Când toate explicațiile s-au dat. Toate jocurile s-au jucat. Timpul îți răsună în creier tic-tac. Atunci vine momentul ăla. Când, din mamă, devii căpitan.
După ce-ai ținut în brațe și ai alintat. Ai folosit instrumente pentru ușurat. Ai inventat situații și vi le-ați imaginat. După ce-ai spus povești și ai mângâiat.
Vine momentul ăla, când copilul vrea cum vrea el, nu cum vrei tu. Și e o bătălie importantă. Nu vorbim despre ce tricou purtăm azi. Nu vorbim despre sărit în bălți, nici despre băgat degetele-n nas.
E ușor să fii părintele care ți-ai dorit, când totul merge cum ai stabilit. Și e al naibii de greu să rămâi zen, când situația limită durează săptămâni.
Simt nevoia unei clarificări pentru cititorii noștri fără copii, pentru cei cu copii mari, care au uitat cum este, și pentru bunici care își imaginează că rețeta lor se potrivește tuturor.
Săptămâni, pentru părinți, înseamnă săptămâni non-stop. Adică, ai pauză când dormi. Și de dormit, dormi cu pauze când ai copii mici.
Deci e mai greu decât la un job de la care pleci. Mai dificil decât la sală, unde mai și respiri. Și mai mai decât cam orice, pentru că ăsta e singurul lucru pe care-l faci fără să te oprești: ești părintele lui sau ei.
E pregătit? I-ai pus totul în bagaj?
Apă, gustare, hainele care îi plac
Încrederea în el
Valorile importante
Puterea de a lua decizii
Curajul a spune NU
Curiozitatea de a intreba
Răbdarea de a asculta
Prudența de a-și învinge frica
Și exprimarea celor de mai sus
E un proces pentru amândoi. Și pentru copil. Explicându-i lui, am înțeles mai bine. Căutând argumente pentru el, mi-am construit pledoaria finală eu.
Și-am știu că are nevoie să-i fiu căpitan. Iar orice căpitan știe că unele lecții se învață mai greu.
Cu plâns,
negocieri
și timp.
Sunt momente când copilul nu mai poate fi doar însoțit în călătoria lui, ghidat, ținut în brațe. Sunt momente în care îl iei pe sus dintr-un loc și îl pui în altul. Pentru că asta face un căpitan.
Nu-l lasă să-și bage degetele-n priză oricât ar urla.
Nici să bănănăie prin mașină, fără centuri.
Sau să se dea pe trotinetă fără cască pe cap.
Când intră în casă, să nu se spele pe mâini
În plin tantrum, să spargă lucruri în jur.
Cât e mic, lista asta e simplă ca cea de mai sus. Când crește, lucrurile se complică puțin.
Iar când micul om ripostează la regulile cele noi sau vechi, căpitanul devine mama care-i este alături și-l înțelege că-i e greu.
A început grădinița. Rugați-vă pentru noi.
Gabriela F
Eu nu sunt deloc mulțumită de mine pentru că tip… Și sunt supărată pe mine ! Când nu mai știi și el nu vrea și ceasul ticăie și raportul incepe și iar și iar… Și atunci tip…și s.a dus naibii tot ce am făcut până atunci…
Miruna
Inteleg f bine.
Nu cred ca s-a dus naibii totul.
Marinela
Ooo, cât înțeleg…
Iulia
Oa oa oa, big moment aici! Sa fie acomodarea usoara pt toata lumea si sa prinda drag de gradi ❤️ Va pupam🤗
Miruna
Multumim!!!
Silvia R.
Vai cum a venit articolul asta… Tocmai aseara am cedat cu baiatul cel mare care, desi era 11 noaptea si nu dormise deloc la pranz, am cedat. I-am zis sa iasa din dormitor ca facea galagie si l-a trezit si pe bebe. Si sa revina atunci cand va dori sa doarma. Intre timp am adormit pe bebe, m-am apucat sa imi fac ceva de mancare si sa mananc (de cele mai multe ori adorm cu stomacul gol, pt ca adorm cand il adorm pe cel mare). Copilul a fost dus de tatal din nou in pat si a adormit singur, asteptandu-ma (a refuzat sa stea tatal cu el). L-am gasit adormit pe jos. Sa mai spun ce sentiment de vinovatie m-a cuprins?
Mult succes la gradi! Sper sa aiba o acomodare usoara!
Miruna
Inteleg, dar si mama e un om si oamenii trebuie sa manance.
P.s. Sunt sigura ca nu a patit nimic.
dia
Grădinița la mijlocul lui Iulie?!
Mirela
Multă bafta la grădinița! La noi primele zile a fost floare la ureche apoi copilul a realizat ce și cum și se lasă cu plânsete când îl lăsam. Am vorbit cu psiholoaga grădiniței și ne a recomandat sa l ducă tatăl dimineața, așa a fost muuult mai bine.
