Mame la capătul puterilor, când suprasolicitarea omoară neuroni, magneziul e cel mai nou antidepresiv

magneziu

Un articol despre magneziu, my new best friend

Cred că ne-am convins cu toții între timp că lucratul de acasă nu e prințul ăla pe cal alb, pe care-și dorea toată lumea să-l întâlnească. Lucratul de acasă e prințul ăla care nu-și pune șosetele murdare în coș și nu vrea să ducă gunoiul. Lucratul de acasă e prințul ăla care nu te ascultă ce zici și te întrerupe când ți-e liniștea mai clară.

Cred că ne-am convins cu toții între timp și ca un concediu de maternitate nu e o vacanță la mare. Pardon, în izolare. Statul acasă cu copiii e ca o vacanță în care toate restaurantele-s închise și trebuie să gătești singură într-o improvizație. Pentru că gătitul cu copiii în spinare nu seamănă cu ce filmează prietena noastră Jamilla și nu începe cu ”bună ziua, dragii mei”. Concediul de maternitate seamănă cu o vacanță la fel de mult cum seamănă Regina Angliei cu o motostivuitoare.

Au început să apară crimele de disperare, autoritățile au făcut o linie gratuită de sprijin psihologic pentru oameni. Suntem foarte stresați și tot mai obosiți. Nu mai avem supape pentru depresurizare. Am văzut mai multe postări în care lumea se plângea că durează mult întâlnirile pe skype și pe zoom și pe telefoane. Haha, ce m-am distrat! La mine nu durează nici sms-urile, au limită de timp, nu de caractere. Pentru că asta-i viața când trebuie să le faci pe toate.

Și-așa. M-am lungit, voiam să sar peste introducere. Voiam să scriu despre ce mă ajută cel mai mult zilele astea. Posibil să fie și un pic de placebo, dar cui îi păsă atâta vreme cât rezultatele-s bune? Cui îi pasă, prieteni! Atâta vreme cât nu comitem o ilegalitate, orice ajută contează!

Magneziul e descoperirea secolului pentru mine, de la internet încoace.
Magneziul îmi ține mințile adunate. Magneziul e ora aia în plus de somn, pe care nu mi-o mai permit de peste 4 ani de zile.
Magneziul e Game of Thrones al vostru, doar că-i pentru mine.
Magneziul e la fel de bun ca o săptămână de terapie.

Când uit să-l iau, sunt mult mai obosită, nervoasă și mi se pun cârcei grupa mare.
Cum n-am luat, cum, pac, seara mă vizitează cârcelul.

Și cum avem mai mult de patru clase, iată niște chestii științifice despre magneziu, să nu credeți că-s vreo nebună care a descoperit apa caldă:

Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din corpul nostru. Fără el, nu prea se poate.

E implicat în activarea a peste 600 de enzime, e strâns legat de nivelul extracelular de calciu, de energia din celulă și nivelul de antioxidanți.

Din punct de vedere neurologic, joacă un rol esențial în transmiterea impulsului nervos și în conducerea neuromusculară. Fiți atente, dragile mele izolate, la capătul puterilor. Prietenul meu cel mai bun, magneziul, ne protejează (și e pe bune, pe surse, pe studii, da?) ne protejează să nu ne moară neuronii. Cât de grozav e acest magneziu, cât îmi place acest articol 🙂

Deci asta chiar se întâmplă din cauza stimulării nervoase excesive. Da, există așa ceva, se numește excitotoxicitate. E atunci când un copil plânge, altul a făcut caca și cere spălat, telefonul sună și curierul bate la ușă. Mi s-a întâmplat. E atunci când asta se întâmplă în fiecare zi, tot timpul sau când așa se simte în pielea ta. E atunci când nu știi pe ce să pui mâna. Când trebuie să faci alegeri grele, pe sistemul totul sau nimic. De exemplu, între ”mă spăl pe dinți” sau ”îmi ung o coajă de pâine” în cele 4 minute cât doarme copilul.

Revenind la magneziu.  Are un rol binecunoscut în multe tulburări neurologice. Adică, fix locul ăla, unde NU vrem să ajungem. Save yourselves. E foarte important pentru sistemul nervos. Literatura actuală confirmă rolul său  în migrenă, dureri cronice, epilepsie, Alzheimer, Parkinson și accident vascular cerebral, precum și în  anxietate și depresie. Există studii serioase care sugerează că acest magneziu e un Superman mai ales în migrenă și depresie, cu efect protector în dureri cronice, anxietate și accident vascular cerebral.

