Permiteți-mi să fac un rezumat, ca să vă enervați rapid și la obiect. Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, din Brașov a avut o postare pe facebook, prin care cerea înțelegerea publică pentru faptul că nu permite mamelor să se interneze alături de copii și a întors-o din condei, auzi, că preferă să interneze copii bolnavi în locul mamelor însoțitoare. De parcă mamele ar fi mers la spital ca la spa.
„Vă asigurăm că măsurile pe care le-am adoptat sunt exclusiv pentru pacienți, pentru siguranța și sănătatea acestora! Suntem convinși că vom fi înțeleși corect, că în această perioadă de criză sanitară, prioritară este viața copiilor bolnavi și nu însoțirea acestora pe perioada internării, ocupând paturi necesare internării altor micuți. Facem un apel la rațiune și vă rugăm să vă amintiți că suntem un spital, care tratează afecțiuni grave prioritare în această perioadă!”
Nu vă supărați, dar cum am putea înțelege corect un astfel de abuz? Ca să nu mai spun că e ilegal. Nu băgați covid-ul la înaintare, că n-are niciun temei, explic mai jos.
Dragă Spitalule din Brașov, care tratezi boli grave,
Ne bucurăm că viața copiilor bolnavi este prioritară și nu însoțirea acestora pe perioada internării. Ce credeai, că vin copiii la tine să pună de-un chef, de asta își aduc pereche? Nu, domnilor, copiii vin acolo pentru că sunt bolnavi. Și cine se face bine fără mama lui, mai ales când omul are 2 ani?
Mamele unora ocupă paturile necesare altora? Nu, nu e o socoteală corectă, nu ne faceți să credem că sunteți nevoiți să alegeți între unii și alții. Dacă tot ziceți o propoziție mai sus că vă pasă, înseamnă că știți că UNII fără ALȚII nu se poate. Copiii fără mame nu se vindecă, domnilor. Se îmbolnăvesc și mai tare. Cum e posibil să faceți apel la rațiune? Ce rațiune e pro-separare? Și ce legătură are, Doamne-iartă-mă, această perioadă?
Nu aveți paturi, faceți rost de ele. Nu aveți locuri, lăsați mamele să stea în picioare. Sau nu mai aveți nici centimetri pătrați? Își vor îngriji copiii mai bine decât 100 de asistente și infirmiere, ei se vor recupera mai rapid și vor elibera mai devreme un pat. Mamele nu vin la spital ca la spa, nu au nevoie de 4 stele. Au nevoie să fie acolo lângă copiii lor.
Nu numai că e cinic ce faceți, dar e și ilegal.
Între timp, postarea și pagina lor de facebook au dispărut cu totul de pe fața pământului, deși un site de știri local a apucat să preia.
Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă cu acești copii fără mame în spital. Ce fac cu ei, îi leagă? Cum le alină plânsul? Cine îi ține în brațe??? Câte abuzuri mai vedem în această pandemie, legate de copii și mame?
Prima mea reacție a fost s-o întreb pe Sandra Dinescu, avocat, dacă așa ceva e legal
Reacția ei: ”Și ce fac cu ei, îi sedează?! Eu nu știu să se fi dat vreun ordin să se permită așa ceva, dar verific. Sper că e fake news sau că e vorba de copii de peste 14 ani.”
Aceeași Sandra Dinescu scria acum câteva zile într-un articol foarte documentat, pe hotnews:
”În ceea ce îi privește pe minori, se asigură prezența permanentă a unui părinte în secțiile de terapie intensivă, întrucât protecția oferită de familie este nu numai un drept al copiilor, ci contribuie și la procesul de vindecare. În cazul minorilor cu vârsta mai mică de 14 ani, se asigură prezența permanentă a unui părinte indiferent de secția la care sunt internați, astfel cum prevede Ordinul ministrului sănătății nr. 1284/2012.”
Ordinul 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice spune în art. 5 că: (1) In cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru. (2) In cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru. (3) In cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/coordonatorului de compartiment.
Între timp:
- Organizația Mondială a Sănătății recomandă internarea alături de un părinte (aici, pagina 4, jos)
- Spitalul din Miercurea Ciuc anunța în 30 aprilie că părinții pot însoți copiii în spital (sursa)
- Când un bebeluș de un an, din Bacău a fost confirmat pozitiv și internat la Iași, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalui de Boli Infecţioase din Iaşi, a declarat că părinţii pot cere ca acesta să fie însoţit permanent de un aparţinător și că mama va fi instruită privind măsurile de prevenţie pe care trebuie să le ia (sursa)
- În 2016 a fost un scandal uriaș la Spitalul de Infecțioase din Sibiu pe fix același motiv, care s-a soldat cu demisia directorului de atunci. Prințesa urbană a adunat într-un articol mărturii ale mamelor cu copii internați singuri în mod abuziv. Vă rog să citiți tot, ca să vedeți ce consecințe pot apărea și cum, după o astfel de traumă de separare, copiii externați nu mai știau să meargă, să vorbească, aveau coșmaruri și nu mâncau.
