Actualizare 18.03: atentie, articolul e scris duminica, acum 3 zile! Intre timp, pozitia Marii Britanii s-a schimbat. Datele despre Coreea de Sud sunt corecte, strategia englezilor insa s-a schimbat.
Subiectul zilei este aparenta relaxare a britanicilor față de pandemia de coronavirus. Personal, m-a relaxat anunțarea stării de urgență la noi, mulțumim tuturor sfinților că nu ne-a lovit pe noi epidemia primii, ca am avut cât de cât timp să învățăm de la celelalte state și să luăm măsuri. Populația e în continuare miserupistă și arogantă în cele mai înalte cercuri, așa că-i bine, ca să nu fie rău. Mă conving în fiecare zi că nu ne putem baza pe bunul simț al oamenilor și că statul trebuie să ia măsuri.
dar
Englezii nu au închis școli, nu au declarat stare de urgență, nu nimic, deși numărul morților li s-a dublat astăzi (duminică, 15.03). OMS a repetat mesajul către lume și recomandările lor (wink-wink), însă Marea Britanie se face că nu aude. Nu le recomandă cetățenilor să stea în case, în izolare, nu testează, nu internează decât cazurile grave. Experții lor spun că este un virus care trebuie să treacă prin populație și că ar fi mai rău să distrugă și sănătatea, și economia, dacă ar opri totul dintr-o dată. Înțeleg că s-au înăsprit măsurile de igienizare, cineva-mi spunea că-ți vine să te descalți când intri în autobuz, parcă-s înmuiate în dezinfectant. Am văzut weekend-ul ăsta poze de la o nuntă și două aniversări de la cunoștințe din UK. O ard pe relaxare, din ce se vede și din ce am vorbit eu.
Teoria lor e că n-are sens să gâtui acum epidemia, că se va întoarce mai târziu, când ai bubuit și economia. Cumva e cinic, dar oamenii mor oricum.
În secret și fără prea mult tam-tam, Suedia adoptă aceeași teorie. Școlile-s deschise, cafenelele la fel, ba mulți tocmai s-au întors de la schi din Italia și nimeni nu le zice nimic. Vom vedea.
Ce mai vreau sa spun e ca britanicii fac totul aparent pe dos si continua sa fie una dintre cele mai mari puteri ale lumii. Conduc masina pe cealalta parte, au lira, cand toti au euro, au apa calda si rece separat. Iti dau paracetamol inainte de orice si te invita sa nasti natural. Adica, britanicii nu-s chiar fraierii clasei si nu m-as grabi sa rad de ei. Stiu sigur ca in ceea ce priveste medicina au protocoale stricte, in care fiecare virgula se bazeaza pe cate un studiu solid.
Paranteză. Evident că nu ne putem compara sistemul de sănătate nici cu cel britanic, nici cu cel suedez. Însă e un studiu de caz interesant.
actualizare: S-au razgandit, au inchis tot, sunt si ei speriati.
Apoi e Coreea de Sud. Poate ați citit despre această țară și ce au făcut ei. Cel mai complet articol e acesta, am cerut aprobare să-l traduc, însă n-am primit răspuns până acum.
Pe scurt, Coreea de Sud a fost țara cu cele mai multe cazuri de coronavirus din lume, după China, dar și țara cu cel mai mic număr de morți dintre toate. Comparativ, în momentul scrierii acelui articol, rata de mortalitate era de 0,7% în acest stat. Din 7500 de cazuri, pana in 11 martie, pierdusera 51. Vă invit să citiți întregul articol, dar fac un rezumat aici.
În decembrie 2019, Coreea de Sud a făcut un exercițiu de simulare a unei epidemii. Astfel încât, când epidemia a început, ei erau pregătiți, știau exact ce au de făcut. Apoi au început să testeze puternic. Testele au început pe 11 ianuarie, iar primul confirmat pozitiv a fost pe 19 ianuarie, 8 zile mai târziu. Aveau capacitatea sa testeze pana la 20000de oameni pe zi si nu s-au dat inapoi.
Au pus la dispozitia publicului teste. Unul costa $130 si era jumatate decontat de asigurare. Daca iesea , asigurarea deconta tot. Asta, ca sa motiveze oamenii sa isi faca.
