Acum trei luni, ne tremurau chiloții și îi rugam pe medici să meargă la serviciu, să fie ei viteji, să-și lase părinții, copiii, partenerii, că noi n-aveam alte soluții. Nu ne puteau intuba nici interneții, nici roboții. Doar medicii. Făceam campanii și strângeam fonduri pentru eroii din spitale.
( Context )
Două secunde mai târziu, cum erau, a, dezertorii neamului. Niște lucruri slabe. Cum le era lor un pic pielea pusă la riscare, cum dădeau bir cu fugiții. Niște depravați care-au depus un jurământ pe care jumătate de Românie nu-l înțelege, dar toți știm să urlăm tare pe facebook, deci dă-i să sune. Niște nenorociți doctorii ăștia.
Apoi bonusul onorabil. Că totuși, ar fi bine să stea prin zonă și să ne scape.
Iar acum le-a dat-o maxim unde-i doare mai tare. În relația lor cu pacienții, în miezul actului de a fi medic. Când alegi această profesie, o faci ca să salvezi oameni. Să îi vindeci. Când cineva îți spune că tu, de fapt, i-ai torturat, se duce dracului totul. Îți vine să fugi mâncând pământul. Torționari? Călăi din spitale, aceste închisori pentru pacienții fără consimțăminte date?
Vă mai aduceți aminte când s-a oprit planeta de teamă că nu vom avea cu toții loc în spitale sau am visat? Iar acum acuzăm medicii că nu și-au făcut meseria, ci s-au jucat de-a stăpânul și prizonierii?
Nu vă supărați, am impresia că cineva crede că ne-am jucat de-a economia: uite-o, nu-i. De-a sănătatea: baba oarba.
Departe de mine gândul să spun că e ok să ții un om împotriva voinței lui într-un loc. Doar că libertatea acestui om se oprește acolo unde începe libertatea celorlalți.
Cei infectați cu HIV, de exemplu, au obligația legală să își informeze toți contacții pe care e posibil să-i fi infectat. Doar că HIV-ul nu se transmite dacă strănuți lângă cineva. Să infectezi intenționat e penal.
Deci chestia asta ori e un bullshit exagerat de presă, ori e un bullshit la cel mai înalt nivel. Cu cel mai gros obraz. Cu cea mai mare nerușinare.
Facebook-ul meu a explodat de medici consternați. S-au dus de dimineață eroi și s-au întors călăi. Cum e posibil acest lucru?!
România e oricum o țară în care încrederea în sistemul medical e sub nivelul mării și medicii sunt priviți de sus, de pe internet, scuipați între ochi și criticați vehement pe toate gardurile.
Domnilor. Terminați cu prostiile, nu vă mai bateți joc de medici, domnilor. Că n-apucăm noi să punem primul cent la inteligența artificială care să ne opereze, că ei sunt duși.
Adieu. Auf Wiedersehen. Goodbye.
Pe lângă job-uri, bani și minți citave, o să mai pierdem ceva după această pandemie: doctori. Și nu cred că-i poate cineva condamna sau întoarce.
Photo by Evgeny Nelmin on Unsplash
Lido
Care a fost de plecat, a plecat deja.
Foarte putini mai sunt medici cu adevarat in Romania.
Cat despre “eroi”. Eu nu rezonez cu asta.
Sunt la serviciu si si-au facut treaba. Eroi sunt altii si prin morminte.
La fel cum altii nu se afiseaza cu mantie de salvatori ai neamului cand merg la serviciu si o fac cu riscuri.
Miruna
Da, cunosc aceasta filozofie. Doar ca nu e treaba pompierilor sa se lupte cu focul sufland in el, pentru ca-s pompieri. Li se da echipament de protectie in aceasta lupta. Si exemplele pot continua. Dar lumea se poarta cu medicii ca si cand sunt niste sclavi, de parca au obligatia sa se sacrifice ca mieii la taiere. Mi-e scarba.
Ilinca
Eu cred ca atunci când vine vorba de medici privești dintr-o singura direcție. De fapt dusmanul e unul comun și anume “sistemul” cu tot ce înseamnă asta (politic, conducere, mentalități învechite). Pacienții au nenumărate povesti in care sunt tratati cu o totala lipsa de empatie – sunt certați, bruscați, umiliți atunci când le este mai greu și îndură pentru ca așa au fost învățați ca altfel nu primesc tratament sau le e refuzata intervenția.