În ziua externării, așteptam jos la scări să coboare asistenta cu el. Când m-a văzut, se smucea din brațele asistenței să sară la mine. Plângea… răgușit, de fericire, de revoltă, de ușurare, un plâns aparte care îmi răsună și acum în cap. Nu credeam că un copil poate avea atâta forță în brațe. Pe drum am constatat că nu poate sta pe picioare, pur și simplu cădea, avea mușchii atrofiați. Acasă am observat urme de legături la mâini, jeg lipicios între degete și sub unghii, mirosea de îți venea să vomiți, deși cei din spital m-au asigurat că l-au spălat zilnic, nu avea voce, era tare speriat, nu își ochii de pe noi, să nu cumva să dispărem, seara când am stins becul să ne culcăm, a început urle: „nuuu…” Foarte mult timp dormea doar cu mine de mână, se trezea speriat când mă întorceam de pe o parte pe cealaltă.
Nu vă lăsați copiii singuri în spital. Legea e de partea voastră indiferent de protocoalele lor interne, locale. Covidul nu e un argument. Nu vă lăsați intimidați, dar nici nu vă certați, discutați calm și expuneți toate argumentele de mai sus. Dacă nu merge, le spuneți că faceți reclamație la poliție și plângere penală cu acuzația de rele tratamente aplicate copiilor (art. 197 Cod Penal, încălcarea lui se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani). Plus că aveți niște prieteni prin Pro Tv și cel puțin o bloggeriță nebună la care să dați telefon.
Să vă însoțiți copilul în spital e un drept, nu un privilegiu.
foto Unsplash
Alina I.
Doamne fereste! Am fost internata în spital cu fata mea de două ori, o dată când avea 1 an , o dată când avea 3 ani. Nu am avut niciodată loc în pat, am “dormit” pe scaun si pe masa de înfășat, dar nici prin cap nu mi-a trecut sa fac scandal pe tema asta. Cred ca as fi innebunit sa nu pot sta cu ea
Andra
Eu am nascut in octombrie anul trecut la Giulesti, prematur, la 32 saptamani, un bebelus de 1100g cu ceva probleme de sanatate. Pe mine m-au externat dupa 4 zile, bebe a stat la incubator 2 luni. Nici o clipa nu mi-au spus ca pot ramane. Ba chiar m-au externat cat de repede au putut. Ma duceam in vizita la el. Acolo nicio mamica nu ramane internata cu bebelusul de la terapie intensiva. Poti merge in vizita in fiecare zi, dar multe nici nu sunt din Bucuresti si le este imposibil sa ajunga zilnic. Daca mai au si alti copii acasa, cu atat mai putin. Nu imi amintesc sa fi semnat ceva prin care sa imi dau acordul sa il las acolo fara apartinator. Sa inteleg ca incalca legea?
Ioana
Doamne Iisuse, nu cred ca exista asa ceva!
Laura
Chiar ma intreb cum au internat copiii aia singuri. Si cum de pot sa sustina sus si tare ceva ce nu e doar ilegal, dar si inuman.
Gabriela
Inainte de 1989 nu te puteai interna cu copilul decat daca il alaptai. Baiatul meu cel mare a fost foarte bolnavicios si facea des episoade ce necesitau internarea ( cel mai adesea la Budimex dar si in alte spitale). Eu stateam cu orele sub geam sau in curtea spitalului, sa poata macar sa ma vada…De fiecare data la externare era traumatizat, chit ca se poate spune ca era ” obisnuit”. O data chiar am recurs la subterfugiul de a ma interna cu el si cu cel mic, care avea 10 luni, de fapt nu-l mai alaptam, era si el racit (dar nu chiar de internare). Asa ca stateam noptile cu cel mic in brate, in patul celui mare si alungam sau omoram gandacii…🥺
Simona
La Timisoara, in maternitatea Odobescu, copii sunt separati de mame pe tot timpul spitalizarii desi testul COVID este negativ ( mamicile cu test pozitiv sunt mutate in maternitatea Bega si separate de bebelusi 2 saptamani). Singura alternativa pentru mamicile care doresc sa aiba pruncii alaturi de ele dupa nastere este singura maternitate privata din oras (pretul este prohibitiv pentru multe mamici ~9000 ron). Am incercat sa sesizez un canal de stiri pentru un reportaj dar nu m-au bagat in seama. Este inuman ca intr-un mare oras sa platim cu bani grei dreptul de a ne vedea pruncul dupa nastere in conditiile in care si mama si copilul sunt sanatosi 😔. Cele trei maternitati sunt singurele din oras. Nu exista alte optiuni.
