Autoritățile chineze au raportat o creștere exponențială a divorțurilor după criza de coronavirus și izolarea oamenilor împreună. Un fel de ”dușmanul binelui e preabinele”. Posibil să fie de vină faptul că soții au petrecut prea mult timp împreună. De exemplu, Fuzhou, provincia Fujian din sudul Chinei, a limitat cererile pentru divorț la 10 pe zi. N-ai cum. Nici să divorțezi nu mai poți de coronavirus.
Lăsând gluma la o parte, am citit că un avocat din UK declara că a observat, după vacanța de Crăciun, o creștere cu 230% a căutărilor pe internet după ”vreau să divorțez”. Se așteaptă la ceva similar și acum. E greu să fii singur, dar nici împreună nu-i ușor. Plus că, având în vedere că mulți practică s3xul de împăcare și stocul de prezervative se epuizează în 2 luni, sunt șanse mari să urmeze și multe pensii alimentare.
Oamenii sunt tensionați. Noi suntem tensionați, tu și cu mine. Trecem ușor dintr-o extremă în alta cu ale noastre sentimente. Îți sare țandăra din orice. Brusc, observi cât de greșit așază bărbatu-tău vasele-n chiuvetă. El remarcă felul în care bagi rufele la spălat: aleatoriu. Parcă nu sorbea din ciorbă când mânca, ce l-o fi apucat dintr-o dată? Îți dai și tu seama că nimenu nu s-a transformat peste noapte, că toate astea erau probabil și înainte acolo, doar că n-aveai tu timp de analizat. Presiunea e mare, nu știm ce se va întâmpla. Avem rate mulți dintre noi. Poate am rămas fără loc de muncă. Unii avem copii de crescut, poate și taxe la școli private. Nimeni nu se îngrijorează că nu-și va mai putea asorta geanta la mărgele, problemele sunt mult mai serioase. Și nu numai financiare. Mulți oameni lucrează în risc foarte mare. Începând de la gunoieri, până la cadrele medicale. Vânzătorii de la alimentară, cei care lucrează la apă, la curent, șoferii care transportă. Curierii. Toți acești oameni n-au cum sta acasă. Toți au rude, părinți, soți și copii acasă. Incertitudinea e una, dar nici pericolul nu îi ocolește.
Cum să te ai bine când, orice face, te enervează
- Lasă-l să aibă păreri despre coronacriză. Dacă e speriat sau dacă-i relaxat, lasă-l să fie, fără să se simtă vinovat. Poate e chiar mai bine să nu fiți doi panicați sub același acoperiș. Nu-l intoxica cu ce ai mai citit, ascultă-i punctul de vedere. Un psiholog zicea (nu mai știu unde am citit) că cel mai periculos lucru pe care oamenii îl fac des în condiții de stres e să vorbească prea mult. Iar cel mai bun lucru pe care oamenii îl fac rar în condiții de stres e să-l asculte pe celălalt.
- Organizați ziua și negociați-vă un timp individual. Adică, să aibă fiecare niște minute în care nimeni să nu-l întrebe nimic, să aibă o cameră doar pentru el/ea, să facă ceva pentru sine. Unul poate duce copiii la teatru de păpuși (Țăndărică are niște piese foarte frumoase, pe care le transmite live de două ori pe zi), în timp ce altul citește ceva non-covid.
- s3x. Aici n-am sfaturi, înțeleg că poate n-aveți chef, dar încercați-o pe aia cu ”pofta vine mâncând”. Măcar mai ardeți niște biscuiți 😉
- Pentru curajoși, punctul 3 poate fi combinat cu punctul 2. Stați liniștiți, n-o să orbiți.
- Faceți noi obiceiuri în doi. Seara, după ce adorm copiii (presupunem că orarul de somn al lor se suprapune la un moment dat la voi, iar asta înainte ca cineva să capoteze, rupt, pe canapea), uitați-vă la un film, masați-vă tălpile, umerii, tâmplele, picioarele paharelor cu vin.
