Ți-ai trimis copilul la grădiniță, la școală? E foarte posibil să se îmbolnăvească și nu e nimeni vinovat pentru asta

grădiniță școală îmbolnăvească miruna ioani

Urăsc acest cuvânt, asumăm. Dar n-am găsit altul mai potrivit în context, așa că.

Văd scris pe toate gardurile că, vai, autoritățile au avut nu-știu-câte luni la dispoziție să ia măsuri și n-au fost în stare de nimic. Poate fi adevărat, deși, să fim serioși, nu au fost 6, au fost 3 și, în general, a fost un haos continuu acest an. Asta nu e o scuză, desigur. La fel cum nu e ceva normal nici faptul că nu ne așteptam la ceva original.

Însă mersul la grădiniță și școală trebuie să ni-l asumăm cu toții și, când s-o întâmpla ceva, să nu dăm vina pe educatoare, școală și sistem. Pentru că, ghici ce, se va întâmpla. E doar o chestiune de timp.

Să speri că plexiglasul și masca și dezinfectantul peste mâini îi va păzi pe toți de toate e la fel de naiv cu să crezi că supraviețuiesc oamenii mâncând lumină. Erau niște șarlatani acum câțiva ani, care susțineau că se hrănesc cu prana și-l iau pe Dumnezeu de picior. Asta, până au murit câțiva credincioși, de foame, și paparazii i-au prins pe ăștia preacuvioși îmbuibându-se la KFC.

Da, plexiglasul și masca și dezinfectantul ne ajută. Nu le aruncăm la gunoi, le purtăm corect, ne spălăm pe mâini și nu lingem pe jos. Ce vreau să spun însă și vreau să-mi aleg cuvintele înțelept e că văd o mulțime de părinți stresați și speriați.

Părinți care până duminică își duceau copiii în parc. Îi lăsau să pună mâna pe jos, pe iarbă, pe căței și pisici. Părinți care și-au văzut copiii cum se schimbă sub clopotul acestei izolări. Părinți care își doresc totul pentru copiii lor, fără să știe exact în acest moment ce e bine și ce-i rău.

Coach-ul meu m-a învățat așa, deci vă zic că poate vă ajută și pe voi.

Când urmează ceva de care te temi, o situație dificilă, fă o listă cu ce se poate cel mai rău întâmpla. Apoi fă niște liniuțe lângă ”cel mai rău” și vezi cum te poți pregăti pentru ele. Și apoi fă o listă cu chestii pe care le poți face ca să previi.

Dacă ții copilul acasă, e garantat că n-o să pățească nimic? Nu. Dar cresc șansele să nu facă muci, să tușească mai puțin, să nu ia covid și să nu dea la alții.

Dacă îl duci la grădiniță și face febră, îl ții acasă două săptămâni? Da, este o posibilitate. Vezi ce zice medicul. Uită-te dacă are context epidemiologic. Nu căuta acest răspuns la mine pe blog.

Dacă ia covid, ne ducem la spital? Da, e o variantă. Depinde cum vă simțiți. Până una-alta, vezi dacă ai niște prieteni disponibili pe-aproape să te ajute cu câte ceva în cazul în care vei fi. Pozitiv.

Cam asta avem noi, părinții, de făcut în perioada asta.

Nu să le dăm în cap educatoarelor, nici să le ducem flori. Nu să găsim nod în papură sistemului, dacă nu îl putem ajuta în vreun fel.

Noi suntem o familie care duce copilul la grădiniță și în parc. Prima dată când a făcut febră 37 cu 2, l-am ținut acasă o săptămână și l-am testat. Asta a fost.

Însă nu e ca și când copiii au devenit brusc principala sursă de răspândire a covidului peste noi.

Văd în continuare o mulțime de doamne și domnișoare cu unghii false și lungi.

Cu mărgele și brățărele mii pe încheieturi.

Oameni care poartă masca sub nas.

Clienți care pipăie roșiile în magazin.

Sau chiflele în raft.

Străini care se înghesuie cu tine în lift.

Pe bune, și de copii nu mai putem noi?

Știu că au murit oameni. Dar mai știu și că mult mai mulți s-au vindecat. Că televiziunile sunt disperate după senzațional. Dar cel mai bine știu că, da, sub mască putem respira fără să pățim nimic, însă n-o să fim prea fericiți dacă ne trăim restul vieților ascunzându-ne după ea.

Aveți grijă de ei și de voi. Cu responsabilitate și puțină libertate din imperiul fricii care a căzut peste toți.

foto Pixabay

Articolul anterior

Dragă Moș Crăciun, ești atent? S-o salvezi pe Alexa ar fi cel mai frumos cadou anul ăsta

Articolul următor

Miercurea de după ce-a început grădinița e ziua în care copilul se prinde că-l duci acolo să-l lași până deseară

6 Comentarii

  1. Problema cea mare este NERESPECTAREA regulilor. Citesc de 2 zile cum a inceput scoala in Romania. Cum nu se poarta mastile, cum sunt dascali care spun ca ei nu cred in COVID si ca se poate sta in clasa fara masca.