o femeie
Sunt voluntara la un spital mare din strainatate. Spital mare ce trateaza ce nicaieri in romania nu se poate trata, asa ca cel din Brasov e un nimic pe langa cele cateva hectare de cladiri, cladiri cu 8-15 etaje, etc. Si in carantina mama sta cu copilul!!! Testeaza doar copilul de Covid, nu si mama, se accepta un singur parinte, adica daca tatal vrea sa vina iese mama Si in carantina sunt voluntari in spital! . Nu se accepta vizitele (si inainte vizitele erau de la 8 -20) si pt prima data au pus, la una din intrarile secundare, personal ce preia pachete/flori/sacosa si duce/aduce la bolnav/apartinator. Nu au avut niciodata asta.
In spitalul asta e un intreg etaj de coronavirus, si e tara cu una din cele mai mari populatii decedate (populatia imbatranita) , un numar f. mare de cadre medicale diagnosticate cu Covid, vecina si colega mea de scoala de seara lucreaza fix pe sectie cu ei, a fost intrebata daca vrea, si aici e penurie de personal de multi multi ani ( 2 asistente la 30 bolnavi…evident ca orice voluntar le ajuta munca).
E nevoie de renuntat la unele comunisme din spitalele romanesti. Costa zero lei in a intelege ca se poate altfel, si se poate mai bine.
Nikki
Nu e singurul abuz, din pacate. Se adauga altora, cum ar fi ca pacientii cu boli cronice grave nu-si puteau face controale periodice , ca pacientii cu cancer si Covid primeau tratament doar pentru Covid, fiind asimptomatici si internati cu forta (primeau paracetamol, dar zero chimio- sau radioterapie). Pe mine nu ma deranjeaza nici mastile obligatorii, nici masurarea temperaturii in spatii inchise, nici sa respect distantarea, acestea sunt masuri de bun-simt. Nu neg ca exista acest virus, ca au murit oameni, ca este o problema de sanatate publica, dar s-a mers cam departe cu abordarea aceasta a infectiei cu covid ca fiind unica problema de sanatate in lume. Din februarie incepand, in Romania nu mai exista gripa, nici morti de gripa, nu mai exista cancere, rujeola, nimic, nici banala raceala, ca acum daca ai o rinoree, e musai covid. Autoritatile ne ameninta permanent ca daca va creste numarul de cazuri, vom intra din nou in stare de urgenta, cand in nicio alta tara din Europa (unele mult mai grav afectate), nu s-a revenit la asta dupa relaxarea masurilor. Traim sub o tensiune psihica permanenta, paralizezi de frica daca stranuta copilul, ca sa nu mai vorbesc de sistarea educatiei formale luni intregi.
Starea de sanatate nu se defineste doar prin lipsa bolilor, cu atat mai putin prin lipsa unei boli anume.
Lucia
Vai, e groaznic. Chiar stiu pe cineva care a avut copilul internat acum 2 saptamani in spitalul de copii de la bv. A stat dragutul 2 saptamani fara mama, fara tata. Se duceau ei in curtea spitalului si stateau cu orele sa-i vada micutul de la geam. Horror!
Miruna
Vai de mine, de ce nu au facut parintii reclamatie???
Alexandra
Exista si o petitie online pentru aceasta problema: https://www.petitieonline.com/copiii_internati_in_spitale_au_nevoie_de_parintii_lor nu stiu cate poate rezolva insa aceasta partiție. Sincer ma gandesc cu groaza sa nu fiu pusă în situația de a-mi întreba copilul in spital. Am citit si eu postarea spitalului. Oarecum un subiect asemănător este si internarea doar a unui apartinator de sex feminin. In trecut asa era. Nu stiu daca s-au mai schimbat lucrurile intre timp. Probabil ca nu. Si pentru schimbarea acestei reguli s-a făcut o petitie.
