Medic: ”Dați copiilor înghețată, că nu fac roșu în gât!”

înghețată roșu gât miruna ioani

Doamnelor și domnilor cu acces la internet, mâncați liniștiți înghețată. Dați-le și copiilor. Spuneți-le adevărul. Nu de la asta fac roșu în gât.

Dr. Dorina Siminel, medic de familie: ”Le spun mereu copiilor, că au dreptul să știe. De la înghețată nu faci roșu în gât. Faci roșu în gât de la un virus ori de la o bacterie. Sau mai faci, dacă ești deshidratat.”

Ca atunci când dormi cu gura deschisă și ți se usucă gâtul.

Dr Siminel nu prescrie antibiotic pentru dureri de gât, oricât ar insista părintele. Deși nu e tratamentul clasic, își sfătuiește micii pacienți să apeleze la următoarea schemă:

”Când te doare gâtul, mănânci o înghețată!”

Nu există dovezi științifice în acest sens, oare pentru că toți cercetătorii sunt iubitori de înghețată? Nici nu știm dacă durerea de gât chiar trece, dar garantăm că pacientul o să se simtă măcar puțin mai bine. Pentru că așa se simte oricine mănâncă înghețată, cu sau fără roșu-n gât.

Vorbind serios, dr. Siminel completează: ”Dacă durerea persistă și pacientul face febră, recomand un exsudat faringian. Să vedem ce e acolo. E important de precizat, să nu creadă lumea că-mi tratez pacienții doar cu înghețată.”

De ce asociem răcelile cu frigul?

Pe vreme rece, de iarnă, oamenii petrec mai mult timp în interior, unde este cald și unde aerul este recirculat. Adică, vor împărți o încăpere cu multe alte persoane. Răceala (mai exact, nazofaringita) este cauzată de un virus, care este răspândit prin tuse și strănut și mâini murdare (motiv pentru care ar trebui să strănutăm în cot și să ne spălăm pe mâini. Ca să nu le dăm și celorlalți bolile noastre și să nu le luăm pe ale lor).

Când suntem în interior, avem mai multe șanse de a inspira particulele strănutate de alte persoane infectate cu virus sau de a atinge ceva pe care l-au atins și acoperit în virusuri. Asta e. Mâncarea și vremea nu au absolut nicio legătură cu dacă te îmbolnăvești sau nu.

Teoria că recele îți distruge imunitatea locală

Nu a fost dovedită științific. De asta, e o teorie. Altfel, ar fi fost un fapt. Unii cred că temperatura scăzută face ca mai puțin sânge să ajungă într-o zonă, iar virusurile și bacteriile pe care corpul le ținea sub control până atunci profită de acest moment de neatenție.

Înghețata și recele, de fapt, ajută

Asta știe orice bunică speriată că pruncul va face roșu-n gât de la înghețată: când se lovește odorul, dă fuga la congelator să scoată o găină înzăpezită. Pune comprese cu apă rece. Mai mult, ceaiurile calde și lichidele fierbinți pot face mai mult rău în caz de roșu în gât. Pentru că temperatura înaltă a acestor lichide irită mucoasa.

Inclusiv după operația de scoatere a amigdalelor, se recomandă înghețata. Deci lăsați copiii să o savureze pe-a lor.


Nu știu de ce am scris acest articol. Poate aveam nevoie de o justificare pentru a doua înghețată de ieri. Dar mai mult decât atât, simțeam că i se face o nedreptate.

Poftim, înghețato, acum oamenii știu. Și-or să te iubească fără frica de roșu-n gât și doar cu aceea că nu le mai dorm copiii la noapte.


Pe dr. Siminel o găsiți și pe Medicentrum, platformă de telemedicină. E cea mai faină tipă din lume și îi fac reclamă până nu mai pot. Pentru că e un medic excelent și pentru că m-a lăsat să mănânc oricâtă înghețată când eram mică. Da, ați ghicit. E medicul meu de familie, dar mai ales mama care m-a făcut.

Photo by Andre Guerra on Unsplash

Articolul anterior

Despre adaptarea la grădiniță, ca să vă fie mai ușor decât nouă: 5 greșeli pe care le-am făcut fără să vreau și 5 chestii care m-au ajutat (p)

Articolul următor

Nu folosi landoul pe post de scoică! Îți poate omorî bebelușul

19 Comentarii

  1. Rox

    Of course. Dar mai toți bunicii văd
    numai rele în apa rece și înghețată.