    Nu stiu cat intereseaza pe cineva cum va incepe scoala fiica-mea, dar poate arata niste diferente. Si aici, cel putin in zona asta, se respecta toate regulile. Americanii sunt stricti si tin de proceduri: https://dojoblog.ro/2020/09/14/cum-va-incepe-anul-scolar-la-2-scoli-din-new-york/

    In seara asta avem inca un meeting pe Zoom cu scoala si maine incepe 3 zile de remote. Prima zi “in person” este luni. CU MASCA, distantare si tot ce trebuie. Grupe de 6-10 copii (depinde de spatiul din clasa) sansa de a opta full online sau nu si, cel mai important, proceduri stricte de primit copiii, mancat in scoala (se dau 2 mese acolo), de luat copiii etc.

    Sunt ingrozita de ideea de a o trimite la scoala, inca mai cuget daca o duc luni sau nu, dar macar am incredere ca odata ce s-au stabilit niste chestii, se vor tine de regulament cu dintii.

    BAFTA tuturor copiilor si noua nervi de fier in urmatoarea perioada 🙂

    • Indiferent de credintele lor in covid sau in medicina sau in orice, TOTI profesorii ar trebui sa respecte regulile. Nici nu mi-a trecut prin cap ca vor fi unii care nu vor face asta. Dar, acum ca zici, da, e logic ca or sa fie.

      • Stiu asta si o stii tu si cativa cu capul pe umeri. Dar din ce vad realitatea bate filmul, vorba aia. Urmeaza o perioada absolut tampita pentru toti, eu mai am o saptamana aproape sa decid daca o las sa plece din casa ori nu. Este o decizie super grea si inca o intorc pe toate partile 🙁

        Sa fiti sanatosi cu totii si la trup si la suflet ..

  2. Aici a inceput de cateva saptamani scoala. Regulile sunt decise si adaptate de scoli, functie de zone si risc, mai exact la tzara nu poarta masti dar in orasele mari declarate zona rosie masca e obligatorie peste 12 ani, fie in clasa, fie pe strada. La fel, daca e un copil infectat intr-o clasa si cu simptome, toata clasa intra in carantina dar nu scoala.
    Pentru prima data am vazut parinti mai implicati si au donat sapun pt scoli. Pentru prima data am vazut discutii largi despre ce a mers si ce nu a mers in a culca copiii si familia mai devreme pt o odihna buna, cum au invatzat sa manance copiii mai mult e legume si fructe crude la fiecare masa si sa dam din astea la pachetele pentru pranz pt a ii incuraja si pe ceilalti, pentru prima data a venit fiica mea si spus ca sunt parinti care nu mai dau bani de cola/ suculetz pt ca nu e sanatos si e momentul sa fie mai riguros (toate astea inainte erau sporadice).
    Oamenii au devenit mai constienti.
    E drept ca fata a schimbat scoala cu una dintr-un cartier mai educat si in clasa noua sunt majoritar fete si avem si noi contacte de acolo, dar lucrurile s-au imbunatatit si la vechea scoala.
    Nu, nu iau ca ceva normal boala si sa se imbolnaveasca un om, un copil, dar daca se intampla, se intampla.

  3. dia

    Noi procedam un pic diferit in pandemia asta. In sensul ca reducem la maxim șansele de îmbolnăvire. Da, mulți se îmbolnăvesc și sunt ok după. Dar mulți nu sunt. Chiar dacă nu ești intubat și in spital pentru o luna, poți trage acasă 4-6 săptămâni bune. Și când spun trage, ma refer ca nici din pat nu te poți ridica. Plus sechelele care tot apar. Asta la adultii sănătoși care au trecut peste. Și nu, nu cred ca asta o sa fie la infinit. Se va liniști situația, dar vor trece încă multe luni. Pentru asta noi am împărțit toate activitățile in esențiale și ne-esențiale. Esențiale sunt aerul curat zilnic in natura, mersul la dentist și timpul frumos petrecut împreuna. Ne-esențiale sunt mersul la locul de joaca, in vacanța, la petreceri, la grădinița( are 4 ani băiatul nostru, ii e f bine acasă cu noi și are nevoie mai mult decât orice altceva sa ii rămână părinții sănătoși). Noi de obicei nu mergeam vara nicăieri in vacanța pentru ca nu avem nevoie de nimic mai frumos decât zona in care locuim. Dar am anulat o vacanța care urma toamna asta și una din iarna. Pentru ca sunt ne-esențiale. Si nu o sa imi para rău niciodată, asta e clar, e un preț f mic de plătit. Dacă băiatul era de vârsta școlară era un pic mai greu, dar cred ca și acolo am fi optat momentan pt virtual și re-evaluat in 3-4 luni. Intram totuși in toamna prima data cu virusul asta. Sa precizez și ca zona in care stam e de oameni educați care își pun masca dacă trec pe lângă tine prin pădure. Nu vorbim de magazine/strada.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 133 queries in 0.401 s