Deschideți spitalele Covid! Petiție semnată de întregul colectiv de la Colentina

petiție colentina miruna ioani

Din sufrageria noastră se aud râsete de băieți care se luptă, deși mai mult se joacă, iar din bucătărie se aude glas serios de medic care vorbește la telefon:

Aș vrea să vă pot ajuta mai mult. Și face o pauză. Dar chiar nu am ce face. Încă o pauză.

Voiam să spăl niște cireșe pentru copii. Cred că vin mai târziu.

Mai sunați-mă săptămâna viitoare. Iar face o pauză.

-Știu că săptămâna trecută v-am zis la fel. Nu știu când se deschide.

Cam astea-s discuțiile. Copy/paste. Sunt mulți oameni care așteaptă și nu așteaptă de ieri.

În prezent, în Colentina sunt internați sub 100 de pacienţi, asta într-un spital unde erau tratați 20000 de pacienți în fiecare lună. Din cei sub 100, “majoritatea dintre ei sunt asimptomatici şi fără alte probleme de sănătate care să necesite spitalizarea”, dar “spitalul este în continuare blocat, redus la o minimă activitate în afara profilului său medical”.

Colectivul spitalului Colentina a făcut o petiție, în care cere să se redeschidă spitalul și aduce toate argumentele pentru care păstrarea statului de spital Covid nu mai este justificată. Documentația pentru reluarea activității a fost depusă de o săptămână, dar ca și când nimic. (întreaga știre)

Când Colentina a fost făcut spital suport Covid nimeni n-a comentat, medicii s-au conformat. Soțul meu, unul dintre ei. Tot programul i s-a schimbat. Nu numai lui, firește. La un moment dat, vorbeam cu soția unui coleg al lui și nu îmi dau seama dacă să ne plângem una alteia ori să ne încurajăm. Făceam mișto că ce viață bună au soții noștri departe de casă, uitându-se la Netflix și fără să schimbe vreun scutec în pandemia care a venit peste noi. Vedeau pacienți infectați, nu ca noi, care alergam după copii.

Dar nu era râsul nostru.

Am multe povești din această perioadă, doar că nu sunt ale mele să le spun. Uneori închidea telefonul și-mi zicea: a început să plângă.

E vremea să redeschidem nu numai economia, dar mai ales spitalele. Am înțeles atunci că am luat toate măsurile pe care le aveam, dar acum ar trebui să fim pregătiți să mergem mai departe. Îi felicit pe cei din spitalul Colentina că au vorbit cu nume și prenume, că și-au asumat această petiție și că au semnat-o toți.

Cred că, pentru prima oară în istoria acestui spital, toată lumea s-a pus de acord în ce privește petiția pentru redeschiderea lui: de la conducere, până la brancardieri. N-are sens să țină blocat ditamai spitalul pentru câțiva pacienți, care-s oricum bine-merci și se bucură să meargă acasă.

Nu știu dacă victimele coronavirusului sunt multe, dar victimele necoronavirusului nu ni le vom putea număra.

Nu mai așteptați, deschideți spitalul acum. Pentru mulți oameni, o zi poate face diferența.

Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Articolul anterior

Despre trenuri și viața care nu așteaptă să începi să trăiești

Articolul următor

Ce ne mai lipsea: Hoc, noul nostru animal de companie

8 Comentarii

  1. dia

    Problema e ca in prezent in România numărul cazurilor zilnice e acolo unde era in perioada carantinei.. și cel mai probabil va continua sa crească… România e “deschisă” de o luna si începe sa aibă probleme…era normal intr-un fel. Oamenilor nu le mai pasa de distanțare etc. Cred ca încă e riscant sa facă demersuri pt “normalizarea” spitalelor..pacienții non-Covid suferă peste tot din păcate… dar pandemia se inrautateste in România…

    • Viola

      Acest mod de gândire nu este corect. Suntem specialiști în alte boli. Pentru care ne-am pregătit zeci de ani. Abandonarea specialității ne face să rămânem în urma si sa ne pierdem. Pacienții noștrii merita si ei atentie la fel ca si pacienții altor spitale. Nu putem sa ii obligăm să moară. Conform a vizelor de libera practica putem practica doar specialitatea noastră. Pentru cea de Boli Infecțioase nu suntem abilitati. Malpraxisul sta la usa. Dacă on aprilie mai eram apărați de starea de urgență, acum nu ne mai apara nimic.

