Dr. Radu Botezatu: Nu există femei care nu pot naște vaginal pentru că sunt prea mici, prea bătrâne, copilul e prea mare, decât extrem de rar

dr. radu botezatu nașterea naturală

Am păstrat pentru voi o comoară, ceva ce îmi doresc de mult timp să public pe blog: un interviu despre nașterea vaginală după cezariană, cu unul dintre cei mai iubiți medici ginecologi din București. Doamnelor și domnilor, dr. Radu Botezatu!
Am auzit de el când eu însămi eram însărcinată. Pe toate grupurile de gravide, numele lui apare foarte des la recomandări. Se știe că dr. Radu Botezatu e un medic pro-naștere naturală, pro naștere vaginală, că e blând și bun cu pacientele lui, că are răbdare și nu se grăbește spre sala de operație.

Noroc cu Medicentrum (platformă de telemedicină fondată de soțul meu). Am sărit în sus de bucurie când am văzut ”dr. Radu Botezatu” acolo! Când mi-a răspuns imediat că da, vrea să-mi zică două vorbe despre nașterea vaginală, așa cum crede el. Și-am mai sărit în sus de bucurie când a acceptat invitația într-un live pe facebook.

Dacă doriți să îl contactați în privat, o puteți face la acest link.

Domnule dr. Radu Botezatu, într-unul dintre mailurile noastre mi-ați scris că e pansament pentru suflet, când o femeie are parte de nașterea pe care și-o dorește. Asta, ca răspuns la ce vă scrisesem eu: că pe grupurile de gravide, sunteți foarte iubit. Foarte căutat.

Am înțeles imediat de ce.

Știu că sunteți un medic pro-naștere naturală nu numai declarativ, ci și în practică. De ce vă susțineți pacientele în direcția asta, când în România se taie burți pe bandă rulantă? 

Dr. Radu Botezatu: Pentru că am practicat o perioadă lungă în Marea Britanie, într-un mare spital din Londra unde am văzut ce înseamnă asistenta la naștere premium în beneficiul pacientelor. Am văzut ce înseamnă complicații pe termen scurt și lung după operații cezariene, precum și modul rapid de recuperare după nașterea vaginală și posibilitatea neprețuită de contact cu copilul imediat după nașterea naturală.

Este foarte adevărat, susțin foarte mult gravidele pentru nașterea naturală. Pe de altă parte trebuie să avem în vedere și faptul că fiecare este în măsură să decidă asupra corpului său, iar pacientele care sunt complet informate cu privire la riscuri și beneficii și totuși aleg calea nașterii prin cezariană nu trebuie ignorate sau obligate la nașterea naturală.

Ce ați observat că au în comun pacientele dv care reușesc să nască natural?

Dr. Radu Botezatu: Sunt paciente bine informate și conștiente asupra beneficiilor nașterii naturale. Sunt în general paciente care își doresc mai mulți copii și cunosc faptul că operațiile cezariene repetate se pot transforma în riscuri mai mari. 

 

Cât de important e medicul în acest proces? Întreb pentru că a fost o panică generală în momentul în care maternitatea unde lucrați a decis ca pacientele să nască cu medicul de gardă, nu neapărat cu cel care le-a urmărit sarcina. 

Dr. Radu Botezatu: Medicul e o parte importantă a procesului atât în timpul urmăririi sarcinii cât și la momentul nașterii. Pe parcursul sarcinii medicul poate încuraja gravida pentru o naștere naturală atunci când aceasta este posibilă, îi poate explica cum va putea evolua travaliul în cazul acesteia și îi poate oferi sfaturi despre cum ar trebui să se pregătească pentru naștere. La momentul nașterii și în timpul travaliului, medicul este un factor decisiv – decizia de a termina nașterea prin operație cezariană este exclusiv a medicului care este prezent acolo. 

Din acest motiv gravida, care deși este informată corespunzător, nu are cunoștințe de tehnică de specialitate și astfel își pune întreaga încredere și speranța în omul și în medicul care este acolo pentru ea și care ar trebui să își pună în practică toată experiența și deprinderea profesională existență astfel încât să ia decizia cea mai bună pentru fiecare situație în parte.

În spitalul în care lucrez, medicii se ghidează după anumite protocoale de bune practici și astfel îngrijirea acordată la naștere gravidelor este unitară. Această schimbare legată de nașterea cu medicul de gardă (valabilă doar în afara programului de lucru) nu afectează calitatea actului medical.