Câte mame nu au fost împinse sa își interneze copii fără ele?
Pe de alta parte medicii care vor sa facă o schimbare (sunt mulți și din aceștia) se lovesc de același “sistem” – nu au materiale, protecție, aparatura, respect și empatie.
Eu cred ca ar trebui sa ne unim pacienți și medici și sa luptam pentru schimbare in loc sa aruncam cu roșii unii in altii.
Lido
Discutia cu echipamentele iar nu ii sustine.
Daca tu ca institutie de sanatate publica nu ai o masca de pus la nas si un halat de doi lei sa-l iei pe tine.
Daca nu ai un dezinfectant la baie si o hartie igienica de un leu.
Sa ajungi sa ceri unei populatii precum cea a Romaniei, in care luna de luna cotizam cu miliaone de lei la sistemul public de pensii si sanatate – mi se pare ca e furat de managerii spitalelor, deci de “medicii eroi”, intr-un stil mafioto-corupt-jepcar-ordinar.
Donatiile si spoturile tv prin care sa ceri pentru ca medicii sa mearga la serviciu echipati corespunzator, sunt de o mizerie si un dezgust teribil, mai ales pentru cei care lasa mai bine de un sfert din venitul lunar pentru sistemul public de sanatate.
Adica nu e ca si cum am face starngere de fonduri pentru echipamente sofisticate ci pentru o masca, un halat, botosei si dezinfectant. Spune-mi acum daca nu te simti precum un cetatean de lumea a treia in care trebuie sa vii de acasa si cu tacamurile pentru a manca.
Iar daca pompierul are echipament e pentru ca cei care conduc institutia asta o fac intr-un mod mult mai eficient decat o fac leprele in halate albe, manageri de spitale. Nu vor sfinti nici unii nici altii, dar prea se fura in spitale.
Iar despre modul in care se poarta pacientii cu medicii. Mi-ar face o teribila placere sa pot purta cu mine pe holurile infecte, un comportament precum l-ai descris tu mai sus. Dar din pacate este fix invers.
Nu isi permite bietul pacient, nenorocit si in suferinta sa se comporte cu medicii altel dcat ca niste “slugi venite la domni sa-i trateze”.
Sa-mi fie cu iertare dar niciodata nu am simtit mai multa umilinta ca intr-un spital. Si sunt o persoana care precum scrie se si manifesta – adica vocal. In spitale nu pot fi asa. De ce? De medici, de aia. De leprele in halate albe ce umbla printre paturi ca niste zei coborati intre niste profani.
Sa nu mai vorbim de salariile medicilor, de sporuri, de stimulente si spagi ca ma doare capul.
Si sa nu uit – salarii de zeci de mii de lei platite de la buget, adica de cei din privat care produc si care prin taxe si impozite platesc luna de luna o activitate aproape invizibila a medicilor.
Intr-un stat civilizat, sa stii ca activitatea medicilor se citeste in cifre precum cele la care de cele mai multe ori suntem codasi. Se vede in calitate vietii, se vede in bolile “rusinoase”, se vede in infectiile alea de le iei din spitale, se vede in tot ce inseamna calitatea vietii.
Deci, nu la noi. Si atunci ce sa insemne asta?
Pai, ca acesti “eroi din linia intai” sunt niste cetateni privilegiati si niciodata niste cetateni responsabili si profesioniti – niste gunoaie de cele mai multe ori.
Port in schimb respect celor care se stiu si stiu la randu-mi cateva nume de medici care cu adevarat merita respect. Dar si acelora atat – doar respect.
Medicina este o vocatie. E ca actoria. Daca o ai se vede si mai ales se simte.
Sa lucrezi cu oamenii cand sunt in cele mai grele momente din viata lor, cand nici macar cei din familie nu ii pot fi aproape, mi se pare cu adevarat un act de omenie si empatie.
Dar care lipseste cu desavarsire.
Pentru conformitate mergeti la sectia de primiri urgente la orele doua noaptea. O cruce mare si Doamne ajuta poate nu-i deranjezi.