      • dia

        Viola, am scris in calitate de medic specialist care practica in alta țara. Pentru mai mult de 2 luni tot ce era optional s-a închis in spitalul in care lucrez. Au reînceput de curând sa deschidă încet dar cu niște protocoale f bine puse la punct. Cum scria Ana mai jos, cu niște protocoale respectate cu sfințenie se pot trata alți pacienți. E necesar sa se facă asta. Dar nu știu sincer cum s-ar descurca România cu așa ceva. Dar poate ca ar fi ok. Pe de alta parte, dacă România o sa fie copleșită de cazuri in 1-2 luni atunci din nou medici de alte specialități vor trata bolnavi Covid. Dar speram sa nu se ajungă acolo.

  2. Ana

    Cred ca, cu o buna organizare și respectarea tuturor protocoalelor cu sfințenie, nu este riscant. Mătușa mea, cu cancer la plămâni trebuia sa fie operata la începutul pandemiei pentru a i se extirpa o parte din plămân și pentru a vedea ce natura are tumora. Blocarea sistemului medical a cauzat amânarea operației pana ieri, când doctorul a spus ca nu a putut extirpa nimic pentru ca, din păcate în aceste 2 luni s-a răspândit și a blocat niște vase de sânge. Cam cum e asta?! Îți spun eu, devastator. Și oare câți nu sunt ca ea, adulți, copii, asa cum spune și Miruna în articol, noncovizii nu pot fi cuantificati.

  3. Mihaela

    De ce trebuie tinuti pacientii cu forme usoare intr-un spital, ma depaseste.

    Sigur ca nu ii poate crede pe propria raspundere ca nu vor pleca aiurea, dar pot sta oriunde in carantina. Chiar e nevoie sa blocheze un spital? Nici ei nu vor sa fie acolo.

    In spital ajunge un salon separat cu protocoale separate pt covid. In asa fel incat sa ramana doar pacientii grav boonavi si cateva locuri libere pt cei care vin.

    Putem semna si noi petitia?

    Virusul e inca periculos, si ar trebui sa ne ferim cat putem dar din pacate nu e singurul virus/boala.

    • Nu e o petitie de semnat, au facut-o cei de la colentina si au semnat-o toti, absolut toti. A aparut in presa, s-a facut mare tam-tam. Sa vedem, dar multumesc pt intrebare

  4. Iulia

    E trist ce se întâmplă…

    Si mai e un aspect. Toate statele europene izolează si nu interneaza cazurile usoare si asimptomatice, noi adoptăm varianta chineza.

    Eu cred ca nu ni se potriveste. E vorba si de drepturile omului, dar și de alimentarea teoriilor care mai de care mai conspirationiste de la ora actuală. Când oamenii nu isi explica ce se întâmplă (si cand auzi ca un vecin/ prieten nu are acces la tratament in timp ce altul e disperat in spital de 25 de zile, fara sa aiba nimic), cauta o explicație. Care vine in cateva clickuri…

    Si uite asa nimeni nu mai crede si nu se mai fereste de nimic. Un val 2 te prinde complet descoperit…

  5. Talida

    Dacă lumea ar fi responsabila și ai siguranță că stă acasă și nu se întâlnește cu vecinul… Sunt sigura ca asa ar face. Dar eu din câte știu.. Înafara bulei burghezo-medie în România restul sfidează virusul sau sunt convinși ca nu exista.
    Iar bula de mai sus conține cam 1 mil de oameni cu totul. România adevărată e alcătuită din alte “caractere”…alea de le întâlnești lângă sacoșa de rafie în avion sau în autogara.
    Si eu trăiam într o bula pana m am dus într o autogara.
    Tu ai trăit în uk, știi prea bine ca aici e diferit. Majoritatea chiar încearca sa respecte regula. Exista alta mentalitate. Deși sa fim corecți au dat și aici unii foc la turnuri de 5G dar sunt mai putini decât în ro.
    A nu se înțelege ca susțin măsură asta cu spitalele ținute numai pt covid. E o prostie în sine. La fel cum e și în uk unde au amanat spun ei milioane de operații. Milioane.
    Spun doar ca asa arata un guvern ineficient, un popor needucat și o lipsa de sentiment de comunitate. Vine un covid și arata tot ce e urat și ascuns sub covor. În cazul de fata… Incompetenta.
    Când o sa ieșim mai des din bula noastră sa vedem cât de strâmbă e societatea poate chiar o schimbam. Cu mai mult decât vorbe

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 144 queries in 0.443 s