- Depănați amintiri. Povestiți-vă cum v-ați cunoscut. Ceva haios de la nunta voastră. Râdeți. Pot și copiii să asculte, sunt fascinați de aceste povești cu părinți, iar pe voi vă reconectează la niște bucurii.
- Faceți planuri. Da, chiar dacă și-a pierdut locul de muncă ieri. Să visezi nu costă nimic. De exemplu, planificați o excursie în Statele Unite, în Mexic sau pe Coasta de Azur. Mintea noastră nu face diferența dintre realitate și imaginație. Hrăniți-o cu fericiri inventate.
- Vorbiți și despre cele mai mari frici. Cu subiect și predicat. Nu poți găsi soluții la un inamic necunoscut. Asta am învățat de la soțul meu, când mi-a fost foarte frică să tratez un pacient complicat. Unde te simți nepregătită? Fă o listă, mi-a zis. Vezi ce poți face în privința fiecărei liniuțe de pe ea. Citești, te pregătești pentru orice scenariu, mai ales pentru cele care nu-ți plac. Și-n viață e ca-n medicină.
- Enervați-vă pe rând și nu puneți paie pe foc. Îl vezi că s-a enervat? Lasă momentul să treacă și discutați mai târziu. O vezi că fierbe în suc propriu? Nu e momentul să-i arăți unde greșete. Așteaptă, după 30 de minute, vei vedea lumea altfel.
- Faceți-vă poftele alimentare. Nu țineți cură de slăbire. Orice motiv care adaugă chestii pe lista de frustrări e prost, scăpați de el. Nu zice nimeni să faceți meniul din șaorma și ciocolată, dar încercați și această formă de libertate.
- Și ultima, dar la fel de importantă: shhhht!
Dar criza relațională nu e numai în cuplu. E și între părinți și copii, frați și surori. Și nu mă refer doar la cei mici. Dar, despre asta, dragii babei, luna viitoare, că, la articolul ăsta scriu de vreo două săptămâni.
Dana
Nu o sa orbiți….mooor, cat am râs :)))))))) ador cum scrii! 🤗 Sper sa vina ziua când voi citi un roman scris de tine! Sa fim sănătoși!
Miruna
Ce compliment! Multumesc ❤️
Anamaria
Si eu m-am distrat teribil la aceeasi faza :)))))))))
Miruna
🙈
Nikki
Nu e amuzant deloc. Daca izolarea asta se prelungeste, consecintele vor fi catastrofale. Avem, in trei saptamani, 800000000 se someri si e doar inceputul. Ce fac persoanele singure, si nu-s putine? Care e efectul psihologic asupra lor? Ce se va intampla cu copiii tinuti in casa 2-3 luni? Ce se intampla cu educatia lor, cu examenele? Ce se va intampla cu taieri de salarii? Creste rata divorturilor, dar poate va creste si cea a sinuciderilor. Nu poti rezolva o problema generand alte o mie. Trebuie gasite niste masuri rezonabile, care sa nu tina economia si viata in loc. Protejezi persoanele cu risc (boli cronice, varstnici), dezinfectie la scara larga, masti si manusi in mijloace de transport, in incaperi aglomerate etc. Cand o sa ne apropiem de marginea prapastiei nu o sa mai iesim care mai de care cetatean responsabil sa urlam ,,stati dracu acasa!”, cu sau fara hastag! Va recomand sa cititi articole de Sucharit Bhakdi (medic, Profesor Emerit) si alti virusologi renumiti, daca le mai gasiti pe net, ca incep sa fie sterse. O zi frumoasa!
Miruna
Multumim pt recomandare. Nu prea am ras pe aici, dar ma straduiesc sa mai si descretim fruntile, ca pare a fi destul de greu zilele astea.
