1. Studiu: educația ”așteaptă până la căsătorie” e o capcană
Studiile și experiența ne arată că mesajele ”să te măriți virgină” sau ”sexul e un păcat” sau ”abstinență până la căsătorie” nu influențează deloc momentul în care adolescenții încep să facă sex. (sursa) Pe de altă parte, nici educația sexuală nu descurajează oamenii să își înceapă viața sexuală, ci doar îi învață cum să se ferească de boli și de sarcini nedorite. Cred că înțelegem și suntem cu toții de acord că asta ne dorim, de fapt. Inclusiv pentru familiile ultraortodoxe: între o adolescentă gravidă și infectată cu te-miri-ce, mai bine o adolescentă nevirgină, dar sănătoasă.
2. Dacă-ți iei umbrelă, nu înseamnă că va ploua
Copiii nu sunt niște idioți, hai să avem puțină încredere în ei. Dacă le vorbim deschis și onest în afară de ”îți rup picioarele dacă te prind că te ții cu a lu Ionică din deal”, nu se vor apuca mâine de sex. Doar vor fi informați, vor ști la ce să se aștepte și care-s opțiunile lor. Să îi înveți să spună NU nu îi ajută pe cei care vor face oricum DA. Plus, există numeroase studii care arată că distribuirea gratuită a prezervativelor în școli nu a crescut gradul de promiscuitate printre elevi. (sursa)
3. Unul din doi copii de liceu a făcut sex. Care-i al tău?
Un număr mare de adolescenți sunt activi sexual. Statisticile americane arată că 41% dintre elevii de liceu au făcut sex cel puțin o dată. Statisticile românești sunt precis mult mai proaste, pentru că noi suntem- se știe- mai sfioși, mai rușinoși, mai fără săpun și apă curentă. Vă rog să luați loc, să nu leșinați din picioare:
În 2020 (am actualizat articolul cu date recente) România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de naşteri în rândul mamelor cu vârste mai mici de 15 ani. Mai precis: 731 de fete, cele mai multe din județele Mureş, Bihor şi Dolj.
În 2015, în România se înregistra o treime din numărul nașterilor la fete cu vârste sub 15 ani, din întreaga Uniune Europeană, adică 34,73 % din UE, și aproape o treime din totalul nașterilor la fete de 15 ani, în UE (28,43%). Și la totalul de nașteri la fete sub 20 de ani eram primii.
Na, chiar dacă voi nu credeți că fix copilul dv poate face ceva așa teribil cum e SEXUL, buhuhuhu intenționat, la aceste copile devenite mame (unele dintre ele, de două ori) știm cu toții că nu a venit barza de fapt.
Și nu, nu se întâmplă doar la țară. Cunosc familii de intelectuali, nici măcar ultrabisericoși, care au pățit-o cu copilul lor tuns regulamentar. Deci mucles, că se întâmplă și pe la case mai de la oraș.
4. E important să începi cu dreptul. Pardon, cu prezervativul
Un studiu din 2007 publicat în American Journal of Public Health arată cât de important e începutul: adolescenții care au folosit prezervativele de prima dată sunt mai informați în legătură cu protecția actului sexual.
Au fost urmăriți peste 4.000 de adolescenți timp de aproape șapte ani. S-a constatat că acei adolescenți care au folosit prezervative la primul contact sexual aveau același număr de parteneri sexuali ca cei care nu au folosit prezervativul prima dată, daaaaar, foarte important, mare parte dintre ei a continuat să folosească prezervativul. Plus, aveau un risc cu 50% mai mic de a se fi infectat cu clamidia și gonoree.
5. Băieții învață că să fii bărbat nu înseamnă că nu vorbim despre anumite lucruri
Cum ar fi sănătatea. Să vedeți ce chestie am găsit aici! Un studiu de pediatrie a descoperit că părinții care vorbesc cu copiii lor de sex masculin despre sex sunt mai susceptibili să aibă băieți care merg la medic când cresc mari. Se formează un soi de încredere, dispare ”rușinea” și bărbații nu se mai jenează de anumite lucruri legate de corpul lor.
Unul dintre cei mai mari factori de risc pentru a nu merge la doctor este să ai o părere tradițională despre masculinitate și să transmiți asta copilului tău. (sursa)
Este important ca băieții să învețe din timp că să se îngrijească este unul dintre cele mai „bărbătești” lucruri pe care le pot face.
6. Educația sexuală nu se bate cap-în-cap cu credința religioasă
Dacă știi ce înseamnă penis, vulvă, vagin nu înseamnă că ești un păcătos la fel cum nu ești un păcătos dacă știi ce înseamnă ochi, gură, picior. Ficat, plămâni, splină. Buhuuuu, spliiiiină. La fel cum să știi cum se poate ucide un om cu un cuțit nu te face criminal.