Anca
,,multumesc “ pentru apelativul de lepra. Sunt medic in spital, cu salariu de 3600 pe fluturas, pt 6 ore/zi. Dupa 15 ani de profesat. Nu am luat niciodata nimic, ma simt jignita numai la gandul acesta. Si pt atitudinea aceasta, ca a dvs, mi-am sfatuit fiica sa nu cumva sa se faca medic. Si acum la sfarsit de liceu, se indreapta spre medicina de animale, mi-a si spus, vazand ce se intampla, ca ar fi ingrozita sa lucreze cu mare parte din oameni…
Lia
Cu toate astea nu este normal sa tii oameni in spital impotriva voinței lor! Toate documentele internaționale obliga ca in cazul oricărei detentii persoana in cauza sa fie adusa in fata unui judecător! Am audiat bolnavi mintal pentru a dispune internarea, insa bolnavii de covid, asimptomatici, au fost inchisi in spitale! Si se stie ce conditii sunt la noi in spitale, de aici acuzațiile de tortură! Ăștia câștigă sigur la CEDO, cu toată urgenta medicală! Puteau sta in izolare si acasa, cum au stat cam prin toată lumea!
Miruna
Am vazut acum niste declaratii ca cei asimptomatici nu ar fi contagiosi. Dar acum 2 luni nu se stia asta. Acum 2 luni nu se stia nimic. Au fost multe cazuri in care nu s-a respectat carantina, omul ala care a zburat avand covid, asta nu mai e zadarnicia bolilor, dosar penal? E dreptul omului absolut, dar cum ramane cu drepturile celorlalti oameni?
Lia
Obligațiile internaționale pe care nu ne-a pus nimeni sa ni le asumăm ne impuneau sa il ducem pe fiecare in fața unui judecător care sa dispună de la caz la caz daca e de internat sau nu! Măsurile luate la grămadă sunt rețeta sigură pentru condamnări la CEDO! Are si sens din moment ce pe hot, criminal, violator, etc cand il prinzi ai fix 24 de ore sa-l duci la arestare, altfel e liber, dar pe amărâtul ăla de la l-am văzut la știri l-au ținut vreo 5 săptămâni intr-un salon minuscul de spital!
Miruna
Ma gandesc ca l-au tinut pentru ca era tot pozitiv. Sau l-au tinut ca sa se distreze?
Lia
După cum ziceam, pozitivi erau o mulțime prin alte țări si stăteau acasă! Daca nu stau acasă, există sancțiuni! Oricum am incerca s-o întoarcem oamenii ăștia au fost privați de libertate in mod ilegal, mai ceva ca niște criminali (ăia măcar ajung in fața unei instanțe unde li se respecta drepturile), iar statul (din banii noștri) va răspunde!
Alexa
Hello!
Doar in Ro se face asemenea circ, in celelalte tari europene se mai și ignora( a se citi nu se mediatizează) asemenea subiecte
Teoria geamurilor sparte arată ca imaginea este adesea mai importantă decât realitatea … iar in ro se promovează mereu o imagine mai rea decât realitatea
De aici și deteriorarea continua
https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/teoria-geamului-spart-induce-oamenilor-credinta-loc-abandonat-distrus-1_5d540170892c0bb0c688de10/index.html
Diana
Miruna, în jurul nostru, oamenii sunt de un egoism atroce…o indiferență vecină cu nebunia și crima, aș zice. 2/3 români nu cred în existența vreunui virus! Pentru că nu îl văd. Sau sunt de părere că dacă tot m-am infectat eu, iar eu oricum nu mă protejez fiindcă este complicat să port mască ori să mențin oarece distantă, macăr să infectez cu spor și pe vecin, prieten, văr, frate etc. Să moară și caprele lor. Oricum virusul nu există, eu sunt un intangibil. Așa că totul decurge dintr-o lipsă extremă de educație/titrare (foarte puțini au habar cum se transmite un alt virus grav ca hepatita, spre și mai puțini, se vaccineaza sezonier contra gripei, incă enorm de puțini au habar de igienă orală!). Au contribuit, desigur, la aceste manifestări ilogice, și mai marii epidemiologici care au asociat de la bun început SARS COV 2 cu o gripă! Asta deși in Italia rata mortalități era deja de aproape 8%. Deci este așa o gripă mică, nu e mare brânză! Pe toate grupurile de fb, românii ce trăiesc ßi muncesc în alte țări vor rapid să afle când se pot întoarce cu folos în țară FĂRĂ a mai sta în izolare la domiciliu, deși în Franța, Italia, Spania, Germania, au respectat măsurile autorităților și nu au crâcnit…. Acum, acești români au găsit un vinovat: medicii.