O întrebare am: cum gestionați situația cu covid-ul la grădinița? Noi, pe perioada verii nu l vom duce deoarece avem posibilitatea sa plecam dar sunt mulți copii care vin, mulți și doar pe timp de vara, grădinițele de stat cu program de vara fiind închise din cauza pandemiei. Ma gândesc cum va fi din toamna! ?Soțul este mai panicat și este posibil sa nu reîncepem grădinița din pricina asta iar eu nu știu cât mai rezist😂. Numai bine!
Miruna
Mirela, nu ne putem opri vietile din cauza asta mai mult decat am facut-o deja. Copiii au pierdut foarte mult timp pretios.
Sint niste reguli la gradinita, in sensul ca ies grupele pe rand afara, mananca separat si cam atat. Parintii nu ii mai conduc inauntru, ci ii lasa la poarta. Cam asta.
Cora
Gradinitele de stat nu sunt inchise, la cererea parintilor doritori copiii sunt repartizati la una din gradinitele de sector care are program de vara. Dar nu s-a incurajat prea mult treaba asta… Succes lui Tudor la gradi!
Dana
Cum se intampla sa citesc unele articole exact în momentul potrivit! A început și T grădinița de 10 zile. 🙈 Doamne, cât m-am consumat pe toate părțile, încercând sa il ajut sa înțeleagă ce fain și distractiv e la grădi. Cărți cu povesti, povestit în chip și fel. Cred ca cel mai important e sa avem răbdare și calm, ca în fiecare etapa noua din evolutia copilașilor noștri. Sunt câteva zile critice și apoi apare soarele. La noi deja e bine după o săptămână, e vesel și nu mai spune ca vrea acasă. Dacă ma întrebai acum 7 zile cum merge cu grădinița, ma bufnea plânsul, îmi venea sa îl retrag. 😂 Acum e energic și țopăie prin curtea grădiniței când ajungem. După-masa povestim cu cine s-a jucat și ce a făcut.
Iar referitor la prima parte a articolului, vai da, am realizat ca T are nevoie de Căpitan. Si tare greu e sa fiu căpitanul ferm dar calm, care își arata autoritatea cu blândețe, fără sa se enerveze în momentele critice. Nu prea am văzut căpitani din ăștia dar îmi doresc și sper sa fiu unul dintre ei.
Va doresc un început de grădiniță lin și sa apară soarele cât mai repede 🤗.
Miruna
Multumesc pentru acest mesaj. O sa fie bine, ma bucur ca la voi este dupa doar o saptamana. Am auzit de copii care plang si 6 luni 😬
Daniela
Copilul meu a racnit(plangea si tipa) o saptamna. Il lasam plangand in clasa iar eu plecam plangand de acolo. Cand a fost sigur ca de la gradinita se intoarce acasa, ca nu il abandoneaza nimeni acolo, s-a relaxat si s-a dus fericit. Inceputul gradinitei este prima iesire din rutina si este coplesitor pentru ei. Succes! O sa fie bine!
o femeie
multa bafta la gradinita! O imbratisare tie- va fi bine!
La noi fiica mea plangea cand o luam, ea s-ar fi jucat cu copiii mereu, si sambata dimineatza se trezea la 7 si miorlaia la usa cu geaca in brate si ghetele sub bratz sa mergem la copii. A avut copii de o varsta alaturi de ea de la nastere ( vecine, prietene cu bebei de o seama) si am inteles cat de important e sa fie cu cineva in aceeasi minte cu ea.
Problema era in mintea mea de parinte, ce vedeam ca un abandon /esec sa recunosc ca are nevoie si de cei de varsta apropiata. Plansul meu a fost cand, dupa o sapt., copila a inceput sa faca ceva chestii pe care acasa nu le faceam pt ca eu nu am lasat-o suficient de autonoma (si nici nu imi dadeam seama cat de ‘limitatoare’ emotional pot fi cu tendinta de protejare / ajutare). Aici ferm a fost sotul…a vazut detasat lucrurile.
Alina
Miruna, rezonez cu articolul tau!🥰 Sa incercam sa fim cele mai bune mame pentru copiii nostri si cei mai bravi capitani de nave pe ape linistite ori tulburi!
Miruna
Cu toate panzele sus!
Andreea
Si noi incepem pe 28 iulie. Cu cea mare la gradinita (4a4luni) si cresa cu cel mic (1a9luni). Avem emotii colosale, dar sper totusi sa reusim sa ii acomodam. Ma bazez pe sot. Eu o sa ma ocup probabil de partea cu plansul :p.
Simo
Mult succes! Va fi bine, Tudor e un baiat deosebit, se va descurca. Si noi am reinceput gradi, a fost cu plans mult dupa atata pauza, dar usor-usor merge pe calea cea buna 🙂