Aș vrea să vă puneți pentru un minut în pielea mea. Zilnic primesc mesaje despre diverse cazuri caritabile. Rugămintea e să scriu pe blog și să vă invit să donați.
Cum aleg? Pe cine iau, pe cine las? E o decizie teribilă. Ai vrea să-i ajuți pe toți, dar nu te poți transforma în ”și blondele donează”, că n-ar mai citi nimeni ce scrii.
Acum câțiva ani, am decis să nici nu mai scriu. Nu știu dacă a fost cea mai bună mișcare, dar mi-a fost un pic mai ușor să refuz: știți, politica noastră e. Însă atunci când există o șansă ca acel copil să fie salvat? Când chiar se poate, dar totul depinde de bani? Cât de cinică e treaba asta. Toți copiii ar trebui să se poată face bine, iar asta să nu îi coste pe părinții lor dolari. Că îi plătesc destul în lacrimi și nopți fără somn.
În clasa a cinea, într-o sâmbătă dimineața, m-am prezentat la un liceu din Sibiu. Era olimpiada de matematică, faza pe județ. Mama m-a lăsat cu mașina la poartă și a plecat.
Am intrat singură, doar că, surpriză, numele meu nu apărea în nicio sală repartizat! Puteam să mă întorc acasă? Nu puteam. Olimpiada încă nu avusese loc, aveam și eu o șansă acolo, știam. Așa că, m-am descurcat. Am găsit o profesoară, i-am spus că probabil este o greșeală. Femeia a verificat. A confirmat.
Am luat locul întâi pe județ în sâmbăta aia.
Și ce-am ținut minte nu a fost cât sunt de grozavă la matematică, pentru că rezultatul acela a fost întâmplător, ci că atunci când ai o șansă, musai să joci. Nu pleci acasă. Căci s-ar putea să câștigi primul loc.
Altădată, eram deja în facultate, urma să zbor la Londra. Să mă întâlnesc cu iubitul meu. Avionul era la 9.10. Eu m-am trezit de la 5 să-mi pun mască pe față și să mă cremuiesc.
Am plecat de acasă la 7 cu un taxi regulamentar, fără să iau în considerare traficul bucureștean. Unde mai pui că se și lucra în Băneasa, am ajuns în aeroport la 9 fix. Direct la biroul de la Wizzair, doamna de acolo mi-a reproșat că de o oră m-a tot strigat.
A plecat avionul? am întrebat.
-Nu.
-Atunci, mai am o șansă să plece cu mine în el.
I-am explicat situația, urgența, iubirea. I-am zis că-mi las bagajul acolo, îl iau când mă întorc. Trebuia să fiu în acel zbor.
Ce credeți? M-a zburat ea pe mine prin security check, m-a escortat cu o mașină la avion și în seara aia am adormit în brațe la el.
Și ce-am ținut minte a fost că atunci când ai o șansă, nu te dai bătut. Ci întrebi ce ai de făcut. Și faci.
Și că e important să fii în aeroport cu 2 ore înainte de zbor. Ceea ce, de atunci, fac de fiecare dată, cu o punctualitate de tocilar.
Când am văzut că, pentru Robert, bebelușul cu amiotrofie spinală, o boală rară și grea, chiar există o șansă pe lumea asta, am știut. Ce trebuie făcut? Hai să facem atunci.
Mama lui Robert, împreună cu aproape 41000 de oameni au strâns cele 2,1 milioane de dolari de care avea el nevoie pentru tratament. E cel mai scump tratament din lume la ora actuală.
Mai sunt încă alți 5 copilași cu această boală. Și părinții lor au intrat în cursa după aceste milioane salvatoare de vieți. E și o cursă contra cronometru, pentru că bebelușii nu pot fi mai mari de 2 ani.