Nikki
Faptul ca medicii n-au avut echipament de protectie e discutabil, este vorba de investitii prost facute in sistemul sanitar. N-am inteles niciodata de ce naiba trebuia ca populatia sa faca donatii pentru spitale in aceasta criza, cand platim CAS (substantial chiar). N-am nicio problema cu donatiile in sine, pentru diverse cauze, dar asta mi s-a parut absurd. Acele echipamente, precum si fonduri pentru achizitia de ventilatoare, trebuiau sa existe. Legat de pacientii asimptomatici, puteau fi carantinati, nu internati cu forta, sa tina paturi si atentia medicilor ocupate, in timp ce pacientilor cu alte afectiuni grave nu li se ofereau serviciile medicale necesare. Sigur, aceste aspecte nu sunt imputabile corpului medical care nu gestioneaza fondurile spitalului, iar decizia de internare fortata a fost luata de autoritati. Sunt persoane care confunda lucrurile, si dau toata vina pe medici.
Din pacate, munca cu oamenii (in diverse domenii, nu doar cel medical), implica, ma scuzati, si mult scuipat intre ochi, pe langa satisfactia de a schimba vietile in bine si de a primi aprecieri. In ce masura ne lasam afectati, depinde doar de noi. Sigur, poti sa-ti iei jucariile si sa te muti in alta tara, unde speri ca vei fi apreciat la justa ta valoare si ti se vor ridica statui, dar eu, una, n-am crezut niciodata ca romanii sunt cea mai abjecta si ingrata natie, ceilalti pamanteni fiind plamaditi din bunatate, noblete, harnicie si toate celelalte virtuti umane.
Analia
Aveti dreptate, nu medicii au decis politica sanitara ci sunt victimele ei in mod constant(adica pe parcursul intregii vieti profesionale nu doar in pandemia aceasta). Nu aveti dreptate referitor la populatia Romaniei care este needucata, lipsita de empatie, respect si bun simt in aprox. 80% din cazuri. Impresia ca medicul si asistentele sunt slugi este complet eronata dar din pacate indusa de autoritati, pe fondul deficientelor de mai sus. In ceea ce priveste internarile in spital, nici un medic nu s-a dus sa ia de acasa vreun pacient! Nici un medic nu sta de paza la usi! E o alta gogorita menita sa discrediteze corpul medical.
Itu
e simplu. lumea vede ca in alte tari nu esti internat doar pentru ca esti pozitiv.
eu sunt relativ de acord cu masura, dar doar pentru ca sunt egoist. daca as fi infectat, as fi impotriva si as protesta ca nu sunt lasat sa ma izolez acasa. de ce nu mi se acorda prezumtia de nevinovatie ca nu o sa incalc izolarea?
Cristiana
In alte tari oamenii au mai si stat acasa cand trebuia sa stea acasa 🙂 Nu au umblat brambura pozitivi fiind.
Eu nu stiu exact care e stirea, am inteles un pic din context, dar nu cred ca tot vina medicilor este ca urmeaza instructiunile primite, adica, na, inteleg ca asta a fost protocolul. Si in alte tari a inceput asa (exemplu, Spania), dar pe urma au fost pur si simplu prea multi pacienti ca sa fie internati toti si au inceput sa fie rugati sa ramana acasa.
Itu
Au umblat cativa si in alte tari, la fel cum tot doar cativa au umblat si la noi (asta se vede din faptul ca din sutele si sutele de mii de persoane care au trebuit sa stea in izolare acasa, ca si contacti, doar o mica parte au incalcat izolarea). Prea multe prejudecati ca romanii ar fi atat de diferiti. Si nu mi-ar conveni sa fiu pedepsit pt ce fac altii (caz in care nu aceia sunt vinovati – pt altceva decat ce au facut – ci cine considera ca ar trebui sa fiu si eu pedepsit, asa, preventiv).
