Aveți grijă de bunicii noștri! Faceți cumpărături comune, întrebați pensionarii din bloc dacă au nevoie de ceva

bunicii cumpărături miruna ioani

Bunicii noștri sunt cei mai vulnerabili în acest moment. Poate, sigur aveți un vecin pe scară, pe cineva mai în vârstă sau mai bolnav. Dați-i un telefon sau sunați la ușă și întrebați ce să-i luați de la magazin. Sigur are nevoie de o pâine, de un lapte, de-un ou. Poate faceți comenzi comune online. Ajutați-i cum puteți în aceste momente, ei sunt categoria cu cel mai mare risc să pățească ceva. Acesta e un moment în care ei au nevoie de ajutorul nostru. Poate nu se descurcă pe internet, poate nu au card sau aplicația Bringo. Dar ne au pe noi.

Mama a văzut în Sibiu, la ieșirea pe autostradă un filtru de poliție care a oprit vreo 20 de mașini de Italia. Mai multe persoane mi-au scris că, la ei la țară, s-au întors mulți din străinătate, nedeclarați, care se plimbă pe la rude. Cineva a spus că știe un om care se laudă că a venit din zonă roșie fără să declare. Altcuiva întors din Israel, nimeni nu i-a spus să stea în autoizolare. Deșteptul ăla a mințit că n-a fost nicăieri cu risc plecat, pentru că era cu amanta în vacanță. Frica de nevastă e mai mare decât frica de moarte. Cert e că-i nasol. Precis avem mai multe cazuri decât cele de care știm. O să bubuie situația, puțin probabil să treacă în 2 săptămâni.

OMS a declarat pandemie de coronavirus.

Un studiu recent pe 195 de țări (al Global Health Security Index (GHS) arată că stăm -citez- fundamental prost la măsuri de apărare:

„Rezultatele sunt alarmante”, a declarat Ernest J. Moniz, CEO pentru Inițiativa privind amenințările nucleare, unul dintre co-partenerii studiului. „Toate țările – la toate nivelurile de venit – au lacune majore în capacitățile lor și nu investesc suficient în pregătirea biologică.”

Din fericire, se pot depune eforturi. La o scară mai largă, indicele GHS recomandă liderilor guvernamentali să investească în orice lacune de pregătire și să se coordoneze la nivel internațional pentru a face față nevoilor de finanțare și răspunsuri la situații de urgență.

Știm deja ce avem de făcut: ne spălăm pe mâini, stăm acasă, evităm mijloacele de transport în comun, ne tăiem unghiile, nu ne mai pupăm, SPUNEM ADEVĂRUL, nu îi infectăm pe alții. Cele două din urmă au fost recent adăugate pe to-do-list-ul pentru români.

Cert e că virusul cel nou continuă să se răspândească, iar asta arată că e nevoie să îi minimizăm impactul (nu numai pe sănătate, ci și pe economie) și să încetinim rata noilor infecții.

Acest grafic a fost distribuit pe Twitter de Carl T. Bergstrom, cercetător al Universității din Washington și expert în combaterea dezinformării pe tema coronavirusului.  Ne ajută să demonstrăm sau să înțelegem de ce e important să acționăm rapid. Tot aud în ce scenariu suntem. Mai întâi în 1, acum suntem în 2, dacă depășim 100 de infectați, intrăm în trei. Parcă e un joc al număratului și așteptăm să se îmbolnăvească mai mulți până să luăm măsuri. Asta e ca aia: nu îl putem aresta că n-a violat pe nimeni, victima a scăpat. Trebuie să violeze pe cineva ca să-l oprim?

Acest grafic arată două curbe cu două rate foarte diferite de reproducere a virusului. În cea mai abruptă curbă, virusul se reproduce rapid într-o perioadă scurtă de timp. În acest scenariu, camerele de urgență, unitățile de terapie intensivă și alte părți ale sistemului de sănătate sunt copleșite. Într-un sistem copleșit, rata mortalității poate fi ridicată și este posibil ca cei infectați să nu primească tratamentul de care au nevoie.