 

Aș vrea să vorbim despre marele secret din ginecologia românească: nașterea vaginală după cezariană. E adevărat că e foarte riscantă?

Dr. Radu Botezatu: Are asociat un risc suplimentar – riscul de ruptură uterină. După ultimele studii este vorba de un risc de 0,5% adică 1 caz din 200. Dacă ne ghidăm după studii, acest risc este mult mai mic chiar și decât riscurile asociate manevrelor invazive – de exemplu amniocenteză.

 

Care sunt motivele reale, când o naștere vaginală după cezariană e contraindicată?

Dr. Radu Botezatu: Este contraindicată în situațiile standard care impun operație cezariană chiar și fără a fi vorba de uter cicatricial (placentă praevia, malformații uterine sau fetale, alte prezentații decât cele cefalice-atunci când copilul nu este cu capul în jos, probleme de dezvoltare fetală,etc) dar în special atunci când gravida are un istoric de ruptură uterină sau incizii uterine verticale sau altele decât cele standard segmento-transverale joase. Există și anumite contraindicații numite relative- atunci când decizia de travaliu pe uter cicatricial trebuie luată cu prudență: când gravidă nu se încadrează în criteriile ideale, când indicația primei cezariene este foarte probabil să fie prezentă din nou, sarcină gemelară, feții mari (macrosomi), restricția de creștere intrauterină, hipertensiunea și diabetul gestațional, obezitatea. În aceste situații decizia trebuie individualizată fiecărui caz în parte. 

 

Ajutați-ne să înțelegem. Există femei care nu pot naște vaginal pentru că sunt prea mici? Prea bătrâne? Copilul, prea mare?

Dr. Radu Botezatu: Extrem de rar. Când există modificări importante de bazin date de malformații genetice-scolioză sau în urmă unor accidente-fracturi de bazin sau de articulații coxo-femurale. Vârsta nu influențează modul nașterii. Totuși după ultimele studii la gravidele peste 40 de ani se recomandă inducția travaliului la 40 de săptămâni în cazul în care nu se declanșează spontan travaliul până atunci.. 

 Există și situația de copil prea mare-de obicei întâlnită în diabetul gestațional, când copilul crește mai mult decât este programat genetic să o facă. 

 În general regulă universal valabilă este că fiecare gravidă face copilul pe care este posibil să îl și nască natural, în absența patologiilor asociate. Sunt diverse alte mituri care nu sunt valabile-spre exemplu există și gravide mici de înălțime care nasc copii de 4kg+. 

  

Ruptura uterină e marele bau-bau. Care e riscul să apară, o puteți prevedea, cum vă dați seama că ceva nu merge bine?

Dr. Radu Botezatu: Gravida cu uter cicatricial se monitorizează mai des în timpul travaliului și la un moment dat se recomandă monitorizare CTG continuă. Există anumite semne dar acestea se integrează în ansamblu. Sângerarea, diminuarea contracțiilor, modificarea formei uterului, scăderea bătăilor cardiace fetale, durere intensă la nivelul cicatricii fac parte din criteriile de diagnostic ale rupturii uterine. 

 Ruptura uterină este cu certitudine marele bau-bau din cauza faptului că are un potențial ridicat de complicații-leziuni organe interne (uter, vezică urinară), de sângerare masivă și în special riscuri asociate ale copilului-asfixie, când copilul din uter ajunge în cavitatea abdominală unde nu poate respira. 

 

Ați avut cazuri de rupturi uterine, sunt sigură. Ce s-a întâmplat, în cât timp ați intervenit?

Dr. Radu Botezatu: Au existat cazuri, bineînțeles, statistica este valabilă și în România nu numai în țările care au făcut studiile. De obicei trebuie intervenit cât mai rapid pentru salvarea copilului. În toate cazurile pe care le-am avut sau la care am participat, copiii nu au avut nicio problemă, în schimb în anumite cazuri mamele au suferit diverse intervenții majore-histerectomie (îndepărtarea uterului), sutura vezicii urinare (în cazul rupturii de vezică urinară), diverse manevre de oprire a sângerării. 

 

Se poate face anestezie epidurală la nvdc sau maschează durerile de ruptură uterină?

Dr. Radu Botezatu: Se poate face anestezie epidurala atunci când această este indicată. Anestezia poate influența negativ travaliul atunci când nu este montată la momentul potrivit prin faptul că această poate întârzia sau împiedica travaliul natural. În toate celelalte cazuri este de preferat deoarece ajută la relaxarea gravidei și astfel progresul mai facil al dilatației colului.  

