Caz apărut în presă, din care putem învăța. O bebelușă de 9 luni din Olt a murit anul trecut într-un accident auto. Tatăl ei era la volan, ea era în landou. El nu a acordat prioritate și ea a dat cu capul. Rău. Mașina în care se aflau arată așa:
A fost un impact puternic, desigur, însă șoferii mașinilor nu au nimic. Mama bebelușei și fratele acesteia de 12 ani au fost răniți. Niciunul nu se află în stare gravă.
Din păcate, bebelușa era în landou. Landoul este partea superioară de la cărucior. Nu este făcut pentru transportul copilului cu mașina. Landoul este făcut pentru cărucior și pentru casă.
Scuzați stilul telegrafic, dar fierb. Ce tragedie! Acest tată plătește un moment de neatenție cu cel mai scump preț din lume. Nu vreau să știu ce e în sufletul lui acum. Și cred că e important să învățăm ceva din asta.
Diferența dintre scoică și landou
Scoica este scaunul special în care putem transporta bebelușul când mergem cu mașina. Deci scoica este singurul mod sigur de a călători pentru copil. Scoica se potrivește de la naștere până pe la 10-12 luni, plus-minus. Depinde de cât crește copilul. O poate folosi până nu mai încape în ea.
Scoica este singurul loc în care copilul este în siguranță în mașină. Nu în brațe la mama sau la sân, nu liber pe banchetă. Neapărat nu în landou, nici dacă producătorul (Doamne ferește) permite, nici dacă trecem peste el centura. Peste landou, nu peste producător.
Landoul nu protejează în caz de accident.
Scoica salvează viața în caz de accident.
Scuzați stilul telegrafic, dar fierb.
Am scris mult despre cum transportăm copilul cu mașina. Simt că repet. Mulți alți bloggeri au scris, dar nu e destul. De exemplu, acest clip a fost filmat cu 12 ore înainte să intru în travaliu:
Nu vă zgârciți. Noi, de exemplu, nu am luat landou la niciunul dintre copii. Dar am investit într-o scoică serioasă și omologată. Mai mult, am pierdut pernuța pentru nou-născut de la scoica băiatului cel mare. Așa că am luat una nou-nouță pentru cel mic. Nu era să improvizăm nimic, nu era să-l transportăm fără, că ”merge și-așa”. N-am avut niciun accident. Dar dacă am fi avut?
Aș vrea ca toți părinții să știe că nu se transportă bebelușul sau copilul decât în scaune speciale. Că riscurile sunt serioase. Nu trebuie să ai viteză mare. Nimeni nu face accident intenționat.
Și aș mai vrea ca orice articol despre copii răniți în accidente rutiere să precizeze dacă erau în scaun special. Până la ora publicării acestui articol, dintre toate site-urile de știri, doar Adevărul menționează acest landou. Hai să învățăm ceva din asta. Altădată, să facem mai bine.
Scuzați stilul telegrafic. Gândurile mele sunt la această familie care nu merita să treacă prin ceea ce trece acum. Ziceți-mi, cum facem să afle cât mai mulți părinți?
o femeie
cand eram insarcinata, colega angajata atunci a avut un accident de masina, copilul era in spate, in bratele mamei. Copilul a devenit proiectil si zburat prin parbriz pe carosabil. E bine acum, dar nu a fost bine un timp…iar mama a avut multe cosmaruri si remuscari mult timp dupa – nimeni nu tre’ sa treaca prin asta.
Nu nascui dar am avut scoica. Am nascut si aveam si scaun post scoica. Nu am carnet si nici masina – sunt o femeie simpla dar ocazional am fost si stiam ca o sa mai fim ocazional in masina, asa ca am considerat ca siguanta sanatatea e o prioritate pt noi si ca fac tot posibilul pentru ele. Inclusiv sa renunta la inghetata.
Miruna
Nu ai mașină, dar ai scoică??? I love you to bits. Ești un fenomen de femeie pentru mine. multe inimi către tine.
Alina
Miruna, vad atatia care foloesc scoica precum landoul inmasina, incat este trist.
Daria
Pot sa ma agat si eu la conversatie pentru o inimioara, Miruna?
Sunt insarcinata si stiu deja ce scoica voi cumpara desi nu avem masina si nu vom avea ceva vreme dupa ce vine bebelusul. Vom pleca de la maternitate cu taxi (black cab – suntem in UK) si oscilam intre a lua carutul cu totul sau doar scoica pt drum. Singura mea temere era cum sta safely gatutul nou-nascutului in scoica – daca ma poate linisti cineva 🙂
Miruna
Daria, felicitari pt bebe! Daca scoica e una omologata, nu iti face griji pt gat. Capul il tine. Iar capul e bine intre pernele scoicii.
Ivona
Exista landouri dotate cu kit auto care contin centura de siguranta in 3 puncte si dispozitivele de fixare ale landoului pe bancheta autovehiculului. Copilul sta in centuri iar landoul este fixat la fel ca si scoica in masina, printr-un sistem omologat.