Cealalta chestie a fost ca focarul lor principalde infectie a aparut intr-o secta secreta de ceva crestini. 63% dintre cazuri au fost diagnosticate aici, la o populatie tanara. Secta respectiva se concentra sa recruteze tineri intre 20 si 30 de ani, deci o categorie cu risc foarte scazut. I-au testat pe toti, peste 200 de mii.
Si inca ceva. Au tratat de la inceput tot. Inclusiv cazurile usoare si moderate. Ceea ce practic a lasat foarte putin loc sa le scape ceva.
Coreea de Sud a mai trecut prin doua epidemii- SARS si MERS- si se pare ca si-a invatat lectia. Zilele trecute a vuit presa ca au stabilizat epidemia si se pare ca lucrurile sunt sub control. Deci, strategia lor a functionat.
Acum, intrebarea se pune altfel. Noi nu suntem Coreea de Sud si nici UK. Noi oare cat am rezista in lockdown? Cum ne vom reface rezervele de urgenta? De unde vom economisi la loc? Cu cati ani ne va da situatia asta inapoi? Si, mai ales, cati dintre noi vor rezista financiar.
N-am nicio concluzie decat ca ‘om trai si ‘om vedea.
Valeriu
Da, unii vor muri oricum. 😀
Miruna
Da, ceilalti sunt nemuritori :))))
Felicia
Doar o precizare: în UK se recomanda izolare 7 zile la domiciliu (autoizolat dacă vrei) dacă prezinți simptome. Nu testează decat cazuri cu simptome grave sau dacă ești în grupa de varsta de risc sau ai calatorit/luat contact cu cineva ce ar fi avut Covid19.
Dar izolarea se recomanda.
Costi
Nu te testeaza nici daca ai simptome nici daca ai intrat in contact cu cineva care are si nici daca esti in grupa de risc ! Doar daca ai simptome grave tusesti cu sange!
Mery uk
In UK cei 1275 sunt testați și confirmați din păcate, sunt mii de persoane cu simptome care li s-a cerut sa se izoleze acasă și sa revină doar dacă situația lor se agravează.
Chiar dacă statul nu vrea sa ia masuri încă, mișcări sunt…spitale fără ore de vizita, policlinici fără programări în persoana ci doar telefonic, evenimente școlare amanate/anulate. Adik ceva ceva se mișcă cu sau voia lor!
Bogdan
Nu inteleg ce ai vrut sa scoti in evidenta cu articolul asta? P..a mea,ai scris mult si fara sens.Si concluzie ta e aceeasi…
Ramon
Ti se pare amuzant?
Oana
Scriu din Germania si sincer se simte aceeasi relaxare ca si in UK. Nu sunt panicoasa si exagerata cu privire la anumite masuri gen sa iau pastile la cea mai mica durere insa daca observ ceva in organism prefer totusi sa verific. In aceasta situatie cred totusi ca cea mai buna solutie este autoizolarea si, in caz de infectare facut un test, macar sa stii daca e raceala sau ceva mai grav. Abordarea UK mi se pare primitiva si cumva asumat sa pierzi din persoane, fie ele in varsta sau cu varii probleme de sanatate. Totusi cred ca toti cetatenii platesc taxe, si cred ca fiecare asteapta ca atunci cand chiar au nevoie, sa fie tratati. Abordarea naturala, imunizarea populatiei fara prea multa implicare din partea sistemului medical imi suna a indiferenta pentru prprii cetateni. Pana la urma sunt multe necunoscute in acest virus, nu mi se pare OK sa expui copiii de exemplu la infectare, neinchizand scolile. Poate chiar daca aparent sunt simptome de gripa, tot mi se pare grav sa stii ca te expui cand s-ar putea totusi prevenind printr o solutie simpla…carantina, izolarea macar pentru o perioada scurta de timp. In acest moment apreciez Romania, firmele ce si au trimis angatii sa lucreze de acasa fara sa riste imbolnaviri in masa. Vad ca la acest capitol Germania nu actioneaza, imi da impresia ca au abordarea UK, mda acceptam acest risc. La fel cetatenii, foarte chill…ceva cumparaturi insa peste tot plin, padure, oras, etc
Miruna
Iti inteleg ingrijorarea. Multumesc pt update. Sanatate.