Copilul poate alege cu adevărat ce își dorește abia după ce cunoaște toate opțiunile. Iar opțiunile nu sunt abstinența și abstinența, să fim serioși. Ei oricum vor face sex. Să îți lași copilul în pat cu cineva fără această informație e ca și când l-ai lăsa să conducă noaptea pe un drum viran, cu farurile stinse.
7. Educația duce la abstinență, nu ignoranța
Ce fac adolescenții atunci când nu au informații exacte despre riscurile sexuale? Sex oral sau chiar sex anal, în loc de contact vaginal. Știți că mulți adolescenți nu văd sexul oral ca fiind incompatibil cu abstinența? Cine s-a gândit că e nevoie de prezervativ la sex oral? Este adevărat, ba uite-așa se pot lua chiar mai multe boli cu transmitere sexuală. Educația asta cu ”NU” în fața sexului încurajează uneori elevii să se abțină de la sex, fără să le spună, de fapt, ce este sexul. În schimb, atunci când educația sexuală corectă ajunge la ei, este predată în școli, oferită de părinți, aceasta poate încuraja adolescenții să știe ce fac, doamnelor și domnilor. Fără suficiente informații, acești copii vor face sex oral cu inima împăcată și se vor supune unor riscuri crezând că nu fac nimic greșit.
Și, dacă mă întrebați pe mine, educația sexuală în școli poate deschide uși ale inimilor între copii și părinții lor. Dacă ei aud aceste lucruri la școală, poate vin acasă și întreabă deschis. Iar dacă ei întreabă, poate părinții își iau inima-n dinți și răspund cât pot ei și cât se pricep. Știu sigur că niciun părinte nu le știe pe toate, unii suntem mai puțin informați, alții mai mult. Nu asta le datorăm copiilor noștri, să fim Albert Einstein-ul lor. Le datorăm însă adevărul despre ei.
Image by Free-Photos from Pixabay
Gabriela
I-am zis intr-o seara băiatului ca de fapt la ce zice el ouțe se cheama testicule. M-a intrebat la ce folosesc. Am incercat sa evit spunând ca sunt o parte a corpului ca picioarele, ca nasul…. El insista că la ce folosesc. I-am zis ca acolo cresc niște semințe care o ajuta pe mamă să ii crească un bebeluș in burtă. A fost mulțumit de răspuns si nu a mai intrebat altceva.
Cristiana
Da, da, da!
In plus si poate mai important ca altele este ca educatia ajuta la limitarea abuzurilor, atat de frecvente, atat de traumatizante….Sunt studii care arata clar asta. E si logic.
Lia
Nu stiu dacă chiar e asa. Am cunoscut foarte multe familii religioase, de astea cu 7 slujbe pe săptămână, toate posturile, 7-8 copii, bineînțeles virginitatea era scopul suprem al unei fete, cred sincer ca in caz de vreun viol s-ar fi sinucis! Si niciuna dintre ele nu a avut vreun prieten (de asta cu care sa se pupe si sa se plimbe de mână, ca mai mult n-am făcut nici eu la vremea aia) tot liceul! Apoi s-au măritat si au făcut tot o mulțime de copii, probabil tot fără teorie, doar cu practică. De asta zic ca uneori un tabu foarte strict chiar funcționează, uneori mai bine decât s-ar dori.
Ioana
Eu zic ca nu ai de unde sa știi ca familiile respective nu le-au făcut educație sexuala acasă și fetele/băieții au ales acest mod de viata. Și eu provin din familie religioasa și mama mi-a spus o grămadă de chestii de mica, plus mi-a răspuns la orice întrebare. Și nu mi-a interzis sa am prieten…Deci eu zic ca fiecare decide pentru el.
Irina
Apropos de punctul 5, cea mai eficienta metoda contraceptiva este prezervativul care, ce sa vezi, baiatul trebuie sa-l poarte. Intr-o societate semi-patriarhala ca a noastra, unde femeile sunt invatate sa nu contrazica masculul, daca acesta il refuza fetele fac fata cu greu argumentelor desi ele sunt mai constiincioase din fire. Deci avand in vedere ca protectia trebuie sa vina de la barbat as zice ca este prioritara educatia sexului tare.
Jorjet
Ha ha ha:)) hai ca ai zis-o..