Ok, daca considera ca trebuie sa tina mii de locuri ocupate pt cazuri de gravitate prea mica pt internare daca nu ar fi fost si pozitivi covid19 + alte multe locuri doar preventiv, sa o dea inainte. Ce facem daca ramanem la nesfarsit cu 4000 de activi? (rezultati din externari egale cu internari) Ca de vreo luna ba cresc intr-o zi activii cu cateva zeci, ba scad cu cateva zeci ziua urmatoare.
Fost dr
Eu știu “eroine” dr care s_au trecut pe lista de gărzi Covid doar pentru cei 500eur promiși… Cred ca a fost prima garda din viata lor, ca în respectiva specialitate nu se fac gărzi 🙂
Miruna
Vai, lesin. ☹️
Medic pensionar
Este uimitor cat de multi colegi au ales sa plece nu neaparat din tara cat din profesie, prin pensionare, prin demisie chiar, medici valorosi, cu experienta, cadre didactice universitare. Cei tineri abia asteapta sa plece in locuri unde sunt respectati. Nu pleaca de frica, pleaca de dezamagire. Pentru ca in tara lor sunt huliti aprioric orice ar face. O dezamagire m-a cuprins si pe mine, cumplit de jenanta, la sfarsit de cariera, de ani de munca, de studiu si de griji pentru viata pacientului. M-am pensionat de putin timp dupa 39 de ani de activitate si ce sa vezi? Ma simt bine, m-am eliberat, nu-mi lipsesc pacientii carcotasi, apartinatorii pretentiosi si “negociatori”, nu-mi lipsesc noptile nedormite, stresul, gandul la ce si cum am facut. Poate ca imi lipsesc unii colegi, chiar si unii pacienti dragi cu care ma pot vedea in privat, imi lipsesc tinerii rezidenti care imi dadeau energia de a continua si imi lipsesc studentii care mi-au fost dragi mereu si le-am impartasit din cunostintele mele. Am constatat ca e bine sa nu trebuiasca sa te ma duci la spital dis de dimineata, sa fii uneori “judecat” la raportul de garda, e bine sa descoperi ca ai copii si nepoti cu care nu ai avut timp sa petreci clipe minunate, sa ii vezi crescand, sa traiesti si pentru tine nu numai pentru altii. Nu vreau sa dau idei altora, dar faptul ca m-am retras fara regrete se datoreaza in mare parte atitudinii beneficiarilor muncii noastre de o viata, nu neaparat fata de mine ci fata de intreg corpul medical. E trist, foarte trist sa constati ca nu esti respectat si apreciat ci dimpotriva, de majoritatea celor carora ti-ai dedicat cel mai mult timp din viata ta. Mereu am indemnat lumea sa ne aprecieze, sa ne ierte ca nu putem fi empatici mereu, sa inteleaga ca pentru noi, un “multumesc” este mai important decat o caruta de bani. I-am indemnat pe cei tineri sa-si iubeasca meseria, asta insemnand sa isi respecte pacientii fiindca vor fi si ei respectati. Nu regret. In continuare le fac acelasi indemn si nu ii sfatuiesc sa plece. Dar nici nu pot sa-i opresc sa se duca acolo unde sunt cu adevarat apreciati si stimati.
Miruna
Ce frumos si trist e mesajul dv. Sa va bucurati de pensie si sa intineriti in toti anii care urmeaza departe de spital!
Adelina
Oamenii vad doar partea ,,frumoasa” a lucrurilor, ca pacientii din alte tari sunt tratati imediat si au suficiente locuri in spital si ca nimanui nu ii pasa. Ca pleaca medicii sau ca stau doar pentru subventii. Sunt sigura ca exista si astfel de cazuri cum ca stau numai pentru bani sau se trec pe lista numai sa primeasca dar mai sunt si acea categorie de medici care au stat, s-au izolat si si-au protejat pacientii mai ceva ca niste mame, dar despre ei nu s-a vorbit prea mult. Stirile au fost ingrosate numai cu informatii care au distorsionat opinia publica.