Simona
La Timisoara, in maternitatea Odobescu, copii sunt separati de mame pe tot timpul spitalizarii desi testul COVID este negativ ( mamicile cu test pozitiv sunt mutate in maternitatea Bega si separate de bebelusi 2 saptamani). Singura alternativa pentru mamicile care doresc sa aiba pruncii alaturi de ele dupa nastere este singura maternitate privata din oras (pretul este prohibitiv pentru multe mamici ~9000 ron). Am incercat sa sesizez un canal de stiri pentru un reportaj dar nu m-au bagat in seama. Este inuman ca intr-un mare oras sa platim cu bani grei dreptul de a ne vedea pruncul dupa nastere in conditiile in care si mama si copilul sunt sanatosi 😔. Cele trei maternitati sunt singurele din oras. Nu exista alte optiuni.
ioana
Multumim de articol. A vrea ca acest articol sa ajunga la toti parintii, ca sa nu mai creada minciunile celor de la spital la internare, ca nu se poate si cu parinte, si ca ceea ce spune spitalul este de fapt este ilegal. Acum dau share la toata lumea :))))
Andreea
https://www.petitieonline.com/copiii_internati_in_spitale_au_nevoie_de_parintii_lor
Angela
De abia astept sa se termine cu nebunia asta de covid, se intampla numa nenorociri in numele protectiei…
Andreea
Mi se pare inuman. Ce fel de oameni sunt doctorii respectivi? Nu incetez sa ma mir cat de oprimati sunt copiii mici in tara asta si cat de descurajat e alaptatul. Cat de abuzate psihic si fizic sunt gravidele carora li se baga cezariene pe gat?Ce fel de popor suntem de ii consideram pe copii asa de malefici incat trebuie sa li se aplice asa rele tratamente?
Madalina Stoia
E ciudat, caci deobicei e mereu plin si oricum stai langa copilul tau in acelasi pat (nu e ca si cum ai avea altfel de ales), practic nu ocupi nici un alt pat al unui potențial pacient. Pe langa toate aceste statul in acelasi pat cu copilul mai mare de 3 ani implica un cost suplimentar (aprox 80 lei/noapte). Va marturisesc insa ca personalul medical se comporta foarte frumos cu copii si cu multa intelegere. Exista chiar un specialist care ii ia pe copii zilnic si ii distreaza, se joaca cu ei, comunica cu ei si in anumite cazuri vorbeste si cu parintii pentru a le ridica moralul.
Miu Maria
Bună!
Am fost și eu internată cu copilul când era mai mic și nu ați vrea să știți comportamentul asistentelor , a femeilor de servici și a celor care aveau grija de copii lăsați acolo (rromi în special ).Ce m ar face sa cred ca s ar purta frumos cu copilul meu?
Și a 2a la mana , copilul meu nu ar sta fără mine și nici eu fără el CLAR! Oricum mai și plătești de parcă ești cazată la hotel de lux cu mâncare fina. RUȘINE!
Gabriela
1. La internarea fiului meu în spital, chiar dacă am achitat o sumă pentru a putea fi alături de el, nu am beneficiat de “loc”, stând și dormind pe scaun lângă pat.
Menționez ca suma achită a fost pe baza unei chitanțe.
2. Din câte știu, și nu mă înșel, copiii peste 7 ani nu aveau voie cu însoțitor nici înainte de pandemie.
Cristina
Nu zic nimic de cei 50 de lei pe noapte pe care ești obligat sa ii plătești dacă vrei sa stai cu copilul in același pat ….nemernici…doamne fereste sa ajungi la ei cu copilul!
Sabina
Dar la nou nascuti de ce nu este abuz?!? Este infiorator sa nu te lase langa nou nascut pana nu ies rezultatele si chiar daca ar fi unul sau altul sau amandoi bolnavi, e groaznic, o trauma care se rasfrange pe generatii, sa tii un nou nascut singur 3 saptamani dupa nastere. Va rog, faceti ceva si despre acest subiec, este inuman si distruge vieti, depresii la mama etc.
Miruna
Am scris si despre asta
Violeta
Din păcate, o mămică, și-a lăsat puiuțul de doar 2 luni la spitalul din Brașov, pe motiv că nu alăpta.
Mulțumim pentru articol..o să îmi memorez datele de mai sus…e bine sa fie știute
Monica
Stimata doamna articolul dvs este nedrept fata de multe cadre medicale dedicate din Spitalul de Copii Brasov.
Am fost in acel spital ca si studenta. Cunosc echipa de medici, asistentele si terapistele prin joc! Este un spital pe care la nevoie este bine sa il alegi! Sa nu uitam ca unele clinici private si-au inchis sectiile de pediatrie in aceasta perioada…
Sa lasam pe profesionisti sa decida pt cei prea emotionati sau rau intentionati!