Sonia
În România devine popular prezervativul feminin care protejează la fel ca cel masculin, dar plus, poate fi atașat cu câteva ore înainte de contactul sexual, deci mai bun e când grăbeală pasională 😂
Ana
Să învețe să aibă grijă de corpul lor e obligatoriu, dar de suflet, opțional…
Adelina
Oare atunci cand vorbim de o sarcina la adolescenta nu vorbim si de impact sufletesc? cand afla prea tarziu ca va suferi toata viata de HpV, sau ca nu va mai putea avea copii datorita unei gonoree netratate la timp, nu are impact sufletesc? nu se exclud reciproc, dar avand in vedere realitatea lor, educatia sexuala primeaza. plus ca discutiile despre sentimente nu sunt tabu in familii asa cum este sexul. eu am avut noroc si parintii mei au fost deschisi si mi-au vorbit de mica despre sex mi-au aratat si m-au ghidat. am asteptat pana cand am fost intr-o relatie de iubire si m-am simtit pregatita. asta a fost in cazul meu dupa liceu, dar si daca se intampla inainte, aveam toate informatiile. pana la urma despre asta este vorba, sa ne asiguram ca fac aceasta alegere informat atunci cand isi doresc ei fara presiune de nici un fel.
Eli
Intru totul de acord.
Eram insarcinata cand am cumparat “Prima mea carte despre sex si corpul meu” pentru puiul meu (desi mama s-a crucit), constienta fiind cat de important este pentru sanatatea lui fizica si emotionala de mai tarziu sa vorbesc cu el inca de la inceput cu naturalete si folosind termenii corecti despre niste lucruri firesti pe care (chiar si pentru o persoana relativ deschisa la minte si la vorba), uneori, a trebuit sa-mi impun sa le regandesc ca fiind firesti (conditionarea societatii este eficienta, chiar si cand esti constienta de ea). Dar mereu am pornit de la ideea ca, daca scaunului nu te rusinezi sa-i spui scaun, de ce ai face altfel cu partile corpului? Informatiile de tipul asta sunt “matter-of-fact” pentru ei, incarcatura le-o dam noi, adultii.
Si da, informatia e putere. Puterea de a alege bine.
Anca
Eu in liceu am avut 2 profesoare cu care ne permiteam să vorbim despre sex. Una era profa de Bio, evident (era si mai tânără și plină de viata). Cealalta era doamna profesoara de religie. Era o doamnă, dar tot tânără. Însă, cel puțin pentru mine, emana respect si căldură. Avea dragoste cand vorbea si ne era drag sa o ascultam. Ne răspundea la toate intrebarile.
Deci da, cred ca si sufletul e important. De fapt, foarte important, mai ales cand e vorba de sex.
Din scoala generala nu-mi amintesc decat de o oră de sex. (Exceptie orele de anatomie) Dar a fost ținută de diriginta, profesoara de romana in prag de pensionare, care a facut ora o metafora. Am inteles ce ne-a explicat dupa cel puțin 2 ani. Noroc ca am memorie buna.
Crina
Cred cu tărie ca le datoram copiiilor noștri o creștere buna, valori, sa-i învățam buna cuviință.
Ei trebuie sa meargă la școala sa învețe matematica nu educație sexuală.
Cea ce afirmi e riscant pentru ca oamenii sunt ușor influentabili.
Nu cred ca vei afișa comment.ul meu deși dacă ai fi imparțială ar trebui sa fie postat.
Poate o sa reconsideri ce ai scris, m-as bucura. Cred ca e absolut necesar.
Cele mai bune urări
Cristiana
Care este argumentul tau, totusi? De ce trebuie mai mult matematica decat educatia sexuala, asa cum e descrisa chiar si in acest articol?
Vali
Eu cred ca, din pacate, sunt putine sanse ca notiunea de ed. sexuala sa fie predata asa cum se descrie in articol. Exemplu si antecedent: ora de religie. Nu se numeste ora de crestin-ortodoxie, dar asta se preda. Sigur, pe hartie, programa suna frumos. Dar cati parinti au discutat cu copiii despre ce se preda/ ce inteleg ei de la ora? Prin urmare sunt sanse ca ora de ed sexuala sa devina ora de indoctrinare, dupa convingerile cadrului didactic… din pacate.
Cristiana
Este posibil, nu zic nu, dar poate e putin probabil…Cred ca e totusi diferit de religie, pentru ca nu e o ora de sex ci o ora de educatie sexuala. Eu, ca supravietuitoare a unui abuz sexual prelungit si traumatizant in copilarie, pot sa spun ca m-ar fi ajutat acel tip de educatie. De altfel sunt si studii despre asta si e dovedit ca ajuta, alaturi de rata mai mica de sarcini nedorite. Eu zic ca informatia inseamna putere si aceste ore nu sunt menite sa discute despre sex in sine. Nu putem fi asa reticenti inainte sa vedem macar despre ce e vorba. Si nici nu putem sa avem asa putina incredere in copii, adica nu pot sa fie indoctrinati chiar de pe o zi pe alta, nu?