 Analgezia epidurală se spune că ajută mai mult doctorul decât pacienta. Este adevărat, pentru că travaliul este asociat de obicei cu dureri importate și astfel medicul poate lua o decizie subiectivă de a termina nașterea prin cezariană fiind influențat emoțional de durerile gravidei. Astfel, înlăturând aceste dureri, în sala de travaliu instalându-se o atmosferă relaxată și liniștită deciziile medicale nu se iau sub impuls emoțional și toată expertiza medicului poate fi pusă în practică iar comunicarea cu gravida este mult mai bună. 

 

Toată lumea se uită foarte suspicios la mamele care nasc vaginal după cezariană. Sunt nebune aceste femei, e adevărat că își riscă viața?

Dr. Radu Botezatu: Își riscă viață dacă nu fac acest lucru într-o instituie pregătită pentru a gestiona complicațiile asociate. Nu încurajez nașterea cu uter cicatricial acasă sau în spitale în care nu există anestezist și posibilitate de operație cezariană de urgență. 

 Unii se uită suspicios și la gravidele care doresc să nască natural prima dată nu doar la cele care doresc NVDC. Motivele sunt multiple iar gravidele trebuie consiliate corespunzător. Nu trebuie ignorate nici cele care din anumite motive și asumându-și toate riscurile doresc operație cezariană. Suntem în măsura în care, ca medici trebuie să le explicăm riscurile și beneficiile, dar sub nicio formă nu trebuie să obligăm o gravidă să nască altfel decât dorește. În toate țările din lumea civilizată există conceptul de “caesarean on maternal request”. 

 

Dacă se induce, mai poate fi nvdc?

Dr. Radu Botezatu: Da, inducția este asociată cu o scădere a șansei de succes a nașterii dar nu e valabilă doar la NVDC ci în cazul tuturor travaliilor induse. Decizia de inducție trebuie astfel luată foarte atent pentru că la NVDC poate crește riscul de ruptură uterină. 

 Medicina și în special Obstetrica este o artă și nu funcționează totul întotdeauna după cum spun protocoalele, astfel experiența și adaptarea tuturor cunoștințelor medicului  fiecărui caz în parte poate duce la succes, acolo unde se consideră că nu există nicio speranță. 

 

În Bucureșt există câteva maternități care sprijină nvdc-urile, unde medicii au deja experiență și echipe. Dar femeile din alte părți ale țării ce ar trebui să facă? Cezariană, direct? Cât de important e să îți asiste nașterea un medic cu experiență pe nvdc sau poate fi orice medic ginecolog mai curajos?

Dr. Radu Botezatu: Conceptul de NVDC este mai greu acceptat în România unde fiecare medic își dorește calea cea mai ușoară. Dar de cele mai multe ori calea cea mai ușoară pentru medic este calea cea mai dificilă pentru gravidă. Sunt încrezător că toată lumea medicală se va adapta noilor protocoale, chiar dacă va fi un parcurs ușor mai lung. 

 Nașterea naturală după cezariană, în absența complicațiilor decurge similar cu o naștere naturală, cu foarte mici diferențe. Partea mai dificilă este evaluarea globală și decizia de a merge pe calea travaliului pe uter cicatricial precum și monitorizarea travaliului. 

 

Care ar fi trei întrebări importante pe care să le pună femeia gravidă, aspirantă la nvdc medicului care îi urmărește sarcina?

Dr. Radu Botezatu:

  1.  Care e rata personală de succes a nașterilor vaginale vs operații cezariene 
  2.  Care este experiența NVDC-numărul de nașteri vaginale după operație cezariană asistate până în prezent 
  3.  Când se poate evalua probabilitatea de succes a nașterii vaginale, indiferent dacă este NVDC sau nu. 

 

Există ceva obligatoriu de care să întrebe femeia, legat de dotările maternității unde naște? 

Dr. Radu Botezatu: Dacă aș fi gravidă m-ar interesa dacă spitalul unde urmează să nasc are posibilitatea de operație cezariană de urgență (sala de op disponibilă 24/7, anestezist de gardă), dacă are personal mediu instruit la monitorizarea travaliului (dacă moașele au făcut sau fac periodic cursuri de cardiotocografie ca să fie capabile să recunoască un ritm cardiac fetal anormal), dacă incidența nașterilor vaginale este mai mare decât cea prin operație cezariană în acel spital, dacă medicii urmează toți același protocol, dacă următoarele motive sunt indicații de operație cezariană electivă: circulară de cordon, placentă îmbătrânită, lichid prea puțin, sarcină trecută de 40 săptămâni, bazin prea mic. 