Irina
Pai daca Angie a iesit joi sau miercuri si a zis ca 60-70% din nemti vor lua virusul, oamenii isi “asteapta” randul. Din Düsseldorf iti scriu, unde sambata, la ora 8 am, cand imi fac cumparaturile saptamanale la Metro, am stat la o coada ce numai in Romania am vazut inainte de sarbatori. Na ja!
Laura
Bine zis. Și pe mine m-a uimit Angie…Au așteptat sa ajungă la 4000 de cazuri ( sau probabil 40000 in realitate ca oricum nu prea se fac teste pe aici) ca sa facă și ei ceva. Din Bonn scriu și lumea e relaxata, la locurile de joaca, la picnic, ușor revoltați ca nu se mai pot distra.
Miruna
Aveti grija, fetelor!
Mire
Germania a închis școli, a închis de luni granițele cu Austria, Elveția, Franța, izolează infectatii, anulează evenimente, închid cinematografe, restaurante. Mesajele de pe media sunt de “stat în casă”, dar totul mai depinde și de cetățeni. Nu poți totuși să compari cu Uk. Totuși au acționat destul de târziu cu toate aceste măsuri, în Germania fiind la ora actuală vreo 4000 de infectati și 10 morți. Normal că țin și la economie, e în sângele lor.
Ana uk
In UK la 1275 de infectati au deja 24 de morti . Iar Boris Johnson e un tampit nu ia nici un fel de masuri,scolile raman inca deschise ,ba chiar a anuntat oficial CA lumea sa se pregateasca moral pt a pierde din persoanele dragi…si ca virusul trebuie sa infecteze cel putin 60% din populatia UK pt a intari imunitatea oamenilor. Pe bune??!!!!!
Mery uk
In UK cei 1275 sunt testați și confirmați din păcate, sunt mii de persoane cu simptome care li s-a cerut sa se izoleze acasă și sa revină doar dacă situația lor se agravează.
Chiar dacă statul nu vrea sa ia masuri încă, mișcări sunt…spitale fără ore de vizita, policlinici fără programări în persoana ci doar telefonic, evenimente școlare amanate/anulate. Adik ceva ceva se mișcă cu sau voia lor!
Zina7
Citeam o glumă si la nemti săptămâna trecuta ( pe vremea când autoritătile nu voiau sa ia inca nici o măsură): ” Merkel o găsit cea mai bună măsură de a ” scapa” de plata pensiilor: nu ia nici o măsură de prevenție impotriva Coronavirusului” 😉. Asta era miercuri , azi s-au hotarât sa inchidă inclusiv granițele. Acum iau si ei masuri drastice : inchid scoli, baruri, restaurante ,tot ce se poate dar deja situatia e scapată de sub control. Is peste 5000 de infectați ( testați , dar sigur numărul e deja mult mai mare) si totuși nemții is mult main” complianti” decat românii. Aici cei ce au venit din zone de risc s-au autorizolat singuri( inclusiv noo 😉).
Miruna
Da, romanii nu prea respecta, face parte din mentalitate la noi. Cum va petreceti izolarea?
Zina7
Facând curățenie, gătind, desenând, jucându-ne cu păpuși , citind, uitându-ne si la câte un film / documentare cu animale. Mai avem trei zile…Partea bună e ca am reusit sa ma odihnesc inainte de perioada cumplita ce o sa urmeze in clinica.
Rodica
Degeaba mai ai tu trei zile de autoizolarea când alții nu au început…. tot trebuie sa îți iei măsuri de precauție când ieși din casa!
Zina7
Suntem medici amandoi ( dim fericire in Germania primim echipamente de protectie). Noi ne-am autoizolat im data de 4 Martie din proprie initiativa. Nici macar cu prietenii apropiati nu ne-am.vazut. Stiu ff bine ce am.de facut cat ies din autoizolare. Din pacate eu o sa lucrez pe ” frontul din fata” adica inclusiv in.urgenta si daca e nevoie si pe terapie intensiva . De ar fi facut / ar face toți ca mine ar fi fost numarul de infectii mult mai mic. Unele lucruri nu le pkt evita -de exemplu copilul.meu o sa trebhiasca sa mestga la gradinita ” interprinderii” ( a clinicii-asta e legea deocamdata aici)
Irina
Dar nu pot opri vântul, nici barbatul uneori … iar azi la padure nu gaseai loc de parcare. Noroc ca a adormit copila si s-au intors acasa…
Rox
Pe mine cel mai tare ma sperie perioada de incubare, care poate fi de numai doua zile si pana la douazeci si. Aparuse un caz cu simptome dupa aproape o luna. E groaznic, pentru ca, in felul acesta, nu poti fi sigur de nimic. Nu stii cu cine intri in contact.