Nu stiu, eu asa vad lucrurile…
Adina
Buna Cristiana,in mare parte sunt de aceeasi parere cu tine.Insa,permite-mi sa-ti spun ca treaba asta e cam cu 2 taisuri.Noi suntem in Germania si aici copiii fac ed.sexuala din cls.a 4 a.Am avut ocazia o singura data sa vad manualul fiicei mele,ptr.ca nu au voie sa-l ia acasa.Ce am citit acolo m-a socat.Copiiilor li se descrie cu lux de amanunte cum se face sex,ca femeia simte o placere imensa cand e penetrata.Apropos de abuzurile sexuale,am citit si o povestioara in acest manual…O fetita de 10 ani,singura acasa,primeste o vizita din partea unchiului ei.Unchiul incepe sa o pipaie si o ameninta ca daca le spune parintilor,acestia se vor supara foarte tare pe ea.Prin urmare fetita a acceptat ce i se intampla.Concluzia povestii m-a socat :”E greu sa spui nu”…Acesta este finalul povestii.Bineinteles ca la final urmeaza cateva intrebari,pe care le vor dezbate in timpul orei.Sunt de parere ca,copiii trebuie sa stie cum se face sex,sa se protejeze in primul rand,sa afle cum au venit pe lume.”Barza” nu mai tine la generatiile din ziua de azi.Insa,atat de multe detalii ptr copii de 10/11 ani mi se pare cam mult.Deocamdata,copiii mei(fata 11 ani,baiat 8 ani),au avut o singura curiozitate : cum au iesit ei din burtica.Si asta ptr ca vazusera ei intr-un film o femeie nascand.Asa ca le-am spus adevarul.Reactia lor a fost…bleah🤮🙃.Acum ma astept la intrebarea “cum se fac copiii?”
Andreea
Fiecare traieste in propria realitate si nu vrea sa conceapa faptul ca mai poate exista si altceva. In primul rand, ore de educatie sexuala exista de mult timp in scoli. La liceu, sunt optionale. Bineinteles ca au alte denumiri – la noi se numea Educatie pt sanatate. Nu imi amintesc din tot anul decat de un tabel cu toate mijloacele de contraceptie si procentul in care protejeaza de sarcini si boli. Mda, din unul nu era 100%. La orele de biologie din generala si liceu capitolul despre sistemul reproducator era tratat cu maxima atentie. La generala, a fost chiar prima lectie pt ca profesoara (aproape de pensie) vroia sa se asigure ca nu e predata in graba. In plus, o lectie separata despre contraceptie si avort. La dirigentie se discuta neaparat si despre aceste subiecte. Mi se pare absolut normal. Nu inteleg de ce e nevoie de o noua materie! E stupid! Si programa, ce-o sa cuprinda??? Recomandarile OMS sunt de indoctrinare, NU de educatie. Nu asta vreau sa invete copiii mei. Ar fi muuult mai util sa invete despre sarcina, nastere, alaptare si ingrijirea copilului mic. Extrem de util si pt fete si pentru baieti. De asta avem nevoie. Si de incurajarea responsabilitatii. Si de mai multa concentrare pe aspectele psihologice si afective. Si da, se poate sugera si posibilitatea abstinentei ( fara consectinte negative).
Anya
Ce intelegi prin indoctinare la oms? Eu pot sa ti spun ca nu am facut absolut nici un fel de educatie sexuala in liceu. La generala insa o profesoara ne a explicat mecanica , contextul, riscurile si biologia actului in contextul orelor de anatomie. Fara perdelutze , la obiect. Ce e in asta indoctrinare? Da sexul fara prezervativ e calea catre sarcina. Da prezervativul de la inceput caci altfe spermatozozii mai evadeaza si inainte de ejaculare. Metoda nu e eficienta tocmai de asta. Etc. acum sunt si destule site uri si carti, ca tanar posesor de intelect si internet te poti informa . Dar ai fi surpinsa cati dintre tineri nu cauta/ nu sunt obisnuiti ca caute corect astfel de informatie pentru ca rusinea impusa de societate ii impiedica sa
Trateze subioectul corect. Eu cel putin nu sunt rusinata de
Corpul meu si nu mi privesc
Sexualitatea ca un schimb de putere Intr o relatie.
Itu
Haha, copiii nu sunt idioti, hai sa avem putina incredere in ei?
Cred ca s-a dovedit ca statul (statele, multe state)nu are incredere in noi toti sa ne protejam singuri, ci doar cu biciul, zilele astea. Si multi sustin situatia asta. Lumea nu are incredere in adulti, apai in copii…
Andreea L.
Da, sunt de acord cu articolul; copiii trebuie sa stie cat mai multe despre corpul lor, despre relatii; ar trebui insa sa vada in familiile lor educatia si mai ales comportamentul sexual: cum se poarta mama cu tata, tata cu mama, ce grija au unul fata de alta, sa vada concrect ce inseamna afectiunea, sexualitatea. Sexualitatea nu e doar despre sex, e despre viata. Din pacate, in muuulte familii tinerii vad putine relatii de afectiune, de atentie, de respect al unui parinte fata de altul.