În cea de-a doua curbă mai plată, controalele ajută la încetinirea răspândirii virusului. Infecțiile apar, dar pe o perioadă mai lungă de timp. Întrucât lucrătorii și instalațiile medicale nu sunt copleșiți, cei infectați primesc un tratament mai bun și apar mai puține decese. (sursa)

Statul are niște reguli de urmat, niște scenarii de așteptat, pentru că asta-i viața și pentru că există protocoale și etc. Dar noi, oamenii ăștia cu bun simț și creier în cap, ce facem? Noi putem să luăm măsuri fără să mai așteptăm.

Eu stau acasă. Nu numai pentru mine, ci și pentru ceilalți.

Mi-am sunat trei vecini, să le spun că merg la Mega, ce să le aduc. Am propus să ne facem un plan de mers la cumpărături după pâine și lapte, mă ofeream eu. Ei sunt pensionari, în vârstă, sunt prietenii mei din bloc. Sunt bunicii cuiva, părinții cuiva, frații cuiva. Le cunosc copiii, nepoții, familia. Uneori mă așteaptă cu plăcintă cu brânză sâmbăta, când intrăm în casă. Îmi aduc mămăligă caldă ori stau cu copiii mei când îi rog. Dacă nu i-aș fi cunoscut, aș fi făcut exact la fel. Nu e greu să mai iei o pâine pe lângă a ta.

E ca-n pilda aceea: la o mănăstire, există numai linguri cu mâner lung, de un metru, iar călugării pur și simplu nu pot mânca. Ce să facă să nu moară de foame? Se hrănesc reciproc.

Puneți o întrebare, vă puteți organiza, nu e foarte complicat. Dacă se face un singur drum până la supermarket-ul de la parterul blocului, în loc de 10, tot e ceva câștigat. Gândește-te că singură ar fi bunica ta. Așa că ai grijă de bunicii altora.

foto Shutterstock

Articolul anterior

19 dosare penale pentru oameni care au mintit legat de covid19. Noi stim doar de 2. Unde-s ceilalti?

Articolul următor

#StauAcasa: prima zi singura cu copiii

13 Comentarii

  1. dana turdean

    Multumesc! Faci o treaba minunata!😘

  2. Jorjet

    Sper ca nu te referi si la batranii aia incredibil de egoisti si rai care se baga in fata ta la dr desi esti cu copilul, carora le pasa mai mult de curu lor si sa traiasca mai mult decat tine. Eu pt aia nu as cumpara nicio paine ca nu merita si m-am acrit de ei. As lua in schimb si as face multe (daca as avea resursele necesare) pt batranii de la tara, munciți si cu mainile crapate de a caror soarta nu se intereseaza nimeni, pt acei batrani din satele izolate la care nu ajunge ambulanta, pt mămăița de la coltul strazii care vinde patrunjel sa stranga de-o paine. Putorile astea de la oras carora le-a dat Ceusescu casa nu merita nimic.

    • Eu n-am cum sa ajung unde nu merge nici ambulanta. Nu stiu in fata cui se baga vecinii mei, dar eu tot ii ajut.

    • dia

      Eu când sunt undeva cu copilul, las in fata mea vârstnicii. Ca ajungem și noi. Just sayin’😉la medic nu e cazul ca e civilizat aici și intram pe programare. Dar la magazin, la farmacie etc, da.

    • Wow. Si daca “te-ai acrit de ei” inseamna ca merita sa ii omoram? Spre exemplu, sunt sigura ca nici tu nu esti perfect(a), adica nu prea pari sufletul petrecerii, dar sper din suflet ca alti oameni nu gandesc ca tine si daca e nevoie de ajutor o sa ti-l ofere. In plus, ce scrie in articol e mai mult sanatate publica. Toti batranii aia care se baga in fata ta la doctor desi esti cu copilul, daca se imbolnavesc toti deodata vor colapsa sistemul si nu vei avea la ce doctor sa mai mergi. Putin mai multa empatie, oameni buni. Nu ti-a cerut sa le dai un rinichi, a zis ca daca iei 10 paini mai poti lua inca una, daca e nevoie. E doar un exemplu.
      Nu sunt psiholog, dar am invatat si la medicina ceva psihologie si apoi am aflat una alta la cursurile de epidemiologie. Ni se spunea mereu ca mai rau ca epidemia in sine e comportamentul neasteptat si irational al oamenilor. Nu incetez insa a ma mira cum reactionam unii dintre noi. Nu zic ca nu inteleg, doar ca ma mir…

