8 greșeli în limba română, pe care să nu le faci când vrei să-i dai cuiva șah mat în scris

8 greșeli în limba română, care te zgârie pe ochi și te calcă pe nervi miruna ioani

Vă spun un secret. Să te încingi într-o discuție aprigă (pe rețelele de socializare sau nu), să te cerți cu cineva cum ar veni, iar tu să nu știi literele din cuvinte e la fel de ok ca un avocat care-și ține pledoaria finală cu mâncare între dinții din față. Oricâtă dreptate ai avea, lumea o să râdă de tine. Pentru că nu poți lua în serios pe cineva care vrea să te convingă de lucruri esențiale, dar n-a trecut în clasa a doua pe la școală.

1. Ântâlnire, ântâmplare, ân mama ei de treabă.

Varianta corectă e cu î la început. Â nu apare niciodată la începutul cuvântului și nici la sfârșitul lui. Deci întâlnire, întâmplare, a coborî, a omorî.

2. Ar venii, ar trebuii, vă voi oferii

Mai ușor cu i-urile, că zgâriem retinele. Niciodată cu doi la sfârșit. Variantele corecte: ar veni, ar trebui, vă voi oferi.

3. Eream, erea

Varianta corectă: eram, era, de la verbul nevinovat ”a fi”, care o să-și ia cei mai buni avocați într-o zi, să-i apere drepturile gramaticalicești cu care s-a născut.

4. ”Umpic” și ”k să”

Sunt echivalente hipsterești. Variantele corecte: un pic și ca să.
Să nu știi asta nu te face nici mai tânăr, nici mai cool, nici mai rebel. Un pic. Ține minte două cuvinte.

5. ”După” în loc de ”de pe”, cu formele de dupe și dupre (care nu există).

”Am luat după emag.” Mă duce cu gândul că ai căutat emag-ul în fund. Avea chiloți? După = în spatele; de pe = deasupra;
Nu sunt sinonime. Ar putea fi regionalisme, dacă s-ar scrie separat: du pă, di pi, etc. Altfel, greșeli.

6. Decât în loc de doar:

“- Bună ziua, vreau niște cartofi!
– De cât?
– Da, DECÂT cartofi!”
Corect: dacă avem un ”nu” în propoziție, vom pune ”decât”. Dacă e o propoziție afirmativă, folosim ”doar”: Doar Mihai e în parc. Nu e decât Mihai în parc.

7. Să areți

Forma corectă: să arăți. Întotdeauna. Vedeți că verbul ăsta e foarte periculos. Odată ce se lipește varianta greșită de tine, se produc niște modificări ireversibile la nivel cerebral și nu te mai scapă niciun tratament, nicio rugăciune. Csf, ncsf. Salvați copiii.

8. Defapt, deacord și deasemenea

Hai cu dezlegarea la cuvinte! Variantele corecte: de fapt, de acord și de asemenea. Dar greșelile cu spații sunt discutabile. Mai poți spera că nu i-a mers tasta de spațiu omului și păcatul i-a fost iertat.

Să știi vorbi și scrie corect românește nu e pentru elite. La fel cum nu trebuie să fii profesor erudit ca să te bucuri de o carte. Nu trebuie să fii James Cameron ca să te te uiți la un film într-o noapte. Nimeni nu e perfect, toți facem greșeli, important e să învățăm din ele.

Articolul anterior

Te iubesc la infinit, dar când îți spun ție NU, îmi spun mie DA

Articolul următor

”Îi dau eu niște lapte praf, să te odihnești și tu o noapte” sau de ce bunele intenții nu ajută în alăptare

22 Comentarii

  1. Amy

    As completa lista si cu “sa aibe”, forma corecta fiind “sa aiba”. Am intalnit des forma gresita, cred ca sunt destul de multe persoane care o folosesc.

  2. Adriana

    Vii putin te rog 🙂

  3. Madalina

    Hai ca am ras 😄 desi e de plans.
    Foarte fain scris!

  4. Catalina

    Sa nu uitam cratimele puse aiurea – voi ce mai citi-ti?*- sau absente – intro zi.