Claudia
Reversul este că niciun medic din România nu și-ar permite să-și trateze pacienții la hai sictir, cum scrie Lido. Ceea ce povestește ea este o realitate întâlnită în extrem de multe spitale românești.
Mai coboară și printre muritori, Miruna și nu mai tot pretinde că medicii sunt zei cărora ceilalți au doar datoria să le pupe tălpile.
Sunt încredințată că ai citit cazul socrului Prințesei Urbane, care a murit – cu zile, cel mai probabil – după ce a fost neglijat ÎN SPITAL până la a nu i se da nici măcar apă sau mâncare. Și cu dializa întreruptă. Este doar un exemplu din cele multe și doar o felie de realitate, una din păcate foarte frecventă în România.
Ce zici, în străinătate și-ar fi permis cadrele medicale să procedeze așa cu un pacient? Eu zic că nu.
Când medicii vor trata oamenii ca pe OAMENI, atunci vor merita respect. Până atunci, nu. Nu ne rămâne decât să sperăm că vom da peste excepții. Care sunt tot mai puține.
Apropo, leprele ca ăia de la Suceava n-ar pleca niciodată din țară. Nu s-ar duce în străinătate, unde ar trebui să-și însușească termeni străini lor precum ar fi, de exemplu, datorie și respect pentru om.
Și ca ăia sunt foarte mulți. Deci stai pe pace, că nu rămâne România fără medici.
O femeie
Miruna, articolul tau e partinitor. Daca tu refuzi sa vezi problemele asta nu inseamna ca nu exista.
Daca nu as face voluntariat in spital din occident poate nu as fi vazut diferentza.
Tine cont ca sistemul (cel medical discutam aici dar se aplica si la nivel de familie/institutie etc) e format din oameni. Oameni educati dar care au tacut si ascuns problemele sub pres, neglijat, ridicat din umeri ca nu ii priveste, nu au cerut sa fie mai bine facut, tolerat, etc etc. Situatia treneaza asa de zeci de ani, din comunism daca nu dinainte, si o spun ca pacient, apartinator, parinte ,voluntar, de om care a vazut peste 10 spitale, un unele stat sute de ore.
Toti medicii si asistentele din strainatate cu care am vorbit au spus ce cel mai rau le faceau hienele de colegi. Asta e cuvantul auzit la ei! Carente financiare si pacienti dificili si apartinatori agitati sunt si in alte tari, adauga populatie imbatranita in strainatate, ca isi cunosc drepturile si le cer, plus povara limbii si inferioritatea cu care unii trateaza pe romani, plus numar redus de cadre medicale (2 asistente la 30 paturi pe tura de noapte e o cifra grea). Dar macar nu se mananca intre ei, sunt echipa, tin cont de proceduri si de rutine si au grija si colegii sa le respect, nu tipa la pacienti. E mai echipa ca in Ro, nu perfect, dar mai echipa. Realmente sunt multe cadre medicale in romania care nu respecta protocolul de baza. Si asta e cauza principala a situatiei romanesti. Nu ministerul. Nu directorul. Nu banii lipsa. Nu, fiecare cadru medical care vine la munca si inchide ochii cand colegul nu are unghii taiate scurt, cand nu s-a dezinfectat corect, ca intarzie, ca pleaca cand vrea, cand nu e facut raport medical pt incidentul de pe sectie, pt infectii intraspitalicesti, greseli medicale, pt efectele secundare ale medicamentului, vaccinului, etc etc. Toate, dar toate astea se intampla si in alte tari, diferenta e ca medicului care a ridica problema nu i-au dat in cap colegii medici cum facura in romania. Sa nu uiti cati medici au operat in bataie de joc si cei din jur au inchis ochii vazand ce fac, cum au hartuit pe rezidentul ce a ridicat problema impotriva lui Brunei pana rezidentul a plecat in Franta desi Brunei trebuia sa plece la inchisoare, cum a ajuns un fals medic italian pe chirugie estetica si opera cu echipa medicala si societatea si medicii au blamat femeile ce au ales sa se opereze la ala !!! – toata echipa e incompetenta de nu a vazut greselile si lipsa procedurilor etc. si as continua mult sa vorbesc pe tema asta. Sunt medici care se cred zei si asta duce la greseli, sunt asistente care mai rau fac schimband tratament dat de doctor ca ce stie doctorul ala, sunt infirmiere si brancardieri care …si toti pacientii ca mine, oameni simpli, am trait astea pe pielea lor. Tu ai fost ocrotita fiind copil de cadru medical si mers ‘cu recomandare’, eu am stat copila in spital singura pt 2 sapt pt ca mama nu a avut nici pile nici cunostinte si nu au lasat-o in spital sa ma vada, tu ai fost un copil ferit si nu stat sa ingrijesti 14 ore zi de zi bunici in spital ca mine, realmente printre cadrele medicale sunt multe persoane in burnout, sau incompetente, dar si hiene care cred ca li se cuvine, ei bine din cauza lor multe cadre medicale au plecat, si nu o duc bine unde sunt.