Sa nu lovim mana care mangaie si vindeca!
S-ar putea sa ranim si sa pierdem tot!
In situatia de fata trebuie ales raul cel mic..
Nu este legat nici un copil in acel spital!! Intrebarea dvs este rau intentionata. Ar trebui sa va documentati inainte sa lansati astfel de intrebari fie ele chiar si retorice.
In caz ca va intrebati, copiilor internati fara mame li se acorda o atentie sporita, medicii pediatrii cunosc cel mai bine nevoile lor emotionale, ei fiind primii care isi doresc prezenta mamelor langa copiii internati.
Se incearca prin convorbiri telefonice, fotografii trimise mamelor, incurajari sa se diminueze acel stres de separare a mamei de copil, pe care nimeni nu si-l doreste.
Este o situatie de exceptie, pe care toata lumea si-o doreste cat mai scurta.
Sa fim solidari si intelepti!
Din partea unei mame.
Miruna
Stimata doamna, dar acelor copii cine le ia apararea? Inteleg ca sunteti mama. Copiii dv cand sunt bolnavi primesc medicamente si o poza a dv?
Sa fim seriosi. Ca ii cunoasteti dv e zero argument.
o femeie
e doar o problema organizatorica la Brasov. E rea vointza.
Am fost astazi in alt spital unde mama e langa copil. Si un an de e nevoie nu pleaca mama o ora din spital, daca nu vrea!. Spital unde la tura de noapte sunt 2 asistente la 30 copii, copii la oxigen/cu drenuri/ cateva perfuzii/cateter etc., fara femei de serviciu pe tura de noapte sau infirmiere, asa ca orice mama e de mare ajutor pt ca ajuta si la copilul propriu si la altul. Au paturi pliante (le tin inchise intre 7 dim si 22 seara, impinse in colt) sa doarma mamele.
Alina_A
Scriu desi mi-e teama…La Regina Maria in Bucuresti la maternitate mamele vor sta departe de copiii lor dupa nastere pana ce vor primi mamele rezultatul analizei covid.
Exudatele se duc in laboratorul cu care colaboreaza doar de la 08:30 pana la 12:30, prin urmare cine se interneaza dupa ora 13:00 si naste in cateva ore (cazul fericit al unui travaliu scurt) nu isi vede si nici atinge copilul pana cand i se va lua exudatul a doua zi la 08:30, il duce cineva si primeste raspunsul in aproximativ 6 ore.
Bucuresti, secolul 21, nu mint ,nu glumesc… Evident, la semnarea contractului nu i s-a spus asa ceva – era martie daca imi amintesc, a platit totul deja, nu cred ca se poate razgandi si primi banii inapoi sa nasca in alta parte.
Doctorul ales cu grija, adept al nasterilor vaginale, i-a spus la ultimele controale ca cel mai probabil va fi travaliu INDUS si nu, nu se accepta test facut cu o zi inainte in afara spitalului cum nu se accepta nici pe propria raspundere ca acel bebelus sa fie pus in camera cu mama de la bun inceput.
Eu nu am cuvinte…nu stiu daca e o idee buna sa fie publicat comentariul meu…in masura in care consideri ca ti-ar sta in putere sa scrii un articol despre asta poate s-ar putea schimba ceva…
Miruna
Alina, stii mame care sa declare asta? Ca eu scriu, doar ca trebuie sa verific informatia mai intai.
Alina_A
Multumesc pentru raspuns. Verisoara mea nu doreste, ii este teama de repercursiuni din partea maternitatii mai ales ca timp de 2 nopti, 3 zile va sta singura si nu va avea voie sa primeasca nicio vizita.
M-am uitat la ei pe site, se pare ca scriu chiar ei despre izolarea mamei timp de 24 ore:
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/pacientele-intreaba-noi-raspundem-spitalul-baneasa
Citez:
6. Cum se procedeaza in cazul nasterilor naturale, in care travaliul dureaza cateva ore, daca rezultatul unui test iese in 24h?
Pacienta va fi directionată pe un circuit separat către sala de nașteri unde va primi îngrijiri și va sta în izolare până la momentul rezultatului testului.
La telefon i-au zis ca nu isi va putea vedea copilul, nici macar tine in brate dupa nastere pana nu iese rezultatul negativ. Iar in ceea ce priveste orele in care se face testul + este dus la laborator tot telefonic a fost informata. Nimic in scris…