In Irlanda nici vorba de izolare. Lucrez in azil de batrani. Batrani… Ar trebui sa restrictioneze accesul vizitatorilor fara exceptii. Ca deh, nu stii cine intra si ce aduce cu el. Dimineata, azi, la ora 8, ieseau 2 femei, rude, dintr-o camera. Serios? In ce fel se iau masurile oare? Pe sarite?
In alta ordine de idei, ma bucur ca de maine se aplica masuri ceva mai drastice la noi in tara.
Aici, pana nu si-o iau in freza, nu se potolesc. Iar la populatia si asa destul de mica, o epidemie scapata de sub control nu e tocmai indicata. Pub-urile inca functioneaza, sa nu cumva sa isi piarda careva identitatea.
Vreau si eu sa ma izolez cu ai mei, dar astia-s flamanzi si daca nu mergi la munca iti pierzi jobul… pe motiv de absenta nemotivata.
Sa fiti bine, Miruna!
Miruna
Te cred si te inteleg. In aceste situatii, nu avem ce face decat sa mergem inainte. Ai grija de tine si noroc!
Vas
Doamne cita naivitate si panica in toata lumea, Dar nu va ganditi ca, global vorbind, zilnik mor peste 1500 de oameni de GRIPA, Care este un visrus si mai grav decit corona, peste 2000 de oameni mor de hepatita, de sida si mai mult, si pentru asta nu se face nici in fel de carantina. Gripa e ffff grava in comparatie cu corona, Dar carantina nu se face. DE CEEEE?
Mâzgălica
Până la urmă, s-ar părea că se vor închide barurile și în Irlanda 🙂
Violeta
Indiferent de ce pareri personale avem, am avut o senzatie oribila auzindu-l pe BoJo zicand: obisnuiti-va sa-i pierdeti pe cei dragi. Or fi ei mai putin emotivi si mai rezistenti (se stie, nu-s latini), dar cuvintele unui prim ministru sunt PIETRE si trebuie tratate cu grija. Om vedea ce-or mai zice cand va incepe macelul.
Miruna
Vai, chiar asa a zis?! Cat cinism, mai, cum sa zica asta!!! Mai stii cand era Osmanovici purtator de cuvant la casa de asigurari de sanatate si a zis ceva similar, l-a crucificat publicul. Si-a dat demisia apoi..
Nancy
Cu tot respectul, știu că ai lucrat în UK și ai o părere foarte bună despre sistemul de acolo… Însă nu cred că e momentul să te apuci de experimentat imunitatea de grup când nu ai tratament țintit, nu s-a studiat prea bine virusul (deci nu știi cum se comportă de la un pacient la altul, decât prea puțin și la modul general), dar știi în schimb că un bolnav poate fi asimptomatic, și totuși să transmită boala (eventual unui om cu grad mai mare de risc, pe care-l poate și omorî, din nefericire).
Așa stând lucrurile, să dai din umeri și să nu faci, practic, nimic mi se pare inconștiență criminală și prostie pură. Doar ca să te ambiționezi că nu faci tu ca ăia din UE.
Valabil și pentru Suedia. Am prieteni acolo care sunt realmente disperați, dar cine să-i bage în seamă? Nu li se aprobă home office fiindcă epidemiologii lor zic că nu e nevoie, li s-a spus că nu vor fi testați decât dacă vin din zona roșie sau au avut contact direct cu cineva infestat, se simt expuși, vulnerabili și sunt leșinați de frică pentru că nimeni nu-i protejează deloc. Nici măcar pe cei în vârstă.
Nu, nu asta este calea. Un exemplu de urmat ar fi Singapore, unul din statele care ține extrem de bine situația sub control.
Miruna
Englezii au multe probleme in sistemul lor de sanatate, cred ca mai multe de cate aveau cand eram noi.
