Eram la o nuntă cu ștaif, când nimeresc la toaletă fix după un mare doctor și rector universitar. Mi-a deschis frumușel ușa, după care a ieșit fix așa cum a intrat, adică nespălat. N-o să vă ascund că, pentru mine, a fost ușor șocant. Doar pentru că nu m-aș fi așteptat. Așa că, într-o vreme în care toată lumea ne spune că-i important să ne spălăm pe mâini, m-am gândit că nimeni nu zice exact CUM, CÂND și CINE. Ca să fie corect, eficient. Ca să nu fie degeaba. Altfel, e ca și când cineva ți-ar da o bicicletă, fără să te învețe și să te dai. Spălatul pe mâini e esențial și putem lămuri un aspect din start. Cine ar trebui să se spele pe mâini? TOȚI. Microbii nu scutesc pe nimeni, oricât ar fi el de important.
Așa că, să vedem cum ne spălăm pe mâini corect și care-s cele mai grave greșeli pe care le facem într-o acțiune banală precum spălatul pe mâini. Că, până să se inventeze vaccinul ăla universal, cam asta e prima măsură de apărare, la îndemâna oricui.
1. Nu ne spălăm cu săpun
Rolul săpunului nu e doar ca să mirosim frumos. Din păcate, grăsimea de pe mâini și materialele uleioase din unele bacterii sunt ca un lipici pentru bacterii, un lipici care rezistă excelent sub apă curentă. Rolul săpunului e atât chimic, cât și mecanic să desfacă aceste legături, după care vine apa și adio, bacterii.
2. Sau începem direct cu săpun, fără să ne umezim mâinile cu apă mai întâi
E un pas obligatoriu, ca să facem spumă, cum ar veni. Am văzut tot felul de persoane care întâi apucă săpunul sau își toarnă săpunul gel în palme ca prim pas, apoi îl fredonează un pic și gata. Spiel-ul, ca să fim eficienți, e spuma. Iar ea se face mult mai repede și ușor, dacă mâinile sunt umezite inițial.
3. Nu ne spălăm destul
Nu e momentul să fușărim spălatul pe mâini. Un studiu recent al Universității de Stat din Michigan a descoperit că 95 la sută dintre oameni nu se spală pe mâini suficient de mult pentru a ucide în mod eficient germenii – adică 20 de secunde de spălare cu apă și săpun, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor. Deci 20 de secunde sunt obligatorii dacă nu vrem să ne furăm singuri căciula. Aproximativ, asta înseamnă cât ați fredona ”mulți ani trăiască” de două ori. Gândiți-vă că e ca e pata aia nenorocită, pe care vrei să o scoți de pe bluza ta preferată. E la fel dacă freci țesătura 2 minute sau dacă doar o mângâi un pic?
4. Nu răsfirăm degetele
Bacteriile rămân în pliurile pielii ca mâncarea printre dinți. De asta, începem cu palmele căuș, continuăm să ne spălăm cu mâinile ca-n rugăciune, dar e o etapă esențială din spălatul pe mâini să desfacem degetele și să le întrepătrundem, insistând între degete și pe ambele părți.
5. Nu ne uscăm mâinile complet
Bacteriile adoră locurile calde și umede. Deși nu e tocmai din punct de vedere științific corect, imaginează-ți un sex nebun făcut de bacterii pe arătătorul tău. Brusc, parcă merită să investești încă 3 secunde să te usuci de tot. Studiile arată că șervețele de hârtie sunt mai bune decât uscătoarele de mâini, care folosesc aer și care sunt o sursă de împrăștiere a bacteriilor peste tot. Personal, le urăsc.
6. După ce ne spălăm, atingem cu mâinile curate locuri pe care le-am atins cu ele murdare
Conform unui studiu din 2011 al NSF International, organizația de sănătate și siguranță publică, 9 procente din robinetele de baie de la domiciliu au ieșit pozitive pentru bacteriile coliforme. În plus, 27% dintre robinetele de la baie aveau mucegai și 5% stafilococi. Cu atât mai mult în locurile publice, putem evita să punem mâna pe uși, clanțe, etc. Deschidem ușa cu umărul, apăsăm pe clanță cu cotul sau pur și simplu așteptăm să intre/iasă altcinevă și proptim ușa cu piciorul. Alternativ, putem folosi un șervețel curat pentru a atinge aceste suprafețe. Gândiți-vă cât de mulți nici nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă, ceea ce e șocant. Și, ca să ne distrăm un pic, un alt studiu a arătat că bărbații se spală de peste două ori mai puțin decât femeile după ce merg la toaletă. Deși mai ales ei ar trebui să se spele și înainte, dacă mă întrebi pe mine.
7. Nu ne spălăm pe mâini când ar trebui
Adică: de câte ori intrăm în casă, ajungem undeva, după ce am folosit liftul, taxiul, orice clanță, mașina personală, autobuz etc, după ce ducem gunoiul, înainte de a pregăti mâncarea, curăța fructe, legume, după ce-am preparat carne crudă, înainte de masă, înainte de pipi, după pipi, după ce-am schimbat un scutec, după ce-am tușit, strănutat în palme, înainte de a pune mâna pe un bebeluș, înainte de a ne atinge fața, gura, nasul, înainte de a ne spăla pe dinți, înainte de a spăla copiii pe față, dinți, fund etc., după ce punem mâna pe bani. Nu devenim niște obsedați, nu ne tăvălim în dezinfectant, dar acestea sunt chestii de minimă igienă.