Dana
Cu toții știm că nu vor fi plăcute consecințele, ușor de dus, dar daca ne stresam exagerat (cum m-am simțit eu după ce am citit comentariul dvs) nu ne ajuta foarte mult psihic și nici nu putem face foarte, foarte mult fiecare dintre noi, ci tocmai, scopul acestui articole era să avem grijă de UN capitol din viața noastră (cel puțin). Și să ne bucurăm de momentele din zi când putem fi relaxați, sa mai și râdem, etc. Chiar trebuie să găsim motive să râdem in aceste momente. Și copiii (cel puțin noi) ii scoatem pe balcon 🙂
Cristiana
Argumentele lui Bhakdi sunt demontate, cu date concrete, in acest articol, scris de o doctorita pe care o respect si care a folosit date si referinte, nu “renumele”; dar oamenii tot considera ca parerea lui e mai buna decat a altor virusologi “renumiti”, atat de renumiti ca sunt pe la who, cdc, doar pentru ca le valideaza anumit idei: https://semneletimpului.ro/sanatate/epidemie/covid-19-cum-ramane-cu-cercetatorii-care-cred-ca-totul-e-isterie.html
Alegeti-va atent sursele de informare in aceste zile, desi e tare greu. Cei pasionati de conspiratii infloresc acum, ca si cei care cauta ceva care sa le valideza propria opinie.
Si, indraznesc sa spun, nu amestecati medicina cu economia, nu o sa iasa ceva coerent. Sa explic: e gresit si sa zici ca boala asta nu e suficient de importanta dpvd medical pentru ca o sa fim multi someri si e la fel de gresit sa zici si ca trebuie sa ne asumam absolut orice consecinte economice pentru a trece peste. Ele se amesteca la nivel personal, dar deciziile importante trebuie luate echilibrat si obiectiv, fiecare de catre expertii in domeniu.
Cu totii avem o opinie, dar asta nu inseamna ca e si corecta. Si repet si insist, cum izolezi populatia la risc in cazul unei boli contagioase? Cine a incercat sa faca asta a reusit, crezi?
Claudia
Doamna, cu astfel de mesaje nu faceti decat sa raspanditi (inutil si total neconstructiv) panica.
Mi-a atras atentia “Ce se va intampla cu copiii tinuti in casa 2-3 luni?”. Cred ca exagerati. Nu vor ramane traumatizati pe viata si nu va trebui sa mearga la psiholog pana la 40 de ani ca sa trateze teribila “trauma”.
Pot iesi in curte, care au, parintii le pot amenaja spatiu de joaca in balcon.
Social Media e plina de oferte de spectacole pentru copii, teatru de papusi etc, gratuit.
Pot colora, desena, citi, se pot juca impreuna cu parintii.
Nu cred ca e deloc cazul sa dramatizati de maniera asta. In masura in care, cumulat, numai in Spania si Italia au murit aproape 25.000 (!!!) de oameni din cauza porcariei asteia de virus, mi se pare un rasfat si o smiorcaiala inutila sa le plangem de mila copiilor doar pentru ca nu pot merge in parc si la gradinita / scoala.
Tot un rasfatz mi se pare partea cu “rata divorturilor”. Sincer, daca un cuplu ajunge sa divorteze dupa ce nu s-au putut evita cateva saptamani, nu era un cuplu functional oricum.
Pentru restul problemelor mentionate, fiecare stat cauta solutii, dupa resursele si parghiile pe care le are.
Andreea
ideea nu e de protejare doar a persoanelor in varsta si cu boli cronice, ci a tuturor – caci efectele bolii pe termen lung nu sunt cunoscute. medicii au nevoie de timp, in primul rand ca sa nu clacheze si ei si mai mult decat acum si in al doilea rand pentru a gasi un tratament/vaccin.
efectele economice, daca se imbolnavesc si foarte multi oameni tineri sau raman cu probleme de sanatate grave pe termen lung, in concedii medicale, vor fi la fel de grave, de unde gasesti alti angajati formati profesional?
iar referitor la efectele acestei izolari de 2-3 luni asupra copiilor si/sau a noastra, a adultilor, preferati cateva saptamani in spital?
toti ne luptam cu anxietatea si cu nesiguranta financiara zilele astea, nu e nevoie sa ni se aminteasca tot ce poate merge dezastruos la fiecare articol care incearca sa mai descreteasca un pic fruntile.