Din cate imi amintesc scoica poate fi folosita un timp limitat destul de scurt pentru un nou nascut, landoul oferind o pozitie mult mai potrivita poate permite deplasarea in siguranta a acestuia.
Si pentru mine deplasarea in siguranta a copiilor este primordiala, insa in primele luni, mai ales in carucior la plimbari nu as fi renuntat la landou.
Miruna
Noi avem un carucior care se intinde perfect plat la 180grade si nu am avut nevoie de landou. Desi in primele luni l-am purtat pe Victor. Mult mai mult decat pe Tudor, pentru ca imi era mai simplu sa alerg prin parc dupa copilul mare cu cel mic la piept.
Anamaria
Exista scoici cu poziție de somn, dacă vrei ceva mai ok pt nou născut sau chiar un landou omologat pt mașina de la Maxi cosi cu un pret pe măsura care poate fi folosit pana pe la 6 luni
Roxana
Felicitari!! Nici eu nu am avut masina, dar aveam scoica. Dupa ce am avut masina second hand, am luat un scaun Britax Romer cu isofix (o complicatenie cu 12 ani in urma). Din păcate, atunci când m-am dus cu masina la un service omologat sa monteze scaunul am aflat ca nu are masina dispozitiv pentru isofix. Am vandut scaunul, am luat altul, apoi altul comform varstei. Acum folosim centura. Dar atat timp cat eu sunt in centura, toti copiii pe care ii mai iau cu masina isi pun obligatoriu centura, desi parintii lor nu impun aceasta regula. Eu le spun mai in gluma mai in serios ca nu vreau “mingi de ping-pong” in spate.
Rox
Ingrozitor!!! In Franta se recomanda landoul in masina, am avut discutii interminabile cu cineva drag care incerca sa ma convinga si pe mine de siguranta landoului in masina. Eu nu reusesc sa o vad. Las mai jos un video.
https://m.youtube.com/watch?v=4k1Iv5PPEP0
Miruna
Nu inteleg ce zice, dar e acolo un producator care face recomandarea, nu statul sau ceva. E legal? Si mie mi se pare gresit, dar chicco e o firma celebra si pentru sisteme de purtate neergonomice. They don’t care.
Gabriela
Confirm partea cu landoul de la Chicco care e omologat pt masina si legal in Franta (cred si in Belgia), dar nu in Germania si Luxemburg. Eu am avut sistemul Trio de la ei si a fost perfect pentru noi, dar nici sa fi vrut nu puteam folosi landoul in masina (stam in Luxemburg). Scoica am folosit-o pana la 18 luni (model incapator, copil mic) si am facut drumuri lungi de tot fara probleme. Acum trebuie sa schimbam scaunul ca in curand iese din el (Britax Dualfix, a stat doar rf) si vom trece la ff (dar are aproape 5 ani). Nu s-a pus niciodata problema sa mergem fara scoica/scaun sau fara centurile puse si stranse cum trebuie…
Roxana
Posibil landoul sa ramana fix, dar copilul din landou nu e fixat in centuri si clar devine mingiuta… Se lovește la orice curba.. Asa vad eu.
Roxana
Si capul plus gatul e lasat sa se zgațâie liber, mai ales daca e impact lateral. O porcarie de sistem si video.
Alexa Stanescu
Vai Miruna, asta ma tot intreb si eu? Cum sa facem sa afle cat mai multi parinti? Pe mine ma doare ca nu stiu cum sa ajung la oamenii needucati, la cei marlani sa le zic pe sleau, la smecherii care au copii si micutii nu au nici o vina de asa parinti. La parintii care zic ca ei au experienta domnle si nu fac accident, sau la parintii care isi cumpara masini dar nu dau bani pe scaun auto pt ca e prea scump. Fara educatie Nu pot intelege importanta acestui scaun scump si cum de fapt este priceless, pt ca salveaza viata copiilor. Daca ai vreo solutie cum sa ajungem direct la oamenii astia, count me in!
Si da, asta imi doresc si eu de la
Politia Romana: sa apuna cand un copil e in scoica sau nu.
Miruna
Hai să ne gândim ce putem face.
Ana
Buna! Totusi, la setul 3 in 1 pe care l-am avut, landoul putea fi folosit in masina. Avea sistem de prindere cu 2 centuri de siguranta de pe 2 locuri din cele 3 din spate. Avea si sistem de prindere a bebelusului in interiorul landoului. Efectiv bebelusul era fixat pe mijlocul landoului cu benzi foarte late, iar landoul era captusit tot cu polistiren si husa matlasata. Pe documente scria ca este testat/omologat pentru a fi utilizat in masina. Noi l-am folosit de vreo 2 ori cand bebe era extrem de mic, de pana intr-o luna, si aluneca in scoica. Problema cea mai mare este insa ca nu se folosesc deloc nici scaune auto, nici scoici. Nu prea avem cunostinte cu copii care sa foloseasca sau sa fi folosit scoicile sau scaunele auto, iar orice observatie pe care o facem este luata in ras.