Ia sa caut de Singapore
Cristina
Nu stiu daca sistemul medical din UK este unul din care sa ne inspiram. Au serioase proble cu resursele, mai ales resursa umana. Vorbesc de sistemul public, unde timpii de asteptare pentru orice interventie sunt enormi. Romanii nostrii se prabusesc in fata spitalelor, pentru a fi adusi cu ambulanta si a fi operati in urgenta. Iar nasterea naturala, eventual acasa, cu moasa, este promovata tot datorita costurilor mai mici decat nasterea asistata de medic, in spital. Sunt circumspecta in legatura cu “strategia” englezeasca. Timpul ne va demonstra.
Miruna
Cu multe, ai dreptate.
Cata
Sincer cu nici unul din sistemele de sanatate nu te poti lauda. Insa in Uk daca iti zice ceva referitor la o boala , asa cam e( nu vb de Coronavirus, ca aia e alta problema). Sa nu mai zicem ca este gratuit, pe cand in Ro nici la clinici private cu sume destul de mari nu prea reusesti da afli ce ai…
Mihaela
In primul rand, toata strategia asta se bazeaza pe faptul ca nu poti lua virusul a doua oara, nici macar ca purtator. Or, nu exista dovezi in sensul asta, citisem in china ca au fost cazuri cand a revenit si ca si la gripa e posibil sa iei a doua oara. Chiar daca o forma mult mai usoara, tot esti purtator.
In plus, tinerii nu sunt chiar imuni la virus. Adica nu de panica, dar e si aici mortalitate de 0.8% sau ceva. In italia primul pacient pe care au descoperit la terapie intensiva avea 38 de ani.
0.8% nu e mult, dar cand calculezi din 60 mil…sunt vreo 600 000 de morti doar dintre tineri, ca sa nu calculez cati vor fi in terapie intensiva. Sunt resurse pt toti oamenii astia daca vin toti maine la spital? Ca asta se incearca peste tot, sa se ia virusul treptat, sa nu fie toti buluc maine la urgente.
Nu mai zic ca nu au anuntat nicio masura efectiva de izolat batranii. Si nu e ca si cum oamenii se pensioneaza la 50 de ani, sa stea in casa.
Pt fanii shrek:
https://youtu.be/uhP7ua1igNg
:))
Niki
Mihaela, poti lua virusul a doua oara, dar sistemul tau imunitar este pregatit. Daca privim lucrurile in perspectiva, este clar ca nu poti repeta aceste masuri de protectie ori de cate ori va lovi acest virus, ele revin ciclic, precum cele gripale. Sigur ca autoritatile trebuie sa protejeze populatia, iti trebuie enorm de mult curaj sa adopti strategia autoritatilor britanice si suedeze. Suntem oameni…toti avem familii, am da orice sa-i stim sanatosi! La nivel global si in perspectiva, lucrurile nu mai pot fi abordate subiectiv.
Cristiana
Nu inteleg de ce toti sunt epidemiologi sau infectionisti, brusc. 🙂
“Sistemul tau imunitar este pregatit” – sunt cazuri descrise, destule, in care a doua infectare a fost fatala. Nu putem sti cate, pentru ca nu se testeaza suficienti oameni.
Nu stim daca virusul este sau nu ciclic, astea sunt tot asa, presupuneri. Nu exista dovezi ca se va potoli cu caldura, cum crede lumea. Si poate pana la urmatorul “ciclu” va exista tratament. Daca revine ciclic, vor fi alte masuri.
Suedezii si britanicii nu sunt curajosi, sunt cinici.
Curaj e ce a facut Singapore sau chiar si Spania acum.
Adina
Buna Miruna, permite-mi sa te deranjez cu o intrebare. Poate stii, sau daca nu, poate ai posibilitatea sa afli cum o sa fie cu tratarea pacientilor infectati covid cand spitalele vor fi pline.Din cate stim,momentan, toti facientii cu covid sunt internati, si li se urmareste starea permanent. Cand nu vor mai fi locuri,ne tratam acasa,dar cum?Adica initial incepi cu antitermicele si speri sa nu se ajunga la probleme grave. Te viziteaza acasa cineva sa iti dea vreo lista cu ce sa urmezi in anumite situatii . Nu e prea ok,ca unii or vrea sa sara anumite etape si poate trec la atac cu medicamente care nu sunt necesare in momentul respectiv.Sau iti zic sa ramai la antitermice si in momentul inrautatirii situatiei ,speri, sa vina cineva la timp sa te consulte si sa iti prescrie altceva,in timp util.Si o sa urmareasca cineva starea pacientilor confirmati ,care sunt la domiciliu, sa vada starea lor de sanatate.Sper ca m-am facut inteleasa. Multumesc si multa sanatate tuturor.