Niciun guvern din lumea asta nu isi prabuseste economia, daca are si alte solutii – eu sunt sigura ca au ales raul cel mai mic. Ca e greu si va fi si mai greu stim deja toti.
Irina
Stii ca la inceputul acestei perioade m-am intrebat in “gluma”: Cum ar fi sa avem unelte sa monitorizam violenta domestica si cazurile de hepatita A. Noi doi, dupa 4 zile de stat acasa toti 3, am avut o intalnire, in bucatarie, dupa ce am culcat-o pe Isa, pentru a adopta reguli noi de interactiune. S-a simtit nevoia si ma bucur ca am initiat discutia si implementat solutiile gasite impreuna.
Miruna
Dada, si noi, la ai mei acasa. Criza relationala nu e numai in cuplu, e intre orice oameni care-s satui unii de altii.
Andreea
😆 tare si binevenit articol, dar, sincer, eu nu recomand punctul 7, noi aflandu-ne momentan in aceasta situatie – el tocmai a ramas fara job – deci griji financiare, daca incep sa planific vacante o sa imi cam spuna ca ma gandesc la cai verzi pe pereti 🙄 insa visam la cand o sa avem voie iar afara si vom merge iar la cafeneaua si pizzeria preferate, la intalniri cu familia si cu prietenii.
Miruna
Si noi visam la cafenele. Imi pare rau pentru job-ul lui. Dar stii ce? Oamenii seriosi si harnici isi vor gasi intotdeauna de lucru.
“Te invit la o cafea” a fost cel mai frumos si ne-SF lucru pe care mi l-a spus sotul in ultima vreme. Mie imi e tare dor de el, as vrea sa ne certam iar pe soseste sau pe cine strange din bucatarie. Enjoy the time.
Andreea
asa este 🙂 si noi incercam cat de mult sa ne uitam la partea pozitiva si anume ca e acasa cu noi (stiu ca multi oameni din prima linie – de la medici, farmacisti si pana la curieri si cei care lucreaza in supermarket isi doresc poate si ei sa stea acasa, dar nu pot)
intre timp mai aplica la cate un job, suntem constienti ca e posibil sa nu apara nimic anul acesta sau sa fie nevoie sa accepte un job sub calificarile lui – luam fiecare zi cum vine, va fi un an greu pentru foarte multi dintre noi. important e ca medicii si cercetatorii sa gaseasca un tratament sau vaccin si sa opreasca nebunia asta.
Ioana
Foarte bun articolul, o sa îl iau ca pe un manual de instrucțiuni. Ieri dimineață cred, l am văzut pe soțul tău la știrile ProTv. Felicitări pentru activitatea sa, mai ales în acest context.
Miruna
mulțumesc, se străduiește
Nikki
Cu scuzele de rigoare ca v-am stricat buna dispozitie, mai am o nelamurire, poate ma iluminati cei care sunteti medici. Nu s-a mai raportat absolut niciun caz de gripa in Romania, de la inceputul lunii martie, in conditiile in care din 27 ianuarie si pana in 2 februarie 2020 s-au raportat 7022 de cazuri si 58 de morti de gripa , iar in 2019 se raportau pana in aprilie 196 de decese de gripa in Romania.
Cristiana
Repet, cauta-ti sursele care trebuie.
https://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale/gripa/decese-noi-confirmate-cu-virus-gripal-sezon-2019-2020
Nu stiu daca insinuezi vreo conspiratie care amesteca bolnavii si ascunde gripa si zice ca e covid, ca am mai auzit asemenea idei nastrusnice. Gripa are un caracter sezonier si v gripale muteaza mult, e dificil de comparat de la an la an, se schimba multe conditii. Gripa este o boala foarte serioasa, dar din fericire exista vaccin, terapie, experienta si e sezoniera. O pandemie cu virus gripal este insa iminenta de mult timp.