Miruna
omg, asta e f grav. Că nu ai cunoștințe care să fi folosit scoica sau scaunul auto.
Cât despre landoul de care zici, nu îl cunosc și nu mă pot pronunța. Totuși nu m-aș zgârci la câteva sute de lei să iau o scoică cumsecade.
Diana
Ai idei de cum am putea obișnui bebelușul in scoica? Fetita mea de 5 luni urla in masina mereu, nu adoarme ca alti copii, e un chin orice drum făcut cu masina. Avem o scoica buna, știu riscurile , dar e atat de greu sa rezist sa nu o iau in brate uneori. Desi in casa o mai țin in scoica pe carucior si nu plânge, in masina urla instant. Eu ma gândesc ca poate e si pentru ca in primele 3 luni am fost cu masina cu ea doar de 2-3 ori, din cauza pandemiei.
Roxana
Asa era si la noi. Nu-i plăcea deloc in scaun. Imi amintesc ca a plans intr-un an tot drumul București – Sinaia. Fiind doar noi doua in masina, nu am avut încotro si am lasat-o in scaun. Am oprit de mai multe ori, i-am cantat, i-am spus povesti, dar nimic nu a mers. Cand am ajuns eu eram franta de oboseala… Imi venea si mie sa plang. Dar la întoarcere am avut surpriza sa taca. Cred ca a realizat ca nu cedez. Avea cam 1 an si 2 luni. Am evitat sa mergem drumuri lungi. Nici acum, la 12 ani, nu ii place. Mi-a explicat ca simte ca nu mai are aer, ii vine sa stea intinsa.
Irina
Diana, din punctul meu de vedere e important sa fi ferma cu decizia de a o tine in scoica. Fata mea are o imensa nevoie de conectare, de a sta in brate permanent, de a ma simti. Dar cand o pun in scoica intai ne jucam in brate, o pun frumos acolo, ii distrag atentia cu jucarii (avem o geanta de jucarii in masina care mai de care mai simpatica). Am grija sa nu ii fie somn, iar daca suntem la drum lung si ii prindem somnuri, tragem pe dreapta, o adormim in sistem, o transferam si continuam drumul. Nu o las sa urle in scaun. Incepe sa planga tragem pe dreapta, o linistim, continuam drumul. Am facut din Bucuresti pana in Delta 8 ore, multe pauze, mese, san, joaca, melodii de copilasi. Este importan sa inteleaga faptul ca nu ajunge in brate in mers. Niciodata, iar de la regula asta nu ne abatem. Plange? Oprim,o linistim si pornim iar. E greu acum cat sunt mici dar mai tarziu vor cunoaste foarte bine aceasta limita ce nu e negociabila. Multa rabdare, mamica draga!
Madalina
In multe tari din Europa (nu stiu in afara Europei), nu ai voie sa parasesti maternitatea fara scoica. Apoi, inainte sa pleci din spital cu bebelusul, moasa iti arata cum sa il fixezi in centuri si cum sa pozitionezi bebelusul in scoica. Cred ca e o masura care ar ajuta familiile sa inteleaga importanta acestui obiect. Evident ca sunt constienta ca românul e inventiv, ar gasi o metoda sa faca aceasta masura inutila, dar daca macar 1% in plus ar folosi-o, tot n-ar fi degeaba. Asa ca o lege in sensul asta ar ajuta mult.
Apoi, tot prin lege, ar trebui ca politistii sa nu mai inchida ochii cand vad copii neasigurati in masini.
In Spania stiu ca amenda era usturatoare si ramaneai si fara masina daca aveai in masina un copil care nu era in scaunul lui.
Ecarulan
Romanii sunt inventivi si scoicile scumpe pentru multi parinti, din pacate. Greu de inteles insa atitudinea familiilor care si-o pot totusi permite si totusi nu o cumpara, pe principiul ‘las’ ca stiu eu mai bine’.
Si noi ne-am cumparat scoica inca de primul copil, chiar daca nu aveam masina. Dar adevarul e ca nu ne lasau sa plecam din spital daca nu aveam una (alta tara). Nu stiu insa daca asta e totusi o obigatie ‘legala’. Ca sunt si multe mame care nasc acasa – ma gandesc ca totusi moasa nu le cere sa le vada scoica 😀 Sau poate ca da.
Ma intreb daca insistam sa plec cu autobuzul, ma mai intrebau de scoica? 🙂
roxana
Noi avem de la Chicco 3 in 1, landoul l am folosit in masina pana pe la 3 luni, avea centuri peste tot si mai ales pt bebe, landoul f bine capitonat si sigur, acum utilizam scoica. Exista landouri omologate pentru a fi utilizate in masina, chiar am pus frana brusc de cateva ori si bebe nu s a miscat deloc din landou.