Cristiana
Nu stiu cum va fi in Ro exact. Iti zic cum e acum in Spania, in termeni generali, cat imi permite timpul.
Au schimbat definitia de caz, practic oricine are simptome e considerat caz, nu se mai testeaza decat pacientii gravi si personalul medical. E un numar special si suni acolo. Daca nu ai criterii de gravitate, stai acasa si treci prin boala cat mai izolat cu putinta.
Nu merge nimeni sa urmeasca fizic starea de sanatate a pacientilor, pentru ca nu exista suficienti medici pentru asa ceva si pentru ca oricum e inutil, pentru ca dac anu ai criterii de gravitate ti se fac niste recomandari uzuale.
Cred ca acolo se va ajunge si in Ro. Poate, insa, prin vreo minune, nu vor fi multe cazuri grave si nu se vor colapsa spitalele.
Sanatate!
Mihaela
Niki, da, dar tot esti purtator o perioada, tot ii infectezi pe altii.
Masurile de protectie sunt pana apare vaccinul.
Si nu e ca si cum ne tine in smoala. Da, e nasol sa nu iesi decat la supermarket, farmacie si lucru. Dar trebuie incetinita treaba asta, ca creste exponential.
Adica eu chiar nu vad atat curaj cat inconstienta. Au dat oricum inapoi si au zis ca nu vor aplica strategia asta, ca e o neintelegere si bonus, inchid si ei scolile acum.
Cristiana
In opinia mea, Marea Britanie are o abordare cinica asupra situatiei. In principiu NHS ul mereu a tintit populatia si nu pacientul, dar cred ca intr-o situatie de genul asta, daca tot au de gand sa nu le pese de anumite categorii de pacienti, ar fi putut macar comunica mai bine. Nu cum fac acum…
In orice caz, e foarte riscant cum procedeaza. Doar pentru faptul ca le-au iesit multe chestii bine procedand diferit nu inseamna ca au mereu dreptate 🙂 De altfel, comunitatea stiintifica din Marea Britanie, inclusiv vreo 290 de medici specialisti, ii tot zic lui Boris ca greseste….
maddy
Circula un articol cu efectele coronavirusului asupra plamanilor, de ce ar avea oricine o atitudine atat de relaxata pentru ceva ce iti distruge plamanii? Nu cred ca se aplica situatia “ceea ce nu te omoara te face mai puternic”.
Daniela
În toată nebunia asta în Italia foarte nasol este că au închis cabinetele medicale individuale. Am sunat la pediatru pentru că cel mic are scaune foarte dese de câteva zile și tuse seacă (care probabil e de la salivă) și au zis că nu fac consultații, îmi poate spune doar prin telefon. Apoi dacă suni la linia de coronavirus (tusea este un indicator din păcate) îți spun să mergi la pediatru. Cum naiba să dai voie cabinetelor medicale să se închidă??? Mai sunt totuși și alte probleme în afară de corona. Până una alta nu pot decât să aștept să treacă de la sine, înțeleg că scaunele dese au legătură cu creșterea dinților.
Ariadna
Salut. ATI schimbat cumva apa pe care o bea copilul? Daca e o apa cu magneziu a putea da efectul laxativ/scaune dese. In afara de faptul ca e discomfort, se poate deshidrata. Lichide multe, suc de mar sau portocala, banana strange putin, ceai de menta, iaurt pt refacerea florei intestinale, ou fiert tare, orez fiert. Orez fiert simplu cu un pic de dulceata de afine. Am dat mai multe variante ca trebuie gasit ceva care sa-i placa. Ca sa fiarba repede orezul se lasa la inmuiat juma de ora in apa calda. Sigur le stiai, fac si eu conversatie.
Inca o Miruna
Marea Britanie pare relaxata din afara, dar e jale inauntru. Universitatile au dat mesaj ca studentii trebuie sa evite calatoritul, iar doua ore mai tarziu au schimbat placa si au zis sa plece lumea unde apuca. Se asteapta ca predatul sa fie online pentru restul anului academic pentru ca varful crizei se va atinge in cateva saptamani/luni. Guvernul pare relaxat, dar lumea e destul de panicata de cum va evolua situatia din cauza delasarii asteia.