Cu aceasta mica lectie despre gripa, te sfatuiesc cu drag sa citesc articolul pe care ti l-am trimis mai sus, macar sa vezi ca virusologul pe care il citezi ca un argument complex nu expune date corecte.
Nikki
Nu l-am citat pe virusologul Bhakdi, ca daca l-ai fi citit (de curiozitate), el nu a facut nicio referire la cazurile de gripa din Romania. Imi cer scuze, cifrele cu persoanele decedate de gripa pe care le-am dat sunt din 27 ianuarie-04 martie 2020, nu pana in februarie 2020, mea culpa, daca numarati in datele oficiale se confirma. Nu cred in nicio teorie a conspiratiei, sigur ca decesele de gripa se inregistreaza la Directia de Sanatate Publica, ma refeream ca nu mai sunt date in presa, ma intrebam de ce. Multumesc de lectia de virusologie, Cristiana, acest domeniu, la fel ca imunologia si bacteriologia m-au pasionat in facultate, cred ca mai stiu cate ceva. Daca vreau perfectionari in domeniu, prefer sa-l citesc pe Profesorul Emerit mai sus mentionat, sau pe altii ca el. Sanatate!
Cristiana
Ce iti mai place sa amesteci lucrurile cand nu ai argumente, te transformi in arici una doua :)) Esti extrem de previzibil(a) si intentiile sunt tare evidente, sa stii.
Daca te refereai la presa, de ce apelai la un raspuns al medicilor?Care e legatura? Si oricum, erau publicate mereu datele despre gripa si decese cumulative in presa? In ce presa? Ai intors-o ca la Ploiesti.
Pe marele profesor l-ai citat mai sus si cum ti s-a adus un contra-argument ai disparut in ceata victimizandu-te, nu ai putut discuta pe datele oferite. Apelul la “autoritate” cu Profesorul Emerit ce sustine aberatii si facultatea absolvita de tine sunt inutile, pentru mine. Cred ca ai invatat in facultate suficient incat sa iti dai seama ca nu poti crede orice clip de pe youtube, altfel chiar nu stiu ce facultate ai facut si unde e pasiunea pentru virusologie. Sper din suflet ca nu medicina e facultatea cu pricina, ca ar fi trist tare, desi nu ma mai mira.
Si daca tot faci apel la autoritate, vrei sa zici ca toti epidemiologii care sunt de acord si sustin masurile actuale, pentru ca ele sunt demonstrate, sunt niste papa lapte care trebuie sa asculte mai multe clipuri pe youtube? Double standard, much?
In fine, poti sa fii cat de agresiv(a) si conspirationist(a) doresti, nu ai fi singurul sau singura. Dar trebuie sa fii si pregatit(a) sa mai fie si oameni care sa iti raspunda. Nu sunt inca profesor, e drept, dar ma descurc cat de cat intr-o dezbatere. Doar ca tie iti plac monologurile 🙂
Daca iti recomand cateva puncte din articolul la care comentam, vei zice ca sunt rea, asa ca iti doresc multa sanatate! Si sa ne anunti pe toti cand descoperi cum poti sa izolezi doar persoanele la risc in aceasta pandemie, caci probabil vei castiga Nobelul si ne vom uita la tine pe youtube.
