, îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri.
Eram acolo și un strop de adolescentă în fetița aia de 7 ani, cred. Abia ce încetasem să-mi rod unghiile, iar spălatul ăsta făcea parte din procesul meu de a deveni o domnișoară în toată regula.
Ceea ce e grozav e că se continuă și în pandemie Programul Școlar Colgate. Peste 6.000.000 de elevi din clasele 0-IV au beneficiat de consiliere și produse de îngrijire pentru o igienă orală corectă. Eu sunt una dintre ei! Să ridice mâna cine mai e dintre cele 6 milioane de copii! Programul a ajuns în acest an la cea de-a 27-a ediție, asta dacă nu v-ați mai uitat demult în buletin.
Și ca să ne simțim și noi moderni puțin, Colgate ne invită la o serie de 5 webinarii ținute de medici stomatologi cu experiență în zona de copii. Le organizează în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică.
Temele celor patru webinare (primul a fost deja) sunt:
13 octombrie 2020: Igiena orală acasă, alături de cel mic
27 octombrie 2020: Prevenirea afecțiunilor dentare în cabinetul stomatologic
10 noiembrie 2020: Igiena orală a copiilor cu aparate ortodontice
24 noiembrie 2020: Medicul stomatolog este prietenul copilului tău!
Înscrierea se poate face pe website-ul www.programscolarcolgate.ro. Fiecare webinar durează 30 de minute și toate întrebările de la părinți vor primi răspunsuri de la medicul stomatolog fie în timpul webinarului, live, fie ulterior, pe pagina programului.
Succes, lume, și îmi cer scuze dacă deseară iar vă gândiți la mine când vă spălați pe dinți.
andressa
Eu, eu, eu!!!
Ce mișto erau prezentările! Și la final ne dădeau cadouri, in următoarea perioadă mereu mă spălăm mai des și mai atent! :))
Miruna
Daaa, ce tare! Asta era efectul!
Teodora
Si la mine au fost, imi aduc aminte ca ne-au dat ceva cadouri printre care si pastilute care ne colorau dintii unde nu ii spalasem bine.