 În următoarele situații m-aș orienta spre alt spital, dacă doresc să nasc vaginal în siguranță: indisponibilitate sală op 24/7 și anestezist de gardă, moașe care nu știu să interpreteze traseul CTG și care nu fac periodic training, dacă numărul de cezariene este mai mare decât cel al nașterilor vaginale, dacă nu au un protocol unitar la nivel de spital, dacă motivele discutate mai sus sunt indicații de cezariană “la rece” fără a evalua posibilitatea unei eventuale inducții. 

 

Pacientele se plâng că e foarte greu să găsească un loc la dv, când cineva nu poate ajunge la o programare anunță pe grupuri, ca altcineva să meargă în locul ei, se fac schimburi. Deci unde vă găsim cel mai ușor?

Dr. Radu Botezatu: Încerc să fac față tuturor solicitărilor și încerc să ajut pe toată lumea care îmi cere ajutorul. Din acest motiv, pe lângă activitatea la spital care este limitată la un număr de consultații pe oră, am început colaborarea în sistem privat cu Clinica Nativia (Str Pitar Moș nr 12) unde de cele mai multe ori reușesc să văd pe toată lumea.  

 Pentru cine nu are acces, le stau la dispoziție și prin metodele de comunicare online: platforma Medicentru sau consultații video online în această perioadă a pandemiei. 

medicentrum evaluare medicală la distanță

Aveți o viață personală, cât de des vă sună telefonul într-o sâmbătă când nu sunteți de gardă? 

Dr. Radu Botezatu: Telefonul obișnuia să îmi sune foarte des în timpul liber. În ultima perioadă însă încurajez pacientele să mă contacteze altfel și să apeleze doar dacă este vorba de o urgență. Astfel am și o evidență a discuțiilor cu fiecare pacientă în parte. 

 

Câte paciente urmăriți la distanță?

Dr. Radu Botezatu: În general, multe paciente îmi cer părerea online. Acum, în perioada pandemiei, numărul a crescut. În jur de 60-80 de paciente pe lună.

Poate fi surprinzător că ginecologia se potrivește cu telemedicina. Ce probleme pot fi rezolvate la distanță, prin Medicentrum, pentru femeile care au născut recent?

Dr. Radu Botezatu: Prin intermediul platformei, putem discuta despre problemele referitoare la disfuncția perineală postpartum (incontinența urinară, exerciții perineale), problemele referitoare la alăptarea și la îngrijirea nou-născutului sau putem oferi sfaturi cu privire la reluarea activității sexuale, sfaturi privind îngrijirea plăgii postoperatorii (în cazul operației cezariene) sau a plăgii perineale (în cazul rupturilor de perineu la naștere sau în cazul epiziotomiei).

Iar, în final, ce le sfătuiți pe femeile care își doresc să aibă o nvdc reușită?

Dr. Radu Botezatu: Să se informeze corespunzător, să meargă la cursuri de educație prenatală, să facă masaj perineal începând cu 36 săptămâni, să facă exerciții pentru gravide sau kegel, să aibă încredere în propriul corp și implicit în medicul care le supraveghează sarcina și să urmeze indicațiile acestuia. 

 

Mulțumesc tare, sper să rezistați cât mai mult și cât mai în România. Sunteți o inspirație.

Articolul anterior

Le datorăm adevărul despre ei. 7 motive științifice pentru care avem nevoie de educație sexuală în școli

Articolul următor

Ce prostii au făcut mamele de la oboseală -mărturii de râsu-plânsu’

16 Comentarii

  1. Istrate Beatrice

    Un medic extraordinar! Datorita dumnealui am avut o experienta plăcută la naștere si o naștere usoara! Va mulțumesc din suflet pentru tot! Jos palaria in fata dvs! Ieri s-au făcut 6 luni de cand m-ati ajutat sa aduc pe lume o minunatie de baiat! Mulțumesc din suflet doamnei doctor Anca Panaitescu, medicul care mi-a supravegheat toata sarcina si care m-a lasat pe maini buni ( pe mâinile domnului doctor Radu Botezatu) si mi-a dat toata încrederea pentru a naste natural! Sunteți cei mai buni medici si ma inclin in fata dvs! 🎩Mulțumesc din suflet pentru tot!