    Profa de franceza din liceu avea o vorba dupa ce ne dadea lucrari – la final, v-au ramas niste accente si le-ati trantit la intamplare, sa iasa la numaratoare. Asa si cu cratimele 🙂

    *favorita mea e constructia “voi ce mai citi-ti cu copii vostrii?”

  5. Lucian

    Deşi nu sunt blondă, permiteţi-mi să adaug (nu “adaog”, aşa cum am văzut într-un comentariu, pe facebook) faptul că scrierea cu diacritice şi folosirea corectă a cratimei sunt esenţiale într-un dialog decent, cel puţin din punct de vedere gramatical.

    • Amy

      Dacă nu folosești diacritice nu înseamnă că nu scrii corect ori că faci greșeli gramaticale. E mai greu uneori să scrii cu diacritice atunci când tastatura unui laptop sau calculator o folosim aproape toți în limba engleză. 🙂

    • rox

      @Lucian,
      Nu sunt de acord la partea cu diacriticile, in special in comunicarea uzuala, sms, mesaj facebook etc. Odata cu normalizarea tastaturilor en/us s-a normalizat si scrierea fara diacritice (nu este valabil si pentru cratime)

    • Cum am tastatura in franceza si setari la calculator specifice si necorijabile diacriticele sunt un lux pentru mine ce pana la ora 18 nu mi-l permit. Dar imi permit sa citesc/comentez si blondele 🙂 pentru cateva minute.

  6. Mihaela

    Mai este abea, în loc de abia. Il primesc în general în adrese oficiale de la București 🙈ca imi tot vine sa le raspund, a bea sau nu a bea.

  7. Andra

    Aș adăuga imperfectul de la “a vrea”, adică “voiam”, utilizat frecvent în mod greșit sub forma “vroiam”. Lista poate continua, din păcate.

    • Andraa

      De fapt, imperfectul de la “a vrea” este “vream”.
      “voiam” provine de la verbul “a voi”.

  8. Oana

    Mie imi place de cuvantul compleeeect! E haios foc!

  9. Maria Bratu

    Mi-a mers la suflet articolul. Desi, e o picatura intr-un ocean

  10. Ilinca

    Eu zic ca foarte des întâlnită e folosirea formei “vroiam” in loc de “voiam” sau “vream” chiar și de către persoane cu pretenții. Și bine înțeles ultra cunoscutul “pe care”

  11. Teodora

    Pe mine ma zgarie pe retina mai/m-ai; sau/s-au; sa/s-a; numai/nu mai si cele mentionate de tine cu â in loc de î.

  12. Ilinca

    Și a escala – prost preluat din limba engleză care s-ar putea echivala cu a escalada.

  13. Ely

    Eu as adauga si “vre-un” si “vre-o”, pe care le regasesc in convorbirile cu persoane relativ inteligente 😔.
    Daca imi permiteti, as vrea sa intreb daca formularea dvs “Să știi vorbi”, din finalul articolului, este corecta sau ar trebui folosita forma completa a verbului la infinitiv, “a vorbi”? Este cumva doar o formulare specifica Sibiului?

  14. Marina

    As adauga si virgula pusa cu spatiu inainte sau fara spatiu dupa, este o greseala foarte des intalnita. Posibil sa gresesc dar cred ca virgula pusa in titlul articolului nu este corect folosita. Nu cred ca este nici necesara nici regulamentara 🙈. Mi-a sarit in ochi si chiar sunt curioasa care-i forma corecta 🥴. Foarte educativ articolul, avem nevoie sa ne corectam constant. Recunosc ca pana anul trecut am folosit si eu decat in loc de doar 🙈

    • rox

      Sunt de aceeasi parere la partea cu virgula, nu este necesara.

      • Cred ca atributiva determina substantivul “greseli”, nu “limba”. Daca determina limba, nu ar fi fost nevoie de virgula. Asa am gandit-o. Sper sa fie corect.

  15. <>

    Am o observație legată de acest paragraf; există și excepții:
    * “Doar Mihai nu e în parc.”
    * “Decât să vină Mihai, mai bine să vină Michael.”

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 173 queries in 0.549 s