Românii au fost până acum ca niște copii cuminți, care au ascultat când părinții le-au zis să fie la ora 9 în casă, să nu stea până la doișpe la chef sau să nu se înhăiteze cu vagabonzii din clasă. Experiența însă ne arată tuturor că atunci când au ajuns la facultate într-un alt oraș, acești copii au fost ca niște câini scăpați din lesă.
Ne-am descurcat bine până acum. Știu că nu am fost perfecți, că nu am testat, că nu am avut cutare, că aia, că ailaltă. Dar, stați, putea fi mult mai rău. Președintele Iohannis a arătat astăzi un grafic în conferința de presă cu niște comparații între evoluția pandemiei în diferite state, raportată la milionul de locuitori. România stătea foarte bine și m-am gândit cu groază ce s-ar fi întâmplat dacă am fi fost noi în locul Italiei, să ne fi lovit pe noi mai întâi. Groaznic.
Realitatea e însă că aceste două luni ne-au cumpărat timp. Timpul e foarte prețios, cred că oricine a pierdut pe cineva drag în lupta cu covidul știe. Cred că oricine a pierdut pe cineva drag din orice motive știe. Vine un moment, când ai da orice pentru o oră în plus.
Ce urmează o să ne arate dacă ne-am pregătit bine. Dacă ne-am învățat lecția. Ne așteaptă un examen de câteva luni. Virusul nu știe citi în calendare, lui i se rupe că se face cinșpe mai. Deci multă atenție pe mai departe.
Ce-am ținut musai să punctez e că bună-rea, așa cum este România, până acum s-a descurcat. Dar asta nu înseamnă că cei care au zis că-i doar o gripă au avut dreptate. Nu înseamnă că măsurile au fost degeaba. Mulți au sacrificat multe. Știți cine iese cel mai șifonat din criza asta? Cei necăjiți. Cei necăjiți sunt și mai necăjiți. Efortul acesta nu trebuie să fie degeaba. Vreau să scriu de bine: România s-a descurcat. Românii au ascultat. Dar încă nu sărbătorim. Nu ne felicităm. Sunt oameni care au murit, familiile lor poartă doliu azi. Deci ne bucurăm? Probabil că nu. Și stăm acasă, dacă tot ne-am obișnuit.
Image by Bianca Mentil from Pixabay
Irina
Graficul mi se pare ca ascunde cumva gunoiul sub preş, raportat la numărul de teste realizate la milion de locuitori de catre aceleasi tari. Da, dă bine, dar cam atat!
Itu
Nu as zice, avand in vedere ca sunt doar cateva sute de morti in o luna jumate(mai putini decat mor de obicei intr-o zi in Romania) si la terapie intensiva 200 si ceva, constant de cateva saptamani.si daca din testele zilnice facute cresterile zilnice de cazuri sunt doar pe la 3-4% (400 din 10000, de exemplu), nu prea vad unde “se ascund” cazurile alea. In afara de cazul in care sunt mult mai multe, dar mai usoare decat o gripa, deci fara sa alarmeze pacientii sa mearga la doctor. Chiar si marea majoritate a cazurilor confirmate sunt usoare. Cunosc pe cineva pentru care chiar a fost doar o raceala, dar a fost testat si identificat pentru ca era din categorie autoizolata, monitorizata.
Gina
Irina, nu cred ca ai dreptate. Indiferent de numarul de teste, Romania sta mult mai bine decat alte tari occidentale in ceea priveste gestionarea acestei pandemii. Si argumentez cu numarul de decese: Romania are 650 in 30 de zile, iar Spania, Italia, Franta, SUA au avut sau au si 800 de decese pe zi! Poate ca acest numar redus de infectii sau de decese se datoreaza si masurilor de izolare dispuse inca din martie.
andra
Mie mi e frica de ce urmeaza. Stiu ca cei ce au fost afectati economic vor relua activitatea cu orice pret, pentru ca e mai onorabil sa mori de covid decat de foame. Deja observ in media o influenta de genu: sa luptam cu teama de covid/ teama de covid e mai periculoasa decat boala insasi. Am asa o senzatie ca pericolul abia incepe.
dia
Deși nu îmi place sa greșesc, sper ca aici o voi face și totul trece încet…dar cred asta e doar începutul.. cum spunea și Merkel zilele trecute…am auzit de la prieteni medici din țara de f multe cazuri de morți “subite și suspecte” pe care nu le-a mai verificat nimeni… începând cu sf de Februarie și continuând acum.. unul din motivele pt care numerele “stau bine”. La mortalitate ma refer, pt ca stim ca trebuie sa îndeplinește X număr de simptome sa te testeze cineva:(