  2. Camelia

    😊 am fost colegi, ma bucur sa aflu ca s-a intors in Romania.

  3. Amy

    Miruna, ce om minunat m-ai ajutat sa descopar! Ce frumos vorbeste si ce incredere iti da ca totul va fi bine. Ce frumos e sa vezi ca mai sunt si oameni inainte de medici. Si sunt convinsa ca exista destul de multi, dar nu ii stim noi pe toti. 🙂

    Dupa ce am ascultat interviul, i-am spus iubitului meu: “stii, am descoperit un medic foarte misto prin intermediul Mirunei, deci, cand ne vom decide sa avem un copil, mergem la Bucuresti”. 😀

    Felicitari pentru Medicentrum!!!

  4. Dana Elena

    Buna Miruna, foarte interesant articolul. E fain ca abordezi teme diferite, imi imaginez ca este nevoie si de pregatire pentru interviuri, asa ca iti multumesc. Multe teme sunt interesante, insa este greu sa gasesc timp in fiecare seara pentru a urmari un interviu. Pentru mine ar fi mai bine sa prezentati un singur interviu pe saptamana. Ma gandesc ca nu sunt singura in situatia asta, poate ar fi bine sa cereti un feedback legat de frecventa interviurilor. Multumesc inca o data si un weekend fain!

  5. Daniela

    Si eu am apelat la dr. Botezatu, la recomandarea dr. Romila, in saptamana 37 de sarcina cand fatul nu se intorsese in pozitie cefalica, era in pelvina, si dupa o ecografie a zis ca il poate intoarce. A reusit manevra in mai putin de 1 minut. I-am fost recunoscatoare, asa am putut naste natural cum imi doream, o saptamana mai tarziu 🙂

  6. Din fericire, medicul meu m-a sustinut in nasterea naturala, chiar daca-s micuta de statura. Adevarul e ca si copilul a iesit mic, cum altfel? 🙂

  7. Radu

    Buna ziua. As avea o intrebare pt Domnul Doctor Radu in legatura cu nasterea naturala dupa cezariana

  8. Iona

    Personal, nu e nici o “comoara” nasterea vaginala unde survin rupturi de toata frumusetea si in unele cazuri chiar rupturi labiale…si unde mai pun dupaia si faptul ca musculatura nu isi mai revine complect…iar viata sexuala se duce in cer si stai sa te rogi in gand sa vina o data orgasmul si intr-un final se duce toata magia si nu iti mai trebuie nimic…si unde mai punem si schimbarea fizica adica “flasca” a organului sexual…egal, e doar parerea mea personala, a doua oara nu as mai naste vaginal ci as apela categoric la cezariana…nu as mai asculta stanga dreapta…cand medicina a evoluat atata de mult…stiu ca acest comentariu nu va fii publicat, nici nu trebuie dar ca si ideie cine modereaza aceasta pagina doar sa stie ca nasterea vaginala nu e nici o “comoara” e moartea pasiunii, kaput …poate afla si medicul faimos. Imi cer scuze pt grosolanie, dar haideti sa zicem totusi si partea asta urata, macar sa stie femeile ca pot alege, suntem in sec21👌🏻 O zi buna.

    • Rox

      Clar nu e o grozăvie, decât poate dpdv al consecințelor și durerii. Nu că astea nu ar exista și la cezariana, dar multe femei habar nu au de posibilele consecinte ale NV. Cum ar fi că, din cauza travaliului prelungit, forcepsului, genelor la care se adaugă menopauza, ajungi la 50 de ani cu uterul sau vezica coborând in vagin și uneori ieșind afară, plus alte chestii mai grave (in special la copii, a se vedea paralizia cerebrală datorată nașterii lungi). Și nu, sa spui că cezariana nu ajuta la păstrarea fiziologiei planșeului pelvin este fals. Nașterea naturală este întâiul factor de risc. Apoi vin, pe rand, alții cum ar fi genele, dar primul și cel mai insemnat este NV. Eu am zis ‘no thank you’ la NV, iar durerile din timpul nașterii nu au contat nici 5 % din decizia mea. Așa că da, practic Dr Botezatu are dreptate, dar poate ajungem sa ascultăm întâi și femeile acelea care au născut deja un copil prea mare și cum arată viața lor după naștere, fără să le spunem că dacă și-ar fi făcut kegelurile sau daca ar fi născut in patru labe atunci le era mai bine.