Cum să decid despre care dintre ei să scriu? Vă las pe dv să decideți pentru cine donați. Poate reușiți să o faceți pentru toți acești micuți cât de puțin puteți. Oricât e bine. Doi dintre ei sunt gemeni, frații Ciutacu, din cvadrupleți. Imaginați-vă acolo ce situație. Familia trebuie să strângă dublul sumei de bani.
Pentru modalități de a dona și licitații pe grup, vă invit aici:
Noel e programat pe 25 august la intervenția să înceapă tratamentul salvator în Ungaria, iar factura trebuie plătită integral cu 2 săptămâni înainte. Doar că surpriza a fost că TVA-ul de 5% la această sumă e enorm, plus terapiile post tratament. Pentru detalii, citiți aici. Timpul e foarte scurt, dar avionul încă nu a decolat.
• Alexa
Silvia R.
Offf… de Noel stiam, am si donat de cateva ori, de restul nu stiam. Nici nu vreau sa imi inchipui ce e in sufletul parintilor acestor copii. Voi dona pe cat posibil pentru fiecare in parte, de fiecare data cand voi putea. Si am sa imcerc sa raspandesc vestea. Asa e. Avionul inca nu a decolat. Putem sa il prindem.
Miruna
Esti minunata, Silvia!
Simo
De Alessia am aflat doar de vreo doua zile. La ceilalti am incercat sa ma implic catusi de putin, la fiecare. Este foarte greu, intr-adevar, nu poti alege doar unul. Pentru toti e dureros si toti merita sansa la viata. Recunosc ca m-a marcat un pic mai mult cazul gemenilor, unde suferinta, banii..totul e la dublu. Sper sa auzim de bine de toti!
Irina
Nu donez de obicei, dar este prima data cand am facut-o, fiind impresionata de textul scris de tine. Poate nu e mult, dar am simtit ca trebuie sa o fac. 🙁
Miruna
Mulțumesc! E foarte bine. Avionul încă nu a decolat.
Claudia
Sunt foarte triste toate aceste cazuri, pentru ca, din pacate, la acesti copilasi banii chiar fac diferenta. Situatia Alessiei mi se pare si mai grava, deoarece ea are deja 1 an si 3 luni, iar timpul ramas pentru a strange toata suma e scurt 😔, fiind si cel mai recent caz aparut pe retelele de socializare… Sa speram ca ii vom putea ajuta pe toti sa aiba o viata normala! 🙏
Irina
Problema e ca nici nu s-a facut grup, nu am inteles exact de ce… iar lumea probabil are mai putina incredere sa doneze unui profil privat.
Cristina
Perfect de acord. Am tot cautat grupul , pentru ceilalti copilasi a fost mult mai usor de donat.
Cristina
Grupul lui Noel o va ajuta. Nu are rost sa facă un grup. Pana aduni numărul de persoane dureaza și ea nu are timp. Grupul lui Noel deja merge bine și chiar dacă asteapta pana se strâng bani acolo tot dureaza mai puțin strângerea banilor. Sa ii ținem pumnii micutei!!!
Singheru Cristina
Cateva actualizari in cazul acestor copii: gemenii Ciutac au castigat vaccinul la tombola realizata de cei care au inventat Zolgensma , Alexa si ea la fel a castigat la tombola iar din banii stransi pentru ea a donat altor cazuri. Alessia a castigat si ea la tombola vaccinul exact dupa ce se stransese toata suma din donatii, apoi banii au fost redirectionati unui alt caz tot cu SMA, Alessia din pacate a pierdut lupta cu viata in luna ianuarie. Le langa acesti copii se mai afla Ayan, Stefan, Alexandru, Miruna, Mihaita toti cu SMA.
Miruna
Mulțumim pentru actualizare. După scandalurile care au fost cu banii donați și redirecționați în cazul Alexei, am decis să nu mă mai implic în cazuri umanitare o vreme. Dacă nici aici nu pot fi oamenii cinstiți și onești, e pur și simplu groaznic de trist.