Stii bine ca majoritatea cadrelor medicale din occident sunt platite la salariu mediu pe economie sau chiar mai putin. Nici tu nu ai castigat prea mult. Astia nu au plecat pt bani. Stiau ca au de dat iar examene pt specializari si ca nu au ei prioritate. Stii bine cate proceduri strice sunt urmarite in strainatate iar in romania nici nu se tine cont de ele. Stii mai bine ca oricine cata materie din facultate e depasita de situatie si ca sa evoluezi ai avut nevoie sa inveti in plus – cate cadre medicale fac asta in Ro? Cati din colegii studenti chiuleau la ore? Gandeste te cati au copiat la examene ca nu au invatzat- crezi ca au mai invatat dupa aia??. Intreaba aici cate cititoare au ajuns ca mine, cu mediamente si protocol vechi de 40 de ani scos din uz? cum am plans de frustare ca avui si copil si eu cu diagnostic gresit in Bucuresti? sau cum sa fiu cu copila in brate si sa tipe la copila orl-istul de la Budimex pt ca se misca? sau ca mi-a reprosat o asistenta ca am copila neingrijita desi eram de cateva ore in fata cabinetului si medicul avea prietenul in vizita si le ascultam viata “sexuala?”. Sa iti zic ca vazui copil nenorocit de medici in romania!! repet, de medici, veniti la ‘reparat’ in occident? In 2020 ti se pare normal sa fie copil cu antibiotic cateva luni de zile in spital si fara nicio antibiograma??? Sau pt post in alt spital ca asistenta i-a cerut 2mii euro desi ceruse transfer din oras in oras,in provincie in Romania, si nu a avut banii, asa ca a plecat in strainatate, unde scoala romaneasca nu i-a fost recunoscuta!!a studiat, muncit noptile la curatenie sa aiba de gazda, si niciun moment nu a regretat ca a plecat din romania si ca nu a imprumutat aia 2mii euro de spaga pt ca a inteles ca daca ea dadea spaga si altii au dat acolo, altii incompetenti.
Sunt oameni si oameni. Unii neglijenti cu meseria pe care o fac. Altii disciplinati si dedicati. Omul sfinteste locul si apreciez enorm pe cel care recunoaste si pleaca de unde nu e potrivit. Stii cum ii recunosti? prin linistea interioara, disciplina si grija fata de corpului si sanatatea proprie, placerea pt ce face.
Inca o comparatie intre romania si ne romania. Am ajuns la medicul de la coltul blocului din strainatate ce a reusit sa imi evalueze sanatatea, stilul de viata, teste de sange, sa ma ajute sa nu mai raceasca in casa asta nimeni niciodata, sa avem teste de sange bune sa nu mai luam niciun medicament sau supliment. Putini medici romani sunt deschisi la asa ceva, e drept ca am mers si la clinici private unde unii medici functioneaza cu target de vanzari, si aici vezi calitatea lor umana. Si nu, nu sunt in locul perfect, de departe nu e perfect, sunt multe erori si aici, ca oameni suntem -biscuiti mancam. Diferenta e ce facem cand gresim pt a indrepta greseala. Un medic obez, cu tigara in gura si tipa la pacienti nu isi are locul langa pacienti.