      • Dar nu este adevărat că NV face prolaps uterin. E o mare prostie ce ai zis aici. Sarcina pune o presiune foarte mare și poate cauza asta, iar prin sarcină trece toată lumea, indiferent cum naște.

        Deci, mai ușor cu miturile astea și cu speriat femeile de nașterea vaginală. Sigur că există experiențe triste și complicații și într-o parte, și în cealaltă. Întreabă-mă pe mine de dureri post-cezariană, că îți povestesc de începi să plângi în picioare.

        Am trecut prin iad, când așteptam ca primele zile cu copilul meu să fie rai. Doar nu crezi că mi-am dorit naștere vaginală de bine ce mi-a fost cu operație.

        • rox

          Nu este fals și nu este o ‘mare prostie’. Femeile trebuie să știe la ce se înhamă când aleg nașterea vaginală. Cazul tau individual, in care ai suferit de dureri cumplite, nu este cu nimic mai semnificativ decât al meu, care am avut o naștere super ok, cu maxim 1-2 minute de durere, sau decât al altor femei care au avut nașteri vaginale oribile (sau cu consecinte urâte, care le-au afectat nu doar un moment din viață, ci și anii de după). Să spui că nașterea vaginala nu impactează planșeul pelvin, ci sarcina, este neonest, cel puțin. Deși sarcina afectează planșeul pelvin, nu o face in aceeași măsură în care o face nașterea vaginală. Da, poți alege cezariana și tot sa faci prolaps sau alte disfuncții ale PP, dar aceste șanse sunt semnificativ mai mari cu nașterea vaginală.
          Link pentru referință:
          https://hub.jhu.edu/2019/01/10/childbirth-method-pelvic-floor-disorder/

    • Nuțica

      Am doua nașteri vaginale și sunt la a treia sarcina , pe care vreau sa o finalizez tot prin naștere naturală, cu ajutorul dnului dr si a echipei dumnealui și vreau sa spun ca nu e deloc moartea pasiunii. Suntem unice, fiecare reacționează în felul ei. Aparatul meu reproducător este la fel ca la 25 de ani , cu toate ca am 46 de ani. Cred ca e bine ca fiecare sa se informeze și sa aleagă nasterea care crede ca I se potrivește cel mai bine.

  9. M

    Am avut ruptura uterina la 35 de saptamani dupa o alta cezariana, si evident am suferit a doua cezariana desi pana atunci ma gandeam ca ar fi o optiune sa nasc natural, am trecut pe langa moarte si eu si fiul meu, nimeni nu ne mai dadea vreo sansa, insa am luptat sa supravietuim, nu sfatuiesc pe nimeni sa nasca natural dupa o cezariana: in zona cu cicatrice, uterul nu mai este elastic, si el se poate forta pana la rupere. La mine vezica urinara a aderat la cicatricea de pe uter, si din pacate pe ecograf nu se putea vedea nimic. Insa cand m-au deschis, mi-au spus ca uterul s-a desirat precum un ciorap. Nu numai ca nu as recomanda, dar as descuraja pe oricine are in gand sa nasca natural dupa cezariana.

  10. Mădălina

    Mă încântă să citesc asta, sunt medic și mamă a doi băieți minunați, am stat ambele sarcini cu emoții deoarec la mine în oraș nasc natural numai fetele de 20-25ani, știam bine statisticile, riscurile și beneficiile fiecărei proceduri,din fericire cu multe insistențe am reușit să ii nasc vaginal și nu regret nicio secundă. Da doare,da sunt unele consecințe pe termen lung,dar la final pentru mine a contat in decizie ce e mai bine pentru copil. Lăsând la o parte statisticile,am prietena cu incontinență urinară post sarcina (a născut prin cezariană),am altă prietenă cu colpocel -prolaps genital (naștere vaginală), altă colegă cu sacroileita complicată cu sepsis (post cezariana) asta fiind din categoria ghinionul medicilor. Fiecare va decide pentru sine și pentru copilul său, sarcina este un fenomen fiziologic cu posibilități mari de complicare,dar să avem in vedere și copilul, și beneficiile pentru el. Te admir mult pentru ce faci , informația e putere și tu aduci informații importante in atenția unui public larg. Îți mulțumesc!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 155 queries in 0.422 s