(sursa: The Role of Magnesium in Neurological Disorders)

Magneziule, îți fac o reclamă, să-mi trimiți factura la final.

Magneziul (Mg) este un mineral implicat în peste 300 de reacții biochimice necesare pentru menținerea homeostaziei, adică echilibrul corpului nostru.

Fapt: Occidentalii consumă prea puțin magneziu. 68% dintre americani și 72% dintre adulții francezi de vârstă mijlocie, e dovedit, își iau, din dietă, mai puțin magneziu decât ar trebui. Asta le afectează sănătatea, iar consecințele sunt: hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare și diabetul de tip II.

S-au făcut experimente cu hipomagnezie. Adică, organisme private intenționat, controlat de magneziu. Rezultatul? Depresie. De exemplu, s-a observat comportamentul rozătoarelor cu hipomagnezie; a fost nevoie să fie tratate ulterior cu antidepresive. Nu vă bucurați; o dietă săracă în magneziu este asociată cu depresia și la oameni.

Magneziul joacă un rol cheie în activitatea sistemelor psihoneuroendocrine și a căilor biologice asociate cu fiziopatologia depresiei. De exemplu, toate elementele axei limbico-hipotalamo-hipofizar-adrenocorticale sunt sensibile la acțiunea magneziului (această axă reprezintă principalul nostru sistem de gestionare a stresului). De asemenea, s-a demonstrat că magneziul poate influența accesul corticosteroizilor la creier prin acțiunea sa asupra unei proteine pe care nici nu mai contează cum o cheamă.

Mai mult, nivelurile scăzute de magneziu în ser și lichid cefalorahidian au fost asociate cu simptomatologia depresivă și suiciditatea.

sursa

Asta nu înseamnă că știm totul despre el.

Nu iau magneziu fără analize, o să-mi spuneți. Doar că..

aproximativ 0,3% din magneziu total al organismului se găsește în ser. Astfel, concentrațiile totale și / sau ionice de magneziu măsurate în plasmă sau ser nu sunt markeri de încredere ai nivelurilor totale de magneziu din organism; deoarece magneziu seric nu reflectă conținutul total de magneziu la țesut sau organe și este, de asemenea, un indicator slab al conținutului intracelular de magneziu.

Deci:

Întrebare clinică: Nivelul de magneziu seric reflectă nivelul total al magneziului din organism?
Răspuns: NU. Iată ce spun studiile: Nivelul normal de magneziu seric nu exclude deficiența de magneziu moderată până la severă.

Care este mesajul de luat acasă?

Dacă analizele de sânge arată un nivel normal de magneziu seric, nu vă bucurați. Tot nu este exclusă deficiența de magneziu, moderată până la severă.

sursa

Cum putem totuși afla nivelul de magneziu?

Câteva exemple, dacă tot ați insistat:

  • Magneziu seric total
  •  Test de încărcare orală cu magneziu
  • Test de încărcare intravenoasă cu magneziu
  •  Conținut de magneziu în eritrocite
  • Concentrație de magneziu în păr
  • Concentrație de magneziu muscular (biopsie)
  • Concentrație de magneziu osos
  • Magneziu urinar 24 de ore
  • Raportul dintre magneziu ionic și total

Aportul zilnic recomandat de magneziu

pentru adulți este de aproximativ 300-400 mg/zi. Se absoarbe în intestin în funcție de cât consumi și ce fel de magneziu. Nu intru în detalii, puteți citi aici.

Homeostazia magneziului este menținută prin reabsorbție renală și excreție urinară. Adică, organismul își reglează singur nevoile. Când e prea mult magneziu, se elimină de către rinichi, prin urină. Când e prea puțin magneziu, absorbția renală de magneziu crește pentru a reduce la minimum pierderea. În ciuda unei astfel de conservări renale, magneziul este de asemenea extras din depozitele scheletului pentru a menține nivelul seric în limita normală. Asta predispune omul cu deficiență de magneziu la osteopenie, osteoporoză sau fractură, indiferent de nivelurile normale ale magneziului seric.

Important de știut: excreția urinară de magneziu nu se schimbă imediat după consum, ci mai degrabă durează câteva zile. Prin urmare, o singură analiză de magneziu urinar de 24 de ore ar putea să nu ofere nivelul real de magneziu și există posibilitatea ca rezultatul să fie un fals mare sau un fals mic, când el este, în realitate, normal.

sursa

În ce alimente în găsim magneziu în mod natural?