  2. Silvia R.

    Nu-i dau copilului inghetata, ca nu imi mai ramane mie :))
    Glumesc! Stiam chestia asta cu inghetata care trateaza rosul in gat de cand eram copil. Asa ca mancam oricand cu placere o inghetata, atat noi (adultii), cat si copiii. Doar ca mai pe la pranz, nu seara, ca nu ne mai intelegem apoi.

  3. Madalina

    Mereu am ramas cu dubiul: ce e cu combinatia frig si raceala?! Acum am inteles.. partial 🙂
    O nelamurire ma mai deranjeaza: am experimentat momente in cate am iesit afara, la o plimbare, mai “dezbracata”, pe o zi in care se facea o schimbare de temperatura mai evidenta (o zi in care se racea mai accentuat), si imediat dupa acea zi, simteam cum ma deranjeaza gatul, cum incep un pic sa tusesc.. etc. Nu prea am inteleles de ce..
    Caci in rest, la capitolul desert rece, rece, bun, bun.. nu am dubii legate de beneficiile lui! 😁

  4. IoanaC

    Oh, nici nu știi cum m-a calmat articolul tău. Cum ai zis și tu, sa pot justifica înghețata mâncata, iaurtul mâncat direct din frigider.
    Fetita mea e puțin răgușita, năsucul infundat, morocanoasa, nah o viroza, și o cunoștință, nici 2 minute în prezenta noastră întreabă: “a mâncat înghețată?”. Din păcate educația medicală lipsește la multi, dar nici nu vor sa asculte altceva decât ce știu ei.
    Ma duc sa mănânc o înghețată, simt ca încep sa ma molipsesc de la fetita mea 😊

  5. vax-albina

    În copilăria mea de acum peste 70 ani, atunci când părinții ne scoteau la cofetărie, ni se aducea înghețata și un pahar cu apă (care părea sălcie după ce mâncam înghețata). Am păstrat obiceiul de a bea apă după ceva rece, deci gâtul și accesoriile sunt clătite după. 😀

  6. Mi-a placut articolul. Like 🙂

  7. uite ca nu nu e ok pt toti inghetata aia. Ca om cu alergii inghetata cu lapte imi aduce o jena in gat si haraiala, stranut si curs lacrimi, simptoane asociate alergiilor cu lapte.
    Asadar, cand auziti un om cu o tuse de reglat vocea, si va spune ca e de la inghetzata, sa stiti ca s-ar putea sunt eu. Ca desi ma stiu alergica, mai sar calul pt o inghetzata buna din cand in cand.

    Vorba din popor a pornit ea de undeva …. sa nu anulam pe toate ca undeva o fi vreun sambure de adevar. Unu mic mic.

  8. Nikki

    Legat de inghetata, perfect de acord. In ce priveste frigul si raceala, e perfect valabil si pentru mine ce a zis Madalina. Chiar si in toiul verii, daca imi este rece intr-o seara, a doua zi racesc. E curios ca iau foarte greu viroze de la altii, vin in contact cu persoane virusate si fie nu iau virusul, fie fac o forma foarte usoara, dar sa nu-mi fie frig, ca am incurcat-o. Eu totusi cred ca, cel putin in anumite cazuri, hipotermia scade imunitatea, chiar daca studiile nu sunt concludente.

  9. dia

    Cred ca mama ta e o drăguța☺️Dacă eram in Sibiu, mi-ar fi plăcut așa family doctor☺️

  10. Lucky

    Citeam undeva ca pofta de inghetata indica anemia eu am talasemie minora si cand ma prinde pofta nu ma mai opresc din mancat inghetata .Sper doar ca anemia sa nu fie egala cu cantitatea de inghetata mancata ,ca e grav atunci !

  11. darius

    Are sens articolul legat de inghetata.

    Dar din cate am mai citit, racim la frig pentru ca scade potenta sistemului imunitar si devenim predispusi sa luam de la altii virusi la care in mod normal am rezista.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 163 queries in 0.454 s