Nikki
Wow! Dar te-am scos rau din pepeni, Cristiana! Asa, ca o gluma, sa mai relaxam discutia (monologul, daca vrei tu), eu m-am transformat in arici si tu in dragon. Si, la modul serios acum, eu nu am jignit. Punctual: decesele si cazurile de gripa erau raportate la TV, pe internet, in fiecare iarna pana prin aprilie, anul acesta nu s-a mai facut asta de cand a inceput povestea cu covidul; clipurilor de pe youtube le dau crezare sau nu, depinde cine vorbeste acolo si ce autoritate are; nu consider epidemiologii care sunt de acord cu izolarea papa lapte, izolarea este buna pana la un punct, la primul comentariu am spus ca efectele sunt dezastruoase daca se prelungeste prea mult (mai multe luni); iata ca sunt si medici care nu sunt de acord cu izolarea, au argumentele lor si sunt parerologi care sustin ca-s aberatii (am fost rea, dar nu ca tine:). Vom vedea la final care au avut dreptate; facultatea aia inutila pe care am absolvit-o m-a facut sa inteleg ca dupa cateva luni de stat in casa, vom iesi si ghici ce? ne vom imbolnavi pe banda rulanta de te miri ce; si nu imi trebuia facultatea aia inutila ca sa vad ca, in aceasta stare de urgenta nu mai ai acces la servicii medicale decat in regim de urgenta, ceea ce e grav; si in incheiere, v-as anunta o strategie de protejare a persoanelor vulnerabile, dar m-am gandit ca e la mintea cocosului, nu se da premiul Nobel pentru atata lucru, ce naiba!:)). Sanatate, Cristiana!
Cristiana
:)) Dap, m-ai scos din pepeni, e un adevarat covidivort. Multumesc la fel, sanatate! Imi cer scuze daca te-am jignit, temperamentul de dragon e de vina, serios.
P.s. Macar daca ai citi articolul acela pe care l-am mentionat la primul tau comentariu, cu n referinte, pe care Profesorul Emerit, pe care si eu ca multi dintre cei din domeniu l-am ascultat cu foarte mare atentie, nu le-a oferit, bazandu-se pe caracterul de axiome a ceea ce spune dumnealui…ar fi super.
E a treia oara cand te intreb doar aici, te rog, spune-mi, cum poti tu izola perfect populatia la risc si mai ales cum determini care este aceasta populatie, mai exact, mai departe de varsta? Pentru mine si nu numai nu e la mintea cocosului si chiar nu ma consider o pareroloaga in acest domeniu. Multumesc anticipat.
Alina I.
Eu pur si simplu iau fiecare zi asa cum vine, în momentele astea. Stau si lucrez de acasa, soțul e pensionar, fiica-mea se duce la munca. SPER sa nu ne aduca ea vreun covid, pentru că ambii avem si alte probleme. Dar refuz sa ma gandesc mai departe. Imi tin mintea ocupată si nu ascult știrile. Până acum a mers
Nikki
Am citit articolul, Cristiana. Mi-ar lua foarte mult timp sa comentez fiecare contraargument, unele le consider valide, cel cu poluarea de exemplu, sau cu procentul de persoane cu simptome usoare. Dar in ceea ce spune Bhakdi sunt si idei care pot fi mai greu contestate, si anume: mortalitatea si complicatiile sunt extrem de mici la tineri (sunt cateva cazuri in lume pana acum); trebuie calculat numarul de bolnavi, eventual comparativ cu cei infectati, pentru ca cifrele astea zilnice sunt despre cei infectati si o mare parte dintre ei sunt asimptomatici; acel procent de 99,5 % de la acea data la care el se referea, era pentru Germania; legat de cauza mortii la cei cu comorbiditati, aici e de discutat, pentru ca daca un pacient cu cancer in faza terminala moare si la testare se descopera ca avea covid, virusul e considerat cauza decesului…e discutabil.
Masuri de protectie pentru categorii de risc: concedii medicale pe perioada pandemiei care sa le permita izolarea, protectie din partea membrilor familiei (evitat contact direct, purtat masti in preajma lor), si as fi de acord sa fie interzise in continuare, pe perioada pandemiei, concerte, slujbe si alte activitati de genul asta; dezinfectarea locurilor publice etc.
Cristiana
Multumesc pentru raspuns. Nici eu nu am cum sa dezvolt aici toate argumentele. Nu am anulat complet ce sustine profesorul, am zis doar ca e usor de contestat si nu stiu daca e intelept de oferit drept referinta in acest moment. Eu nu consider ca e posibila izolarea categoriilor la risc, fie strict pe criterii de varsta. Nu am vazut o solutie logistica pentru asa ceva, tocmai pentru ca discutam despre o boala contagioasa si oamenii nu traiesc in bule sterile.
Vom vedea. Sanatate!