Multe alimente cultivate natural conțin magneziu, dar consumul acestora a scăzut semnificativ în ultimele decenii din cauză că noi ne-am schimbat obiceiurile alimentare; în plus, eliminarea magneziului în timpul procesării alimentelor contribuie, de asemenea, la reducerea absorbției de magneziu. Dar, dacă ar fi să facem o listă, alimentele bogate în magneziu includ migdale, banane, fasole neagră, broccoli, orez brun, caju, semințe de in, legume verzi (spanac), nuci, ovăz, semințe (dovleac, susan, floarea soarelui) soia, porumb dulce, tofu și cereale integrale.

Ca să nu pierdem magneziu din organism, important de avut în vedere:

  • limităm cafeaua și cola,
  • reducem consumul de sare și zahăr,
  • evităm alcoolul.

Atunci când nu mâncăm destul magneziu, când nu se absoarbe sau îl eliminăm în exces, avem deficiență de magneziu. De asta e legată o gamă largă de boli, inclusiv boli cardiovasculare și metabolice, tulburări ale scheletului, boli respiratorii și anomalii neurologice (stres, depresie și anxietate).

Ce să mai luați acasă: cea mai mare reducere a riscului pentru aceste boli a avut loc atunci când aportul de magneziu a crescut de la 150 mg la 400 mg.

Și ar mai trebui să știți că magneziul merge cu vitamina B6 la fel de grozav cum merge mujdeiul pe-un pește. 😉 Poftă bună și minte-ntreagă.

Image by PixArc from Pixabay

 

Articolul anterior

Telemedicină cu suflet. Medicentrum prezintă o serie de întâlniri gratuite cu specialiștii la care ajungi greu

Articolul următor

”Preeclampsia e de luat foarte în serios”- dr. Natalia Pătrașcu, unul dintre puținii cardiologi specializați pe sarcină, din România

37 Comentarii

  1. Alina I.

    Magneziul e deja my best friend 😉 , chiar ma ajuta. Nj am copii mici, dar am altele, destule. Nu stiam insa ca ajuta si la persoanele cu AVC. Multumesc, Miruna 😊

    • ajută în multe situații. ce am citit azi pentru acest articol a fost fascinant.

    • Zina7

      ce bine că mi-ai amimtit de Magneziu …nu am mai facut demult o cură cu Mg si ar cam fi cazul 😊

    • Anca Prodaniuc

      Ce preparat ai recomanda? Banuiesc ca exista unele care se absorb mai bine. Stiu mai multe variante de Mg ( Magnerot, Mg B6, CaMgZinc) care ar fi mai ok de luat? Mumtumesc.

  2. Iulia D.

    Am citit cu sufletul la gură, dar n-am găsit răspuns: magneziul “îngrașă” sau e doar un mit? Tot aud chestia asta în jurul meu, dar n-am avut niciodată timp de cercetat problema.
    Nu că tu ai avea, dar poate totuși te-ai intersectat cu informația cât ai documentat articolul 😁

    • Parcă am citit ceva legat de niște șoricei, dar nu mai știu exact. Mi-e frică acum să mai citesc. Deși, sincer, ar fi nedrept să dau vina pe magneziu la cât pufarin am băgat :)))

  3. Maria

    Se poate lua magneziu in sarcina? Ai luat? Intreb pentru ca medicul meu in general e impotriva suplimentelor luate preventiv.

    • Da, eu am luat. Cred că e prezent în toate suplimentele pentru sarcină. Felicitări, să citești un pic și despre vitamina D în sarcină, e foarte importantă pentru dinții copilului. CItește și apoi hotărăști.

      • maria

        Cand vei avea mai mult timp, ne poti povesti despre experienta ta cu suplimentele in sarcina?
        Stiu ca recomandarea de suplimente e un teren minat si o sa incasezi multe rosii, dar eu personal sunt chiar interesata, in contextul in care mi e frica sa le iau dar totusi ma intreb daca nu ar fi necesar.

        • Am scris deja despre asta. Am luat multe 🙂 vit c inclusiv intravenos, ca imi era un rau ingrozitor, ameteam, etc.
          Apoi: vit d, multiminerale si omega 3.
          Foarte multe.
          Dar vit D e f importanta pt dintii copilului. Cauta oe blog ca am scris deja.
          Sanatate!