Nico
Buna, va scriu din Austria. Aici lucrurile stau putin altfel; scoli, gradinite, muzee, hoteluri, restaurante, toate sunt inchise. Sunt deschise: bancile, posta, farmaciile si magazinele care vand lucruri esentiale (alimentare, hrana animale, tigari, telefoane). Celelalte magazine gen bricolaj, imbracaminte…sunt inchise. Guvernul a solicitat firmelor sa lase angajatii acasa ( lucrez intr-o fabrica cu peste 150 muncitori, se lucreaza in 3 schimburi inclusiv in sarbatori si nu credeam ca o sa fie inchisa vreodata, totusi sa inchis si stam acasa). Pe strada ai voie sa iesi doar cu cine locuiesti. Parcurile si locurile de joaca sunt inchise. Cine nu respecta poate fi amendat cu pana la 3000 euro. Masuri stricte pe care le respectam sperand sa ne ajute. Sanatate la toti!
GS
But the approach was found to be unworkable. “Our most significant conclusion is that mitigation is unlikely to be feasible without emergency surge capacity limits of the UK and US healthcare systems being exceeded many times over,” perhaps by as much as eight times, the report said.
In this scenario, the Imperial College team predicted as many as 250,000 deaths in Britain.
https://www.buzzfeed.com/alexwickham/coronavirus-uk-strategy-deaths
Diana
Tocmai pt ca nu suntem Germania ,Italia si alte tari dezvoltate se cere izolare…n-i se cere sa stam cat putem in casa de mult.
Eu zic ca la noi s-au luat masuri deja ,au reactionat bine.
Eu zic ca suntem o tara de fricosi si panicati care s-au retras in casa.cel putin un cluj nu vezi seara picior de om pe strada,mamici cu copii in parcuri .nu vezi pe nimeni la plimbare.La noi doar sotul merge la servici iar noi fetele suntem de sapt trecuta in casa.
Sincer Anglia m-i se pare ca are un comportament total deplasat pt aceasta epidemie ceva de genu ‘ce a fi a fi 🤦♀️’
Toni Tomescu
Romania oricum e praf dupa 30 ani de ”postdecembrism”, cu un popor saracit, si cu 70% din romani cu venit sub 1700 lei, la preturi de UE. Cu sau fara Covid.
Mihai
Eu zic sa te documentezi mai bine prietene despre ce se face in anglia inainte sa dai o stire eronata
Aici guvernul a facut recomandari ca lumea sa intre in izolare pentru 14 zile daca cineva din casa are simtome toti batranii sa fie izolati
Se vor inchide pub-uri, restaurante, cinematografe etc. Statul deja ofera un ajutor imens pentru toate firmele care sunt afectate. Aici lumea asculta de recomandatile guvernului si nu trebuie sa stea politia cu bata pe ei ca la noi in tara
Asa ca documenteaza-te mai bine
Miruna
Prietene, eu zic sa citesti data mai bine. Cand am scris articolul, era valabil tot. NU e vina mea ca te-ai grabit sa critici.
Kitta
Mie nu imi este clar… Daca nu tuseste omul si nu stranuta, tot ii mai poate infecta pe cei din jur?
Inseamna ca toti cei care sunt testati pozitiv au intrat in contact apropiat cu cineva infectat, in sensul ca au stat fix in directia cuiva care a ’emis stropi’?
Sau daca cineva infectat trece pe langa tine dar in momentul acela nu tuseste, nu nimic, te mai poate infecta?
Mi se pare ca nu este clar aspectu asta… nimeni nu stie
Niko
Din ce am citit pe internet referitor la transmiterea virusului: * virusul ramane pe suprafete 2-3 zile (sticla , plastic, metal) si in jur de 24 ore pe carton si hartie. Deci daca cineva infectat a pus mana pe un caricior de cumparaturi de exemplu si dupa o zi pui mana si tu, ai sanse mari sa te infectezi ( daca te speli bine pe maini si nu duci mana la gura,ochi,nas …ai sanse mai mici). * virusul ramane in aer 2-3 ore dupa ce trece pe acolo o persoana infectata ( aici cred ca nu te mai ajuta nici spalatul). * virusul se ia bineinteles prin contact direct cu persoana infectata. Sa dat o stire precum in China o persoana care a calatorit cu autobuzul cateva statii in oras a infectat 17 oameni. E foarte contagios! Sanatate la toata lumea!