Steluță: Alte chestii mici, din seria AȘA DA:
Apa caldă nu e mult mai eficientă la spălatul mâinilor decât cea rece. Dacă ne spălăm corect, important e să fie apă curentă, atât. Gelurile dezinfectante sunt o soluție doar când nu avem apă și săpun la îndemână, dar nu sunt la fel de eficiente. Se aplică similar, cu insistență adică, nu pe sistemul mângâiat. Apoi, ar fi bine să-i dăm o clătire săpunului după ce l-am folosit. Adică lui, săpunului, dacă e unul solid. Ne ștergem doar cu prosopul personal, nu cu al altcuiva, pentru că așa se transmit nu numai bacterii, ci și boli de piele, vorbesc foarte serios. Să punem prosopul undeva să se poată usca între folosiri, pentru că umezeala e patul bacteriilor care vor să-și facă o dinastie în casa ta.
Amy
Ma bucur ca nu sunt singura “ciudata” care nu foloseste uscatoarele de maini din toaletele publice. Nu gasesc servetele, nu-i nimic, iau o bastistuta nazala si o folosesc dar nu utilizez niciodata uscatorul, oricat de ciudat s-ar uita unele la mine.
Si dupa ce ma spal pe maini incerc sa nu mai ating nici o clanta de usa, altfel m-am spalat degeaba. 🙂
Miruna
Fix asa si eu. Sa vezi cat e de ciudat cand nu pot deschide usa cu cotul si astept sa mi se deschida 🙈
Amy
😀 😀 😀
Imre
Haha, bine de stiut ca nu sunt singurul care la iesirea din toaleta de la mall asteapta sa vina cineva si sa-mi deschida usa :))
Miruna
Aș fi zis că e tipic masculin, dar te felicit în acest caz! There is hope! :))
Ioana
+1
Urasc uscatoarele de maini cu toata fiinta mea, sincer! Nu stiu nici macar daca sunt mai putin nocive pentru mediu, habar n-am, dar sincer la cate sticle de plastic consumam, cred ca hartia de sters pe maini n-ar trebui sa fie prima pe lista de masuri pentru protectia mediului.
Ruxandra
Dupa experienta acumulata intr-o firma de curatenie ceva ani, stiu cat de pline de bacterii sunt aparatele de uscat mainile, toate modelele. Nu vreti sa stiti cum sunt filtrele, tăvițele in care se acumuleaza apa, peretii aparatelor verticale 🤮 si mai ales cat de rar se curata.
Cătălina
Mă bucur că aceste reguli deja le aplic și așa îi învăț pe copiii mei de la grădiniță.
Miruna
Excelent! Norocosi copiii tai!
Ioana
Mulțumim mult! 🙂 E comoară!
Alexandra
Exista toalete publice, care după ce treci de zona chiuvetelor și te-ai spălat, nu mai dai de nici o ușă, doar 2-3 coridoare intersectate. Am văzut și la noi, la un Kaufland recent deschis.
o femeie
din pacate sunt mii de scoli in romania cu toaleta in fundul curtii si fara o chiuveta. De sapun nu mai vorbesc, nu stiu cate scoli au (nici in romania, nici in multe alte tari) .
Ba mai mult, in stare de uimire vazui la medic in Belgia afis mare: “minim de 4 ori pe zi spalati-va pe maini”. Se pare ca e nevoie, ca multa lume nu se spala suficient. Si cand am intrat la ATI in spital la usa era o chiuveta cu apa si sapun (nu halate, nu masca, nu incaltaminte speciala, ci apa si sapun).
Mia
Draga mea, esti un pic dezinformata. 1 la mana, apa de retea deja contine clor la cote mari, ucide ce e de ucis. Apa calda si mai si. Ucide si pielea dar asta e alta poveste. Apoi… Ca nu se spala unii doctori pe maini… Hihi e comic. Ca sa nu fie tragic. Pe urma mai exista niste componente ale traiului zilnic, de-a dreptul dubioase aparent, care faciliteaza sau anuleaza diverse imbolnaviri dar mai bine tac aici, ca frica e mai mare ca ratiunea si ma trezesc cu comentariul sters pe motive gen olivia cand nici olivia nu ma suporta :)))
Daniel
Eu sunt un baiat de 36 de ani, nu “barbat” ca majoritatea. De cand ma stiu m-am spalat pe maini, cateodata la modul obsesiv. Confirm, o buna parte dintre barbati nu se spala pe maini si majoritatea o fac asa in viteza ca sa nu zic in scarba, gen 2-10 secunde si gata. Am vazut si cateva femei in putinele toalete comune sau alaturate. Tot ce ati spus mai sus eu o fac instinctiv de cand ma stiu. Daca ma spal pe maini, numai ating clanta, nu folosesc aparatele de uscat. Servetelele pentru mine sunt ideale. Folosesc tot ce gasesc, o hartie igienica, un servetel din buzunar, astept pe cineva, folosesc piciorul, daca nu am nici o solutie folosesc un singur deget pe care il dezinfectez cum ies. De 20 de ani numai folosesc nici un prosop, prefer sa ma usuc natural in baie (daca timpul imi permite). Daca nu am timp, folosesc prosoape de bucatarie din acelea mari, role de 100-150 de m. Nu am avut nici o problema, cu boli de piele, cosuri sau alte minunatii. Majoritea prietenilor si familia ma considera un “ciudat”. Li se pare exagerat faptul ca ma spal pe maini “ca un chirurg”. E ok, ce ma bucura e faptul ca si copilul meu ma urmeaza si stie sa se spele pe maini mai bine decat majoritatea adultilor. Partea amuzanta e ca eu ii consider pe ei “ciudati” ca sa nu ii numesc altfel.