    • Andreea

      Salut! Eu am luat magneziu in sarcina de prin trimestrul 2 la recomandarea medicului meu pt ca aveam carcei. In trimestrul trei cand au inceput sa apara contractiile mi-a dublat doza de magneziu. Nu stiu ce sa zis pe partea de “zen”, ca sarcina in pandemie e destul de stresanta, dar un side-effect de care ma bucur tare este ca ajuta si pe partea de tranzit intestinal :)) care stim cu totii cat de enervant e in sarcina 🙂 cel mai bine iti intrebi obstetricianul la urmatorul control

    • Iulia

      Bună Maria, ginecologul meu mi a prescris Mg in sarcina încă din primul trimestru, mi a spus să incep cu 300 mg și dacă observ că am stări anxioase, cârcei, dureri musculare etc, pot ridica doza până la 600 mg pe zi.
      Magneziul luat de mine e magnesiumcitrat plus un preparat de vitamine, minerale și Omega 3 ( special pt gravide).

  4. Deci de asta mă atrag pe mine semintele in perioada asta?! Tu știi cum mă destreseaza? Bine, și pentru că e un proces mecanic, migălos. 🙂 Azi mă simteam foarte stresata și le-am spus copiilor că mă duc să mănânc niste semințe – o fi fost magneziul, sau procesul sau pur și simplu pauza, nu stiu. dar a funcționat. Eu iau acum 5-htp pentru creier (bine, când nu uit), o sa întreb doctorita și de magneziu.

  5. Ana Maria Zamfir

    —–
    Ca să nu pierdem magneziu din organism, important de avut în vedere:

    limităm cafeaua și cola,
    reducem consumul de sare și zahăr,
    evităm alcoolul
    ——

    Deci, cam ce doza sa fie ca sa contrabalansam cafeaua zilnica, sarea, zaharul sub forma de “nici o masa fara desert” si paharul ocazional de vin? 😁😆

  6. Aura

    Multumesc pentru randurile scrise…
    Cred ca asta ar trebui sa fac si eu…sa iau Magneziu, cu 2 pruncuti mici acasa de una singura, ma simt uneori la capatul puterii..si cd aud ca ma intreaba sotul ” tu de ce nu ai mancat qzi?”…
    Miruna, si tu alaptezi..deci nu sunt probleme!

  7. Alina

    Din cate stiu e de preferat a fi luat seara, nu dimineata, ca ne blegeste. Parca asa e,nu?

    • (alta) Iulia

      Din câte știu eu, e exact pe dos – se recomandă să se ia dimineața, pt că dă un plus de energie. Cel puțin asta mi-a recomandat mie ginecologul în sarcină și ulterior, cât am alăptat.
      Și da, confirm, e super util când simiți că NU.MAI.POȚI. Și îți vine să plângi și să fugi unde vezi cu ochii și uneori nici nu știi exact de ce. Apoi îți dai seama c-ai uitat de prietenul Mg câteva zile pentru că plângea copilul și suna curierul și lătrau câinii și suna telefonul și te scăpa pipi și-ți era și foame :-))

  8. Pffaaai cate beneficii are magneziul! Mereu uit sa-mi cumpar 😁 Nu stiu cum nu m-am gandit sa iau fix in perioada asta. Cu cel mic pe langa mine e taaare taaare dificil sa lucrez de acasa. Dar ne si distram. Petrec mai mult timp cu el decat daca as fi fost fizic la birou si ne-am fi vazut doar seara vreo doua ore maxim.

    Chiar o sa-mi iau magneziu. Uite de-asta pic lata de oboseala cand adoarme el, in jur de 10. Si desi dorm 8-9 ore pe noapte (lux!) ma simt efectiv epuizata.

    Merci pentru articol si informatiile utile! 😊
    O zi frumoasa si linistita!

  9. Mada

    So true… Daca nu ar fi magneziul cred ca as fi luat-o deja pe aratura. Ziua nu apuc sa dorm, ca trebuie musai, musai sa doarma copilul pe mine, nicaieri nu e ca in brate :)) Noaptea ma trezesc din ora in ora, ca trebuie sa manance copilul :))
    Asa ca daca ai sugestii pt un bebelus super mancacios le astept si alea cu maare nerabdare 😉

  10. Claudia

    Miruna, daca am fi fata in fata te-as imbratisa. N-am cuvinte sa-ti multumesc pentru articolul asta, pentru faptul ca-mi confirmi niste banuieli.

    Obisnuiam ca, in anii anteriori, sa iau magneziu in perioadele foarte aglomerate de la serviciu. O cura de 2-3 luni in fazele critice si era fff bine. Apoi, nu stiu de ce, am neglijat si am uitat.