      • Jorjet

        “Toti batranii aia care se baga in fata ta la doctor desi esti cu copilul, daca se imbolnavesc toti deodata vor colapsa sistemul si nu vei avea la ce doctor sa mai mergi”..aha, deci tot pe principiul “ca sa-mi fie mie bine”. Stiu ce zic, nu stiu in ce bula stati voi, eu atat zic:ca unii nu merita empatie. Fii sigura ca nu ar ezita sa te calce pe cap pt a le fi lor bine. Am empatie pt mama al carui copil are cancer, pt mama tanara care are cancer si lista poate continua.. Sunt atatea cazuri de oameni tineri si copii grav bolnavi. Pe ei de ce nu-i pomeniti? Nu, nu am empatie pt batrani (astia de la oras) pt ca ei au prins alte vremuri, pt ca or sa ne ingroape pe noi astia tinerii pt ca suntem mai bolnavi decat ei. Voi nu aveti decat sa faceti pe maica Tereza, ca e usor din taste.!

      • Jorjet

        A, si ca sa nu se inteleaga ca sunt o scorpie care n-are empatie pt batrani, domne, va sugerez o zi (o zi) de voluntariat pe sectia de oncologie pediatrica din Fundeni. Si dupa aia mai vorbim…

  3. zina7

    Eu am stat numai in casa de cand am.venit din Sudul Tirolului ( acu o saptamana cand nici macar nu era zona de risc). Desi nu s-a considerst ca e nevoie de carantina( din partea DSPului de aici) si eram.inca in concediu nu am iesit din casa decat la cumpararuri rapide, am evitat contactul.inclusiv cu cei apropiați si am.anulat si petrecerea pt ziua de nastere a fetitei mele. Ambstat cu copilul si sotul numai in casa .Precizez ca din partea DSPului nu mi s -a pus nici o restrictie. Aici fiecare DSP hotaraste pe ” teritoriul ” lui. Eu am considerat necesar sa respect recomandarile date de Institutul.Robert Koch. Cu greu si cu insistente din partea mea mi s-a facut totusi un Coronavirustest ieri ( dupa 7 zile de la intoarcere din zona de risc) si astept raspunsul. Dar macar in Germania astazi au facut un plan de paturi de terapie intensiva si vor sa suplimenteze spitalele cu aparate. Am inteles ca au interzis si exportul de produse medicale produse la ei( acum nu stiu daca se refera numai la aparatura medicala , dezimfectant, manusi ,masti sau si medicamente).

  4. AK

    mda, si ce ma fac cu mama care nu intelege ca e grava situatia si se duce fix acum la dr (ca avea o progr, nicidecum urgenta) sau la biserica – ca deh, acolo nu intra virusul, se sperie ca -ala- de tamaie, e lucru stiut … !!??
    pur si simplu nu constientizeaza gravitatea situatiei, fierb de nervi

    • Te înțeleg perfect. Unul dintre vecinii mei era pe-afară și mi-a zis că el n-are nevoie de ajutor, că și-așa vrea să moară, că e singur și n-are niciun rost să trăiască. Are 81 de ani. M-a întristat.

  5. In bloc la mine juma sunt peste 70 ani, cealalta jumatate e impartita intre medicii + cercetatorii de la spitalul de langa, ceva studenti la universitatea de langa, si alte cele maruntisuri ca mine.
    Avem un grup pe fb, sa ii intreb daca e careva in nevoie.

  6. Ecarulan

    Mie imi e teama sa interactionez cu varstnicii – in caz ca sunt nu ‘doar’ racita sau purtator asimptomatic de virus.
    Poate sa-i intrebi prin usa? Si sa le lasi cumparaturile in fata usii inchise?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 145 queries in 0.415 s