Diana
Metoda selectiei naturale, pe scurt. Esti batran sau bolnav? Fie te autoizolezi in casa pana se termina toata nebunia asta, fie iti astepti randul sa scutesti definitiv statul de cheltuieli cu pensiile si serviciile medicale. O abordare pragmatica, specific britanica. Probabil ca Marea Britanie va fi singura care va inregistra o crestere economica pana ce totul se va termina.
rodica
Off topic, cum naiba ai reusit sa gasesti acest blog cand tu habar nu ai sa scrii cu cratima? Sa inchis???
Mariana B
Citesc articolul tau si nu-mi vine sa cred! Insa, sunt convinsa ca parintii tai sunt undeva unde nu-i va atinge nicio boala. Bunici sigur n-ai. Analizezi mere cu pere ca toti dobitocii! Cum sa faci comparatie intre o tara brici in sistemul sanitar, cu una dintre cele mai puternice economii din Asia, cea mai inovativa tara…cu Romania? Asta prima greseala fatala!
“Mă conving în fiecare zi că nu ne putem baza pe bunul simț al oamenilor și că statul trebuie să ia măsuri.” iar in capul sec apare
“dar”. Sa-ti explic cum acest “dar” n-au inchis scolile: probabil ii doare in cot ca mai sunt oameni batrani care pot adauga un virus …ca sa crape odata si nu le mai platesc pensia! Gandirea asta e ca si cum ai spune: esti batran, mori!
Sa te vad pe tine, cum iesi sa bagi doua limbi pe bara de autobuz ca sa ne dovedesti ca nu e mare lucru. Cu specificatia sa o faci cand spitalele vor fi full si vor anunta ca nu mai este echipament de sustinere a respiratiei!
Sau sa te vad cum stai acasa pentru ca n-ai unde sa mergi la spital sa-ti faci o banala operatie de apenticita!
Atunci iti vei da seama ca n-ai gandit deloc si ca trebuia sa o luam toti razna in case deja cand te-ai gandit tu ca gandesti!
Concluzie? Ai pretentia sa ai si o concluzie? Iti dau eu una: din pricina celor ca tine, oamenii sunt confuzi, merg inca fara sa se protejeze si nimeni n-are dreptul sa aleaga moartea pentru altii iar medicii vor fi pusi in aceasta pozitie!
Alta concluzie ar fi: zadarnicirea ta, indemnul asta, ar trebui taxat aspru.
“Teoria lor e că n-are sens să gâtui acum epidemia, că se va întoarce mai târziu, când ai bubuit și economia.” NU e o diferenta sa se intoarca cand vom avea totusi un tratament concret nu numai experimentale? DE ce nu te duci frumos acolo unde se fac experimente ca doar de, consideri ca nu e mare branza? Si uite asa vom avea motive sa nu mai fim ingrijorati ca inca avem parinti care vrem sa traiasca, aspect pe care tind sa cred ca e departe de tine!
Esiti blonda? Vezi ca faci blondele de ras!
“Cum ne vom reface rezervele de urgenta?” sunt convinsa ca e doar pusa la misto!
De unde vom economisi la loc? DE la aia fraieri care s-au pus la adapost pana se vor decide aia care gandesc care este tratamentul.
“Cu cati ani ne va da situatia asta inapoi?” Fiecare zi in care nu ne punem la adapost, va aduce o luna in plus.
“Si, mai ales, cati dintre noi vor rezista financiar.” nu rezisti financiar si preferi sa mori? Sau preferi sa o iei de la capat sanatos? Sau preferi sa moara lumea care inca n-a uitat ca productia inseamna afacere ci nu intermedierea? Normal ca nu se vor descurca toti. Uite cum gandesti? In loc sa cauti deja varianta, sa te adaptezi, te apuci sa analizezi o situatie in care “vai, cum o sa ma descurc” iar la final n-ai o concluzie! Te vei descurca daca faci ceva dar nu cu capul, ca e evident ca nu e calea buna!