    Bai, si am de ceva vreme o perioada plina, cu stres, cu sarcini multe, cu Homeoffice (care vine la pachet cu stresul izolarii, cu ‘jde ore in videoconferinte care ma seaca de nervi si-mi mananca timpul – hence, ore suplimentare)… Dar la magneziu tot nu ma gandeam. Si-acu vreo 2 saptamani am avut o criza de nervi, acasa, ma ajunsesera toate, nu ma puteam opri din plans si nu ziceam decat “nu mai pot, nu mai pot”.

    De vreo saptamana mi-am adus aminte si m-am intors la credinciosul, bunul meu Magneziu (doza de 400 mg per tableta, combinat cu B1 si B6 – de la Doppelherz, il recomand). Acu’ astept sa redevin om normal la cap….

    Multumesc!!

    PS: Ai cumva idee, in cam cat timp incep sa se vada efectele?

  11. Andreea

    Miruna, eu nu am luat pana acum, dar suna atat de bine, incat trebuie sa incerc. Am nevoie de energie, am doua fetite sub 3 ani care mi-o fura pe a mea :)). De care sa iau, tip comprimat sau efervescent? Conteaza? Poti da si o marca? Sau nu conteaza? Mersi muuult!

    • Recomand secom. Vreo doua kile 🙈

      • Petra

        Bună, Miruna! Cel de la Secom, de 500 mg/capsulă plus B6, e ok și-n alăptare, nu? Am luat efervescent pe durata sarcinii, Elevitul mi-a provocat crize de gastrită după crize de gastrită, așa că pentru alăptare mi-aș crea propriul combo de D3 (tot de la Secom, 2000 UI) plus magneziu cu B6 plus uleiul de pește pt. mame și bebeluși de la Moller’s. 😀

  12. maddy

    Asa e, am luat si eu magneziu cand mi se aprindea becul de “check engine”, ultima data in febr/martie cand am avut tensiune mare, puls marit, palpitatii, tramuraturi, stari de oboseala (gafaiam daca urcam jumatate de etaj), anxietate, agitatie, etc. Nasol moment.
    Ar trebui sa precizezi in articol si cat timp se ia magneziul. Cardiologul mi-a dat sa iau o luna magneziu si coenzima q10 de la faza mai sus mentionata. Acum sunt OK, cred ca magneziul si teama de molima mi-au rezolvat tensiunea.

  13. Laura

    Nu am luat niciodată, dar aș vrea să încep. Problema e că mă știu cu unele probleme – un nodul la glanda tiroidă (nu îmi sunt afectate valorile hormonale) și un rinichi mai atrofiat descoperit din greșeală după prima sarcină.
    Dar pentru că alăptez de 5 ani jumătate încontinuu nu am putut să fac mari investigații legat de funcționarea rinichiului.
    Momentan iau doar vit D3 prescrisă de medicul de familie. Deci pot lua fără probleme și magneziu? Nu de alta dar cu 3 copii mici în casă (non-stop 😨) îmi face cu ochiul sticla cu vin și balconul cu încuietoare😈

    • Nu iti pot da un sfat, ca nu ma pricep la faza cu rinichiul si nu as vrea sa gresesc. Mai bine intreaba un medic care iti cunoaste istoricul.

  14. Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru sfaturi.

  15. Ioana

    Te rog frumos sa îmi spui ce părere ai despre pastilele efervescente de magneziu, acele tuburi care se găsesc în supermarketuri. Alăptez încă și savurez vreo doua – trei pahare pe zi, ma revigorează faptul ca sunt acidulate, în ideea ca nu beau alte sucuri.

  16. Elena

    Te iubesc Miruna, insa pt mine Mg nu e chiar asa wow. Incerc sa ma odihnesc, singurul lux pt care mai cer timp familiei si sotului sa stea cu copiii. Sa ma vad cand oi incepe munca. Poate oi mai dormi 30 de min la pranz in pauza de masa in cel mai happy caz, ma incurajez singura….Somnul.pt mine e tratamentul miracol…

    • daaaaa, Elena, pentru cine nu e??? Doar că somnul nu vine împachetat în pastile pe care le poți înghiți, ce bine ar fi. Și atunci, facem și noi ce putem.

      Pt mine, magneziul e esențial. Când mi se termină, fac imediat cârcei, sunt mult mai obosită și nervoasă. Recent, s-a suprapus că n-am luat vreo săptămână, eram și înaintea menstruației, a fost o furtună, am avut niște dureri musculare fenomenale, contracturi și cârcei.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 195 queries in 0.428 s